PDA

Zobacz pełną wersję : MB-D10 NIE WIDZI EN-EL4 phottix-a

jacekkargul
11-11-2008, 09:28
jak w temacie....nie znalazłem w forum porad praktycznych dlatego piszę.

Oryginalny MB-D10 i en-el4a zamiennik- firmowany przez phottix. Podpinając go do gripa ikona baterii tylko że niby pusto. Po włożeniu do aparatu en-el3e aparat działa, ale jak podepnę jednocześnie w grip baterię phottixa aparat znów zamiera.

Wiem że zamiennik mimo dedykacji pod ten grip i ten aparat może być trefny- ktoś juz to przerobił?
Czy bateria będzie działać tylko z mb-d10 produkcji phottix?

Do ogłoszeń sprzedaży mamy odpowiedni dział.
szymony

marekm
11-11-2008, 12:36
Czy możesz zamieścić fotkę baterii lub podąć link do tej baterii na stronie sklepu / producenta ?

jacekkargul
11-11-2008, 12:39
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&item=120315967948#ebayphotohosting

proszę ;-)

marekm
11-11-2008, 12:51
W tym (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1039&message=29606571&changemode=1) wątku jest mowa o zamiennikach, miedzy innymi o Phottix Kosmo. Facet twierdzi, że wszystko działa jak należy.

jacekkargul
11-11-2008, 12:53
więc w czym problem???

marekm
11-11-2008, 12:56
więc w czym problem???

Wygląda na to, że Twój egzemplarz jest po prostu walnięty. W tej sytuacji domagałbym się wymiany na nowy, a nie sprzedawał.

michal_br
13-11-2008, 00:29
Mam Phottix'a w zamienniku MB-D10 i wszystko działa bez zarzutu, ikona, stan akumulatora itp., więc wygląda na to, że Twój egzemplarz jest wadliwy.

Bargow
13-11-2008, 21:52
Mam cztery nowe aku phottix EN-EL3e ze wszystkimi są jakieś problemy. Aparat nie widzi aku, 100 zdjęć i rozładowane, na jednym zrobiłe 1700(tysiąc siedemset) zdjęć ale okazało się, że jakimś cudem obie się rozładowały.

Pozdrawiam
Jacek

MIL0
22-11-2008, 00:22
Mam podobny problem, tj naladowana Delta-EL4 wlozona do d700 widnieje jako rozladowana... uszkodzona?

Blister
22-11-2008, 12:35
Czyli wychodzi na to, że lepiej kupować orginały, tym bardziej, że za Hahnela np. do D90 trzeba zapłacić tyle samo co za orginał:) Widzę, że EN-EL4 Nikona kosztuje 200zł a zamienniki firm no name ok 130. Więc też jakiejś kolosalnej różnicy nie ma, tak jak i pewności, że wszystko będzie działać:)

szymony
23-11-2008, 01:52
Czyli wychodzi na to, że lepiej kupować orginały, tym bardziej, że za Hahnela np. do D90 trzeba zapłacić tyle samo co za orginał:) Widzę, że EN-EL4 Nikona kosztuje 200zł a zamienniki firm no name ok 130. Więc też jakiejś kolosalnej różnicy nie ma, tak jak i pewności, że wszystko będzie działać:)
Jest tu mały szczególik jeszcze, a właściwie dwa. Jest EN-EL4 i EN-EL4a, ten drugi raczej za dwie setki się nie kupi. By ten szpej działał, to trzeba mieć ładowarkę. Jednocyfrowi mają w komplecie. Do D300/700 trzeba taką zanabyć osobno i też swoje kosztuje. Ten chiński wynalazek ma się nijak do markowego, ale za 130pl jest z ładowarką i spełnia swe zadanie, jeśli jest sprawny.

ps. A i do pełni szczęścia jeszcze mała pierdoła pokrywa na baterię. Razem coś koło 1k pln, kontra 130 pln. Lub komplet z gripem 1700 pln, lub 400 za chińszczyznę.

szymony
23-11-2008, 11:15
Mam cztery nowe aku phottix EN-EL3e ze wszystkimi są jakieś problemy. Aparat nie widzi aku, 100 zdjęć i rozładowane, na jednym zrobiłe 1700(tysiąc siedemset) zdjęć ale okazało się, że jakimś cudem obie się rozładowały.

Tylko my tu rozmawiamy o klonach EN-EL4

grudzinsky
25-11-2008, 14:49
ja naprawdę nie kumam...jeśli stać kogoś na wydanie min 4k na aparat nie wspominajac o 6,5k lub 11,5k to chyba stać też na kupno oryginalnych bateryjek...dla mnie mija się to z celem. co jakiś czas pojawia się wątek na forum o tym, że zamienniki padają jak muchy, że grip z nimi nie współpracuje...ludzie po co wydawać kasę na coś co nie sprawdza się? kupić raz a dobrze i na tym się zaoszczędzi :)

deoc
25-11-2008, 17:06
dokladnie - sam w D70s mialem 3szt jakis innych niz nikonowskie aku.. ale jak wyszedlem z nimi na mróz to sie okazalo ze po 10zdj. wszystkie padaly... a akku nikona daja rade... zaoszczedzisz 30 no moze 100zl a ile stresu masz jak naciskasz spus i dostajesz tylko migajaca ikone baterii :D

szymony
25-11-2008, 19:39
ja naprawdę nie kumam...jeśli stać kogoś na wydanie min 4k na aparat nie wspominajac o 6,5k lub 11,5k to chyba stać też na kupno oryginalnych bateryjek..
To wyobraź sobie że w kraju nad Wisłą są "użytkownicy" którzy wydają ostatnią mamonę na body, a na resztę kombinują. A za cenę kompletu gripa z "bakterią", to już jakieś fajne szkiełko można wyhaczyć. Taki life.
Swoją drogą strasznego pecha macie z tym zamiennikami. Miałem EN-EL3 do D70 zarówno oryginał jaki "oryginał inaczej", różnica w działaniu żadna. Obecnie mam EN-EL3e od N, jaki i EN-EL4 nie od "N" i też działa. Lepiej, czy gorzej niż oryginał, nie wiem, nie mam porównania, wiem że działa.

grudzinsky
26-11-2008, 13:27
zanim kupilem sobie dodatkowy aku minal ponad rok. przez ten czas wystarczal mi jeden. teraz mam dodatkowy i zestaw 8xAA. naprawde nie wiem kiedy zuzyje te cala energie...bo jak na razie na jedym aku N robie ok 1500 fot (to tak na oko 3x8GB) to jest jakis tydzien pstrkania w plenerze...

dzidch
03-12-2008, 22:26
Mam Phottix'a w zamienniku MB-D10 i wszystko działa bez zarzutu, ikona, stan akumulatora itp., więc wygląda na to, że Twój egzemplarz jest wadliwy.
czy ten zamiennik MB10 to taki jak ten w foto=tipie gumowany

Jarek
26-12-2008, 22:26
Delta EN-EL4
Pytanie czy ktoś z Was używa taki zestaw
http://www.mojecyfrowe.pl/akcesoria-foto/delta-zestaw-en-el4--bl-3--ladowarka-sieciowa_did250,9081.html
szczególnie interesuje mnie współpraca z D300
wdzięczny będę za odpowiedź, i interesuje mnie praca z korpusem a nie to iz można gdzieś kupić jeszcze taniej to akurat wiem, link jest przykładowy

kux
26-12-2008, 22:45
Jest tu mały szczególik jeszcze, a właściwie dwa. Jest EN-EL4 i EN-EL4a,

czym one sie różnią?

ROBOTEK
27-12-2008, 14:38
ktoś z Was używa taki zestaw....

Tak poużywałem go dwa razy,więcej nie zdążyłem bo
padł mi chyba grip.
Aparat go "ni ewidzi"
Sam zestaw dwa razy ładowałem, bateria mocna
8 kl/s to prawda, więcej nie zdążyłem sprawdzić.

Jarek
27-12-2008, 18:21
Tak poużywałem go dwa razy,więcej nie zdążyłem bo
padł mi chyba grip.
.

a jaki grip używałeś oryginał Nikona MB-D10 czy zamiennik Delta MB-D10?
ja chcę kupić zamiennik EN-EL4 Delty lub Phottixa ale grip MB-D10 mam oryginał, chodzi mi o to jak to współpracuje, o phottixie czytałem jak wyżej, interesuje mnie teraz Delta EN-EL4?
chcę kupić w Polsce aby w razie czego oddać (odesłać), przy zakupie przez internet mam na to 10 dni i nie trzeba podawać powodu zwrotu.
dzięki za odpowiedź
pozdrawiam

ROBOTEK
27-12-2008, 19:34
Grip mam ALPHA Digital MB-D10
a EN-EL4 z ładowarką mam z Delty
Oba sprzęty z Fototipa.
Więc jak pisałem nie miałem możliwości
dobrego przetestowania bo padł mi skurczybyk

Jedno wiem, żałuję że nie kupiłem oryginalnego gripa
nie wiem jakie diabli mnie skusili.

DonAlberto
03-01-2009, 10:45
Ja też używałem zamianniki Phottixa EN-EL3a w MB-D10 i co, nie bardzo, a to nie widziała je ładowarka, a to aparat, musiałem zwrócić sprzedawcy, problemów ze zwrotem nie miałem ale zraziłem się. W Canonach używam Premium Gold BP-511A i wszystko śmigało aż miło. A Nikon uparty jest. Pewnie minie trochę czasu zanim niezależni producenci rozpracują specyfikację.

Czarodziej
06-11-2009, 17:28
dotarl do mnie phottix kosmo en-el4a dzis ... problem z odczytem baterii po wlaczeniu aparatu :( raz widzi raz nie widzi trzeba odczekac chwile az zalapie :( 8 k/s jest owszem ale chyba zainwestuje w nikonowska baterie jednak :(

Jacek_Z
18-11-2009, 02:44
Mam podobny problem, tj naladowana Delta-EL4 wlozona do d700 widnieje jako rozladowana... uszkodzona?

dotarl do mnie phottix kosmo en-el4a dzis ... problem z odczytem baterii po wlaczeniu aparatu :( raz widzi raz nie widzi trzeba odczekac chwile az zalapie
hm, no właśnie mam tez dziwny problem. EN-EL4a zamiennik Delta (podobniej jak i ładowarka), grip tez zamiennik - alpha MB-D10.
Jeśli w body D700 mam pusto, to wszystko gra, w gripie jest naładowana EN-EL4a 100% i aparat chodzi. Jak jednak włożę nikonowski oryginał EN-EL3e w body, to nagle zasilanie (mimo priorytetu gripa) przełącza się na zasilanie z body, bo EN-EL4a pokazuje, że ma ..... 0 % !!! (mimo, że chwilę wczesniej miała 100%). Jednym słowem nie mogę mieć 2 akku (3e i 4a) w D700, bo pokazuje mi, że bateria EN-EL4a w gripie jest rozładowana, choć to nieprawda. Wyjęcie baterii z body powoduje, że nagle bateria EN-EL4a w gripie ma 100%.
Jeżeli pracuję na 2 szt EN-EL3e to wszystko gra, oba banki pokazuja mi naładowanie obu baterii po 100%.

Co tu jest wadliwe? Grip alpha czy akku EN-EL-4a made in Delta?

Slon
18-11-2009, 11:47
Jaceku, moge sprawdzic jak to sie ma przy nikonowskim gripie, o ile Ci to pomoze

Slon
18-11-2009, 14:04
I sprawdzilem... Jest to samo...
Ale ciekawe, ze jam mam sama delte w gripie, to jej stan pokazuje jakos 1 (stopien naladowania normalnie). Ale jak wrzuce en-el3e, to nagle delta odnawia sie do stanu 'New', ale ma 0% naladownia...

Zastanawiam sie, czy nie wymienic tej delty. Po pierwszym ladowaniu nagle stan przeskoczyl na 1 i tak zostalo do tej pory (akku mam od wrzesnia). Wydajnosciowo mniej wiecej to samo, ale ostatnio mniej robie i ciezko mi to zmierzyc

Czarodziej
19-11-2009, 09:34
powiem tak kupilem nikonowska en-el4a ...chula az milo :)) nie ma co w zamienniki inwestowac

Roon
21-11-2009, 00:22
Może głupie pytanie ale czy oryginalną baterię Nikon EN-EL4a bez problemu naładuje ładowarką delty dedykowaną do aku 4a

http://allegro.pl/item756295388_ladowarka_do_en_el4a_nikon_d2x_d2h_d 3_d700_d300.html

W opisie jest, że niby wszystko działa jak należy.

wilk325
21-11-2009, 00:26
Może głupie pytanie ale czy oryginalną baterię Nikon EN-EL4a bez problemu naładuje ładowarką delty dedykowaną do aku 4a

http://allegro.pl/item756295388_ladowarka_do_en_el4a_nikon_d2x_d2h_d 3_d700_d300.html

W opisie jest, że niby wszystko działa jak należy.

Może i naładować się da, ale funkcji formatowania baterii brak. To może być problem kiedy body poprosi o format baterii.
Ja jednak niestety jestem zwolennikiem oryginałów w sferze zasilania, kiedyś miałem zamienniki do Fuji S5pro i się przejechałem.

Jacek_Z
21-11-2009, 01:08
I sprawdzilem... Jest to samo...też sprawdziłem, Wilk użyczył mi swojego oryginalnego gripa i oryginalnej baterii. Zamiennik Delty nie może współpracować z EN-EL3e obojętnie w jakim gripie jest, firmowym czy w zamienniku. Czyli to kwestia Delty EN-EL4a, a nie gripa.

Bonzo
21-11-2009, 01:17
Czyli to kwestia Delty EN-EL4a, a nie gripa
a nie mówiłem że Alfa to dobry grip ;) no to chyba nie pozostaje ci nic innego jak zakup oryginału tego akumulatora :)

Roon
21-11-2009, 10:15
Może i naładować się da, ale funkcji formatowania baterii brak. To może być problem kiedy body poprosi o format baterii.

A jak często trzeba tą baterie formatować?

wilk325
21-11-2009, 10:48

W zależności od ilości ładowania baterii, puszka sama decyduje kiedy.

Roon
21-11-2009, 11:51
Jeszcze jakbyście mogli napisać:
1) Czy nie ma innej alternatywy niż oryginalna ładowarka nikona do baterii 4a?
2) Czy po wyjściu d800 lub d4 baterie 4a będą pasować? Czy to jest jakiś standard?
3) Czy 8x aku w gripie jest wydajniejsze od 1x baterii 4a?

wilk325
21-11-2009, 12:02
Jeszcze jakbyście mogli napisać:
1) Czy nie ma innej alternatywy niż oryginalna ładowarka nikona do baterii 4a?
2) Czy po wyjściu d800 lub d4 baterie 4a będą pasować? Czy to jest jakiś standard?

1. Jak widzisz są, ale nie do końca spełniają wszystkie funkcje.
2. Wg mnie nie powinni zmienić, ( D300, D300s, D700 z gripem ma tą możliwość, D3, D3s i D3x to standard ) no chyba że coś dla kasy znowu wymyślą.
3. Nie jest wydajniejsze, ale równie szybkie.

Roon
21-11-2009, 12:10
Dzięki za info :)

ad2122
21-11-2009, 12:11
Akumulatorów się nie formatuje! Niektóre typy akumulatorów należy poddać formowaniu.

Chyba, że chodziło o "resetowanie", w takim razie Sorki, mea culpa :)

wilk325
21-11-2009, 12:28
Akumulatorów się nie formatuje! Niektóre typy akumulatorów należy poddać formowaniu.

Chyba, że chodziło o "resetowanie", w takim razie Sorki, mea culpa :)

OK, masz rację:), faktycznie chodzi o reset i ponowne formowanie ( nie formatowanie ).

Slon
21-11-2009, 13:59

na ten temat jest wiele opinii, ale z tego co slyszalem, to na komplecie eneloopow spokojnie mozna zrobic miedzy 3 a 4 tys klapniec. MZ to swietny wynik

Slon
12-12-2009, 00:22
Wczesniej napisalem:

jak mam sama delte w gripie, to jej stan pokazuje jakos 1 (stopien naladowania normalnie). Ale jak wrzuce en-el3e, to nagle delta odnawia sie do stanu 'New', ale ma 0% naladownia...

Zastanawiam sie, czy nie wymienic tej delty. Po pierwszym ladowaniu nagle stan przeskoczyl na 1 i tak zostalo do tej pory (akku mam od wrzesnia). Wydajnosciowo mniej wiecej to samo, ale ostatnio mniej robie i ciezko mi to zmierzyc

A teraz delta po raz kolejny zaskakuje :D
Dzis naladowalem akku do pelna (wczesniej wyladowalem do 0). Wrzucilem do body (sam zamiennik delty) i nagle delta odnowila sie do stanu 0 'New' :D

Cuda normalnie :mrgreen:

himi
26-12-2009, 16:01
Zrezygnowałem z zamiennika czwórki, kupiłem osiem AA eneloop. Jak dojdą powiem wam ile można na nich machnąć d700 z gripem - oryginałem.

Andrzej Olender
26-12-2009, 17:01
Chwilę popracowałem na 8x eneloop, nie mogę napisać dokładnie ile wytrzymały bo po dziennej sesji lądowały i tak na wszelki wypadek w ładowarce. Wskaźnik w body pokazywał jedną kreskę mniej na z zrobionych 400 klatek. Nie wiem czy ten wskaźnik liniowo pokazuje stan baterii więc o rzeczywistej liczbie się nie wypowiem.
Niestety w moim przypadku gdzie 4 eneloopy już mam w SB-600 + dodatkowe 8 sztuk w gripie + w przyszlosci jeszcze jedna lampa i ponownie x4 zmuszało by mnie do zaprzęgnięcia minimum dwóch ładowarek. Zrobiło by się to trochę upierdliwe.

davnes
23-01-2010, 21:37
koledzy to jak jest tak na prawdę z tymi zamiennikami baterii do d700?
delty, photixy czy wszyscy maja problemy z tymi bateriami?
mam zamiar kupić phottixowy grip i jakieś zasilanie do tego i sam nie wiem.....

Mariusz888
23-01-2010, 22:01
Ja popieram przedmówców... puszka za 7700zł a niektórzy oszczędzają 100-200zł na oryginalnym gripie czy bateriach :roll: więc nie dziwcie się że później bywają problemy ;) czy naprawdę wierzycie że te zamienniki są wykonane z takich samych materiałów co oryginał? ;)

kichu
23-01-2010, 22:10
niestety prawda jest taka, ze zaden z zamiennikow EN-EL4a nie ma takich parametrow jak oryginalna bateria EL4a, a do niektorych z tego co widzielismy dolaczane sa ladowarki o nizszymi napieciu niz powinna miec bateria, takze jesli chodzi akurat o te baterie to generalnie jest 'czeski film'

i co ciekawe zadna z porzadnych firm robiacych zamienniki (hahnel/hama) nie robi jako zamienniki baterii EL4a, a inne tluka na potege

o czyms to chyba tez swiadczy

Slon
24-01-2010, 02:33
ja jestem z zamiennika delty zadowolony. Spokojnie wychodze ponad 2000 klatek bez ladowania, nic sie nie wiesza, brak zanikow pradu, 8 kl/s jest. Osobiscie polecam :)

qooba
24-01-2010, 03:00
Spokojnie wychodze ponad 2000 klatek bez ladowania, nic sie nie wiesza, brak zanikow pradu, 8 kl/s jest. Osobiscie polecam :)
phi, ja tam robię na oryginale ponad 4 tysiące :)

Slon
24-01-2010, 03:04
phi, ja tam robię na oryginale ponad 4 tysiące :)

oryginal kosztuje ponad 2x wiecej niz delta, wiec looz :-D
tak czy inaczej, planuje zakup oryginalu jeszcze na wiosne. Nie to, ze dalta jest zla, ale co oryginal, to oryginal

davnes
24-01-2010, 21:10
niestety prawda jest taka, ze zaden z zamiennikow EN-EL4a nie ma takich parametrow jak oryginalna bateria EL4a, a do niektorych z tego co widzielismy dolaczane sa ladowarki o nizszymi napieciu niz powinna miec bateria, takze jesli chodzi akurat o te baterie to generalnie jest 'czeski film'

i co ciekawe zadna z porzadnych firm robiacych zamienniki (hahnel/hama) nie robi jako zamienniki baterii EL4a, a inne tluka na potege

o czyms to chyba tez swiadczy

jak to sie ma do informacji z jednej aukcji na allegro gdzie pisze:
Akumulator EN-EL4a
do aparatów Nikon D300 D700 (z gripem) oraz
D1 D2X D2H

Oferowane przez nas akumulatory wykonane są z najwyższej jakości ogniw GP (Japonia) w technologii Li-ion, co oznacza brak efektu pamięci. Pojemność wynosi 2200mAh (11,1V) co odpowiada oryginałowi.
SPECYFIKACJA:

- model: Nikon D300 D700 (wraz z batterypackiem) D1, D2X, D2H

- technologia: Li-ion

- pojemność: 2200 mAh

- napięcie: 11,1 V

- 100% zgodności z oryginalnym akumulatorem Nikon EN-EL4a (pokazuje stan naładowania)

- kompatybilny z oryginalnymi ładowarkami oraz zamiennikami

Kupując nasz akumulator masz pewność, że Twój aparat nie ulegnie uszkodzeniu!

Najwyższą jakość potwierdza 24 miesięczna gwarancja.
Akumulator jest nowy, oryginalnie zapakowany z polską gwarancją

co wy na te informacje? pewnie z nieba wzięte ;-)

a co gdyby kupić dwa zamienniki i mieć je równocześnie używane czy wtedy objawy niekompatybilności będą dalej występowały?

qooba
24-01-2010, 22:45
jak to sie ma do informacji z jednej aukcji na allegro gdzie pisze:
Akumulator EN-EL4a

(...)

co wy na te informacje? pewnie z nieba wzięte ;-)

a co gdyby kupić dwa zamienniki i mieć je równocześnie używane czy wtedy objawy niekompatybilności będą dalej występowały?
tak, z nieba wzięte... EN-EL4a nie pasuje do D1
dwóch naraz nie wsadzisz, no chyba że pomożesz sobie młotkiem

ThomasVoland
25-01-2010, 00:07
Pogubiłem się...
Do oryginalnego gripa wchodzą dwa akumulatorki EN-EL3e lub EN-EL4a, a do delty tylko jeden. Tak?

Andrzej Olender
25-01-2010, 00:14
Pogubiłem się...
Do oryginalnego gripa wchodzą dwa akumulatorki EN-EL3e lub EN-EL4a, a do delty tylko jeden. Tak?

W oryginalnym czy zamienniku mieści się:

1x EN-EL3e bądź 1x EN-EL4a.
Jest jeszcze opcja 8 sztuk AA w koszyczku.
Drugą EN-EL3e możesz mieć w korpusie.

ThomasVoland
25-01-2010, 00:17
Sugerowałem się tym (http://fotozakupy.pl/batterygrip/nikon-mb-d10-battery-pack-do-nikon-d300-d700,7185s) opisem:

Można do niego w łożyć baterie AA (8 szt.) , dwa akumulatory EN-EL3e lub EN-EL4a. Gdy korzysta się z dodatkowych dwóch akumulatorów EN-EL3e, w danym momencie energia do zasilania jest pobierana tylko z jednego akumulatora, co pozwala na niezależną wymianę akumulatora, który rozładuje się jako pierwszy.
Czyli pewnie pomyłkowo opis innego gripu dali

Andrzej Olender
25-01-2010, 00:19
Sugerowałem się tym (http://fotozakupy.pl/batterygrip/nikon-mb-d10-battery-pack-do-nikon-d300-d700,7185s) opisem:

Czyli pewnie pomyłkowo opis innego gripu dali

Zapewne chodziło im że drugi akumulator możesz mieć w body.

davnes
26-01-2010, 20:29
jak aparat sie zachowuje w przypadku gdy nie ma gripa a jest zamiennik oryginalnej baterii?czy tez wariuje czy nie?

Skibek
26-01-2010, 23:40
Kolega zapytał mnie po kiego ch... kupiłem oryginalny grip i aku EN-EL4a jak zamienniki są równie dobre, a czasem i lepsze.
Chyba podam mu link do tego wątku ;)

Jak kupię oryginalny akumularotek za 480zł to przynajmniej nie sram po gaciach na robicie, że mi nagle pokaże na wyświetlaczu komunikat: "No Voltage, You Bastard!"
Z paluszkiem w odbycie robię ponad 4000 fotek w przeróżnych warunkach (ciepło, zimno, mokro, śmierdząco, po ciemnku, po pijaku...) i nigdy mnie nie zawiódł.

POLECAM ORYGINAŁY (jak ktoś może sobie na to pozwolić).

qooba
26-01-2010, 23:41
ja kupiłem za 299 ;) w fotojokerze

Skibek
26-01-2010, 23:45
Pogubiłem się...

Do gripa np. MB-D200 wchodzą 2 x EN-EL3e lub 6xAA (takie paluchy w specjalnym "szarym" koszyku)
Do gripa MB-D10 wchodzi 1 x EN-EL3e lub 1 x EN-EL4a lub 8xAA, z czego do każdego rodzaju akumulatora/ów przewidziany jest inny uchwyt. Drugi akumulator (tylko EN-EL3e) siedzi w korpusie.

ja kupiłem za 299 ;) w fotojokerze
No ja niestety kupowałem podczas "szaleństw" Nikona i trafiłem na rekordowo wysoką cenę :(
Teraz naszczęście ceny topnieją ;)

Slon
26-01-2010, 23:55
jak aparat sie zachowuje w przypadku gdy nie ma gripa a jest zamiennik oryginalnej baterii?czy tez warjuje czy nie?

phottixy dzialaja. Nie wiem jak inne

Jacek_Z
27-01-2010, 01:42
..Jak kupię oryginalny akumularotek za 480zł to przynajmniej nie sram po gaciach na robicie, że mi nagle pokaże na wyświetlaczu komunikat: "No Voltage, You Bastard!"..mam zamiennik, mam z nim problem, ale nie wiem dlaczego miałbym sie stresować? Niech sobie da taki komunikat to co takiego wielkiego i tragicznego sie stanie??? Wyparuje naładowany akku z korpusu?

Pawel Pawlak
27-01-2010, 11:51
ja mogę polecić oryginalne aku, naprawę. Mam stareńkie en-el4 (bez "a" - czyli teoretycznie nie nadające się do mb-d10) które pamiętam premierę d2x-a. Stan zużycia "2". ile zdjęci zrobił ?pewnie więcej niż kilka migawek w d3 ;) Ii jest to najpewniejsza elektrowania do mojego sprzętu - dział kilkakrotnie wydajniej niż prawie nowe en-el3e. W zasadzie nawet w mroźne dni można zapomnieć gdzie jest ładowarka. Sądząc po premierach profi nikonów, to ogniwo jeszcze trochę będzie w użytku więc jeśli miałbym kupować kolejne, to na pewno byłby to oryginał - tyle że w wersji "a".

davnes
30-01-2010, 23:40
koledzy podpowiedzcie który oryginał lepiej kupić na całodzienne imprezy typu wesela? Ile baterii trzeba by było mieć?
czy lepiej kupic ta mocniejsza czy dwie a słabsze-pisze cały czas o oryginałach.

Pawel Pawlak
31-01-2010, 02:39
każda bateria En-El4(a) ma taki zapas mocy że chyba trudno byłby ją wydoić w ciągu ślubnego zlecenia. W przypadku w miarę ciągłej pracy liczy się ją w tysiącach klatek.

Slon
31-01-2010, 14:24
na zamienniku delty robie spokojnie 2000-2500 zdjec. Na oryginale ludzie wychodza ponad 4000. Oczywiscie mowa o en-el4a.
Sam sobie odpowiedz, biroac pod uwage ilosc robionych przez Ciebie zdjec :)

prz3mo
31-01-2010, 15:18
Mam D700, grip Alpha i chyba skuszę się na EN-EL4a Delty.
Mam tylko dwa pytanka do osób, które używają takowych (np. Jacek Z). Ile robicie max zdjęć na jednym ładowaniu EN-EL4a i czy z tym zamiennikiem (oraz Alphą) jest rzeczywiście te 8fps w serii ?

Jacek_Z
31-01-2010, 15:33
Nie polecam jednak tej delty. Jak sie nie robi często zdjęć i akku jest uzywany ponad miesiąc, dwa, na kilku sesjach to robi coś koło 1 tys. To i tak nieco lepiej niż EN-EL3e, ale .. ja go teraz ładowałem po raz 3-ci, a mi pokazuje stopień zuzycia akku na 2.

Teraz miałem kilka dużych sesji koło siebie i na 1 ładowaniu zamiennika EN - EL4a zrobiłem 1,5 tys zdj. Ale ja mam strasznie prądożerny styl pracy. Nikt nie ma słabszych wyników niz ja :mrgreen:. Na moim body kolega zrobił 2,5 tys na ślubie na 1 szt EN - EL3e i mu jeszcze zostało sporo energii. Mi nie wystarcza na 1 tys (rozłozone na kilka sesji) na tym akumulatorku.

Z tym akku AF działa żwawiej, fps tez przyspiesza. Nie wiem czy do 8, nie obliczałem tego.

davnes
31-01-2010, 15:35
ja mam kilka pytań ponieważ jestem na zakupie gripa do d700 oraz dodatkowego akumulatora,
jeśli chodzi o akumulator to raczej wybór pada na oryginalny EN-EL4a który będzie siedział w gripie.

Pytanie dotyczy współpracy dedykowanych gripów z oryginalnymi bateriami które będą w nim umieszczone-jak ta sprawa wygląda? czy wystepuja jakies problemy w zestawie zamiennik gripa +oryginalna bateria EN-EL4a?

teraz kwestia wyboru samego gripa-jest kilka gripów do wyboru z góżnymi gadżetami-prosze o pomoc w wyborze.
1.http://www.allegro.pl/item892398181_grip_phottix_mb_d10_bl_3_do_d300_d70 0_wawa.html
2.http://www.allegro.pl/item892396318_grip_alpha_digital_nikon_mb_d10_do_d 300_d700.html
3.http://www.allegro.pl/item902731275_grip_battery_pack_mb_d10_do_nikon_d3 00_d300s_d700.html

prz3mo
31-01-2010, 15:40
ja go teraz ładowałem po raz 3-ci, a mi pokazuje stopień zuzycia akku na 2.

Tego nie rozumiem... Po kilku ładowaniach ten zamiennik nie ma już pełnej sprawności czy jak?

teraz kwestia wyboru samego gripa-jest kilka gripów do wyboru z góżnymi gadżetami-prosze o pomoc w wyborze.
1.http://www.allegro.pl/item892398181_grip_phottix_mb_d10_bl_3_do_d300_d70 0_wawa.html
2.http://www.allegro.pl/item892396318_grip_alpha_digital_nikon_mb_d10_do_d 300_d700.html
3.http://www.allegro.pl/item902731275_grip_battery_pack_mb_d10_do_nikon_d3 00_d300s_d700.html

Najlepszy z zamienników to Alpha, czyli pozycja nr 2.

Pawel Pawlak
31-01-2010, 16:01
na zamienniku delty robie spokojnie 2000-2500 zdjec. Na oryginale ludzie wychodza ponad 4000. Oczywiscie mowa o en-el4a.
Sam sobie odpowiedz, biroac pod uwage ilosc robionych przez Ciebie zdjec :)

hehe... mój staruszek w wersji nie "a" ma rekord około 9000 zdjęć na jedym ładowaniu (puszka D2x). Średnia ilość klatek na jednym ładowaniu na D300 była jeszcze lepsza. Na D700 jeszcze nie sprawdzałem, ale nie sądzę żeby było gorzej niż na D2x :)

davnes
31-01-2010, 16:03
Najlepszy z zamienników to Alpha, czyli pozycja nr 2.

możesz rozwinąć ta myśl?dlaczego nie photix
zalezy mi na jaknajlepszej współpracy dedykowany grip-bateria oryginalna -body

Jacek_Z
31-01-2010, 16:07
Tego nie rozumiem... Po kilku ładowaniach ten zamiennik nie ma już pełnej sprawności czy jak?tak pokazuje. Dam go na oryginalną ładowarkę do odświeżania.
Myślałem, że ponowne ładowanie zeruje licznik zrobionych zdjęć na akku EN-EL4a, a okazuje się, że nie - to było dla mnie zaskoczenie.

Slon
31-01-2010, 16:08
hehe... mój staruszek w wersji nie "a" ma rekord około 9000 zdjęć na jedym ładowaniu (puszka D2x). Średnia ilość klatek na jednym ładowaniu na D300 była jeszcze lepsza. Na D700 jeszcze nie sprawdzałem, ale nie sądzę żeby było gorzej niż na D2x :)

moj staruszek z D2h - en-el4 o stanie wg body rownym '2' - robi ok 1000 zdjec. Ale jakos nie mam okazji zuzyc calego akku za jednym ryzem, wiec te 1000 zdjec robie przez ok miesiac :)

prz3mo
31-01-2010, 16:10
możesz rozwinąć ta myśl?dlaczego nie photix
zalezy mi na jaknajlepszej współpracy dedykowany grip-bateria oryginalna -body

Tak wynika z postów osób, które używały różnych zamienników. Najwięcej dobrych opinii było w przypadku Alphy i na ten zamiennik się zdecydowałem.

Slon
31-01-2010, 16:13
Jacku, u mnie ta delta tez poczatkowo dziwnie sie zachowywala. Od razu wskoczyla na stan '1', pozniej nagle wyparowalo ponad 50% energii (nie uzywalem aparatu przez ok miesiac). Ale po 3 czy 4 ladowaniach uspokoila sie. Teraz robie spokojnie ponad 2 tys zdjec na jednym ladowaniu, a bardzo czesto jest to ok miesiac focenia z przerwami i duzo uzywnaia LCD

Jacek_Z
31-01-2010, 16:17
Zobaczymy. U mnie na trzecim ladowaniu zrobiła najwięcej, ale miałam sesje dzień po dniu. Niepokoi mnie tylko ten stan zużycia 2.
Zobaczymy co będzie dalej. Ale byc może sięgnę po oryginał.

ThomasVoland
01-02-2010, 18:30
Jak wygląda sprawa z oryginalną baterią en-el4a i ładowarką nieoryginalną delty? Są jakieś przeciwwskazania? Cena oryginalnej ładowarki jest mocno przegięta, a gdzieś widziałem do kupienia deltę za ok 120 zł

kichu
01-02-2010, 18:40
Jak wygląda sprawa z oryginalną baterią en-el4a i ładowarką nieoryginalną delty? Są jakieś przeciwwskazania? Cena oryginalnej ładowarki jest mocno przegięta, a gdzieś widziałem do kupienia deltę za ok 120 zł

sprawdz czy zamiennik ktory kupujesz ma identytczne napiecie i prad na wyjsciu jak oryginal

zdarzaly sie ladowarki zamienniki, ktore mialy np. napiecie na wyjsciu mniejsze niz sama bateria

genghiskhan
19-08-2010, 11:38
ja jestem z zamiennika delty zadowolony. Spokojnie wychodze ponad 2000 klatek bez ladowania, nic sie nie wiesza, brak zanikow pradu, 8 kl/s jest. Osobiscie polecam :)
2000 tys robie na en-el3 :)

qooba
19-08-2010, 11:51
słabo, raz strzeliłem 4500 fotek na jednym ładowaniu na oryginale :)

Slon
19-08-2010, 11:55
2000 tys robie na en-el3 :)

kurde, to 2 000 000 strzalow :D ze migawka jeszcze nie padla ;)

DonAlberto
19-08-2010, 12:59
tak napewno na EN-EL3 robisz 2 tyś zdjęć, nawet na EN-EL4a więcej niż 2500-3000 nigdy nie zrobiłem a co dopiero mówiąc o mniejszej baterii.

mini21
20-09-2010, 23:45
Pozwolę sobie odświeżyć trochę temat.
Dziś zakupiłem bateryjkę En-El4 z ładowarką i adapterem BL-3.
Dokładnie ten: http://www.multifoto.pl/delta-zestaw-en-el4-bl-3-ladowarka-sieciowa-den-el4_bl-3.html

Ponieważ mam grip Alphy, nie mogłem kupić zestawu z BL-3 wmontowaną w baterię, bo wystaje ona kilka o cm.

Po powrocie do domu i naładowaniu akumulatora co się okazuje...
-Dołączony adapter BL-3 jest nie do końca "sprasowany" z gripem - jest trochę mniejszy, ale pal to lich, nie będę zwracał uwagi na względy estetyczne.
-Body widzi akumulator, ale jako rozładowany. Nie pomaga wyciągnięcie En-El3e z body, bo inaczej cały aparat gaśnie
-Ładowarka dołączona do zestawu świeci się cały czas na zielono, co (zdawałoby się) sygnalizuje naładowanie, a body widzi aku jako pusty

Nasuwa mi się teraz pytanie, czy to wina En-El4 czy może gripa Alphy?
Z dwoma En-El3e grip współpracuje jak trzeba, a z tym ustrojstwem już nie chce.

Jacek_Z
20-09-2010, 23:59
Ja mam taki zestaw jak ty (grip Alpha, akku delta) i też mam problem. U mnie pomaga wyjęcie z body en-el3e i praca na samym en-el4 delty. Akku delty bardzo szybko mi zszedł na "poziom żywotnosci" 2 a teraz nawet na 3.
Wiem, że teraz kupię oryginalny nikon en-el4 i odpuszczę akku delty.

PS
mam akku delty en-el3e (do D200) i tam on się sprawuje bdb, zupełnie tak jak oryginał. Dlatego wtedy jakoś uwierzyłem w deltę. Teraz jednak (po kupnie D700) jak widac już wątpie w te firmę.

mini21
21-09-2010, 00:54
Strasznie dziwna sprawa z tymi Deltami.
Ciekawe, czy posiadacze gripa Delty i tej baterii też mają takie problemy?

Jutro zaniosę baterię do sprzedawcy, niech coś poradzi, bo trochę się wk....
Śmieszne jest też to, że praktycznie nigdzie nie można dostać samej ładowarki do En-El4 (mówię o zamienniku).
W takim wypadku kupiłbym samą ładowarkę i oryginała, wtedy miałbym z głowy, ale jakoś ciężko o nie.