PDA

Zobacz pełną wersję : Pamięć powyżej 3GB w WinXP i Vista jako ramdysk - instrukcja

Tr0n
08-11-2008, 01:55
Jak użyć pamięć RAM powyżej 3-3,5 GB widocznej przez system Windows.

Przewodnik ten dotyczy wersji 32-bitowej systemu Windows XP i Vista.

1. Uruchomienie PAE.
Aby móc wykorzystać pamięć powyżej widocznej przez system musimy uruchomić tryb PAE (Physical Address Extension) w systemie. Aby to zrobić należy:
- W Windows XP dodać do pliku c:\boot.ini przełącznik /PAE w lini wywołującej nasz system:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP" /PAE /noexecute=optin /fastdetect

- W Windows Vista należy otworzyć konsolę (cmd.exe) i wpisać polecenie

BCDEdit /set PAE forceenable

Po ponownym uruchomieniu systemu można sprawdzić we właściwościach komputera czy tryb PAE działa. Będzie to widoczne po:
Prawoklik na My Computer-> Propertis, w zakładce General na samym dole, w części Computer powinien pojawić się zapis Physical Address Extension

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.seloma.net/nikon_forum/01Sysprop.png)

Jeżeli pomimo włączenia opcji nie mamy trybu PAE należy sprawdzić czy jest w systemie plik odpowiedzialny za ten tryb: c:\windows\system32\ntkrnlpa.exe

2. Ściągamy oprogramowanie
Z internetu nalezy pobrać Gavotte Ramdisk 1.0496.4 (nazwa pliku to Gavotte_Ramdisk_1.0.4096.4.rar). Prosze skorzystać z pomocy googla do znalezienia pliku ;)

3. Instalacja oprogramowania
Po ściągnięciu i rozpakowaniu pliku należy najpierw wprowadzić do rejestru poprawkę o nazwie ram4g.reg - wystarczy zrobić dwuklik i Windows zapyta czy wprowadzić poprawkę do systemu. Na koniec przyszedł czas na instalację samego ramdysku. Nalezy uruchomić ramdisk.exe i w oknie aplikacji wybrać "Install Ramdisk"

W okienku Disc Size okreslamy wielkość ramdysku który chcemy zrobić.
U W A G A:
W moim przypadku jak wybrałem opcje 768 MB to program utworzył ramdysk o pojemności 980 MB czyli całą pamięć jaka nie była widoczna dla Windows. Kiedy wybrałem wielkość 1 GB to dodatkowo 100 MB zostało mi zabrane z pamięci widzianej przez Windows. Można to sprawdzić wykorzystując Task Manager. Jeżeli PAE nie zostanie włączone to cala pojemność ramdysku zostanie zabrana z RAMu który wykorzystuje Windows.

W okienku Drive Letter wybieramy literkę pod która będzie widoczny nasz ramdysk

źródło (http://www.seloma.net/nikon_forum/02Ramdisk.png)

Klikamy OK i w powinniśmy zobaczyć w systemie nowy dysk

źródło (http://www.seloma.net/nikon_forum/03disk.png)

Jeśli wszystko przebiegło prawidłowo to mamy około 1GB ramdysku, a system dalej pokazuje normalne zużycie pamięci:

źródło (http://www.seloma.net/nikon_forum/04taskmgr1.png)

Następnie powinniśmy poustawiać system i programy aby korzystały z nowego dysku.
Ja mam swap o wielkości 200 MB na tym dysku i wszystkie katalogi tymczasowe.
Dodatkową zaletą jest fakt "czyszczenia" tego dysku po każdym uruchomieniu systemu.

Oczywiście dysk ten można wskazać jako cache dla Photoshopa lub NikonCapture NX/NX2.

UWAGA:
W przypadku zawieszenia systemu dane zawarte na ramdysku zostaną utracone po restarcie systemu

Działanie sprawdzone na 2 komputerach każdorazowo na Windows XP i Windows Vista

Innym rozwiązaniem może być instalacja systemu Windows 2003 który ma 36bitową obsługę pamięci i będzie widział pełne 4GB RAM, jednak kosztuje dużo więcej. Moim zdaniem częściej też wykorzystam pamięć jako ramdysk. Oczywiście Windows XP i Vista w wersji 64 bitowej widzą 4 GB pamięci jednak moim zdaniem ciągle na stacji roboczej jest więcej problemów niż zalet z tej wersji systemu..

_k_o_s_t_e_k_
09-11-2008, 14:15
Wszystko w porządku, ale prawdę mówiąc dla użytkownika posiadającego Windowsa XP (32bit) i 4GB RAM-u to gra nie warta świeczki, przyrost wydajności jest znikomy/niezauważalny. W zasadzie jedynym rozsądnym i skutecznym rozwiązaniem jest migracja do 64-bitowych wersji XP lub Visty. Jak słusznie jednak zauważyłeś systemy te sprawiają wiele problemów na stacjach roboczych, głównie z powodu niekompatybilności sprzętu (np. biosy płyt głównych) i oprogramowania (sterowniki).

Tr0n
09-11-2008, 16:22
Każda zmiana w systemie jest widoczna w zależności od wykorzystania sprzętu. Przeciętny użytkownik nie ma różnicy pomiędzy 2 i 4 GB RAM. Ja odczuwam różnicę gdyż skierowałem na ten ramdysk plik swap, katalogi TEMP systemu i aplikacji.
Zysk na jaki możesz liczyć to np mniejsza fragmentacja dysku C gdyż likwidujesz pliki tymczasowe i swapa, szybsze obróbka zdjęć, czy po prostu płynniejsze używanie aplikacji do obróbki zdjęć gdyż ich katalogi TMP sa w pamięci ram. Lepsze działanie systemu przy odpalonych wielu aplikacjach. Zdecydowanie polecam tą zmianę właścicielom komputerów z dyskami SSD

W windows XP pojedynczy proces może wykorzystać maksymalnie 2GB RAM więc nie każdy zobaczy przyrost prędkości.

nowicjusz
06-03-2009, 02:27
a co to sa te przelaczniki ? w sensie na przyklad po to:
"W Windows XP dodać do pliku c:\boot.ini przełącznik /PAE w lini wywołującej nasz system:"

dodac do pliku ? czyli jak gdzie ? to wpisac gdzies czy jak nie wiem jak sie dodaje do pliku

jestem kiepski w kompach :( sory za takei pytania

Bolo_Yeung
06-03-2009, 07:33
Witam.

Edytujesz plik boot.ini na dysku C:

Znajdziesz w nim coś takiego:

[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect
i do ostatniej linijki dodajesz na końcu jeszcze : /PAE

Mam z kolei pytanie do autora topiku - Próbowałem postąpić według instrukcji, ale ramdysk niestety zajmuje pamięć systemową. Mój system to XP Home. Da się to jakoś ominąć?...

We właściwościach systemu mam "rozszerzenie aresu fizycznego" więc chyba PAE działa.

Nie mam niestety opcji "edytuj" a znalazłem rozwiązania, jakby ktoś szukał :).
Obsługa PAE nie jes domyślnie włączona. Niestety nie znalazłem metody na proste jej uruchomienie, konieczne jest pobawienie się edytorem rejestru.

Znajdujemy w nim klucz:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Servic es\RRamdisk\Parameters\

CurrentControlSet był u mnie zamieniony na ControlSet001 - nie wiem dlaczego, aż tak dobrze na funkcjonowaniu rejestru się nie znam :) ,

dodajemy w nim klucz DWORD:

UsePAE o wartości 1.

Teraz wszystko działa :)

robin102
13-03-2009, 16:56
O kurde jaki fajny wynalazek. Trzeba pokombinować ostrożnie co by coś nie spierdzielić :)
Dzięki Tr0n za instrukcje.

blazeje
14-03-2009, 13:03
A jak poustawiać system i programy żeby korzystały z tego dysku. Wystarczy przenieść folder *.temp ?

x-mario-x
18-03-2009, 23:20
Jak użyć pamięć RAM powyżej 3-3,5 GB widocznej przez system Windows.Przewodnik ten dotyczy wersji 32-bitowej systemu Windows XP i Vista.
Witam,
Dzięki za fajny pomysł, u mnie to działa, mam 4 GB ram. Rzeczywiście, jak ustawi się ten ramdysk jako pierwszy w zakładce "scratch disks" w PS to jego rozmiar topnieje zastraszająco z każdą kolejną operacją. Ja zacząłem używać go z programami, które, tak jak Capture NX, zostawiają po sobie dziesiątki plików tymczasowych i po zamknięciu ich nie usuwają. A tak po restarcie problem z głowy.
Tr0n - mam pytanie - czy przy włożonych 8 BG pamięci można ustawić ten ramdysk na te 4.5 GB, których 32 bitowy XP nie widzi?

blazeje
28-04-2009, 21:19
Nie dostałem odpowiedzi na pierwsze pytanie a już mam drugie:
Jak usunąć ten ramdisk?

Tr0n
29-04-2009, 12:22
Nie dostałem odpowiedzi na pierwsze pytanie a już mam drugie:
Jak usunąć ten ramdisk?

odpal aplikację i wybierz opcję "Remove Ramdisk"

Tr0n
29-04-2009, 12:23
Tr0n - mam pytanie - czy przy włożonych 8 BG pamięci można ustawić ten ramdysk na te 4.5 GB, których 32 bitowy XP nie widzi?

Wydaje mi się, że będzie ograniczeniem rozmiar 4GB dla partycji FAT32, ale nie jestem pewien

Tr0n
29-04-2009, 12:26
A jak poustawiać system i programy żeby korzystały z tego dysku. Wystarczy przenieść folder *.temp ?

Generalnie dla systemu prawokilk na Mój komputer -> Właściwości -> Zaawansowane i tam trzepa pozmieniać ścieżki dla katalogów TEMP. W programach IE, NX2, PS robi się to w opcjach.

blazeje
03-05-2009, 12:04
Dzięki Tr0n.
Mam jeszcze jedno pytanko. Adobe Bridge nie pozwala mi na zmianę położenia buforu. Jest przycisk, ale nic się po jego naciśnięciu nie dzieje. Jakby był martwy. Coś znów robię nie tak?

Tr0n
04-05-2009, 20:36
Dzięki Tr0n.
Mam jeszcze jedno pytanko. Adobe Bridge nie pozwala mi na zmianę położenia buforu. Jest przycisk, ale nic się po jego naciśnięciu nie dzieje. Jakby był martwy. Coś znów robię nie tak?

Nie znam niestety Adobe Bridge

blazeje
05-05-2009, 20:21
OK, obszedłem Adobe i zmieniłem w Regedit.
Jeszcze raz dzięki.

nowicjusz
02-06-2009, 08:03
kurcze cos mi nie dziala jak probuje wstawic przelacznik PAE
otwieram notatnik boot.ini z uruchom, pozniej pojawia sie notatnik ow, i edytuje tzn dodaje PAE tak jak jestnapisane wyzej, poczym daje zapisz i mi mowi ze:

Nie mozna utworzyc pliku c:/boot.ini - Upewnij sie czy sciezka i nazwa pliku sa poprawne. o co chodzi ?

a cala tresc ktora mam w notatniku to:

;
;Warning: Boot.ini is used on Windows XP and earlier operating systems.
;Warning: Use BCDEDIT.exe to modify Windows Vista boot options.
;
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT

Pomocy !

Kyle
02-06-2009, 08:44
Wydaje mi się, że będzie ograniczeniem rozmiar 4GB dla partycji FAT32, ale nie jestem pewien
To tam jest jakiś inny FAT32 ? Na Fat32 tak do 16 GB nie ma problemu ... nawet 2000 chyba umożliwiał zakładanie 32 GB partycji.

woytec60
02-06-2009, 09:53
Bardzo przydatna porada, dziękuję.
Mam 8BG RAMu i dwa systemy, XP 32-bitowy i Vistę x64. tej drugiej używam praktycznie tylko wtedy, gdy odpalam na niej Photoshopa lub Capture NX2 a na co dzień korzystam z XP.
Teraz wykorzystam sobie tę ilość RAMu, której ten system nie widzi :)

Kyle
02-06-2009, 10:55
Bardzo przydatna porada, dziękuję.
Mam 8BG RAMu i dwa systemy, XP 32-bitowy i Vistę x64. tej drugiej używam praktycznie tylko wtedy, gdy odpalam na niej Photoshopa lub Capture NX2 a na co dzień korzystam z XP.

Tak z ciekawości zapytam - DLACZEGO ? Naprawdę nie widzę sensu by trzymać dziadka XP.

Mark Kowalczyk
02-06-2009, 11:19
Używam Visty 64-bit, CS4 instaluje się w obu wersjach, oczywiście cały RAM widzi tylko 64,
niestety plug-iny są tylko dla 32 bitów.

woytec60
02-06-2009, 17:10
Tak z ciekawości zapytam - DLACZEGO ? Naprawdę nie widzę sensu by trzymać dziadka XP.
Przyzwyczajenie :)

McSimus
18-06-2009, 00:17
A jak przenieść na ten RAM dysk temp z Elements 5? W opcjach nie ma takiej opcji a w rejestrze sam wolę nie mieszać.

pawl_s
18-06-2009, 22:29
A czy jak mam tylko 2GB w kompie to po tym czyms bedzie 4? ;)

Niekiepska sprawa. Moze mi sie jeszcze przyda (napalilem sie ostatnio na 7). dzieki.

Bartek
23-08-2009, 12:44
Świetna sprawa i wszytko działa nawet z Vistą.

Wielkie dzięki za takie czary mary w końcu pamięć jest wykorzystana w całości.

pozdrawiam.

wizja
10-12-2009, 21:42
mi pod win 7 coś ten Gavotte Ramdisk nie chciał dobrze działać, tzn. ramdisk założył, ale tak jakbym nie mógł z niego korzystać (może dlatego, że w ściągnietym archiwum nie miałem tego .reg). Wywaliłem i założyłem ramdisk programem Dataram RAMDisk i śmiga. To tak, jakby ktoś miał problem z Gavotte.

ps. czy jest sens założyć na tym ramdisku np. readyboost? Czy wtedy nie będzie wykorzystywał całych 4gb ramu?

mam jeszcze pytanie, czy da się z tego poniższego wysnuć czy ramdisk wykorzystuje te wolne 1gb czy powstał w ram'ie?

źródło (http://strzelecki.org/tmp/memory.jpg)

Kyle
11-12-2009, 09:23
mi pod win 7 coś ten Gavotte Ramdisk nie chciał dobrze działać,
Na 64 bitowych systemach zabawy w ramdisk to strata czasu.

wizja
11-12-2009, 11:30
Na 64 bitowych systemach zabawy w ramdisk to strata czasu.

jadę na 32bit :) sterowniki etc...

Kyle
11-12-2009, 15:40
jadę na 32bit :) sterowniki etc...

...a sprawdziłeś i skubane nie działają? ;)

wizja
12-12-2009, 16:55
...a sprawdziłeś i skubane nie działają? ;)

no dobra ;) po prostu z rozpędu zainstalowałem 32bit, poustawiałem wsio i nie chce mi się przewalać wszystkiego do 64bit :) ale co, mówisz, że różnica w szybkości jest aż tak zauważalna?

stig
11-01-2010, 14:32
Na 64 bitowych systemach zabawy w ramdisk to strata czasu.A gdyby wykorzystac RAMdysk na systemowego tempa lub dla cache NXa?

Tr0n
17-01-2010, 04:55
A gdyby wykorzystac RAMdysk na systemowego tempa lub dla cache NXa?
Ja mam systemowe Tempy, tymczasowe pliki z Firefoxa i IE, Swapa, i jeszcze z kilku programów - nie ma burdelu na dysku, wszystko ładnie chodzi

x-mario-x
10-02-2010, 20:34
Ja mam systemowe Tempy, tymczasowe pliki z Firefoxa i IE, Swapa, i jeszcze z kilku programów - nie ma burdelu na dysku, wszystko ładnie chodzi
Dokładnie, jak się ustawi we właściwościach Mojego Komputera systemowy katalog Temp na ramdysku, to wiele programów automatycznie wrzuca tam pliki tymczasowe podczas pracy.

wizja
10-02-2010, 20:45
Dokładnie, jak się ustawi we właściwościach Mojego Komputera systemowy katalog Temp na ramdysku, to wiele programów automatycznie wrzuca tam pliki tymczasowe podczas pracy.

Tym, którzy mają 4gb ramu i przeznaczyli te 750mb na takiego właśnie temp'a szczególnie "polecam" Lightoroom'a i obróbkę kilkudziesięciu zdjęć.. Lightroom ma minimalny limit tworzenia temp'a 1gb i niestety przy wajchowaniu większej ilości zdjęć ramdisk się przytyka i gwałtownie zwalnia cały system... :)

gibber
02-08-2012, 18:02
Mam laptoka HP 4730 z serii Probook. Lightroom chodzi jak chodzi, to tylko i5-2410M. Zrobiłem upgrade z kości 4GB do 2x8GB. Teraz chodzi jeszcze gorzej, system startuje dobre 4-5 minut. pagefile.sys wyłączyłem. WIdnows 7 Professional 64 bit. Teoretycznie Pro ma limit 192GB RAM. Co można poprawić ?

UPDATE
Na jednej kości 8GB zapyla jak burza.

Nie mam pojęcia o co kaman.

Kurtz
02-08-2012, 19:18
Przetestowac RAM memtest86+, tak na dobry poczatek.

gibber
02-08-2012, 19:25
Testowałem, jest ok. Zaryłem się w helpdesk HP i przyczyna jest prosta. Ten lap obsługuje tylko 8GB RAM. :-(

Kurtz
02-08-2012, 19:41
Ale to nie powinno powodowac spowolnienia pracy. Po prostu BIOS widzialby tylko 1 kosc RAM, reszta bylaby niedostepna.

gibber
02-08-2012, 20:07
System i bios widzi pełne 16GB a komp chodzi jak na Pentium M.