PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wiejski płotek

Szuwar
08-11-2008, 15:10
Nie wiedziałem, gdzie wrzucić. Niech będzie krajobraz :-D

Ja uwielbiam takie płotki

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Seeker
08-11-2008, 15:42
Chyba perspektywa mi nie lezy...

borregaard
08-11-2008, 15:47
To jest OK...nie dość ,że wsio zagrodzone to jeszcze na dodatek jak w KL....

....chłop żywego nie przepuści.....wiem to ..znad rzeki,znam z autopsji..:mrgreen:

Pzdr
Andrzej

Szuwar..dobra fota..:-D

Seeker
08-11-2008, 16:58
"nie dość ,że wsio zagrodzone to jeszcze na dodatek jak w KL...."

Widziales...? Jak BYLO w KL? bo teraz JEST inaczej.
Spacer bys skonczyl na pierwszym plocie, a wlasciwie przed nim.

Wiem, ze przenosnia, ale bylo inaczej. Tym razem bez zartow.

Szuwar
08-11-2008, 20:29
Chyba perspektywa mi nie lezy...

A co byś zmienił?

Szuwar
08-11-2008, 22:38
No to jeszcze drugie ujęcie dla porównania:

2.

Martix
08-11-2008, 23:30
Tu brakuje jakiejs ładnej kobitki coby wzrok przyciagnęła. A płotek ładny taki wiejski.

glenio
09-11-2008, 13:54
Zdjęcie jest zmasakrowane przez kompresję jpg, a w takiej formie niestety nie nadaje się do jakiejkolwiek prezentacji. Artefakty są tak potężne, że odwracają uwagę od samego obrazka.

borregaard
09-11-2008, 14:11
Zdjęcie jest zmasakrowane przez kompresję jpg, a w takiej formie niestety nie nadaje się do jakiejkolwiek prezentacji. Artefakty są tak potężne, że odwracają uwagę od samego obrazka.

Czy aby te same foty oglądasz..?..
Jeśli tak,to wyrzuć monitor...:wink:
Pzdr
Andrzej

Seeker
09-11-2008, 14:12
"Zdjęcie jest zmasakrowane przez kompresję jpg,"
"Artefakty są tak potężne, że odwracają uwagę od samego obrazka."

Rzadko czytuje takie bzdury....

"Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu."
Nadinterpretacja, to odmiana nadgorliwosci.

edit:
"Czy aby te same foty oglądasz..?.."

Gdybym wiedzial, to bym nie przeszkadzal ;)

ekonet
09-11-2008, 14:15
Czy aby te same foty oglądasz..?..
Jeśli tak,to wyrzuć monitor...:wink:
Pzdr
Andrzej
Andrzeju, ja też to widzę. Np. na "dwójce" trochę w prawo od opartego skośnie kołka jest jakby jego duch... Może się trzeba przeżegnać?

Seeker
09-11-2008, 14:18
ekonet_pth, ale nie mowisz tego powaznie...?

borregaard
09-11-2008, 14:23
ekonet_pth, ale nie mowisz tego powaznie...?

Jeśli poważnie,to ja jestem ślepy jak gacopyrek...co jest b. prawdopodobne.....:mrgreen:
Pzdr
Andrzej

autograf
09-11-2008, 14:28
Jest coś. Ja także widzę.

borregaard
09-11-2008, 14:31
Jest coś. Ja także widzę.

Ok...w imię Ojca.....itd...:-D

Pzdr
Andrzej

glenio
09-11-2008, 14:33
Wokół niemal wszystkich ostrych kołków widzę obwódki, tło składa się z kwadratów, a gradienty są poszarpane. Nie używam monitora choćby Eizo za grube tysiące, a niestety nie mogę ku Twojemu, Seeker, zadowoleniu wyrzucić obecnego, bo po prostu nie mam innego. Napisałem co widzę i co mi przeszkadza. Jeśli moje obserwacje są dla Ciebie bzdurami, jakich dawno nie czytałeś, to mogę jedynie polecać się na przyszłość i cieszyć się, że udało mi się podnieść poziom absurdu.

Seeker
09-11-2008, 14:36
Bokeh wam sie z duchami pomylil... (takie jest moje wrazenie).

borregaard
09-11-2008, 14:41
Glenio,proponuję więcej luzu...:wink:

Gratuluję wzroku,kiedyś ,wiek temu, też miałem dobry.....
Ja nie oglądam,nawet teraz, fotek w tysiąckrotnym powiększeniu...więc to o czym mówisz dla mnie nie istnieje....
Pzdr
Andrzej

glenio
09-11-2008, 14:49
Ależ ja jestem luźniutki jak kaczuszka :lol:

Ja również nie oglądam fotek w tysiąckrotnym powiększeniu - to o czym piszę z łatwością dostrzegam z odległości pół metra bez powiększania. Spójrzcie np. co się dzieje na 2. wokół drutu kolczastego - to na pewno nie jest bokeh. ;)

Edit: Proponuję, żeby Autor wstawił dla porównania to samo zdjęcie w tym samym rozmiarze, ale zapisane z kompresją 11-12 (ogólnie chodzi o to, żeby była jak najmniejsza) zamiast 6-7. Myślę, że przy bezpośrednim porównaniu dostrzeżecie to, o czym piszę.

Edit2: Może rzeczywiście nieco przesadziłem z tym odwracaniem uwagi, ale to pewnie przez to, że naoglądałem się ostatnio gładziutkich, niekompresowanych tifów. Po takiej przesiadce te jpgi na prawdę wyglądają słabo.

ekonet
09-11-2008, 14:51
Skoro już podejrzenia, że coś tam faktycznie jakby widać dziwnego, potwierdziły się (prawie), to proponuję to pominąć i mówić o pozostałych aspektach zdjęć. Mnie się podobają, może wolałbym je minimalnie ciemniejsze.

borregaard
09-11-2008, 15:01
Ależ ja jestem luźniutki jak kaczuszka :lol:
No to świetnie...a kaczuszka luzowana jest świetna...mniamuśna...

może wolałbym je minimalnie ciemniejsze
O...i ja się z Krzysztofem zgadzam ,a może nawet ociupinkę bardziej kolorowe by się zdało....:-D
Pzdr
Andrzej

Szuwar
09-11-2008, 18:25
No to się wypowiem.

Niestety ja też to widzę - to jakby halo wokół pali tego płotu. Ale występuje to tylko po kompresji w jpg.

W TIFF nie ma śladu.
Cieszę się, że niektórym się podoba. Fakt, że może lepsze byłyby trochę ciemniejsze, ale zobaczę jak wyjdzie na papierze
Dziękuję za komentarze, proszę jeszcze o wypowiedź czy na tej wklejce też to jest u Was widoczne, bo u mnie już nie

Seeker
09-11-2008, 19:14
Jesli faktycznie o to chodzi, to obserwatorzy malo precyzyjnie opisali swoje spostrzezenia ;)

Na TIFFie pewnie tez jest, tylko z racji rozmiaru inaczej wyglada (nie rzuca sie w oczy).

"Rasowej" kompresji JPEG jakos specjalnie nie widac, a duchy OBOK, to na pewno nie halo po ostrzeniu... ;)

ekonet
09-11-2008, 19:18
Teraz nie ma. Co zmieniłeś w przygotowaniu tych obrazków?

Seeker
09-11-2008, 19:34
Ta brazowa plama obok seka? To sie ladnie dogadalismy ;)

autograf
09-11-2008, 19:40
Ta brazowa plama obok seka? To sie ladnie dogadalismy ;)

Ja się na duchu zatrzymałem. Dalej to już nic nie rozumiem. Czarna magia ;)

Zakręciliście wszyscy! :)

to jeszcze na dodatek jak w KL....

Co to jest KL?

ekonet
09-11-2008, 19:42
Co to jest KL?
KonzentrationLager.

glenio
09-11-2008, 22:15
No i nowa wklejka jest gładziutka. Nie ma ani obwódek wokół ostrych elementów, ani poszarpanych gradientów - wszystko jest jak należy. ;)

Jesli faktycznie o to chodzi, to obserwatorzy malo precyzyjnie opisali swoje spostrzezenia ;)

Na TIFFie pewnie tez jest, tylko z racji rozmiaru inaczej wyglada (nie rzuca sie w oczy).

"Rasowej" kompresji JPEG jakos specjalnie nie widac, a duchy OBOK, to na pewno nie halo po ostrzeniu... ;)

Porównaj sobie poprzednie i obecne - wtedy artefakty jpg widać jak na dłoni. Na bank nie ma ich w tifie, bo to co widać to ślady po kompresji, a tif domyślnie jest niekompresowany (a wątpię, żeby Szuwar specjalnie to zmieniał - tym bardziej, że pisze o nieobecności rzeczonych artefaktów).

Dodam tylko, że nigdzie nie pisałem, że widzę halo po ostrzeniu. ;)

Samo zdjęcie mnie nie porywa - fajnie gdyby płotek był tłem, lub "robił" otoczenie dla jakiegoś wyraźnie nakreślonego tematu - powiedzmy rozpadającej się chałupki. Sam płotek to wg. mnie trochę za mało, choć jako element większej całości na pewno świetnie by zagrał.

Nie chciałbym odpowiadać za Autora, ale wg mnie po prostu zmniejszył kompresję jpg. :)

Nikuś
09-11-2008, 22:56

Moim zdaniem troche przesadziłeś pisząc : "Artefakty są tak potężne, że odwracają uwagę od samego obrazka", choć dla Twoich przeciwników napisze, że widać "obwódki" po wyostrzeniu zdjęcia ale mi to nie przeszkada az tak bardzo... wydaje mi się , że efekt ten występuje m.in. u używaczy NX-a.
Tu cos o artefaktach i o grzybach ;) :
http://www.grzyby.pl/wyostrzanie.htm

Tez w fotce nie lezy mi persektywa... albo mogłes kadrowac z większej odleglości, a tak poza tym ok.

Czytałem komentarze tylko z 1szej strony...
.

Szuwar
10-11-2008, 00:56

No i nowa wklejka jest gładziutka. Nie ma ani obwódek wokół ostrych elementów, ani poszarpanych gradientów - wszystko jest jak należy. ;)

Nie chciałbym odpowiadać za Autora, ale wg mnie po prostu zmniejszył kompresję jpg. :)

Jest pytanie , jest i odpowiedź. Faktycznie zmniejszyłem kompresje.

Dziękuję za zwrócenie uwagi, sporo się nauczyłem. Ja w cyfrze dopiero zaczynam. A RAW wywołuje w NC 4 :mrgreen: