PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D50 & D70s. Czy warto inwestować w D70s???????

explorex666
03-07-2006, 12:29
Witam wszystkich nikonowców! :D
Zacznijmy od moich umiejętności: Moją jedyną cyfrówką jest zdaje się cyfrak Mercure wart z 300zł :lol: Jeszcze pół roku kompletnie nic nie wiedziałem o fotografii cyfrowej. Ale od tego czasu niemal codziennie czytałem wszystko co z niż związane. Po wchłonięciu tej wiedzy zdecydowałem się na Panasonica fz30. Potem wybór padł na Nikona d50. I tak zostało do wczoraj. Na wakacjach zarobię ok. 3000zł i mam dylemat pomiędzy D70s i D50 . Jakąś tam wiedzę na temat ustawień manualnych posiadam, wyłącznie z czytanych artykułów w necie, ale nie w praktyce. 3000zł postanowiłem wydać na D50 z obiektywem N. 18-70 DX. Mieści się to w tej granicy cenowej. Jednak cena D70s z tym samym lensem wynosi 3300zł. Czy warto dołożyć te pieniądze? Nie wiem czy dałbym radę dobrze korzystać z niego. Jest bardziej skomplikowany. A pozatym ma wady niewystępujące w D50( chodzi tu o WB, szumy... ). Czy różnica w zdjęciach Nikona D50 I D70s będzie bardzo widoczna, i czy wogóle widoczna przy tym samym obiektywie???Czy wykonam D50-ką takie zdjęcia?( są wykonane D70s z 18-70 )
- http://www.pbase.com/brian3824/image/59591283
- http://www.pbase.com/brian3824/image/48219972
Proszę o pomoc :| :| :|

Wozik
03-07-2006, 12:31
Wykonasz, takie i lepsze jeśli tylko zechcesz :)

Tutaj masz moje z ubiegłych wakacji:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2006/07/DSC_0278-1.jpg
źródło (http://galeria.wozik.com/albums/albumy/chorwacja2005/DSC_0278.jpg)

Archangel
03-07-2006, 14:03
według mnie lepiej D50 a reszte kasy na szkiełka :)

3ty.s na wakacjach ? ja zarobilem narazie 30 zl i jestem zadowolony :P

kurde szukam pracy :D

Adam Trzcionka
03-07-2006, 14:18
poczytaj tu: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=24144&highlight=starcie

zobacz tu: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=26380

zdjęcia zrobione d50, w dodatku iso 800, przez pomylke ;-)

specjalnych różnic d50 vs d70s nie zauważysz, nikt ci tutaj nie podpowie, albo każdy inaczej, bo ten wątek był roztrząsany na 10000 sposobów. popatrz na zdjęcia, ale przede wszytskim idź do sklepu i "pomacaj" obydwie puszki, zobacz która ci lepiej leży, to ważne. ja zmieniłbym d50 na d70s właśnie ze względu na ergonomie, a nie jakość zdjęć, ale paluchy mam dłuuugie.

meliszipak
03-07-2006, 16:24
Bierz D50, zaje fajny sprzęt z ogromnymi możliwościami.

bobo
03-07-2006, 16:54
Witam "sataniste" 666.Mam d70s i uwazam ze warto inwestowac w to co nowsze.Na poczatku bylem przerazony jakoscia fotek dopuki sie nie wczytalem w instrukcje obslugi i nie poznalem go dokladnie.Aparacik jest charoszyj ale dopiero mi szczeka opadla jak zmienilem monitor w kompie z banki na lcd, powiadam wasci ze obraz super.Wiem ze to do kupy troche kosztuje ale naprawde warto. pozdrawiam.

Twister
03-07-2006, 17:44
Zdecydowanie D70s, wcale się nie dziwię, że masz dylemat, miałem ten sam, a właściwie większy, różnica między modelami wynosiła 1500zł. Kilka razy jeździłem do sklepu, oglądałem, przymierzałem, dużo czytałem o jednym i o drugim. W końcu wybór padł na D70s i jestem bardzo zadowolony. Ergonomia i wygoda użytkowania pierwsza klasa. D70s wcale nie jest bardziej skomplikowany od D50, rzekłbym nawet, że bardziej przystępny, szystkie ważne rzeczy na wierzchu pod postacią przycisków. Nie sugeruj się testami zdjęć pomiędzy D50 i D70s. Można zrobić również dokładnie odwrotny test. Wszystko kwestią ustawień. Warto też zaprzyjaźnić się (i to dobrze) z kilkoma programami graficznymi, a zdjęcia robić w raw + jpg, no i w tym momencie te testy są psu na budę. Życzę rozsądnego i przemyślanego wyboru.

aries.mehehe
03-07-2006, 18:00
Witam "sataniste" 666.Mam d70s i uwazam ze warto inwestowac w to co nowsze...
A który jest nowszy? Hint (http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=nikon_d50%2Cnikon_d70s&show=all) -jeśli jest nowszy, to o ile i jaki postęp technologiczny się dokonał? ;)

...ale dopiero mi szczeka opadla jak zmienilem monitor w kompie z banki na lcd, powiadam wasci ze obraz super...

Innymi słowy ograniczyłeś się... LCD nie jest w stanie (przekłamuje kolory i kontrasty) pokazać tego, co jako-tako skalibrowany "bańkowy" monitor. No chyba, że ta kupa kasy o której piszesz, to kilkadziesiąt tysięcy na monitor LCD, ale czy jest wówczas sens brać "tylko" D70s? ;)

Co do wyboru, to różnice między D50 a D70s są bardzo małe (pod względem możliwości). D70s może ciut łatwiej obsługiwać i może strzelać 3kl/s a nie 2,5kl/s, natomiast jakość zdjęć jest identyczna, a być może ze względu na inny algorytm w D50 jest lepsza (mniejsze szumy mimo tej samej matrycy). Pytanie czy takie szczegóły są warte kilkuset zł... Dla niektórych na pewno, ale dla mnie nie -po co mi bajery, z których bym nie korzystał? Przy użyciu D70s nie robiłbym lepszych zdjęć niż teraz...

PS. Każdy użytkownik D70s powie, że D50 to lipa -zaobserwowałem, że tak leczą sobie kompleks wydanego tysiaka więcej za to samo bez jednego kółka... No, chyba, że ktoś planuje pracę z wieloma lampami flash w studio i ma w planach sterować nimi poprzez body... -wówczas D70s.

Archangel
03-07-2006, 18:19
no i D70s ma migawke 1/8000 a D50 1/4000 z tego co pamietam, ale to taki pierduł :P
napisalem bo nikt [chyba] nie napomknoł :)

mkwiek
03-07-2006, 19:14
mam taki sam problem i wybrałem d70s. wybrałem choć go jeszcze nie mam, ale już zdania nie zmienię. d70s jest stworzony w moje ręce - ktoś go tak sprytnie zaprojektował, że wręcz się do moich łapek klei :)
ale jak Ci ktoś radził wcześniej - idź do sklepu i pomacaj oba aparaty. różnice techniczne są niewielkie. czasami wręcz nieistotne. wybierz tego, który leży lepiej w Twoich rękach.

explorex666
03-07-2006, 22:12
Wozik, Wozik mam prośbę. Podaj mi nazwę programu, którym zrobiłeś tą swoją galerie:):):) Podoba mi się....

aries.mehehe
03-07-2006, 22:28
Wozik, Wozik mam prośbę. Podaj mi nazwę programu, którym zrobiłeś tą swoją galerie:):):) Podoba mi się....
Tak samo jak u mnie (http://xnb.webd.pl/blog/) -just another WordPress (http://wordpress.org/) blog ;) Galeria z pod linków to Coppermine (http://coppermine-gallery.net/).

JK
03-07-2006, 23:41
explorex666, żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie, trzeba między innymi, wiedzieć co chcesz fotografować, a tego jeszcze zapewne sam dokładnie nie wiesz. Ta drobna oszczędność na D50 może się okazać pozorna. Na przykład, jeśli w przyszłości zainteresuje Cię makro i będziesz chciał kupić zestaw lampek SB-R1, to już do samego sterownika SU-800 dołożysz więcej niż teraz zaoszczędzisz. D70s go nie potrzebuje, ale D50 bez niego nie będzie działać, a on kosztuje jakieś 900 PLN. To tylko przykład, nie namawiam Cię do kupowania tych lampek, ale zawsze trzeba myśleć perspektywicznie. Jeśli kupisz D50 i za trzy-cztery miesiące zacznie Ci brakować czegoś, co jest w D70s, to już nie będzie wyjścia. No chyba, że zmiana puszki, ale to też będzie kosztowało dużo więcej niż teraz zaoszczędzisz. A może to być na przykład: gniazdo wężyka spustowego, albo podgląd głębi ostrości, albo drugie kółko. Duża część użytkowników z tych udogodnień nie korzysta, ale kto wie kiedy się mogą przydać. Nie zrozum mnie źle. Wcale nie namawiam Cię do kupna D70s, ale nie sugeruj się opiniami, że oba aparaty robią identyczne zdjęcia, więc po co przepłacać. Czasem drobne oszczędności mogą zmienić się w znacznie większe straty. Przemyśl to wszystko, poczytaj, bo i tak nikt za Ciebie nie zdecyduje.

tomett
04-07-2006, 01:34
Mam D50 i naprawde spawia mi wiele radosci - to swietny sprzet, ale D70 to mimo wielu pozornych podobienstw calkiem inna polka, jest wiele roznic tecnologicznych wartych tych paru stowek... Ja ich nie mialem, a bardzo chcialem miec juz D... :) I generalnie wcale nie zaluje:)

Adam Trzcionka
04-07-2006, 08:13
tomett, całkiem inna półka? róznice technologiczne? gruba przesada

Archangel
04-07-2006, 08:34
tomett zapomnial dospisac s przy 70 :D

Wozik
04-07-2006, 09:08

Coppermine: http://coppermine.sf.net

deVlin
04-07-2006, 11:24
PS. Każdy użytkownik D70s powie, że D50 to lipa -zaobserwowałem, że tak leczą sobie kompleks wydanego tysiaka więcej za to samo bez jednego kółka...

A ja mam wrazenie, ze kazdy posiadacz D50 probuje sie dowartosciowac gadajac wszedzie, ze te drobne roznice miedzy D50 a D70s nie sa warte tego 1000 zl wiecej i ze to wlasnie oni lepiej wybrali.
:wink:

Adam Trzcionka
04-07-2006, 11:28
opamiętajcie się, to już brakuje, że wojna z canonem, a jeszcze użytkownicy D50 chcą "nap..." userów D70s i odwrotnie? napijcie się po szklance wody i siadajcie na d.. albo pokażcie zdjęcia, które coś udowodnią.

explorex666
04-07-2006, 12:22
explorex666, A może to być na przykład: gniazdo wężyka spustowego, albo podgląd głębi ostrości, albo drugie kółko. Mam pytanie: Co to jest podgląd głębi ostrości? Tzn. że w d50 nie mogę obejrzeć gdzie się skupiła ostrość??

Wozik
04-07-2006, 12:26
explorex666, A może to być na przykład: gniazdo wężyka spustowego, albo podgląd głębi ostrości, albo drugie kółko. Mam pytanie: Co to jest podgląd głębi ostrości? Tzn. że w d50 nie mogę obejrzeć gdzie się skupiła ostrość??

Nie nie, to znaczy, że nie możesz zobaczyć jak będzie wyglądało zdjęcie po zrobieniu i jak się rozłoży głębia ostrości na fotce przed jej zrobieniem.

Irish
04-07-2006, 12:36
A może po prostu "upolować" D70s w cenie D50? Mnie sie tak udało! Mam już sprzęcik i sie go uczę.

aries.mehehe
04-07-2006, 13:00
PS. Każdy użytkownik D70s powie, że D50 to lipa -zaobserwowałem, że tak leczą sobie kompleks wydanego tysiaka więcej za to samo bez jednego kółka...

A ja mam wrazenie, ze kazdy posiadacz D50 probuje sie dowartosciowac gadajac wszedzie, ze te drobne roznice miedzy D50 a D70s nie sa warte tego 1000 zl wiecej i ze to wlasnie oni lepiej wybrali.
:wink:

Tyle, że ja nie mam kompleksu drugiego kółka ;) to raz, a dwa -zazwyczaj te "wojny" zaczynają posiadacze D70, którzy to na D50 reagują obrzydzeniem itp. Tak zachowuje się większość moich znajomych, posiadaczy D70s gdy widzą moje D50... Zaraz starają się udowodnić, że mój jest be, a ich cacy... Ostateczny argument brzmi "a mój ma drugie kółko -z jednym, to ja bym nie mógł, więc D50 jest gó....niany..." ;)

Prawda jest taka, że to bardzo podobne aparaty, z różnicą typu 1/4000 - 1/8000 czy 2,5kl/3kl -to jest praktycznie nieistotne. To co je na prawdę różni, to możliwości sterowania lampą w D70s i cośtam o wężyku wspominaliście (ja w D50 i tak, jakbym miał wybór, wolałbym pilota IR używać -co też czynię). No nie przeczę, że ergonomia D70s jest lepsza, bo ma więcej na obudowę wyciągnięte, ale... Moja znajoma zmienia D50 na D70, bo brakuje jej zmiany pomiaru światła na body -pytam się, a z jakiego pomiaru korzystasz? Odpowiedź: no prawie zawsze z matrycowego, ale to dlatego, że nie mam na body guzika zmiany. Myślicie, że dla takich osób D70s na prawdę jest konieczny? ;)

Co do podglądu GO... w momencie, kiedy przymyka się przysłona do f8...11 to ja już w D70s praktycznie nie widzę co jest jeszcze ostre, a co już nie... W efekcie robię to samo co u siebie w D50 -strzelam próbną fotkę i oceniam powiększając na wyświetlaczu... Jak ktoś ma lepsze oczy, to może i widzi, ale wśród znajomych z D70s nikt się nie przyznał, żeby korzystał z tego podglądu, a jedna osoba wręcz zapytała "co to jest GO" (taki rodzynek, hehe -kipiła D70s, bo jej powiedzieli, że lepszy).

Wniosek -niech każdy kupi to, czego mu potrzeba i co będzie w stanie wykorzystać choć w jakimś stopniu (większym niż 10%, hehe).

A może po prostu "upolować" D70s w cenie D50? Mnie sie tak udało! Mam już sprzęcik i sie go uczę.
No najlepiej i ma się dylematy z głowy ;)

eef
04-07-2006, 13:43
Moje wrażenia - mogłam kupić D50 lub D70s - to nie była kwestia funduszy. Wybrałam D50 z jednej prostej przyczyny - ten aparat znacznie lepiej leży w moich dłoniach. Łapki mam malutkie i D70 jest dla mnie po prostu za duży.

Nabutada
04-07-2006, 13:47
Myślałem że limit tego pytania się już wyczerpał, ale jak widać nie :):)
Bierz na co cie stać i wiesz, że bedziesz wykorzystywał. Nie patrz na innych bo to ty będziesz robił tym aparatem zdjęcia a nie inni. To Tobie MA dobrze leżec w rękach ten aparat, a nie np. userom tego forum.

Posiadacze D50 zachwalają D50 i nie ma się co dziwić bo zakupili dobry aparat w rozsądnej cenie. Użytkownicy D70s zakupili również bardzo dobry aparat w wyższej cenie. Aparat różni się od D50 głównie ergonomią i nieznacznymi detalami w specyfikacji które dla jednych nie są warte dopłaceniea 100,200,300 PLN a dla innych były na tyle warte aby pokryć rózniecę 1500 PLN.

Miałem ten sam dylemat i wybrałem D70s z którego jestm bardzo zadowolony i zapewne teraz bym go nie zamienił na D50, co nie oznacza, że uważam D50 jako kiepski aparat. Róznica w zakupie D50 +18-70 lub D70s+18-70 jest teraz na tyle nieduża, że warto ją pokryć. Bez dodatkowego kółka, podświetlania 1/8000 można się obejść, jednak jeżeli możemy to mieć w niedużo wyższej cenie to czemu nie.

pozdrawaim

JK
04-07-2006, 13:53
aries.mehehe, a wyobraź sobie, że do D70s można podpiąć Nikkora 50/1,4 lub Nikkora 85/1,4 i przymknąć go do f1,8, f2,0 lub do f2,8 i wtedy podgląd GO działa całkiem nieźle. To że ktoś tego nie używa, jeszcze nie oznacza, że to coś jest zbędne.

Kameh
04-07-2006, 15:36
A jeśli chodzi o obróbkę zdjęc JPG i RAW? Czytałem, że JPG z D50 lepiej wychodzą i nie trzeba poprawiać.

aries.mehehe
04-07-2006, 15:39
JK, ja nie mówię, że jest zbędne, ale jakoś operowałem Nikkorem 1,8 z D70s i ów podgląd przy wielkości wizjerów tych aparatów jest... no pozostawia wiele do życzenia... Kiedy przykładam moją starą prakticę do oka i tam korzystam z podglądu, to brać cyfrę do rąk się odechciewa...

PS. Na codzień używam D50 z Heliosem 44M-6 z zablokowaną przysłoną... Jak nie zrobię zdjęcia, to nie zobaczę rozkładu GO dokładnie... normalnie chyba jestem a-GO-podglądowy ;) Na pewno są ludzie, którym ta funkcja służy.

Czyli: brać to co lepiej w łapach leży, a różnicę w cenie samemu ocenić ;)

[ Dodano: Wto 04 Lip, 2006 ]

A jeśli chodzi o obróbkę zdjęc JPG i RAW? Czytałem, że JPG z D50 lepiej wychodzą i nie trzeba poprawiać.

Tym się nie sugeruj raczej... W ustawieniach D70s zapewne da się poprzestawać kilka opcji i JPGi będą wychodziły tak samo jak w D50.

Nabutada
04-07-2006, 16:10
JK,
Tym się nie sugeruj raczej... W ustawieniach D70s zapewne da się poprzestawać kilka opcji i JPGi będą wychodziły tak samo jak w D50.

Na temat z którego aparatu osiagniemy lepszy efekt na zdjeciach to chyba szkoda polemizowac gdyż tak jak już wielu zauważyło zdjecia wychodzą lepsze w zależności od tego kto test wykonuje :):):) A tak powaznie to mowi sie ze D50 robi ładniejsze zdjecia (wg mnie tylko bardziej nasycone), a zdrugiej strony niejedna osoba już zaznaczała, że uważa że d70 bardziej odwzorowuje szczegółowość. Tak wiec gdzie tak naprawde jest złoty środek?Może D50s :):) :P

aries.mehehe
04-07-2006, 18:04
Nabutada, o ile mnie pamięć nie myli, to poprostu D50 ma inaczej ustawione opcje "Optimize image" -jeśli by D50 i D70s ustawić tak samo, to pewnie JPGi by wyszły takie same również w D70s... Poza tym, jeśli robimy zdjęcia w RAWie, to wsio ryba...

Szczegóły zależą raczej od obiektywu, a D70s jako KIT jest sprzedawany z nieco lepszym obiektywem.

Kundzior
05-07-2006, 01:38
Wg mnie różnice między D50 i D70s są na tyle małe i przy moim amatorskim podejściu na tyle nei istotne ze sobie oszczędziłem i kupiłem D50, ale chciałbym mieć D70s tylko po to aby mieć to czego nie ma w D50 :) Ot taki kaprys, zawsze mi mało:) Jeśli masz finanse na D70S to bierz jeśli nie to D50. Mi strasznie brakuje podświetlenia górnego wyświtlacza z parametrami oj strasznie, reszta to piqś, CLSem przez SB800 sie steruje D50 :)

aries.mehehe
05-07-2006, 02:35
Mi strasznie brakuje podświetlenia górnego wyświtlacza z parametrami oj strasznie...
A ja sobie diodową latarkę w breloku sprawiłem -6zł i zawsze do torby przyczepiona. W plenerze mogę se nawet nią drogę oświetlać (mimo iż to tylko jedna dioda zasilana trzema pastylkami, a całość jest +/- wielkości baterii AAA) -wyświetlaczem od D70 się nie da ;) mehehe... :lol:

...CLSem przez SB800 sie steruje D50 :)
Tutaj, na korzyść D70s jest fakt, że do zabaw CLSem nie trzeba kupować 2xSB800 czy SB800+SB600 a wystarczy jedna czy dwie SB600 ;) Dlatego właśnie mówię -jeśli ktoś planuje się tym bawić, to jednak lepiej wybrać D70s.

Kundzior
05-07-2006, 07:18
Też mam latareczke tyle że w zapalniczce i używam do podświetlenia :)

wilsonik
05-07-2006, 20:02
I bądz tu mądry i wybierz aparat.
Od jakiegoś czasu przeglądam wszystkie opinie na temat d50, d70s i eosa 350d i średnio raz na tydzień zmienia się decyzja o kupnie przyszlego aparatu.

Chyba zostane przy swoim fuji s5600. Może pojawi się coś nowego niedługo i ceny pospadają.

Ps. a jeszcze tak teoretycznie. owiedzmy że dajemy aparat żonie, która zupełnie nie zna się na robieniu zdjęć. Aparat jest w trybie całkowitym auto, z której puszki d50 czy d70s (teoretycznie) wyjdzie lepsze zdjęcie? Zdjęcia robimy w JPGach.

Pozdrawiam

Adam Trzcionka
05-07-2006, 20:17
wilsonik, z D50 :) to typowy aparacik dla żon

Kundzior
05-07-2006, 20:19
hehe z D50 lepsze JPGi wychodzą, Ale żonie kupiłbym Panasonika LZ3 lub LZ5 :)

Rimon
05-07-2006, 20:24
Ps. a jeszcze tak teoretycznie. owiedzmy że dajemy aparat żonie, która zupełnie nie zna się na robieniu zdjęć. Aparat jest w trybie całkowitym auto, z której puszki d50 czy d70s (teoretycznie) wyjdzie lepsze zdjęcie? Zdjęcia robimy w JPGach.

Z d70 wyjdą w bardziej naturalnych kolorach. 50 jest w auto ustawiona na bardziej nasycone (cukierkowe) kolory. Miałem 50 mam 70s i jestem zdecydowanie zadowolony z zamiany.

KECIF
05-07-2006, 20:26

Jak ci raz żona przyniesie do domu body w torebce :shock: to będziesz wiedział co jej kupić :twisted:

wilsonik
05-07-2006, 20:38
Dla żony na razie zostanie s5600 (Też wcale nie mały). A później sama sobie kupi inny, który jej będzie pasował do koloru torebki :)
Ale dzięki za tak szybkie odpowiedzi. Jestem pod wrażeniem.

Jak ci raz żona przyniesie do domu body w torebce :shock: to będziesz wiedział co jej kupić :twisted:
Większą torebkę? :)

KECIF
06-07-2006, 13:20
Większą torebkę? :)

Ja bym od razu wziął WÓR by mieć w czym wynieść zwłoki,
oczywiście to żart w grobowym stylu :twisted:

pablonimus
07-07-2006, 11:03
jesli chodzi o mnie to (poza wezykiem, podswietleniem, czasami otwarcia migawki, glebia ostrosci) jest jeszcze zmiana sposobu pomiaru swiatla (co juz duzo czesciej sie przydaje niz poprzednie cechy). w D50 mozna to zrobic jedynie przez wejscie do menu, a na to przy foceniu raczej czasu nie ma. w D70 wystarczy jeden do tego przycisk i przekrecenie kolkiem (nawet nie tym dodatkowym). dodatkowo duzo lepiej lezy w dloni. polecam zainwestowac w D70(czy s)
pozdrawiam

paweł

Kundzior
07-07-2006, 14:49
Jak D70s jest wyższy jedynie o 1 cm od D50. To jak to moze lepiej leżeć w dłoni nie rozumiem za bardzo bo mi oba leżą tak samo dobrze.

Shihan
08-07-2006, 04:32
Jestem tu nowy. I właśnie stoję przed decyzją kupna nikosia - d50 lub d70s obiektyw 18-70 w obu przypadkach.
Wiem, ze temat jest stary, ale dopóki są osoby, które kupują te aparaty, to chyba zawsze bedzie pojawiało się to pytanko "no który wybrać?" Przeczytałem chyba wszystko co tu bylo napisane, widzialem z 15 testów tego sprzętu, wiem o wszystkim chyba co dotyczy tych aparatow i dalej mam problem. Podoba mi się jak d50 ostrzy, ale kolorki bardziej naturalne ma d70s. Proszę o opinie osób co przeszły z d50 na d70s, wiem, że juz takie pytanie tu było, ale moze ktoś coś jeszcze dorzuci, tylko nie o ergonomii, lcd, pokrętle, ale o jakości zdjęć. Czyli pytanie do osób z przesiadki na d70s. Czy mozna WB ustawić programowo tak jak w d50, ale w body nie na kompie, czy trzeba kombinować i ustawiać np. na pochmurno, zawsze w normalny dzień, chodzi o naturalne kolorki ?

[ Dodano: Sob 08 Lip, 2006 ]
Kupiłbym lub zobaczył z 4-6 zdjęć na papierze, wykonane tym sprzętem, ale tego samego obiektu i w tych samych warunkach. Jak ktoś ma coś takiego i jest z Wrocka to + duże piwo :)

Rimon
08-07-2006, 06:50
Tak. Ilośc i rodzaj róznych ustawień ( nie tylko WB) w D70 jest większa niż w 50.

aries.mehehe
08-07-2006, 15:29
Shihan, D50 i D70 mogą bez problemu generować identyczne kolorystycznie obrazki -kwestia pogrzebania w menu... O ile mnie pamięć nie myli, to one mają domyślnie ustawioną inną przestrzeń barwną itp. -ustawienie tych opcji tak samo, da praktycznie identyczne efekty...

Co do WB to powiem jak jest w D50 -ma on kilka predefiniowanych ustawień, a w kompie można dodatkowo wybierać coś tam jeszcze i regulować temperaturę barwową bezpośrednio podając wartości w kelwinach. Praktyka jest jednak taka, że w 95% korzystam z balansu na auto, bo sobie radzi...

Kundzior
08-07-2006, 16:16
W D70, D70s i D50 automatyczny balans bieli to parodia westernu. Żadko sobie radzi bynajmniej wg moich doświadczeń, prawdziwa ruska ruletka.

aries.mehehe
08-07-2006, 17:01
Kundzior, Serio? Ja praktycznie nie zmieniam, bo lepiej bym w kompie nie ustawił, niż mi D50 sam ustawia... Albo mamy różne wymagania co do WB, albo... nie wiem co :P hehe...

Kundzior
08-07-2006, 17:31
Być moze kwestia wymagań, ja nie robie na AUTO zawsze ustawiam, to słoneczko, to chmórki, to cienie a i tak n akompie poprawiam chyba ze predefiniuje WB w aparacie na własny to wtedy nie ustawiam.

Nabutada
08-07-2006, 21:06
Jeżeli chodzi o JPG to ustawiam w D70s za każdym raem w zalezności od potrzeb (warunkow) jednak przy foceniu w RAWach ustawiam na Auto i potem w wiekszosci prypadkow juz w kompie nie zmieniam.

pozdr

pebees
08-07-2006, 22:35
ja nie robie na AUTO zawsze ustawiam, to słoneczko, to chmórki, to cienie a i tak n akompie poprawiam

No właśnie, źle ustawiasz to i poprawiasz ... spróbuj na auto :)

BTW. chmUrki :>

Shihan
08-07-2006, 23:43
Dobra, inaczej stoicie w sklepie, macie kaskę na d70s (d50 wiadomo też sie łapie) pasuje wam ten i ten w łapkach - to który bierzecie? Wyciagnę średnią i już nie będę głowy sobie zawracał.

Z góry THX.

Ps: Może mają fotki na papierze w sklepie.

pebees
09-07-2006, 00:24
Shihan, jeśli dwa artykuły, będące dla mnie substytutami, odpowiadają mi, i spełniają moje oczekiwania w takim samym stopniu, to kupuję tańszy.

aries.mehehe
09-07-2006, 01:07
Shihan, jeśli dwa artykuły, będące dla mnie substytutami, odpowiadają mi, i spełniają moje oczekiwania w takim samym stopniu, to kupuję tańszy.

No dokładnie -dlatego ja kupiłem D50.

PS. Zdjęcia na papierze wyjdą "takie same" -nie rozróżnisz czy są z D50 czy z D70.

Kundzior
09-07-2006, 03:53
pebees, wybacz ale ja doskonale wime kiedy świeci słońce, kiedy są chmurki, a nawe wiem jak wyglada cień :) hehe Nikosie Dxx mają pasiacko cienkie algorytmy doboru WB, kilkunastu moich znajomych również użytkowników Dxx potwierdziło moje przypuszczenia.

aries.mehehe
09-07-2006, 04:04
pebees, wybacz ale ja doskonale wime kiedy świeci słońce, kiedy są chmurki, a nawe wiem jak wyglada cień :)
Ale Słońce nie zawsze dociera do obiektu tak samo, chmury są różne, a i cienie nie są identyczne. Te predefiniowane nastawy są jakimiś tam wartościami uśrednionymi i w momencie ich wyboru balans bieli ustawia się na sztywno. Ustawiając balans bieli na auto ma się gwarancję, że aparat sam dobierze jakąś wartość -nie zawsze dobrą, jasne...

Zakładając że światło słoneczne ma 5500-6500K i ustawiając "słoneczko", jaki obraz dostaniemy rano, w południe i przed zachodem? Zupełnie różnie zbalansowany... Ustawiając auto, można zapomnieć o tym... Mi się balans wysypuje tylko przy świetle żarowym/jarzeniowym i w lesie w cieniu.

Dobra -więcej od tematu wątku nie odbiegam...

Kundzior
09-07-2006, 04:08
Dokładnie zakładając ze swiatło słoneczne ma 5500-6500 aparat na ustawieniu WB na słoneczku nei jest na sztywno operuje właśnie w tych granicach. Sprawdzone :)

aries.mehehe
09-07-2006, 04:18
Kundzior, aż sam kiedyś sprawdzę...

CodeBoy
09-07-2006, 08:11
Miałem taki sam dylemat. Poszedlem do sklepu wziolem D50 do reki i mowie poproszę. A człowieczek żebym się nie wygłupiał ;) Pierwszy argument to w kicie D70s mial lepszy obiektyw (teraz mozna juz kupowac D50 z takim obiektywem). Potem zapytal mnie gdzie robie zdjecia i wyszło że 80% zdjęć to imprezy nocne (podswietlenie wyswietlacza). Potem dal mi do reki D70s i sie okazalo ze ciezszy (znaczy lepiej lezy w rece) pewnie nie jest to duza roznica, ale wyczuwalna. I mimo ze decyzja bolala finansowo to jestem zadowolony z tego ze sprzedawca namówił mnie na droższy produkt. Miałem potem kilka okazji miec w rece D50 i uwazam ze jest super aparatem za ta cene. Ale jednak wole mojego D70s :)

pebees
09-07-2006, 09:02
pebees, wybacz ale ja doskonale wime kiedy świeci słońce, kiedy są chmurki, a nawe wiem jak wyglada cień :) hehe Nikosie Dxx mają pasiacko cienkie algorytmy doboru WB, kilkunastu moich znajomych również użytkowników Dxx potwierdziło moje przypuszczenia.

Nie o to pytałeś, i to co zacytowałeś jest odpowiedzią na inne pytanie :)

Nabutada
09-07-2006, 10:05
Dobra, inaczej stoicie w sklepie, macie kaskę na d70s (d50 wiadomo też sie łapie) pasuje wam ten i ten w łapkach - to który bierzecie? Wyciagnę średnią i już nie będę głowy sobie zawracał.

Z góry THX.

Ps: Może mają fotki na papierze w sklepie.

BYłem w sklepie dostałem do obejrenia D50 i po 2 minutach stwierdziłem, ze chcę go mieć. Nirestrwało to jednak długo gdyż niedługo póniej miałem w rece D70s i D50 poszedł qw zapomnienie. Od tamtej pory D50 nie miałem w rece, natomista D70s mam za kazdym razem jak naciskam spust migawki:):)

Shihan
09-07-2006, 16:29
No dokładnie -dlatego ja kupiłem D50.
PS. Zdjęcia na papierze wyjdą "takie same" -nie rozróżnisz czy są z D50 czy z D70.

Pebees to w "sklepie" chciałem zaznaczyć, że akceptuję różnicę zewnętrzną tych aparatów i cenę. Natomiast aparaty się róznią sposobem wyświetlania zdjęć (zobacz wcześniejszy post). Mi najbardziej zależy na tym, żeby być zadowolonym z tego co robię. Chodzi o to, że Nikony słyną ze specyficznych kolorów, takich naturalnych, które ja osobiście preferuję i takim aparatem jest d70/70s, natomiast d50 ma kolory, jakby z innej beczki, za to lepiej ostrzy i mniej szumi. No i pytanie jest takie, na ile mogę to poprawić programowo w body aparatu, żeby to jakoś połączyć? Lepiej to zrobić w d70s czy d50 ?

Ps: obiektyw w obu przypadkach ten sam Nikkor 18-70
Na ile obiektyw poprawia kolory w d50?

[ Dodano: Nie 09 Lip, 2006 ]
Czy są osoby na tym forum, co przesiadły sie z d50 na d70s? Na ich opinii najbardziej mi zależy.

Adam Trzcionka
09-07-2006, 17:06
Shihan, przeszukaj forum. wątek z mniej wiecej takim pytaniem jak twoje (Czy są osoby na tym forum, co przesiadły sie z d50 na d70s? Na ich opinii najbardziej mi zależy) osobiście i własnorecznie założyłem

aries.mehehe
09-07-2006, 17:07
Chodzi o to, że Nikony słyną ze specyficznych kolorów, takich naturalnych, które ja osobiście preferuję i takim aparatem jest d70/70s, natomiast d50 ma kolory, jakby z innej beczki, za to lepiej ostrzy i mniej szumi. No i pytanie jest takie, na ile mogę to poprawić programowo w body aparatu, żeby to jakoś połączyć? Lepiej to zrobić w d70s czy d50 ?
Nie mam siły trzeci raz pisać, że z obu tych aparatów da się uzyskać identyczne zdjęcia... Wyostrzanie i kolory to kwestia ustawień w aparacie -ustawisz sobie jak chcesz i tak będziesz mieć.

Shihan
09-07-2006, 19:33
Shihan, przeszukaj forum. wątek z mniej wiecej takim pytaniem jak twoje (Czy są osoby na tym forum, co przesiadły sie z d50 na d70s? Na ich opinii najbardziej mi zależy) osobiście i własnorecznie założyłem

Tak czytałem to forum już wcześniej, ale widziałem też ten test azjatycki http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2005/06/06/1651.html i parę innych i człowiek zaczyna wątpić już w to co czytał, a jak się wydaje 3,5 k to chciałbym być pewien.

[ Dodano: Nie 09 Lip, 2006 ]

Nie mam siły trzeci raz pisać, że z obu tych aparatów da się uzyskać identyczne zdjęcia... Wyostrzanie i kolory to kwestia ustawień w aparacie -ustawisz sobie jak chcesz i tak będziesz mieć.

Jak nie masz siły to nie pisz, zrób sobie przerwę, nie musisz odpowiadać na wszystkie posty.
Dopóki będą aparaty w sprzedaży, to zawsze znajdą się osoby, które będą miały wątpliwosci i pewnie jeszcze nieraz usłyszysz to pytanie.

Życzę wszystkim miłego dnia.

wign
09-07-2006, 22:47
ja sie przesiadam na D70s
D50 to swietny sprzet ale 70s bardziej mi pasuje, tym bardziej ze doplata do niego jest juz nizsza.

aries.mehehe
09-07-2006, 23:07
Jak nie masz siły to nie pisz, zrób sobie przerwę, nie musisz odpowiadać na wszystkie posty.
Dopóki będą aparaty w sprzedaży, to zawsze znajdą się osoby, które będą miały wątpliwosci i pewnie jeszcze nieraz usłyszysz to pytanie.

Nie mam siły trzeci raz tego pisać Tobie, bo już dwa razy Ci to w tym wątku napisałem, ale jak widać nie czytasz... :?

Shihan
10-07-2006, 09:25
Nie mam siły trzeci raz tego pisać ......
Nie mam siły trzeci raz tego pisać ......

Przepraszam, że opuściłem, to co napisałeś jakoś mi nie pomogło (inne też czytałem). Nastawiłem się już wcześniej na d70s i wszystko było proste, a tu d50 jest prawie równorzędnym aparatem jak nie lepszym. Wypuszczono je prawie w tym samym czasie, chyba po to, żeby się na forach o nie spierać.

Kundzior
10-07-2006, 09:37
nie w tym samym. Datowo to wyglada tak:

D70

D70s

D50

:)

aries.mehehe
10-07-2006, 16:24
Kundzior, a nie przypadkiem tak:

D70

D70s, D50

? -takie info znalazłem na dpreview (choć może źle zrozumiałem i tylko jednego dnia były one dodane do serwisu). Z drugiej strony dziwne by było, gdyby D70s był przed D50 a na dpreview byłaby cisza... W sumie już sam nie wiem...

Sindbad
10-07-2006, 20:32
Chciałem d50, kupiłem d70s :D Głównie dlatego że d50 nie był dostępny. Ale teraz jestem zadowolony i cieszę się że nie miałem wyboru... :wink: Przydaje się podświetlenie wyświetlacza i grid ułatwiający kadrowanie. Pewniej też "siedzi" w ręce. Robię foty (bo od tego przecież jest aparat) i nie zastanawiam się jak wyglądałyby gdybym robił je innym sprzętem. Miałem w życiu teoretycznie gorsze aparaty niż d70 czy d50 i nie uważam zdjęć z tamtych aparatów za nieudanych a czasu za straconego. Dlatego moim zdaniem nie ma większego znaczenia czy wybierze się d50 czy d70 czy cokolwiek z tej półki. Ważne żeby poznać to co się wybierze i po prostu focić! Myślę że szczegółowe dywagacje nt niuansów w poziomie szumów, odcieni czy czegoś tam jeszcze psują trochę radość z fotografowania i zamiast uczyć jak poprawnie używać danego aparatu żeby oddawał na fotkach możliwie najlepiej to co chcemy, pozwalają zrzucić troszkę odpowiedzialności za (ewentualnie) nieudane zdjęcie własnie na sprzęt...
Pozdrawiam

PS. Aha. No i ten czarny spust w d70s... :wink:

hunga
10-07-2006, 20:45
Sindbad: haha ja tak samo, to juz jutro spotkam sie z beatyfikowanym przez wiekszosc uzytkownikow forum Slawkiem. Okazalo sie, ze niedostepnosc D50 dziala korzystnie na rzecz ciut wiekszego brata. Przestalem sie zastanawiac: a czy, co jesli etc.
Hmmm a moze Nikon specjalnie tak zagral? Zrobili D50 za dobrze i nikt nie chce D70s. No nic, jednym slowem sprzedam i tak nerke, aby miec sprzecio. I juz mam plan na weekend: w ciagu tygodnia ucze sie obslugi, a potem pojade pod Grunwald bezlitosnie rycerzy trzaskac hurrrraaaa.
Sorry za ten post, to tak z wrazenia :D

Sindbad
10-07-2006, 21:04
Czarny spust wart jest tej różnicy w cenie :)
A tak serio, trochę to dziwne że tak po prostu nagle zabrakło d50 w sklepach na ponad miesiąc. Możliwe, że 70tki zalegały w magazynach a większość kupowała przed wakacjami d50 bo różnice niewielkie a za 5 stów różnicy parę beczek piwa można kupić :) Choć są to już przemyślenia zahaczające trochę o spiskową teorię... :wink:

stempien
10-07-2006, 21:57
Nie czytalem wszystkich wypowiedzi bo troche sie tego nazbieralo, ale powiem tak - napewno warto inwestowac w lepsze szkla. Wolalbym D50 i dobra optyke niz D70s i jakis lipton..

Shihan
11-07-2006, 00:04
No jest kaska, jutro do sklepu. Dzisiaj chciałem we Wrocławiu zaklepać d50, hmm, bez szans na najbliższe tygodnie, owszem jest, ale bez 18-70. Jak mówię, że chcę 18-70 to cena dzisiaj w sklepie 3600 za d50. Za dwa dni nad morze. Idę więc jutro po d70s, cały miesiąc siedziałem i szukałem, który lepszy i wszystko diabli wzięli, w sklepie powiedzieli, że jak jest różnica między nimi 100 zł to lepiej d70s. Jutro więc kupuje i już. To faktycznie czymś pachnie. No ale nie wytrzymam już. :wink:
Mniejszy brat sprzedał starszego.

kono78
11-07-2006, 10:47
Ja na twoim miejscu bym poczekal do wrzesnia :) na D... :)

Shihan
11-07-2006, 11:04
Słuchajcie mam odstawione dwa d50 (3600 niestety, nie ma zestawów z 18-70, ale się wycwanili) i d70s (3700 tu wiadomo 18-70). Kużwa, ale ceny podskoczyły - dwie stówy, jak nie ma różnicy, to co teraz? Jeśli ktoś jest na forum, niech się odezwie. Chciałem d50, w sklepie radzą d70s, może o to chodzi właśnie, żeby opróżnić półki. Dziś muszę kupić - jutro wyjeżdżam. Taki skok. Zły okres, za dwa tygodnie cena pewnie spadnie. Może, ktoś wie, gdzie we Wrocławiu taniej?

Twister
11-07-2006, 12:25
To jakaś ściema. W Zabrzu w MM jest za 2699 o ile dobrze pamiętam (byłem w piątek). Dzwoń tam i jak co to zaklep i się karnij, daleko nie ma, na pewno warto się przejechać zamiast tyle płacić, ale i tak polecam D70s.

tidus
11-07-2006, 21:27
nikon polecial w .....to oczywiste i kazdy to widzi.ale to ponoc wina tego ze na poczatku roku jak podaja wstepna liczbe aparatow dla nikon eurpoa to pewnie podali za malo i teraz maja problem....jak tak duzo bylo zamowien i sie wykrecaja podwyzkami cen,wiec trzeba poczekac,pewnie pod koniec roku zrobia wieksza odnizke zeby itrzymac klientow.pozdro

Shihan
12-07-2006, 08:44
I tak kupiłem - d70s he he. Rozgryzam instrukcję.
Ale frajda!!

wi_ni
12-07-2006, 09:05
... Ale frajda!! ...

Zrobiłeś najgorzej jak można było! Sam mam D50 z ob.18-70mm i kupiłem go w maju dzien przed wyjazdem w Dolomity. Teraz gdybym miał za ta kasę kupić to tylko nowy Sony ALFA.

Twister
12-07-2006, 09:19
I tak kupiłem - d70s he he. Rozgryzam instrukcję.
Ale frajda!!

Gratuluję dobrego wyboru i życzę ciekawej lektury. Myślę, że ta książeczka będzie ci często towarzyszyć, przynajmniej na początku. Pozdrawiam.

mariuniu
12-07-2006, 09:25
...Sam mam D50 z ob.18-70mm i kupiłem go w maju dzien przed wyjazdem w Dolomity. Teraz gdybym miał za ta kasę kupić to tylko nowy Sony ALFA.

Hmm, także kupiłem D50 + 18-70mm i też w maju ale szczerze mówiąc pojewienie się po miesiącu Sony ALFA nie wywarło na mnie jakiegoś wrażenia. Fakt - "wodotrysków" kilka ma ale to nie "wodotryski" zdjęcia robią. Jeśli możesz uzasadnij swoje opinię i dzisiejszą chęć na Sony ALFA - może pomoże to innym osobom planującym zakup nikona DXX. Pozdrawiam.

Shihan
12-07-2006, 09:31
Zrobiłeś najgorzej jak można było! Sam mam D50 z ob.18-70mm i kupiłem go w maju dzien przed wyjazdem w Dolomity. Teraz gdybym miał za ta kasę kupić to tylko nowy Sony ALFA.

Sony to Sony, a Nikon to Nikon, zawsze chciałem go mieć i jestem zadowolony.
A ty masz problem, mówi się trudno.

[ Dodano: Sro 12 Lip, 2006 ]
Twister 10 lat przerwy w foceniu, książeczka się przyda.
Kiedyś robiłem to wyczynowo, ale pozmieniało się to trochę. :shock:

Rimon
12-07-2006, 09:41
Teraz gdybym miał za ta kasę kupić to tylko nowy Sony ALFA

A ile solidnych testów i opinii użytkowników alfy już poznałeś, że tak Ci żal?

pebees
12-07-2006, 09:43
Teraz gdybym miał za ta kasę kupić to tylko nowy Sony ALFA
A ile solidnych testów i opinii użytkowników alfy już poznałeś, że tak Ci żal?
A ile solidnych testów i opinii użytkowników alfy już poznałeś, że tylko nowy Sony ALFA? ;-)

Rimon
12-07-2006, 10:28
A ile solidnych testów i opinii użytkowników alfy już poznałeś, że tylko nowy Sony ALFA?

Nooo ja pytam ile kolega czytał takich testów. Wiele osób sie zachwyca alfą, ale nie wiem na jakiej podstawie. Czy magia marki Sony tak działa?
[/quote]

pebees
12-07-2006, 10:32
Rimon, a, sorki, nie zacytowaleś i myślałem, że to Twoje przemyślenia.. :D

mariuniu
12-07-2006, 12:25
W rzeczy samej właśnie chodzi o to że nikony DXX są już od jakiegoś czasu w użyciu i niejako są sprawdzone przez użytkowników tzn znane ogólnie są ich cechy te pozytywne i te mniej też.. widomo czego można oczekiwać od tych puszek a czego nie. Póki co jednak nie można wypowiedzieć się konkretnie na temat systemu Sony ALFA z prostego powodu - jest to nowość i niewiele egzemplarzy jest w ogólym uzyciu - a przecież właśnie najważniejsze są opinie uzytkowników a nie jakieś "skomercjalizowane" testy w czasopismach i witrynach internetowych. Wrzystkim zafascynowanym najnowszą lustrzanką Sony ALFA pozostaje tylko powiedzieć: "nie wszystko złoto co się świeci". Pozdrawiam.