Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Photoshop CS2

Mozart
03-07-2006, 13:24
Witam i od razu prosze o nie bluzganie na mnie. Szukam forumowicza, ktory dobrze zna wymieniony w tytule program, poniewaz chcialbym prosic o mala pomoc. Jesli znajdzie sie tak zyczliwa osoba, to prosze o kontakt. Najlepiej na maila. Za odpowiedzi typu "bylo juz o tym na forum setki razy" i "jest taka opcja szukaj" z gory dziekuje.

Pozdrawiam!

Al Bundy
03-07-2006, 14:02
Program i temat rzeka więc powodzenia :D

Mozart
04-07-2006, 13:20
No troche mnie to zaskoczylo! Mam na mysli ilosc maili. 0. No co wy? Ja mam proste pytania. :D :D :D Nie dajcie sie prosic!

Fibro
04-07-2006, 15:30
napisz na forum jakie masz pytanie a na pewno ktoś ci odpowie :)

Czornyj
04-07-2006, 15:40
Mozart, nie sciemniaj, tylko wal o co ci chodzi.

mkwiek
04-07-2006, 16:24
napisz o co biega - każdy się wypowie i być może inni skorzystają w przyszłości bo będzie to ogólnodostępne dla każdego :)

Mozart
04-07-2006, 21:34
No dobra, ale żeby nie było, że zaśmiecam i zadaje głupie pytania. :)
Na pewno każdy z was, używających Photoshopa, ma jakiś sposób na szybką obróbkę zdjęć. Chodzi mi o obróbkę "hurtową". Postanowiłem robić zdjęcia tylko w NEF, gdyż mam możliwość naprawy zepsutych, głównie mam na myśli światło, plików. I wszysko jest dobrze, dopuki potrzebuję przerobić i skonwertować jeden, kilka plików. Schody zaczynają się gdy jest ich kilkadziesiąt. Zdaję sobie sprawę, że każde foto jest inne ale czasami mam sporo zdjęć robionych w podobnych warunkach i moim zdaniem wymagających identycznych zabiegów. Proszę w związku z tym, o wyłuszczenie mi krok po kroku jak otworzyć, doprowadzić do doskonałośći :D i zapisać do JPG lub TIFF (tu przy okazji zapytam, który format lepszy) serię zdjęć w PS CS2. Z góry dzięki!

A tak OT to pochwalę się, że właśnie dzisiaj wyjąłem ze skrzynki nowiutką, pachnącą, polską instrukcję do D50, wraz z bardzo miłym liścikiem od Nikona. Instrukcja przyszła z Holandii w zamian za jej angielski odpowiednik, który wysłałem do Japonii. :D

Al Bundy
04-07-2006, 22:00
Mozart, znajdź artykulik na necie o nagrywaniu akcji - rozwiąże Twój problem. Niestety i tak najlepsze efekty uzyskasz gdy przejmiesz kontrolę nad każdym. Hurtowo można najwyżej poprawić poziomy, ostrość, kolor czy wielkość ale nie da się zrobić wszystkiego na TipTop - wtedy PS już nie byłby potrzebny :D

Poszperaj TUTAJ (http://photoshop.pl/forum/)

Forum photoshopa doskonale uzupełnia ten dział - nie ma co go klonować ;)

stig
04-07-2006, 22:08
Korzystaj z browsera Shopa. Tam mozesz kopiowac ustawienia wybranego NEFa i wklejac je do innych... A pozniej juz tylko "Image Processor" w ktorym ustalasz format koncowy i docelowy katalog i to wsio. Do tego o co pytasz nie potrzeba akcji. Od tego jest browser, w tej wersji zwany Adobe Bridge.
Oczywiscie, jesli do wygenerowanych TIFFow potrzebujesz zadac jeszcze jakas akcje, to oczywiscie mozna. Nagraj ja normalnie i dodaj do wykonania wlasnie w "Image Processorze".

Mozart
04-07-2006, 22:28
Przepraszam, ale jakoś nie "trybię" tych akcji i innych terminów.
Znalazłem coś takiego http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4281 i powiem szczerze, że to mi odpowiada. Jest tylko jedno, ale jakże potężne :) , ALE. Z tą częścią w Adobe Bridge radzę sobie w miarę dobrze, natomiast ta druga w PS już mnie niszczy. Z waszych odpowiedzi wynika, że mogę tą drugą obróbkę (wyostrzanie itd) również zapodać na wiele plików jednocześnie. Dlatego prosiłbym jednak o podejście do mnie jak do dziecka. Wiecie - wciśnij to, potem tamto, potem tamto itd. Dobra?

madmips
04-07-2006, 22:46
wszystko proste jak w kreceniu filmu, krzyczysz akcja i jedziesz z koksem, ps zapamietuje "wszystkie" czynnosci. A potem to juz tylko zapodajesz batcha i z głowy. Jak stig słusznie zauwazyl duza czesc obrobki mozesz zrobic w bridge'u, w ktrorm mozesz ustawione wartosci zapisywac i tez uzywac do wiekszej ilosci fotek, z mala roznica, ze musza one byc wszytkie otwarte (w podgladzie bridge'a)... Ogolnie to polecam zakupienie ksiazki do ps'a i cwiczyc, cwiczyc... :)

Mozart
05-07-2006, 09:54
Nooo! To teraz wszystko jasne!!! :shock: