Zobacz pełną wersję : Fotografowanie a wada wzroku
Ciekawi mnie jak to jest. Mam wade - 1,5 dioptrii oczywiscie nosze okulary, ale zastanawiam sie czy przez wade mozna nie trafic w ostrosc ? raczej uzywam autofocusa, ale kiedys majac zenka, nikt ostrosci ustawic nie mogl, a fotki byly dobre. ktos wie jak to jest ?
Do 1,5 wyregulujesz na wizjerze:)
I zaufaj AF, bo moja znajoma ma -7,5 a robi piekne i ostre zdjecia.
patrycjusz
07-07-2006, 10:32
ja mam -2 diopri. Pomocna rzeczą w trakcie fotografowania jest potwierdzenie ustwienia ostrosci. W sumie tylko na tym się opieram kiedy wybieram MF. Warto także odwiedzać częsciej okuliste. Okazać sie może ze to nie aparat kłamie, a nasze oczy są już gorsze.
jak robisz w okularach to nie powinno byc problemu. zreszta mozna wyregulowac w wizjerze, albo kupic soczewki do niego
-1 i robie zazwyczaj w okularach ale zdarza się bez. Nie ma problemów.
Hmm ostatnio zainwestowałem w soczewki - ale kontaktowe - polecam rewelacja, bez szkła na nosie zupełnie inaczej świat przez wizjer wygląda..... acha i witam wszystkich na forum :) pozdr
tez mam zamiar zainwestowac w soczewki kontaktowe, ostatnio zmienilem okulary - teraz mam -2,25 :shock: , (tylko o 0,25 gorzej niz wczesniej), ale zauwazylem, ze trudno jest mi objac wzrokiem cal wizjer - najczesciej "ucina mi" rogi obrazu, troche to meczace, zdziwilem sie bo szkla nie sa o wiele mocniejsze niz starsze... moze to tez wplyw innego ksztaltu oprawek?
pozdro 8)
till - mam identyczna wade, i nosze soczewki, podpisuje sie pod tym ze to rewelacja :) z mojego punktu widzenia jesli robisz zdjecia w soczewkach to tak jakbys poprostu wady wzroku nie mial :)