Zobacz pełną wersję : D300 + SB-800, a czas naswietlania
Witam.
Czy ktos moze mi wyjasnic, dlaczego po zalozeniu lampy, przy trybie P, czas naswietlania zamiast sie skracac, wydluza sie, za to przymyka sie przyslona?
Czy gdzies mozna ustawic, zeby skracal sie czas?
opisz sytuacje dokładniej.
jeśli miałes czas np 1/500 to po podpięciu lampy ci się wydłużył by się zmieścić w czasie synchro. To jedna z opcji.
autograf
12-11-2008, 02:17
Pewno do 1/60sek.
opisz sytuacje dokładniej.
jeśli miałes czas np 1/500 to po podpięciu lampy ci się wydłużył by się zmieścić w czasie synchro. To jedna z opcji.
Niestety, teraz nie moge tego sprawdzic (dopiero za 3 tyg.), bo jestem daleko od mojego sprzetu. Ale umowmy sie, ze bylo to mniej wiecej tak:
bez lampy, parametry to 1/20 i 3.5, a po zalozeniu lampy 1/5 i 7.0 .
Nie sa to rzeczywiste parametry z powodow j.w.
Prawdopodobnie na tym trybie aparat przestawia się na tryb synchro, u mnie jest to 1/60. Przechodzę wtedy na m. i tyle. Sprawdzę w instrukcji ale raczej tak jest w tym trybie.
Prawdopodobnie na tym trybie aparat przestawia się na tryb synchro, u mnie jest to 1/60. Przechodzę wtedy na m. i tyle. Sprawdzę w instrukcji ale raczej tak jest w tym trybie.
Byloby milo, gdybys to sprawdzil, bo nie mam ani sprzetu, ani instrukcji przy sobie.
Ale badz laskaw spojrzec, o jakich ja czasach pisalem powyzej.
Tryb P jest po to zeby nie zastanawiac sie nad przeslona i czasem naswietlania
EOT ;)
Tryb P jest po to zeby nie zastanawiac sie nad przeslona i czasem naswietlania
EOT ;)
Dzieki za fachowa odpowiedz.:neutral:
Ktos jeszcze?
Jeden z fcech zwiazana z obsluga lampy w trybie P polega na tym, ze aparat ogranicza maksymalna wartosc przeslony (mala cyfra) przy wlaczonej lampie - w zaleznosci od ustawionej wartosci ISO, np.
ISO 200 i zewnetrzna lampa - mozna uzywac przeslon od f5 w gore (f3.5 przy wbudowanej lampie)
ISO 400 - f5.6 w gore (f5.6 przy wbudowanej)
ISO 1600 - f8 w gore (f5.6 przy wbudowanej)
Wartosci dla lampy wewnetrznej i zewnetrznej sa rozne.
Prosta sprawdzic, ustawiam sobie tryb P tak zebym mial przeslone 2.8, wlaczam lampe (ISO200), przeslona rosnie do f5, wylaczam lampe, wraca do f2.8).
Tryby A,S czy M juz nie maja tych ograniczen.
Nie wiem jaki jest tego powod, ale tak jest.
kichu1979 - miszcz ;).
Dzieki.
Ale, boy, co to za kretynskie rozwiazanie!
Archibald
18-11-2008, 11:01
No dobrze, ale to nie tlumaczy wydluzenia czasu- sprawdź, czy tryb lampy nie był ustawiony na drugą kurtynę, wtedy tez wyciąga czas do zastanego.
Szkoda, ze nie przeczytalem Twojej odpowiedzi wczoraj, bo mialem na chwile sprzet w reku...
Ale na 99% tak nie jest lampa ustawiona.
Szkoda, ze nie przeczytalem Twojej odpowiedzi wczoraj, bo mialem na chwile sprzet w reku...
Ale na 99% tak nie jest lampa ustawiona.
A jaki czas migawki dla błysku masz ustawiony w menu ustawień osobistych (w D700 to jest e2)? Jeśli tam ustawisz najkrótszy dostępny czas to aparat nie powinien używać dłuższych od zadanego zarówno w "P" jak i "A".
e2 bylo ustawione na 1/2s.
Zolty - Ty to dopiero jestes miszcz! DZIEKUJE!!!
Wiedzialem, ze to nie moze byc az taki glupi "patent"!
Dlaczego jest maks. 1/60, tez nie wiem, ale to juz jest cos.
Nie ma za co - udanego błyskania życze. :)