DonAlberto
11-11-2008, 12:12
Witam, wiele osób pisze tutaj o sb900 takie tak różne mniej lub bardziej ważne pytania, natomiast nikt się nie przyczepił tak jak ja do obsługi. I nie mam tu na myśli naciskania małych przycisków aby potem kółeczkiem przestawić korektę EV lub zoom. Chodzi mi o ustawianie funkcji zoom-u w przypadku podniesionej głowicy. Otóż w powszechnie znienawidzonym Canonie 580 jest tak. Jeśli głowica jest na wprost to lampa dostosowywuje zoom do ogniskowej, tak samo canon. Ale jeśli podniesiemy głowicę to lampa przestawia się na rozpraszanie w światła, jak np używam ją z odbłyśniekiem to ma to sens bo jak dam zoom lampy na 28-35 mm to więcej odbiję od odbłyśnika, jak dam 105 to więcej pojdzie od ściany lub sufitu. A w tym czasie mogę sobie zmieniać ogniskową do woli i nic się nie przestawia. Natomiast w nikonowskiej. Nie ma to jak inteligencja producenta. Skoro przestawiam lampę na odbijanie od sufitu to chyba sam wolę kontrolować skupienie wiązki światła. A nie przy każdym przeogniskowaniu następuje zmiana. No i cóż z tego że ręcznie mogę wyłączyć auto zoom skoro potem jak przestawię głowicę na wprost to nadal jest on wyłączony. Zastanawiam się dlaczego debile coś takie wymyślili, czy sposób canona nie jest logiczniejszy. Dobrze, że ostatnio wpadłem na pomysł, że po przestawieniu w pozycję palnik na wprost i wyłączeniu i szybkim włączeniu lampy funkcja autozoom z powrotem jest włączona. Czy wy ludzie którzy używanie tej lampy, rozpracowaliście to w inny sposób??