PDA

Zobacz pełną wersję : przesiadka z D50 na D80 D200 a może D300?

soko
10-11-2008, 10:43
witam,
Zacząłem pisać tą odpowiedź w poście gdzie zastanawia się nad wyborem D80 a D90 ale moja odpowiedź weszła na troche szerszy zakres.

Ja napisze kilka słów z mojego punktu widzenia. Mam od 3 lat D50, na początku pstrykałem dla portalu, gdzie zdjęcia musiały mieć jakąś znośną jakość żeby kaszki nie było widać przy dłuższym boku np 650 pixeli, w tym wypadku Iso 1600 już przeszkadzało, choć na czasy świetności D50 były one dużym osiągnięciem.
Teraz współpracując z codzienną gazetą, ISO tak bardzo mi nie robi, jak jest ciemno a nie mogę używać lampy wale na 1600 i zdjęcia takie bez problemu się ukazują (jak już ktoś wspomniał nawet i zdjęcia z telefonów komórkowych idą w gazecie czasami) po prostu do gazety zdjęcia idą stosunkowo małe w porównaniu do zdjęć prawie na cały ekran komputera. To tyle wstępu.

ISO mi tak bardzo nie robi.
Co z FPS`em? tutaj potrzebowałbym większy skok, bo robiąc koszykówke czasem mam kolesia lecącego z piłką do kosza a później już spadającego, po prostu aparat się nie wyrabia.

Przeskok wielkościowo LCD będzie tak czy siak które body by nie wybrać. Tylko właśnie pytanie - które?

Fajnie by było d300, ale duże i trochę poza zasięgiem, d90 - już bliżej, ale wspomniane wyżej Iso tak bardzo nie wpływa na moją robotę, jednak d90 wg specyfikacji ma 4,5 fps, d80 3 fps, więc tylko o 0,5 klatki więcej niż posiadane przeze mnie d50.

To może d200? Może nie najnowszy model, klasa wyżej od d50
Czy warte jest dodanie wg skąpca 600 zł na d200 w stosunku do d90? i zrezygnowanie z d300 na rzecz d200 zostawiając tysiaka w kieszeni?

kiedy właściwie Iso, przynajmniej póki co nie robi mi większej różnicy?

biorę pod uwagę raczej Nowe body, obecny przebieg mojej D50 to według Opandy 32713 zdjęć

pozdrawiam
soko

Seeker
10-11-2008, 13:10
Soko, napisz to jakos zrozumiale, bo sie przy czytaniu w glowie kreci...

Wypunktuj osobno pytania, to latwiej bedzie odpowiedziec.

zielin
10-11-2008, 13:17
soko mysle ze juz wiesz co potrzebujesz tylko brakuje ci ostatniej iskry cobyś kliknął i zamówił. nie katuj sie stronkami, testami i forami tylko kup i wio ze sprzetem focić.

soko
10-11-2008, 15:19
soko mysle ze juz wiesz co potrzebujesz tylko brakuje ci ostatniej iskry cobyś kliknął i zamówił. nie katuj sie stronkami, testami i forami tylko kup i wio ze sprzetem focić.

hm :) wiesz motam się między wyborem, chcieć a móc, na ile mogę sobie pozwolić, a to co jestem w stanie 'pożyczyć' żeby kupić coś lepszego, tylko czy warto?

Seeker: wybacz ten chaos.

to tak po krótce: mam d50 przebieg ok 33000 zdjęć. 3 lata body, nie wiadomo kiedy padnie.
Jak pewnie każdy chciałbym mieć coś lepszego. Jak wiadomo lepsze body, dające lepsze możliwości, wiadomo body nie zrobi za mnie zdjęcia, ale jak wiadomo w tym pomaga.

Myślałem nad d90 a d300. Na chwile obecną jednak d300 może być 'poza zasięgiem' musiałbym mocno nadszarpnąć budżet. Pomyślałem - na razie d90 - od kolegi usłyszałem po co d90 skoro 1000 zł mniej jest d80 a różnice mogą być często mało zauważalne. Zacząłem się więc zastanawiać nad d200...

Na czym by mi zależało?
1) ISO wg mnie tak wielkiej różnicy nie robi, bo i z d50 do gazety jestem w stanie puścić dość dużą fotkę z Iso 1600
2) Chciałbym szybszą serię, bo na meczach często jak rzucają np kosza to mam jak leci do kosza a później jak już spada bez piłki a kosz padł... d80 jednak dużego przyspieszenia mi nie zapewni.
3) które body by nie wybrać i tak będzie większe i wyraźniejsze LCD

i tu pytanie:
w sumie z tych wszystkich za i przeciw d80 odpada bo szybsza seria by się przydała, d300 na razie na bok bo za drogi.
D90 czy D200? biorę raczej pod uwagę nówki sztuki ze względu na papierek zwany gwarancją. D90 nowsza konstrukcja ale ale jednak z serii Dxx a D200 starsze body, jednak teoretycznie z wyższej półki.

Wszyscy porównują d90 z d300... a jednak przeskok cenowy jest kolosalny.

mam nadzieje że teraz jaśniej?
pozdrawiam
soko

VanRay
10-11-2008, 15:38
jak na iso wysokim ci za bardzo nie zależy, bierz d200. Matryca chyba ta sama co w d80 a seria szybsza, powinieneś być zadowolony

amirez
10-11-2008, 15:59
Kombinujesz jak koń pod górkę ;)
Masz kasę - bierz to co chcesz i potrzebujesz. Nikt tutaj nie zdecyduje za Ciebie.
Każda z tych puszek robi zdjęcia i każda z tych puszek.... z dnia na dzień traci na wartości.
--------------------
Ja staram się kupować używki chociaż z fragmentem gwarancji - tak na wszelki wypadek. Chociaż to żadna gwarancja, że później się nie zepsuje.

zielin
10-11-2008, 16:13
soko bynajmniej autorytetem w tej tematyce nie jestem ale z tego co na własne gały widziałem to D200 szumi jak bałtyk a D90 jak śniardwy. Mowiles ze iso nie ma dla ciebie tak duzego znaczenia co mnie troche dziwi bo wspominales cos o koszykowce ( na takiej sali to dla moich gał jest jasno ale dla takiego dlsra niekoniecznie ) skoro tak to jak za poprzednikami - D200 ale jak maci potem żal jajca ściskać że bałtyku sie zachciało to przemyś to....

hm chyba nie pomogłem. Dodam tylko ze D50 jest dosyc dosyc w sprawie szumów - wiec D200 moze cie tym bardziej zaskoczyc ( niemiło )

lesiuc
10-11-2008, 22:01
Ja dorzucę od siebie tyle, że jeśli współpacujesz z gazetą to pewnie mniej czy więcej na tym zarabiasz.
Jeśli sprzęt jako tako zarabia na siebie osobiście brałbym d300 -nawet na raty.
Aparat to narzędzie pracy -im lepsze narzędzie tym lepiej wykonasz prace, mniej sie namęczysz i
nastresujesz że coś mogłoby być lepiej ale aparat nie wyrabia.
To twój komfort pracy.
Poza tym (ewentualnie -patrząc przyszłościowo) jeśli pojawią sie zlecenia wymagajace jednak tej jakości
na rzeczonym iso1600 lub wyżej to co wtedy? Znowu nowe body? Rezygnacja ze zlecenia?
Myślę że przy sporcie nowy 51 polowy AF to jednak też atut nie do przecenienia.
Sam jestem amatorem. W sensie -że nie czerpie zysków, nie żyje z foto.
Lecz gdyby przyszło mi na tym zarabiać brałbym to co (w sensownych granicach, bez sprzedaży organów ;) )
najlepsze.

Na narzędziech się nie oszczędza. Kto oszczędza kupuje dwa razy. Taka prawda.

wlopis
11-11-2008, 11:59
soko, przebrnąłem przez wątek, bierz D90, jak się uda zebrac więcej pieniędzy to D300.
Nie cofaj się do D80 i D200 !!!!
W nowych korpusach masz dwie bezdyskusyjne zalety, nową matrycę i większe LCD.

ADAS
11-11-2008, 12:14
Miałem D 50 (w zasadzie mam i używam) teraz D 300. Raz tylko byłem zły na wybór. Jak weszło D 700.
Skok przy tej zmianie jest ogromny. Porównując do 50 to karabin maszynowy.

ASAHI
11-11-2008, 13:59
Wiesz mimo wszystko jednak polecam d 300. Na pewno wystarczy na jakiś czas, a używki znajdziesz na giełdzie, nowe też tanieją a różnica w pracy ogromna. Docenisz ergonomię, wykonanie i myślę że najlepiej będzie jak się przejdziesz do sklepu. A potem podejmiesz decyzję, życzę miłego wybierania i udanych zdjęć.

Przyjazny.Eu
11-11-2008, 14:23
Kolega pisze że nie bardzo ma pieniądze na D300. Osobiscie odradzam ci tą opcje.
Doskonale wiesz że nowy aparat zawsze pociągnie jakieś dalsze koszta. Mysle ze puszka D200 powinna byc wystarczająca. Świetne ustawienie klawiszy. Szybkość obsługi dobry AF.
Kl/s powinny wystarczyc nawet na koszykówke. D200 to taki solidny pancernik pamietam jak wychodzil kosztował jakieś 5tys ludzie chwalili w niebiosa a teraz mówią że szumi jak bałtyk. Jedynei co mi przychodzi do głowy że D90 da ci możliwość krecenia filmów a w wydarzeniach sportowych czasem warto mieć taką opcje. Wielkosc LCD watpie ze ci sie przyda, przecież od robienia zdjęć jest wizjer

P.S- widziałem D200 z przebiegiem poniżej 6-7tys na allegro za jakieś 1700zł

ASAHI
11-11-2008, 15:56
Masz rację że kwestia finansowa to priorytet..
W takim wypadku nasz kolega musi sam zdecydować co potrzebuje, i przede wszystkim na co go stać.
D 200 jest podobnie pancerny jak i d 300, szumy niestety większe z uwagi na inną matrycę, ale przecież dalej d 200 robi zdjęcia.

Jeger
11-11-2008, 16:30
Miałem D50, wszedł D300 ale kupiłem D200 (na forum) za zaoszczędzone pieniądze kupiłem Sigme 30 f1,4 i N85 f1,8 wyboru nie żałowałem nigdy, D200 jest baja ergonomiczny majstersztyk, popracuje jeszcze z roczek i kupie D300 za normalna kaskę.

wlopis
11-11-2008, 16:34
Wielkosc LCD watpie ze ci sie przyda, przecież od robienia zdjęć jest wizjer

P.S- widziałem D200 z przebiegiem poniżej 6-7tys na allegro za jakieś 1700zł

Nie wiem czemu pomijasz fakt zastosowania w D300/D90 nowej matrycy, a zauważasz LCD, jakoś wybiórczo stosujesz argumenty.

Mireq
11-11-2008, 17:03
Mój D50 ma ponad 50 tysięcy ujęć. Właściwie, to od kiedy kupiłem D300 (w styczniu) nie sprawdzam ile ma teraz. Przejął go syn i coś tam na nim cały czas klepie. Argument padnięcia wydaje mie się, że odpada.
Zachęcam jednak do zakupu D300. Tym bardziej, że coś tam robisz dla gazety i pewnie trochę reporterki też. Przyda Ci się wysokie ISO, mocna i szczelna obudowa, duży ekranik i co nie jest bez znaczenia możliwość zrobienia sporej ilości zdjęć na jednym akumulatorze. Różnica w cenie pomiędzy D200, a D300 jest spora, ale pamietaj, że D300 to już nowsza technologia.
Szklarnię i tak musisz dostosować (zakupić) do swoich potrzeb. Nie ma znaczenia do jakiego aparatu poczynisz inwestycję. Chyba, że myślisz o pełnej klatce.

Luźna gumka
11-11-2008, 21:52
Tu się zgodzę z przedmówcą. Soko pamiętaj, że D200 jest prądożerny. Ja na w pełni naładowanym akku robię ok. 300 fotek (w porywach 400), to jest wina matrycy CCD, które żre prąd, aż miło. Przy CMOSie D300 i D90, prawdopodobnie zrobisz 3x więcej zdjęć.

Ja po sprzedaży D50, kupiłem D200. Wyboru nie żałuję, świetna pucha. Trochę reporterki też nią uskuteczniałem i spisywała się świetnie. 5 kl/s robi swoje.

Aczkolwiek ostatnio miałem w ręku D300 i powiem szczerze jest wyraźny skok jakościowy pomiędzy puchami. Do reporterki D300 idealny. Z resztą sporo reporterów w Bydgoszczy korzysta właśnie z D300.

Wybór niestety należy do Ciebie.

wiktor.bakiewicz
12-11-2008, 01:43
sokoNie cofaj się do D80 i D200 !!!!
ciekawe...

bierz d2oo

Przyjazny.Eu
12-11-2008, 06:44
Nie wiem czemu pomijasz fakt zastosowania w D300/D90 nowej matrycy, a zauważasz LCD, jakoś wybiórczo stosujesz argumenty.

hej
nie wybierałem wybiórczo argumentów ale przeczytałem co pisali poprzednicy i skomentowałem.
Oczywiście przy D90 mamy do czynienia z nowszą lepszą matrycą:-)

Pozdrawiam

Wida
12-11-2008, 16:23
Nie uważam się za autorytet, ale mimo wszystko myślę, że warto trochę poczekać i odłożyć pieniążki na D300. Moja wypowiedź nie jest oparta na spekulacjach; po prostu miałem okazję przekonać się, że to body jest naprawdę bardzo dobre. Wymienianie wszystkich jego zalet nie ma sensu więc skupię się na tej, którą ja uważam za najważniejszą... Jest nią według mnie duże poczucie komfortu psychicznego. Będąc posiadaczem D300 (oczywiście uwzględniam tutaj również posiadanie dobrego optycznie szkła), będziesz pewny, że zdążysz uchwycić każdą chwilę, na której Ci zależy. Myślę, że przez wzgląd właśnie na ten komfort psychiczny warto mieć D300... Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś mógł w przyszłości poszerzyć krąg swoich reporterskich zainteresowań i myślę, że wtedy fakt posiadania tego body nie będzie zmuszał Cię do dokonania zakupu kolejnej puszki. Uważam, że to lustro jest warte swojej ceny.

zielin
12-11-2008, 17:09
Będąc posiadaczem D300 (oczywiście uwzględniam tutaj również posiadanie dobrego optycznie szkła), będziesz pewny, że zdążysz uchwycić każdą chwilę, na której Ci zależy.
No i odpadnie marudzenie - zrobiłbym dobrą fote gdyby nie ten moj dziadowski D40/D40x/D50/D70/D70s/D80* i jego beznadziejny(ne)* AF,wys. ISO, WB*. I umiejętność foto-amatora zostaną rozbite o brutalny świat i popadnie w alkoholizm, degeneracje ... i kupi canona.;-)

*niepotrzebne skreślić

driftmen
12-11-2008, 17:29
to może Fujifilm FinePix S5 Pro jest prawie identyczny jak D200 ale nowy i nie az tak drogi.

rooner
12-11-2008, 17:50
to może Fujifilm FinePix S5 Pro jest prawie identyczny jak D200 ale nowy i nie az tak drogi.

no, z pewnoscią, do reporterki jak znalazł....

Przyjazny.Eu
12-11-2008, 19:54
do sportu i reporterki S5 odpada.
Cena dla mnie piekna teraz bo 420f w UK w tej klasie za nowy aparat nic lepszego nie znajdziesz.
Pstryka 3kl/s wez to pod uwage. W S5 masz bardzo dobry i szybki AF. Dobrze oddana kolorystyka dzieki matrycy Fuji.
Jednak w twoim przypadku D200 z pewnoscia lepiej sie nada.

Przyjazny.Eu
12-11-2008, 19:58

I ludzie przestancie w końcu pisać że D200 jest prakwie identyczny jak S5... Poza efektem wizualnym to dwie inne puchy z innym zastosowaniem

Jacek Wrzesińsk
12-11-2008, 21:09
Ja też uważam ,że D300! Głównie ze względu na lepszy wyświetlacz! Moim zdaniem jest zbyt często niedoceniany! Ja jestem amator,jak coś w porę nie zauważę to najwyżej skasuję zdjęcia,ale u Ciebie to to inna sprawa!

soko
12-11-2008, 22:59
I ludzie przestancie w końcu pisać że D200 jest prakwie identyczny jak S5... Poza efektem wizualnym to dwie inne puchy z innym zastosowaniem

nie znam kompletnie Fuji S5pro
ale patrzac http://fotopolis.pl/spec.php?listkat=2&lista[]=755&lista[]=554 (http://fotopolis.pl/spec.php?listkat=2&lista%5B%5D=755&lista%5B%5D=554) tutaj oprocz klatek/s w serii wyglada wszystko wlaściwie tak samo :P

soko
12-11-2008, 23:05
Ja też uważam ,że D300! Głównie ze względu na lepszy wyświetlacz! Moim zdaniem jest zbyt często niedoceniany! Ja jestem amator,jak coś w porę nie zauważę to najwyżej skasuję zdjęcia,ale u Ciebie to to inna sprawa!

Ja też jestem amator, i nie przestałem nim być :) Reporterka to specyficzna robota, podejrzewam że zdjęcia portrety/widoki i inne masz lepsze od moich :)

Przyjazny.Eu
13-11-2008, 10:05
S5 pro ma kompletnie inna matryce. Kolorystyka uzyskiwane cienie w ogole cala estetyka zdjec jest kompletnie inna.
Z pliku Raw jestes w stanie o wiele wiecej wyciagnac. AF pisza ze ten sam ale w moim odczuciu jest szybszy.
Praca na wysokich ISO 1600 przestalo byc problemem na czym bardzo mi zalezalo.
Powaznie mialem oba aparaty bo tak naprawde D80 to jest mniejszy D200 i to kompletnie dwa inne body.
Ale przy twoich potrzebach temat S5 mozna zamknac bo aparat jest bardziej skierowany ku zdjec
portetu/architektury/natury Szczegolnei w pierwszej kategori ciezko go pobic.

dareknik
16-11-2008, 07:53
Koszykówka to szybkie akcje, więc wysokie użyteczne ISO jest bardzo przydatne to uzyskania jak najkrótszych czasów na teleobiektywach. Proponuję D300.

soko
17-12-2008, 16:41
witam... z ciężkim bólem dla kieszeni zamówione jest D300 mam nadzieje ze kurier szybko zapuka do moich drzwi :) dzięki wszystkim za odpowiedzi

velaskez
17-12-2008, 16:46
Cóż pozostaje gratulować:)

puchbeary
17-12-2008, 17:42
nie będziesz żałował. ja tak zrobiłem - z d80 na d300. jestem usatysfakcjonowany w pełni a różnica jest znaczna.

soko
19-12-2008, 11:11
co by nie zakładać nowego wątku ... przeczytalem instrukcje, wcześniej wkładając jedynie kartę pamięci i baterie, później po przeczytaniu podpiąłem szkło... to nie wiedziałem jak zrobić zdjęcie <lol> generalnie wszystko gdzie indziej się ustawia ;) ale pierwsze wrażenie w łapce fajne ;]