Zobacz pełną wersję : AF śrubokrętowy w D70 i D90 (D80)
Jak wygląda różnica, o ile w ogóle jakaś jest, w prędkości AF z obiektywami bez własnego napędu w aparatach D70 i D90 oraz D80?
Jak w ogóle oceniacie szybkość AF w D70? W tej chwili stawiam dopiero pierwsze kroki w systemie Nikona i nie mam absolutni żadnego porównania :(.
Pozdrawiam
MAF
stachmuszel
07-11-2008, 13:33
Mam D70s i D80. Podobno ten w D80 jest szybszy, ale ja tego nie zauważyłem.
Pozdr.
onanizm sprzętowy się szerzy...
onanizm sprzętowy się szerzy...
Ale o co chodzi? Mam w tej chwili D70 i tak czy siak planuję zmienić na D90. A szybkości AF po prostu jestem ciekawy w kontekście zakupu 50 1.8 i 50-135
A czy w D70 jest za wolny?
aha. Lekarstwem jest... AF-S, HMS itp. ew. szybka, zwinna ręka i precyzyjne oko ;)
Nie chodzi o to, czy za wolny, tylko czy są różnice. Wiadomo bowiem, że np. D200 ma silny motorek i lepiej radzi sobie z wymagajacymi szkłami. Nie wszystkie obiektywy są wagi piórkowej, jak 50/1.8, są też takie, których układ ogniskujacy waży nieco więcej, jak np. w 80-200, czy we wspomnianym 50-135.
Sam jestem ciekawy, czy motorkowi w D90 bliżej do D200, czy D50. Może ktoś ma jakieś odczucia (nie mylić z niepotrzebnymi pytaniami).
Nie wiem czy jest za wolny, bo jeszcze nie mam tych szkieł.
Poza tym tak jak pisze piotr w ciekawi mnie też czy coś zmienili w tym względzie, D90 prędzej czy później kupię, ale najpierw kompletuję optykę w oparciu o starsze body i po prostu ciekawość chcę zaspokoić, ot fajnie wiedzieć że za jakiś czas szkiełka będą szybciej śmigały, a jak nie będą to nie szkodzi.
Chyba rzeczywiście, żeby było szybciej to SWM, HSM czy inny wewnętrzny napęd.
mam D80 z 18-200 VR (HSM) i Sigmę 17-70 na śrubokręt. Naturalnie ostrzenie AF w Nikkorze z uwagi na silnik ultradźwiękowy jest szybszy niż śrubokręt przy ostrzeniu w Sigmie, ale nie jest to aż tak gigantyczna różnica, żeby nie można było zdjęć robić bez HSM-a. Wcześniej miałem Sigmę 70-300 też na śrubokręt i też uważam, że nawet przy większym i cięższym obiektywie nie było aż tak tragicznie.
bartolinik
01-12-2008, 23:03
W d70 śrubokręt działa powoli a ręczne ostrzenie jest bardzo utrudnione ze wzgl. na ciemny wizjer.
mam D80 z 18-200 VR (HSM) i Sigmę 17-70 na śrubokręt. Naturalnie ostrzenie AF w Nikkorze z uwagi na silnik ultradźwiękowy jest szybszy niż śrubokręt przy ostrzeniu w Sigmie, ale nie jest to aż tak gigantyczna różnica, żeby nie można było zdjęć robić bez HSM-a. Wcześniej miałem Sigmę 70-300 też na śrubokręt i też uważam, że nawet przy większym i cięższym obiektywie nie było aż tak tragicznie.
sorry ze sie czepiam ale w jaki sposob ta wypowiedz odpowiada na zadane przez autora pytanie?
autor pyta sie o roznice silnika autofokusa miedzy puszkami d70 d80 i d90 a nie miedzy srubokretem a HSM itp
Nie mierzyłem stoperem, ale wydaje mi się, że śrubokręt w D80 działa zauważalnie szybciej i ciszej niż w D70.
Mam d70 i D90. Moje subiektywne odczucie po dzisiejszyn teście w terenie (pierwszy terenowy z D90) wskazuje, że D90 dziala szybciej. Jakość dzialania czujników nie-krzyżowych bez zmian (fizyka).