Zobacz pełną wersję : AutoFocus w Tamron sp af 90 mm
zielak81
08-11-2008, 17:57
witam,
posiadam obiektyw Tamron sp AF 90 mm i mam problem z AF, a dokladnie gdy mam wlaczone AF obiektyw nie potafi wyostrzyc namierzonego obiektu, pomozcie prosze bo pewnie cos zle robie. dzieki
witam,
posiadam obiektyw Tamron sp AF 90 mm i mam problem z AF, a dokladnie gdy mam wlaczone AF obiektyw nie potafi wyostrzyc namierzonego obiektu, pomozcie prosze bo pewnie cos zle robie. dzieki
w jakiej odległości jest ten obiet?
sprawdź ustawienie przełącznika ograniczenia zakresu odległości (LIMIT) - przypuszczam, że to jest przyczyna...
zielak81
08-11-2008, 18:10
probowalem w roznych odelglosciach rowniez w LIMIT i FULL, dziala jedynie wtedy gdy przyblize sie odpowiednio do danego obiektu i sam prawie zalpie ostrosc to AF wtedy wyostrza obiekt , jednak jesli obiekt jest calkowice rozmyty i AF jedzi po calej dlugosci obiektywu i nie potrafi go zlapac i wyostrzyc.
jeśłi obiekt jest wystarczająco kontrastowy (a nie np. jednolita plama), to obiektyw przelatując zakres odległości powinien zatrzymać się, gdy złapie ostrość...
może chcesz ustawić ostrość na zbyt jednolitym obiekcie?
Posiadam ten sam obiektyw...
Jeśli chodzi optykę - rewelacja. Same superlatywy.
Co do mechaniki i współpracy z D80 pojawiają się jednak pewne schody...
Jak w Tamronie 70-200 f/2.8 także "pompką" zmienią się sposób ostrzenia.
Kilka razy miałem problem z autofocusem - mimo ustawienia na AF w body i na obiektywie... AF po prostu zablokowany!.
Drugi problem - po przełączaniu AF - MF lub zakresów Full - Limit, następuje przeskalowanie wartości przysłon w obiektywie!!
Chodzi o to, że zamaist 3.2 body wyświetla np 4 - zaś zamiast 32 - np 40 (wszystkie solidarnie do góry).
Czy ktoś się z tym spotkał? Nie mam bladego pojęcia o co w tym chodzi?
Co moze być tego powodem? Jak można temu zaradzić? Czy po prostu zwrócić ten egzemplarz?
probowalem w roznych odelglosciach rowniez w LIMIT i FULL, dziala jedynie wtedy gdy przyblize sie odpowiednio do danego obiektu i sam prawie zalpie ostrosc to AF wtedy wyostrza obiekt , jednak jesli obiekt jest calkowice rozmyty i AF jedzi po calej dlugosci obiektywu i nie potrafi go zlapac i wyostrzyc.
Hmm - ja mam ten obiektyw ponad rok (zresztą kupiony od wigiego :) ) i taki efekt mam tylko jak zapomnę wyłączyć limit, bądź jak napisał wigi, jak staram się złapać ostrość na coś jednolitego (ale to jak z każdym szkłem).
Kilka razy miałem problem z autofocusem - mimo ustawienia na AF w body i na obiektywie... AF po prostu zablokowany!.
Drugi problem - po przełączaniu AF - MF lub zakresów Full - Limit, następuje przeskalowanie wartości przysłon w obiektywie!!
Chodzi o to, że zamaist 3.2 body wyświetla np 4 - zaś zamiast 32 - np 40 (wszystkie solidarnie do góry).
Czy ktoś się z tym spotkał? Nie mam bladego pojęcia o co w tym chodzi?
Co moze być tego powodem? Jak można temu zaradzić? Czy po prostu zwrócić ten egzemplarz?
Taką blokadę AF miałem ze trzy razy jakieś pół roku temu. Jak się pojawiła tak i zniknęła. Nie wiem o co chodziło.
Natomiast sprawa z przesłonami nie zależy od MF tylko od odległości ostrzenia. Na bliskich odległościach, kiedy zwiększa się skala odwzorowania spada światło - to normalny efekt przy obiektywach makro.
Sprawdziłem. Jest dokładnie tak jak napisałeś. Wielki dzięki za wyjaśnienie. Ogromny kamień spadł mi...
Bo jakość zdjęć wykonanych tym obiektywem jest rewelacyjna. Nie chciałbym sięgo pozbywać.