PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] z ręki

urbik
07-11-2008, 19:42
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img384.imageshack.us/img384/5140/dsc0270ic9.jpg)

zaza67
07-11-2008, 21:15
ojej a powiedz mi co to jest ? jakis kosciolek ?

teh_14m3
07-11-2008, 21:19
fajne, tylko nie w tym dziale ;)

ojej a powiedz mi co to jest ? jakis kosciolek ?

:shock:

urbik
07-11-2008, 21:40
Paryz,wieza eifla

Zen
07-11-2008, 21:59
A wiesz że do wizerunku oświetlonej wieży Eifla ktoś posiada prawa autorskie ?
Mz dlatego na tym forum nie publikuje się takich fotek (przynajmniej ja nie zauważyłem) a sądze ze niejeden forumowicz był w Paryżu i fotografował symbol tego miasta.
Jeżeli się myle to poprawcie mnie.

Megazordon
07-11-2008, 22:04
Następnym razem, jak ktoś będzie rzucać wieżą Eiffla, to panoramuj, bo tutaj trochę rozmazana wyszła.

tompsl
07-11-2008, 22:17
...jest w Twoim zdjęciu coś bardzo dziwnego. tak...

malibu
07-11-2008, 22:28
Następnym razem, jak ktoś będzie rzucać wieżą Eiffla, to panoramuj, bo tutaj trochę rozmazana wyszła.
:mrgreen: oplułem monitor :D

bombel
08-11-2008, 22:15
A wiesz że do wizerunku oświetlonej wieży Eifla ktoś posiada prawa autorskie ?
Mz dlatego na tym forum nie publikuje się takich fotek (przynajmniej ja nie zauważyłem) a sądze ze niejeden forumowicz był w Paryżu i fotografował symbol tego miasta.
Jeżeli się myle to poprawcie mnie.

Pytałem o to Paryżan. Pukali się w czoło i pytali, skąd te dziwne plotki... Obiecali dać znać, jeśli się potwierdzi, ale nie dali.

Zen
08-11-2008, 22:38
Pytałem o to Paryżan. Pukali się w czoło i pytali, skąd te dziwne plotki... Obiecali dać znać, jeśli się potwierdzi, ale nie dali.

To skoro byłeś może masz jakieś fajne fotki oświetlonej wieży ? chętnie zobaczę.

bombel
08-11-2008, 22:45
To Paryżanie byli u mnie w sporej ilości. Dlatego pytałem, a oni obiecali sprawdzić - gdyby było odwrotnie (ja u nich) sprawdziliby natychmiast.

autograf
08-11-2008, 22:46
:mrgreen: oplułem monitor :D

Ja też. Komentarze Megazordona czytam z przyjemnością!

:)

Zen
08-11-2008, 22:49
To Paryżanie byli u mnie w sporej ilości. Dlatego pytałem, a oni obiecali sprawdzić - gdyby było odwrotnie (ja u nich) sprawdziliby natychmiast.

No i zaczynasz się tłumaczyć :-D

bombel
08-11-2008, 22:50
No i zaczynasz się tłumaczyć :-D

Jedni nazwają to tłumaczeniem, inni odpowiedzią, skoro ktoś pyta. Jest mi obojętne jak Ty to nazwiesz.

Pehdesign
08-11-2008, 23:11
Moja babcia, która ma zaawansowanego parkinsona mniej rozmazane zdjęcia robi xD nie no żart oczywiście ;P liczy się pomysł ;) i to ci się udało :D to taki nowy styl fotografowania :D

Megazordon
09-11-2008, 11:20
Ja też. Komentarze Megazordona czytam z przyjemnością!

:)

Ja Twoje też, a już takie, jak zacytowany, w szczególności :)
Pozdrawiam!

shaolin
09-11-2008, 12:04
Q : Are we allowed to publish photos of the Eiffel Tower?
A : There are no restrictions on publishing a picture of the Tower by day. Photos taken at night when the lights are aglow are subjected to copyright laws, and fees for the right to publish must be paid to the SETE.
Learn about the conditions and terms when using an image of the Eiffel Tower when lighted. (mailto:[email protected])

zrodlo: http://www.tour-eiffel.fr/teiffel/uk/pratique/faq/index.html?id=2_10

+cytat z wikipedii:

Image copyright claims

Images of the tower have long been in the public domain; however, in 2003 SNTE (Société nouvelle d'exploitation de la tour Eiffel) installed a new lighting display on the tower. The effect was to put any night-time image of the tower and its lighting display under copyright. As a result, it was no longer legal to publish contemporary photographs of the tower at night without permission in some countries.[21][22]

The imposition of copyright has been controversial. The Director of Documentation for SNTE, Stéphane Dieu, commented in January 2005, "It is really just a way to manage commercial use of the image, so that it isn't used in ways we don't approve." However, it also potentially has the effect of prohibiting tourist photographs of the tower at night from being published[23] as well as hindering non profit and semi-commercial publication of images of the tower.

In a recent[citation needed] decision, the Court of Cassation ruled that copyright could not be claimed over images including a copyrighted building if the photograph encompassed a larger area. This seems to indicate that SNTE cannot claim copyright on photographs of Paris incorporating the lit tower.

In some jurisdictions, this claim of copyright is explicitly disallowed. In Irish copyright law, works "permanently situated in a public place or in premises open to the public" may be freely included in visual reproductions.[24]

zrodlo: http://en.wikipedia.org/wiki/Eiffel_Tower#Image_copyright_claims

Tyle w temacie publikowania zdjec swiecacej wiezy Ajfla ;)

Co do samej foty - za Megazordonem ;)

bombel
09-11-2008, 14:25
Sorry za potężny OT, ale widzę, że jest jak u nas w sklepach: właściciel mówi, że nie można fotografować (i niektórzy nawet twierdzą, że taki właściciel jest trzeźwy i ma rację), a inni mówią, że nic nie wskazuje, żeby właściciel mógł sobie ustanawiać takie prawa.

Z dwojga zdań skłaniam się raczej do Wiki (choć i na niej są tragiczne czasem głupoty), a nie do wypowiedzi właściciela, który ma interes w tym, żeby jaknajbardziej ograniczać cudze prawa względem swoich i podkreśkać na każdym kroku restrykcje.

Żeby dodać jeszcze większą głupotę, powiem, że na dziedzińcu Collegium Maius w Krakowie nie ma zakazu fotografowania. Jest zakaz fotografoania z użyciem statywów. Dacie wiarę!? :twisted:

vASQ
09-11-2008, 16:07
Żeby dodać jeszcze większą głupotę, powiem, że na dziedzińcu Collegium Maius w Krakowie nie ma zakazu fotografowania. Jest zakaz fotografoania z użyciem statywów. Dacie wiarę!? :twisted:

Zakaz fotografowania ze statywu jestem w stanie jeszcze zrozumiec. Potrzebujesz przeciez wiecej miejsca na statyw i chyba chca usunac sztuczny tlok ;) No ale reszta to dla mnie glupota...

autograf
09-11-2008, 16:15
Jest zakaz fotografoania z użyciem statywów. Dacie wiarę!? :twisted:

Idiotyzm.

Zakaz fotografowania ze statywu jestem w stanie jeszcze zrozumiec.

No dobrze, a jak ma się do tego monopod?