Zobacz pełną wersję : Lightroom 2 lub Photoshop Elements 7?
czy możecie polecić dobry program do obróbki zdjęć, do tej pory pracowałam na Aperture 2 i jest ok do prostej edycji zdjęcia ale czasami brakuje mi narzędzi /nie jestem profi więc na razie nie myślę jeszcze o takich rzeczach jak maski itp./
czy któryś z podanych w tytule programów będzie się lepiej spisywał /pod kątem możliwości edycji zdjęcia/ niż Aperture?
dzięki za wszelkie porady
pozdrawiam,
A.
Nie znam możliwości Aperture, ale
-Ligtroom to cyfrowa ciemnia gdzie można plikom RAW nadać odpowiednie parametry do wywołania. Najlepsze efekty uzyskuje się z Nikon NX2 choć szybkość działanie jego nie jest najlepsza
- Photoshop elements 7 ma okrojony ACR w stosunku do Lightroom i CS więc ma mniejsze możliwości na etapie wywołania rawu i wieksze na etapie obróbki
Podane przez Ciebie programy bardziej się uzupełniają niż zastępują
bierz lightrooma , duzo wiecej opcji niz w Aperture ale oba sa bardzo intuicyjne.
avallardi
10-11-2008, 23:01
No raczej nie Elements 7.
dzięki za odpowiedzi, skłaniałam się do lightroom'a ale chciałam poznać wasze opinie
jeśli chodzi o uzupełnianie to słyszałam że lightroom i photoshop się uzupełniają ale jakoże wydatek jest spory a moje zdolności raczej małe na tym etapie to pełny photoshop odpada zostaje tylko elements jako ewentualność
zdjęcia robię zarówno w RAW jak i JPG :-) tak więc zależy żeby program miał duże możliwości obróbki obu formatów
BugsBunny
11-11-2008, 11:49
też polecam Lightrooma, najlepiej wypróbować samemu
https://www.adobe.com/cfusion/tdrc/index.cfm?loc=en_gb&product=photoshop_lightroom
możliwości edycji RAW chyba większe niż PSE, przynajmniej w poprzednich wersjach, przyjemna obsługa, jednak do retuszu zdjęć już gorzej
też polecam Lightrooma, najlepiej wypróbować samemu
https://www.adobe.com/cfusion/tdrc/index.cfm?loc=en_gb&product=photoshop_lightroom
możliwości edycji RAW chyba większe niż PSE, przynajmniej w poprzednich wersjach, przyjemna obsługa, jednak do retuszu zdjęć już gorzej
no właśnie martwi mnie to "trochę gorzej do retuszu zdjęć" wiem że pewnie nie da się mieć wszystkiego...no nic potestuję i zobaczę czy będzie mieć wystarczające dla mnie narzędzia jeśli chodzi o retusz /bo o format RAW to wiem że jest to dobre rozwiązanie/
czy możecie polecić dobry program do obróbki zdjęć, do tej pory pracowałam na Aperture 2 i jest ok do prostej edycji zdjęcia ale czasami brakuje mi narzędzi /nie jestem profi więc na razie nie myślę jeszcze o takich rzeczach jak maski itp./
czy któryś z podanych w tytule programów będzie się lepiej spisywał /pod kątem możliwości edycji zdjęcia/ niż Aperture?
dzięki za wszelkie porady
pozdrawiam,
A.
Ania_B - jezeli masz licencjonowana wersje Aperture, to zakup Lightroom byłby dla mnie bez sensu. Te programy maja bardzo podobna funkcjonalnosc. Jezeli do tej pory pracowalas na wersji trial Aperture i dopiero myslisz nad zakupem, to chyba Lightroom bedzie lepszym rozwiazaniem.
A tak przy okazji, czy mozesz napisac, jakich narzedzi do zaawansowanej edycji brakuje Ci w Aperure? Byc moze potrzebny Ci PS, a moze plugin-y (takie jak Dodge & Burn albo cos z produktow Nik Software) spelnia Twoje wymagania.
Pozdrawiam
Piotr.
moonrage
11-11-2008, 20:57
Lightroom 2 posiada dodge & burn (adjustment brush)
Aperture mam licencjonowany tak więc chciałabym aby zmiana jednak była większa niż tylko inny wygląd i jakieś dodatki przy katalogowaniu zdjęć bo na tym mi najmniej zależy,
jeśli chodzi o moje wymagania co do narzędzi to ciężko je sprecyzować bo jest to kwestia pomysłów które przychodzą na bieżąco przy obróbce konkretnych zdjęć z nimi związanych no ale taka funkcja jak np. poprawianie zdjęć /ostrość, wyciąganie cieni, jasność itp - są one niewystarczające w Apentrue szczególnie ostrość/ łączenie zdjęć lub ich fragmentów /brak takiej funkcji w Aperture/, usuwanie niechcianych fragmentów ze zdjęcia /osoby w kadrze, słupy telegraficzne itp - ta funkcja jest w Aperture ale trochę za bardzo zautomatyzowana za mało ma możliwości - sprawdzałam na stronie adobe i tu chyba lightroom ma lepsze narzędzia/
to tak na szybko co było by mi potrzebne
Aperture mam licencjonowany tak więc chciałabym aby zmiana jednak była większa niż tylko inny wygląd i jakieś dodatki przy katalogowaniu zdjęć bo na tym mi najmniej zależy,
Moja rada na dzisiaj - daj sobie spokój z Lightroom-em, bo:
jeśli chodzi o moje wymagania co do narzędzi to ciężko je sprecyzować bo jest to kwestia pomysłów które przychodzą na bieżąco przy obróbce konkretnych zdjęć z nimi związanych no ale taka funkcja jak np. poprawianie zdjęć /ostrość, wyciąganie cieni, jasność itp - są one niewystarczające w Apentrue szczególnie ostrość/
Za krótko pracuję z Lightroom-em żeby to jednoznacznie stwierdzić, ale dla mnie różnice w funkcjonalności/algorytmach/itd, itp nie są na tyle widoczne żeby wydawać 750 PLN i zamienić A na L, lepiej te pieniądze wydać na PS Elements, który spełni Twoje poniższe wymagania:
łączenie zdjęć lub ich fragmentów /brak takiej funkcji w Aperture/, usuwanie niechcianych fragmentów ze zdjęcia /osoby w kadrze, słupy telegraficzne itp - ta funkcja jest w Aperture ale trochę za bardzo zautomatyzowana za mało ma możliwości - sprawdzałam na stronie adobe i tu chyba lightroom ma lepsze narzędzia/
i będzie uzupełnieniem do Aperture.
Pozdrawiam
Piotr.
Proponuje PS Elements-a mimo, że okrojony ale i tak daje sporo możliwości. Przy cenie ok. 300 zł jest to dobry program. Po dołączeniu różnych wtyczek, które można znaleźć w necie spokojnie można na nim pracować. ACR w PSE posiada to co wystarcza do wołania NEF-ów.
ok w takim razie postanowione photoshop elements...dzięki wszystkim za porady
pozdrawiam,
A.