Zobacz pełną wersję : D700 - ustawienie jako "dysk wymienny"
Witam,
może ktoś wie jak ustawić D700 aby komputer widział go jako dysk wymienny a nie jako urządzenie przenośne? Chciałem załadować nowe profile ale gdy po podłączeniu do kompa próbowałem zapisać plik z profilami na kartę okazało się że komputer widzi aparat jako urzadzenie przenośne :-(, a nigdzie w menu aparatu nie widzę ustawienia "USB - jako Mass storge" tak jak w innych modelach. Zaznaczam że nie mam czytnika kart więc jedyne rozwiązanie to podłączenie aparatu za pomocą kabla USB. Bez tego bedzie też problem z aktualizacją oprogramowania w przyszłości. Czy jest coś o czym nie wiem albo coś przeoczyłem?
Pzdr
Witam!
W rachubę wchodzi na razie tylko czytnik - są już od 20 zł.
Mass storage - nie ma w d700.
Pozdr.
Z ciekawości przeszukałem instrukcję od D700 i wychodzi na to że Nikon wykastrował to body z tej przydatnej funkcji.
Komu to przeszkadzało???
Komu to przeszkadzało???
Księgowym :twisted:
No tak jak myslałem ale dzięki ze potwierdziliście moje przypszczenia, i wypada powiedzieć tylko ze ksiegowi zawsze zaczynają cięcia nie od tej strony co trzeba.
Pzdr
He, he. Tak w kontekście tematu tego posta... D700 jest chyba najdroższym pendrivem na rynku!
A w zasadzie to nie jest :>
Podobno ekonomiści/księgowi są po to , by tłumić radosną twórczość inżynierów .
tak szczerze mówiąc to powinno się ich wykastrować (ekonomistów/księgowych)
arciu102
16-11-2008, 12:37
szkoda, że brak tej opcji :( Może któreś z uaktualnień firmware'u to poprawi :) Jednak nie przeszkadza mi to jakoś bardzo.
szkoda, że brak tej opcji :( Może któreś z uaktualnień firmewareu to poprawi :) Jednak nie przeszkadza mi to jakoś bardzo.
Nie sądzę by to "poprawili", skoro był to celowy zabieg :)
Proszę księgowych nie kastrować, może mi się jeszcze do czegoś przydadzą... ;)
Czy trzeba dołączyć jakiś podzespół do puszki, żeby to działało? Nie znam się, ale wydaje mi się, że to faktycznie tylko kwestia firmware'u. A to by znaczyło, że inżynierowie dali ciała, skoro to nic nie kosztuje. Może ktoś uznał, że i tak większość korzysta z czytników, więc po co taka funkcjonalność.
A propos, kumpel ostatnio naprawiał płytę główną, i tak mu ją naprawili, że po podłączeniu czegokolwiek do gniazda USB "pali" to urządzenie. Załatwił tak router do neostrady, 2 "patyki" USB. Co by było, gdyby podłączył taki aparat? Może też by się "spalił"?
Czyli D700 do kompa nie podłączę. A jak jest w D3/D300/D90, że tak przy okazji spytam?
Krzysiek82
17-11-2008, 14:00
Czyli D700 do kompa nie podłączę. A jak jest w D3/D300/D90, że tak przy okazji spytam?
D300 spokojnie działa. Widać jako dysk wymienny.
Podłączysz spokojnie, ale w systemie będzie widoczny jako aparat, a nie jak dysk wymienny. By ta "chińska" kombinacja działała jako tako, to potrzeba softu control pro 2 (bodajże), a za to N oczywiście sobie śpiewa. I o to tu loto.
Nie wiem jak D90, ale D3/300 działają jeszcze po staremu, czyli masz do wyboru, albo dysk wymienny, albo aparat.
Podłączsz spokojnie,
Oj wiesz, o co chodziło.. ;D
ale w systemie będzie widoczny jako aparat, a nie jak dysk wymienny.
Ok, dzięki.. czyli wraz ze zmianą puszki trzeba będzie zmieniać przyzwyczajenia, ech.. ;-)
Musisz Piba dołożyć 19zł na czytnik - wtedy będziesz miał Mass Storage :wink: