PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-105 - glośny autofokus

sezar
09-11-2008, 23:41
Mam problem z w/w obiektywem.

Do tej pory pracował dobrze ale po zgraniu zdjęć z aparatu autofokus zaczął działa koszmarnie głośno.

Szczególnie słychać to jak musi przelecieć przez cały zakres żeby złapać ostrość, wcześniej nie zauważyłem tak głośnej pracy a teraz wydaje dźwięk jakby coś ocierało się o siebie (albo może raczej dziwek jaki towarzyszy automatycznemu przewijaniu filmu w analogowych aparatach) Ogólnie obiektyw działa poprawnie tylko czasem jakby nie mógł złapać obiektu na którym miałby złapać ostrość, gubi się.

Zasadniczo nie sądzę żeby silniczek SWM był tak głośny a tym bardziej ze wcześniej było ok.
Czy jest to powód wystarczający do reklamacji obiektywu?
I czy ktoś może jest zorientowany w okresie w jakim rozpatrywane są takie reklamacje, gdyz za dwa tygodnie wybieram się na urlop i nie chciałbym zostać bez obiektywu.

Z góry dziękuje za pomoc.

The Fly
10-11-2008, 00:00
A czy nie jest to dźwięk silnika z Body? Może coś się walnęło i działa AF z Body?

Blasius.G
10-11-2008, 00:04
Wlasnie. Podobny odglos ma silnik korpusu. Watpie, zeby silnik obiektywu nagle przestal byc "silent"

sezar
10-11-2008, 08:34
W sumie o tym nie pomyślałem... dźwięk wydobywa się "jakby" z obiektywu... Po południu podczepię inny obiektyw i sprawdzę!

polaris
10-11-2008, 23:27
Witam,
mam podobny problem z praktycznie nowym 18-105. Mam go podłączonego z D40x i po kilku sesjach zauważyłem, że autofokus jakby piszczał przy długich przebiegach np. kiedy ostrzy się z przedmiotu bliskiego na daleki. Pisk jest bardzo subtelny, ale jest. Jakby od nienaoliwionych zębatek?

Czy to raczej normalny objaw czy wada?

Pozdrawiam
Marcin

Blasius.G
11-11-2008, 11:59
Dziwne. Mam go i jest cichutki az milo.

polaris
12-11-2008, 23:01
Haha, byłem dziś na plenerze z kolegą który ma Pentaksa K200D z kitem 18-55 który stwierdził, że mój 18-105 chodzi cudownie cichutko :) No ale to pewnie sprawa z czy porównujemy...