Zobacz pełną wersję : Ankieta - któro oczni jesteście :) ?
maszkaron
02-07-2006, 21:46
Ciekawi mnie fakt, jak wielu jest użytkowników którzy focą za pomocą lewego oka?
Czy jestem w mniejszości, czy w przewadze?
Róznicy niby nie ma, ale zauważyłem, że lewooczni mają bardziej zapaskudzone ekrany LCD :)
hmm, gdy robię fotki w pionie to lewe oczywiście, gdy w poziomie to różnie bywa...
lewym? to pewnie macie zababrane LCD od nosa ;) ja nie wiem, przed chwila przylozylem aparat do lewego oka i czulem sie baaardzo nieswojo. Czasem patrze lewym okiem, ale tylko wtedy, gdy kadrowanie wymaga gimnastyki. Ale w takich sytuacjach akurat to nie przeszkadza, bo gdy leze gdzies powykrecany, to i tak trace orientacje lewo-prawo ;)
tylko i wylacznie prawym. lewym lapie za duzo czerwieni, zreszta jakos tak naturalniej
jak na moj gust to aparaty są wyprofilowane raczej dla prawoocznych. Lewym okiem też się da ale jest ciężej.
Niedzwiedz
03-07-2006, 10:28
ja lewym dla mnie to naturalne :) wode tez pije lewa reka a pisze prawa :)
A ja robię raz tak, raz tak. I rzeczywiście LCD czasem zatłuszczony... :-(
Pozdrawiam,
Kuba
zhao-zhuxi
03-07-2006, 11:34
Moja prawa strona jest zdecydowanie faworyzowana, więc i oko się łapie ;)
lewym? to pewnie macie zababrane LCD od nosa ;) ja nie wiem, przed chwila przylozylem aparat do lewego oka i czulem sie baaardzo nieswojo. Czasem patrze lewym okiem, ale tylko wtedy, gdy kadrowanie wymaga gimnastyki. Ale w takich sytuacjach akurat to nie przeszkadza, bo gdy leze gdzies powykrecany, to i tak trace orientacje lewo-prawo ;)
jeszcze bym ten LCD mial to by bylo dobrze :P
Ja robię prawym a i tak LCD mam brudny :P
lewo oczny/reczny , prawo nozny :lol:
patrycjusz
03-07-2006, 16:19
Jak wy to robicie ze widzicie lewym okiem? Ja nawet prawego przymknąć nie potrafie aby patrzec tylko lewym:)
Respect :)
aries.mehehe
03-07-2006, 17:47
patrycjusz, ja nie muszę przymykać... po prostu lewe oko mam dominujące i tyle (jak większość, która zadeklarowała w ankiecie odpowiedź "lewe").
Czy to na tym Forum czy innym był taki sam temat? Jest taki test, że się ustawia jakoś tam palec na coś i zamyka się raz lewe, raz prawe oko -przy patrzeniu jednym z oczu obiekt się nie przesuwa -to oko jest dominujące.
Jestem prawo-wszystko, tylko okiem patrzę lewym i sztućce zawsze mam na odwrót w rękach.
Jestem prawo ręczna ale okiem w wizjer patrze lewym.
Od dziecka prawym widze duzo słabiej.
Pozycje strzelecką mam za to lewo oczną/praworęczną :D
Dziwoląg zupełny, a strzelam celnie :lol:
Kuba Borysko
03-07-2006, 20:44
jestem leworęczny i lewonożny, oko w wizjerze zdecydowanie lewe, jednak biorąc pod uwagę wadę wzroku bez AF byłoby kiepsko czy to na prawym czy też na lewym
Jestem prawo ręczna ale okiem w wizjer patrze lewym.
Od dziecka prawym widze duzo słabiej.
Pozycje strzelecką mam za to lewo oczną/praworęczną :D
Dziwoląg zupełny, a strzelam celnie :lol:
ja to samo, z tym ze nie dokonca kumam co znaczy pozycja strzelcka lewo oczna/praworeczna, bo ja jak strzelam to tez celuja lewym okiem i spust naciskam lewa reka
ja tez lewym
wydaje mi sie ze nie ma ludzi ktorzy widza tak samo na obydwa oka - poprostu ktores oko jest dominujace (to jest chyba to samo co w przypadku rak)
prawym, bo tylko lewe potrafię zamknąć :wink:
phantomek
04-07-2006, 08:21
Prawe :)
Prawe typowo lewym słabiej widze no i ten nos w LCD :? jakaś porażka. Może są tacy użytkownicy co robiąc prawym okiem zdjęcia, nosem potrtafią wybierać klawisze skrutów np od ISO czy WB nie odrywając oka od muszli ocznej aparatu :lol:
ja to samo, z tym ze nie dokonca kumam co znaczy pozycja strzelcka lewo oczna/praworeczna, bo ja jak strzelam to tez celuja lewym okiem i spust naciskam lewa reka[/quote]
no wlasnie ja lewe oko a prawa reka na spuscie.
Inaczej nie umiem.
Przez dziesiątki lat fociłem patrząc w wizjer prawym okiem. Niestety wada wzroku i żałosny wizjer DSRL sprawiły że zacząłem korzystać z lewego. I dziś nie sprawia mi to żadnego problemu. Potrafię nawet (w ograniczonym zakresie) patrzeć w celownik jednym okiem, a drugim kontrolować sytuację po za kadrem. LCD umazgany mam niezależnie od tego z jakiego oka korzystam przy foceniu.
Strzelać, celując lewym okiem nie potrafię (może za mało ćwiczyłem), ale prawym też nie źle mi idzie.
jak na moj gust to aparaty są wyprofilowane raczej dla prawoocznych. Lewym okiem też się da ale jest ciężej.
Właśnie sobie uzmysłowiłem, że aparaty są robione dla praworęcznych. Dyskryminacja mniejszości leworęcznych jest oczywista. Dlatego LCD ma prawo być zababrany...
lamP.Art
05-07-2006, 11:58
Ja robię prawym bo jak robiłem lewym to sobie ciągle nosem punkt autofokusa przestawiałem ;)
Fakt, LCD tez mam brudny, mimo, ze patrze prawym okiem. Ale lewym to juz zupelnie. Natomiast takiego problemu nie ma Gall86, bo nie ma LCD. Wiedzialem, ze analog przetrwa ;)
szymony, fotografowanie bez zamykania drugiego oka calkiem niezle sie sprawdza, zwlaszcza, jesli akcja nabiera tempa. Ale bardzo ciezko sie do tego przyzwyczaic. Jak uczylem sie strzelac z pistoletu, do wymagalo to duzo cwiczen... no i meczy oczy.
ja to samo, z tym ze nie dokonca kumam co znaczy pozycja strzelcka lewo oczna/praworeczna, bo ja jak strzelam to tez celuja lewym okiem i spust naciskam lewa reka
Inaczej nie umiem.
nawet nie potrafie sobie tego wyobrazic :D a trafilas juz kiedys w cos ?
Zawsze prawym, bo nim lepiej widzę, poza tym konstrukcja aparatu temu sprzyja. LCD i tak nie jest zapaćkany, bo najczęściej jest odwrócony do wewnątrz.
Inaczej nie umiem.
nawet nie potrafie sobie tego wyobrazic :D a trafilas juz kiedys w cos ?
Nawet kiedys wygralam jakis konkurs :D
fotomarko
09-07-2006, 04:00
prawo
Zagłosowałęm na "prawe" (w ogóle jestem praworęczny). Ale potem coś mnie tknęło, złapałem za aparat, przystawiam i... cholera: patrzę lewym! :lol: Proszę więc nie uznawać mego "prawego" głosu ;)
ps: tym samym straciłem dziewictwo na tym forum (to mój 1 post). Witam bywalców!
Wiewioor
27-08-2006, 13:05
Witam
Ja również jestem lewooczny :) mimi, że praworęczny. Jak focę to prawym okiem (czasami) kontroluję co się dzieje po za kadrem. I zawsze mi zaparuje wyświetlacz :)
Co do strzelania, to strzelam z prawej ręki, a patrzę lewym okiem - trochę to śmiesznie wygląda, bo mam przechyloną głowę.
Pozdrawiam
żółto-czarny
27-08-2006, 18:18
A czy nikt z Was nie zmienia po dłuższym czasie jednego oka na drugie (na krótko)? Ja tak robię, szczególnie po intensywnym wypartywaniu przez teleobiektyw. LCD mi się nie brudzi, bo mam porządną osłonkę :P Tylko nos mam jakby bardziej odgnieciony :)
Ja robie prawym ale wyniki ankiety pokazują to, że to chyba wina konstrukcji aparató wo prawym po prostu wygodniej. Wydaje mi sie, że gdyby istniały wersje aparatów dla leworęcznych czyli ich lustrzane odbicia to oni robiliby tylko lewym... ;]
gmoszkow
29-08-2006, 23:36
Odie: to nie do końca tak jest bo trzeba by zrobić 4 warianty aparatów
Leworęczni - lewooczni
Leworęczni - prawooczni
Praworęczni - prawooczni i
Praworęczni - lewooczni
Ja mam tak jak Pinki.
Mierzę z lewego oka ale prawy palec wskazujący trzymam na spuście i na zawodach jakieś 12 lat temu to drużyną wicemistrzostwo województwa w strzelaniu z KBKS zdobylismy. Fakt, że na mnie to sędziowie się dziwnie patrzyli.
Ja mam wyraźnie lepsze lewe oko, ale ostatnio zacząłem patrzeć w wizjer przez prawe a lewym zerkać na to co się dzieje dookoła.
Pozdrawiam
Grzegorz
ja wybieram wariant: Praworęczni - lewooczni :D
ja focę wyłącznie lewym, no na prawym mam już -1.8 - chociaż jak było lepiej to i tak lewym trzaskałem - no i jestem prawo ręczny... LCD brudny jak i cała reszta...
lewooczny leworęczny lewonożny śpie na lewym boku.... :D
Prawooczny. Fotografujac manualami nikona i patrzac w wizjer lewym okiem, prawe mozna sobie calkiem szybko wydlubac :lol:
Zdecydowanie P-R-A-W-E! :)
"Którym okiem strzelacie fotki?"
Palcem wskazujacym prawej reki ;)
a celuje prawym okiem. Chyba z przyzwyczajenia...
"Ja robię prawym bo jak robiłem lewym to sobie ciągle nosem punkt autofokusa przestawiałem"
Zawsze to nie zasilanie... ;)
P.S.
Myslalem, ze bedzie n.t. ortografii
najważniejszym problemem lewoocznego fotografa jest zaparowany wyświetlacz.
też to macie?
właśnie sobie uświadomiłem że prawooczni nie mają chyba takich probiemów :?
Właśnie sobie uzmysłowiłem, że aparaty są robione dla praworęcznych. Dyskryminacja mniejszości leworęcznych jest oczywista. Dlatego LCD ma prawo być zababrany...
Ja już od dawna się zastanawiam, dlaczego nie zrobią symetrycznego body ze spustem migawki na obu końcach. Wtedy nie byłoby "dyskryminacji", a i praworęcznym byłoby wygodniej i stabilniej trzymać.
Ta, i bagnety z "prawym gwintem"... ;)
Piterspl
13-09-2006, 13:32
lewym :)
po przeczytaniu - sprawdzalem prawym - ale wyjatkowo mi "nie lezy"...
a ogolnie jestem praworeczny ...
ovserwator
23-10-2006, 22:00
Aby sprawdzić które oko mamy dominujące, wystarczy wystawić "kółeczko" zrobione z kciuka i drugiego palca tej samej ręki, na odległość ok.30,40cm przed siebie na wysokości obu oczu i ustawić je sobie na jakiś*obrany przez siebie przedmiot, ktory zmieści się w jego okręgu (tego kółeczka). Patrzeć oboma oczami. Następnie przymknąć jedno oko. Jeśli przedmiot ten zniknie z pola kółeczka, to powtórzyć to samo dla drugiego oka, jeśli zostanie - to mamy ustalone oko dominujące. Stara rada myśliwych :))
Pozdrawiam
Aby sprawdzić które oko mamy dominujące, wystarczy wystawić "kółeczko" zrobione z kciuka i drugiego palca tej samej ręki, na odległość ok.30,40cm przed siebie na wysokości obu oczu i ustawić je sobie na jakiś*obrany przez siebie przedmiot, ktory zmieści się w jego okręgu (tego kółeczka). Patrzeć oboma oczami. Następnie przymknąć jedno oko. Jeśli przedmiot ten zniknie z pola kółeczka, to powtórzyć to samo dla drugiego oka, jeśli zostanie - to mamy ustalone oko dominujące. Stara rada myśliwych :))
Pozdrawiam
taaa, a teraz zróbmy to z drugą ręką i wychodzi drugie oko - przynajmniej w moim wypadku, ale ja jestem dziwny co mi wielokrotnie moje rodzeństwo wykazywało ;)
tak więc, fotografuję wpatrując się w celownik lewym okiem (czasem jak mnie najdzie taka ochota to wpatruję się prawym okiem ale jakoś dziwnie się przy tym czuję), jestem praworęczny i głupi na obie półkule mózgu bo powinienem spać (organizm się tego domaga po zawalonej nocce), ale nie mogę zasnąć i piszę na forum :(
ha
prawym można znajdować cel a lewe do wizjerka
ot co (-:
a to ciekawe.... ja dalem odpowiedz ze prawym..... a dowiedzialem sie ze moja zona robi okiem lewym.... nigdy przedtem nie zwrocilem na to uwagi!!!! Dzieki za ta ankiete, teraz juz bede uwazniej przygladal sie komu moja zonka "miga" i ktorym okiem
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon12.gif)
Ja jestem lewooczny, praworęczny i lewonożny. Totalna katastrofa. Cud, że się nie przewracam. ;)
Kiedyś, kiedy na tylnych ściankach lustrzanek nie było ekraników, byłem lewooczny. Od kiedy mam ekranik, jestem prawooczny. I muszę powiedzieć, że sam byłem zdziwiony, jak łatwo się przestawiłem.
patrycjusz, ja nie muszę przymykać... po prostu lewe oko mam dominujące i tyle (jak większość, która zadeklarowała w ankiecie odpowiedź "lewe").
(...)
Jestem prawo-wszystko, tylko okiem patrzę lewym i sztućce zawsze mam na odwrót w rękach.
Ja mam dokładnie tak samo. Tyle tylko, że lewą nogę używam/używałem też do kopania piłki, chociaż prawą mam pewniejszą ;)
danielkrol
08-11-2006, 23:57
Hej!
Ja osobiście jestem praworęczny ale zdjęcia robie lewym.
strzelam lewym, bo mam to oko dominujace. inni tez strzelaja lewym ze wzgledu na wade wzroku.
Ciekawi mnie fakt, jak wielu jest użytkowników którzy focą za pomocą lewego oka?
Czy jestem w mniejszości, czy w przewadze?
Róznicy niby nie ma, ale zauważyłem, że lewooczni mają bardziej zapaskudzone ekrany LCD :)
To się mniej więcej zgadza. Zapaskudzony to może nie, ale zaparowany bardzo często :/
adrian.
lewym, bo jest lepszej jakosci :)