Zobacz pełną wersję : [ Sport ] Odra Wodzisław Śl. - Górnik Zabrze
grzybu1922
11-11-2008, 20:39
Witam ponownie :)
Chciałem pokazać tutaj kilka zdjęć z meczu niedzielnego, Odra - Górnik. Niestety tym razem zdjęcia jakościowo dużo słabsze(gorsze) od poprzednich... niestety ale też wiadomo dlaczego. Jednak bardzo bym prosił - w miarę możliwości - o jakieś rady, wskazówki. Bo może da się jednak ustawić tak sprzęcik, że zdjęcia byłyby chociaż o ciut lepszej jakości.
EDIT - brak zdjęć
Hmm, wiesz mialem ten sam sprzet co Ty wiec wiem co jest grane. Moim zdaniem nic wiecej z tego nie da sie wyciagnac. ISO miales pewno 1600 wiec sa szumy, gdybys mial mniejsze ISO to fotki bylyby rozmazane, wiec nic nie poradzisz. Czy o cos innego Ci chodzi? 3 mi sie nawet podoba, reszta taka sobie, pracuj nad kadrami. :)
Bartek - NinoVeron
12-11-2008, 02:39
potwierdzam
znam ten ból ... bo przez rok robiłem fotki przy takim świetle (z ISO 1600) nikonem D50 z podobnym obiektywem ...
i więcej się nie wyciśnie - szum dalej będzie :(
można robić w RAWach i jeszcze troszkę rozjaśnić (nie wiem czemu dałeś -1EV ja raczej bym próbował +2/3EV)
a co do ujęć to troszkę brakuję mi walki - jedynym wyjątkiem jest 2.
Dal -1EV zeby miec krotszy czas, jak by dal na + to by go tylko wydluzyl i mial rozmyte zdjecia. Tez mialem tez sprzzet i nic wiecej raczej nie wyciagniesz na nim, no chyba ze zmienia oswietlenia na lepsze na Polskich stadionach albo zalapiesz sie na mecz w ciagu dnia gdzie bedzie jeszcze jasno, ale to na wiosne najwczesniej zapewne.
Tą puszką też się da robić zdjęcia w trudnych warunkach, udowodnił to Janusz (http://www.janusz.ballarin.com.pl/).
Zmień sobie optykę na f2.8 i za bartosem zdjęcia bym stanowczo rozjaśnił. A czasy 1/400 - 1/640 są mocno przesadzone. Nie znaczy, że złe ale da się i na dłuższych bez rozmazanych postaci.
Zapoluj na Sigmę 70-200/2,8HSM APO, kupisz ją już za ciut ponad 2.000,00zł.
Wszystko już zostało napisane wyżej. Puszka D50 to nie najgorszy sprzęt. Sam do niedawna robiłem zestawem D50+Sigma 70-200/2.8 kosza i siatę. Akurat iso1600 w D50 jest na bardzo akceptowalnym poziomie. Tak jak napisał Mont jasne szkło to priorytet. Popracuj też nad balansem bieli, bo strasznie zielono wyszło. Może coś takiego (w razie czego usunę):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img113.imageshack.us/img113/3285/24oad131lc2.jpg)
grzybu1922
12-11-2008, 14:06
Witam ponownie :)
Wielkie dzięki Wszystkim, którzy zechcieli się wypowiedzieć :)
bartos - odpowiedź umieścił już za mnie sradkg :)
Co do tej sigmy - niestety na dzień dzisiejszy nawet koszt tych 2000zł mnie przewyższa... chyba, że sprzedałbym mojego nikkora, wtedy byłoby już mniej niż 2000 ;)
Endryou - mógłbyś powiedzieć z jakiej opcji skorzystałeś w PS, no i na jakie parametry ją ustawiłeś? Niestety nie mam jeszcze perfekcyjnie opanowanego PS... :/ Byłbym wdzięczny :)
Dziś kolejna próba, tym razem Wisła Kraków no i ... 19:30. Czyli jeszcze później niż ostatnio. A i pogoda nie za ciekawa za oknem. Zobaczymy...
Od wersji PS CS3 bodajże CameraRaw pozwala otwierać też Jpgi. Właśnie w ACR pobawiłem się trochę suwaczkami WB i Tint. Szybko i bezboleśnie. W samym PS można za pomocą selective colors, color balance lub przez krzywe gdzie masz pipetki do wskazywania białego czarnego i neutralnego. Dość dobry efekt daje opcja Auto Color ale wg mnie należy jeszcze potem poprawić.
A najlepiej robić już foty na WB Pre :)
Pzdr4all