PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D80 + filtr UV

telko
07-11-2008, 12:27
Witam, własnie stalem sie wlascicielem Nikona D80 i mam pytanie, przy zakupie aparatu dokupilem filtr UV, ale teram mam problem, bo czytalem gdzies ze jesli chce sie zrobic zdjecia w domu (z lampa i bez) to nalezy taki filtr sciagnac. Wiec nie wiem czy za kazdym razme kiedy wychodze na pole robic fotki mam go zakladac a potem sciagac jesli chce zrobic pare fotek w domu. Czekam na odp.

Jeszcze jedno czy D80 posiada funkcje "czyszczenia matrycy" tak jak D90????

Czy jednak trzeba to robic recznie???

carl00s
07-11-2008, 12:31
:|

Ale coma piernik do wiatraka? Filtr UV stosuje sie, aby zabezpieczyc szkla obiektywu przed zarysowaniem - nie wiem czy redukuje on w jakikolwiek sposob mozliwe odbicia swiatla. Jedyne do mi przychodzi do glowy, to to, ze trzeba filtr sciagac, bo jest gownianej jakosci i moze powodowac pogorszenie jakosci fotek.

Co do czyszczenia, poczytaj sobie instrukcje obslugi.

baqers
07-11-2008, 12:32
D80 nie ma opcji czyszczenia matrycy. Ale po co ją czyścić od razu? Przecież chyba nie kupiłeś aparatu z uwaloną matrycą?

Co do filtra, to w fotografi cyfrowej jest mniej potrzebny niż analogowej. A to o czym piszesz stosuje się przy filtrach polaryzacyjnych, bo one ograniczają światło docierajace do matrycy. Więc w pomieszczeniach gdzie jest zazwyczaj ciemno i jest sztuczne światło się ich nie stpsuje, a na dworze i owszem dla poprawy kontrastu, polaryzacji światła itd. UV możesz trzymać cały czas na aparacie bo nie odbiera zbyt dużo światła, a chroni przednią soczewkę przed ewentualnymi uszkodzeniami mechanicznymi (zawsze to lepiej zbić filtr niż roztrzaskać obiektyw ;))

baqers
07-11-2008, 12:33
lol, za długo pisałem by zobaczyć że już odpowiedziałeś carl00s ;)

telko
07-11-2008, 12:47
wielkie dzieki, jak juz to tak mi gosicu polecil zeby zalozyl ale nic wiecej juz sie nie dowiedzialem :/ (FILTER CPL 67mm- to jets na pudelku)

coach_lodz
07-11-2008, 13:12
CPL to polaryzacyjny kołowy o ile mnie pamięć nie myli... no to UV czy CPL ?

carl00s
07-11-2008, 14:57
no i o tym wlasnie mowie... Niektorzy naprawde uzywaja glowy do noszenia czapki i na tym poprzestaja...
Jak Ci "gosciu" poleci, zebys skoczyl z mostu, to tez tak zrobisz bez zastanowienia?
Poczytaj kolego cokolwiek, zanim zadasz pytanie.

Darek_D80
07-11-2008, 15:06
Nie ma potrzeby ściagania filtra, też tak mam przy N50. Tak jak tu wcześniej wspomniano - ochronisz sobie szkło, a zarazem nie tracisz na jakości zdjęć, juz to przerabiałem z UV. Powodzenia w fotografowaniu.

Campo
07-11-2008, 16:03
W koncu jak sama nazwa mowi filtr UV sluzy do filtrowania zarysowan i uszkodzen obiektywu (Viltr Uszkodzen) :):):)

marbed
07-11-2008, 16:03
Darek_D80 czytasz ze zrozumieniem posty zanim odpiszesz?
Z dyskusji powyżej wynika że kolega ma najprawdopodobniej polara a nie zwykłą UV-kę a ty tu swoje.
telko mała rada zdejmij ten filtr i nie zakładaj ponownie zanim nie przyswoisz na tyle dużo teorii aby zacząć go używać świadomie. Jeśli z obiektywami obchodzisz się wystarczająco starannie to nie potrzebujesz żadnych filtrów ochronnych. Natomiast jeśli wbijasz nimi gwoździe to i UV nie pomoże.

Blasius.G
07-11-2008, 16:33
Ciekawe jaki w koncu masz ten filtr? UV czesto powoduje odblaski slonca lub sztucznego swiatla, ktore nieco szpeca zdjecie. Te lepsze, drozsze raczej nie. Likwiduje tez niebieska poswiate od slonca pochodzaca ale filtr matrycy tez o to dba (choc nie zawsze jak trzeba). Polar- raczej trzeba zdejmowac w pomieszczeniu bo zaciemnia obraz. Jedynie do robienia fot. przez szybe moze sie wtedy nadac.

Pehdesign
07-11-2008, 23:55
telko kup sobie zwykłą UV[0] np HOYA i nie zdejmuj jej... No chyba że będziesz chciał tego polarka nałożyć. Ten filtr chodzi poniżej 100zl... Ja jestem z niego bardzo zadowolony :)

Tofifik
08-11-2008, 00:41
Myślę, że ten test da dużo do myślenia i nie pozwoli przepłacić (jak ja to uczniniłem)http://www.optyczne.pl/5.4-Inne_testy-Test_filtrów_UV_Omówienie_wyników_i_podsumowani e.html

żółto-czarny
08-11-2008, 00:52
telko kup sobie zwykłą UV[0] np HOYA i nie zdejmuj jej... No chyba że będziesz chciał tego polarka nałożyć. Ten filtr chodzi poniżej 100zl... Ja jestem z niego bardzo zadowolony :)
Albo MARUMI WPC... mam go na jednym ze słoików :) Akurat w tym zestawieniu był niżej od Hoyi, ale w rzeczywistości co najmniej tyle samo użytkowników go chwali. Niekoniecznie ze względu na łatwiejsze od Hoyi czyszczenie :)

Tofifik
08-11-2008, 00:55
fakt, że b+w jest tak dziwnie zrobiony, iż czyszcząc go z jednej strony widać jak elektryzują się pyłki z drugiej. By go wyczyścić trzeba mieć chyba laboratorium. Ale za to pod ostre światło zachowuje się tak jak obiektyw. Czyli nie dodaje nic od siebie. :)

Kosti68
09-11-2008, 16:36
Ja na poczatku mialem problem jaki filter kupic, chcialem wprawdzie UV ale jest ich tyle rodzaji...i tylu producentow, ale wreszcie zdecydowalem sie na filter firmy " Hoya" (UV Filter 62mm DMC Pro1 Digital) wprawdzie nie byl on tani ale mysle ze warto jest zainwestowac troche wiecej , a nie pozniej zalowac jak sie widzi chalowate fotki. Z czasem chytry traci i tak podwojnie.

Piotreks
09-11-2008, 23:32
fakt, że b+w jest tak dziwnie zrobiony, iż czyszcząc go z jednej strony widać jak elektryzują się pyłki z drugiej. By go wyczyścić trzeba mieć chyba laboratorium. Ale za to pod ostre światło zachowuje się tak jak obiektyw. Czyli nie dodaje nic od siebie. :)

Wszystkie moje UV ki to B+W i absolutnie je sobie chwalę. Zgadzam sie, ze nie dodają nic od siebie, a to najbardziej istotne. Natomiast trochę zaskoczyłeś mnie twierdzeniem, ze nie można go doczyścić...Kurcze, ja chucham, miękka flanela i filterek błyszczy jak nie powiem co. Mnie to się wydaje, ze czyści się je wyjątkowo łatwo

swider
14-11-2008, 12:11
Tak... kupujcie tanie badziewia i cieszcie sie zajebiaszcza utrata jakosci zdjecia. Poszukaj watku w ktorym jest ladnie pokazane jakie gowno produkuje szklo po zalozeniu zwyklej Hoi (czy jak sie to tam pisze :)) Co najmniej Hoya czarna jak juz, ale ja i tak wole Marumi WPC :)

Myślę, że ten test da dużo do myślenia i nie pozwoli przepłacić (jak ja to uczniniłem)http://www.optyczne.pl/5.4-Inne_testy-Test_filtrów_UV_Omówienie_wyników_i_podsumowani e.html
Ten test mozna rozbic o kant dupy.

Mariusz888
20-11-2008, 15:26
Wiadomo że jeśli Hoya to serie HMC, HMC Super i Pro 1 Digital ALE czy swider mógłbyś napisać konkretnie dlaczego test optycznych jest kijowy i jakie inne UV są OK? Bo ja przejrzałem ten dział i nie mogę natrafić za bardzo na jakiekolwiek sensowne informacje po za dywagacjami :roll:

swider
20-11-2008, 15:56
To cos kiepsko szukales :) Bo co do testu na optycznych jest caly watek jemu poswiecony (tutaj (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=37024)). Wystarczy, ze go przeczytasz i sam powinienes dojsc do jakis wnioskow. Ja teraz nie bede pisal elaboratu na ww. temat bo w tym wlasnie watku jest wszystko :) Zreszta wystarczy looknac na ocene Heliopana w tym wspanialym tescie - "Zaledwie dostateczne właściwości optyczne..." - a sa to jedne z najlepszych filtrow.
Jesli chodzi o konfrontacje Hoya vs Marumi... Ja uzywam filtrow obu tych firm, ale wole Marumi. Dlaczego? Bo przede wszystkim o wiele lepiej sie czyszcza (Hoya doprowadza mnie do stanu psychozy) i maja niskie ranty (chyba tylko 1mm wyzsze niz wersje slim Hoi) z gwintem na ktory pasuje oryginalny dekielek od obiektywu mimo, ze nie ma na nich oznaczenia slim :D

Mariusz888
20-11-2008, 16:32
swider - ale mnie zaskoczyłeś - może ja jestem ślepy ale u mnie na żadnej z 2 stron tej zakładki forum tego wątku nie ma- podparłem się nawet wyszukaj w FF i też nie widzi nigdzie słowa "test" :|

Zabieram się za czytanie - wielkie dzięki :) (zastanawiam się tylko jak tam dotrzeć bez linku :lol: )

swider
20-11-2008, 17:22
zastanawiam się tylko jak tam dotrzeć bez linku :lol:
A bo to taki ukryty watek jest, dla wtajemniczonych ;) Ale pomyslalem, ze nie bede taki i sie podziele :mrgreen:

Mariusz888
20-11-2008, 17:40
Mhm to już wszystko jasne :) tzn w sprawie wątku bo nt filtrów to generalnie nic jasne nie jest... jako że obecnie nie wszystkie wykresy są widoczne to porównując Hoya, B+W , Heliopan to czy ja wiem czy rozbieżność 2% straty światła jest odczuwalna... Jeśli ktoś zapina filtr tylko dla ochrony to może i B+W jest najlepszy bo ma tylko 0,1% a Hoya Pro 1 Digital 0,2% przy czym jest tańsza (niewiele więc w sumie nie gra roli tu cena)

Nie chcę tutaj dywagować i rozwijać kolejnej dyskusji bo to nie ma sensu no ale może warto kupić B+W pod warunkiem że:
a) kogoś stać
b) nakręcamy go na szkło za min 1-1,5k

Uważam że na kit'a spokojnie Hoya starczy i różnica nie będzie wielka - dla mnie UV ma spełniać rolę ochronną i za bardzo nic wycinać nie musi bo puszki i tak już mają przed matrycami pozakładane milion filtrów (czego ewolucję widać np w wykorzystaniu do fotografi w IR D70 i D 80) a czy warto dopłacać do B+W lub Heliopana to trzeba już samemu zadecydować (jednak uważam że Marumi są dosyć kontrowersyjne bo cena w miarę, wykres spoko ale 0,5% do tyłu :) )

Ogólnie ciężka sprawa :)

swider
20-11-2008, 20:59
Jest taka niepisana regula - kupujesz najdrozsze filtry na jakie Cie stac. Moim zdaniem czarna Hoya i Marumi jest ok, ale nizej to jest juz porazka. Zobacz w tym (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=56850) watku co robi zielona Hoya zalozona na szklo.

żółto-czarny
20-11-2008, 22:39
Mam Hoye szare (dla niewtajemniczonych - stopień niżej niż czarna :)). Przeprowadzając kilka domorosłych testów ze zdajmowaniem i zakładaniem filtra, stwierdziłem lekką tj. zauważalną różnicę w ostrości na korzyść obiektywu bez filtra, przy oglądaniu widoku 100%. Słowo "porażka" to byłoby dla mnie za dużo. Ale każdy ma prawo sobie robić takie testy i subiektywnie je oceniać.

Mariusz888
20-11-2008, 22:42
swider - tej zielonej najtańszej to nawet nie rozważam :) jedynie HMC, HMC Super lub Pro 1 digital (czarna to HMC Super) a pro 1 digital są pakowane w takie "krajobrazowo niebieskie) - HMC który wygrał niby na optycznych ma takie "nijako szarawe" etykietki ;) ale jak miałbym dać 129zł za Pro 1 Dig. to wolał bym chyba dopłacić do Marumi WPC (150zł) lub B+W MRC (195zł) :) - kwestia stać nie stać - wolę kupować powoli a dobrze :)

swider
21-11-2008, 23:27
wolę kupować powoli a dobrze :)
I tak powinno byc :) Piszesz, ze 150zl za Marumi, a jaka srenica, ze z ciekawosci zapytam?

Mariusz888
22-11-2008, 12:14
Wszystko o mowa na 72mm :) właśnie znalazłem go nawet za 119zł na skąpcu :) nie wiem tylko czy lepiej Marumi czy B+W (zreztą B+W UV MRC też znalazłem trochę tańszy (btw czy UV MRC różni się czymś od 010 UV Haze MRC? )) ;)

żółto-czarny
22-11-2008, 13:47
...010 UV Haze MRC? )) ;)
Może chodzi o podkreślenie współczynnika 1,0 - deklaruje całkowity brak strat światła?