Zobacz pełną wersję : D90 + dobór obiektywu
Witam
Mam zamiar kupić Nikona D90 i mam poważny problem, typu dobór obiektywu. Czytałam już wiele postów na temat zestawów typu body + kitowy obiektyw i nie za bardzo mi to pasuje.
Chciałabym kupić 1 a dobry obiektyw !!!
Zdjęcia które bym wykonywała to : Ślubne, portrety, krajobrazowe lecz mój mąż chciałby żeby taki obiektyw miał dobry zoom.
koszt takiego obiektywu nie możne przekraczać 1400 zł
Pozdrawiam wszystkich foto maniaków :-))
Nie kupisz dobrego zooma za 1400, przynajmniej ja bym sie w taki zakup nie pakowal. Lepiej wykosztowac sie raz a dobrze. Moze jednak zakup body z kitowym obiektywem to najlepszy pomysl i pozniej ewentualnie pomnozyc kase do jakis 3 000 i wtedy juz bedzie lepszy zakup. Takie jest moje zdanie.
Witam
Mam zamiar kupić Nikona D90 i mam poważny problem, typu dobór obiektywu. Czytałam już wiele postów na temat zestawów typu body + kitowy obiektyw i nie za bardzo mi to pasuje.
Chciałabym kupić 1 a dobry obiektyw !!!
Zdjęcia które bym wykonywała to : Ślubne, portrety, krajobrazowe lecz mój mąż chciałby żeby taki obiektyw miał dobry zoom.
koszt takiego obiektywu nie możne przekraczać 1400 zł
Pozdrawiam wszystkich foto maniaków :-))
Niestety, coś takiego jak uniwersalny obiektyw do wszystkiego nie istnieje.
Z Twoich zapotrzebowań-krajobraz, ślubne, portret to powinien być najlepiej zakres 10-12---85-90/1.4-2.8.
Gdyby coś takiego było na rynku to niestety też nie w cenie 1.400, a raczej duuużo wyższej. Tak więc ciężko jest Tobie cokolwiek zaproponować, bo powinnaś mieć minimum dwa, a najlepiej 3 obiektywy:
krajobraz- S10-20, N12-24, lub inny szeroki
ślub - T17-50/2.8, N17-55/2.8, S18-80/2.8 lub coś o podobnym zakresie i świetle
portret - mogą być ewentualnie te ślubne, ale najlepiej N85/1.8.
Teraz możesz ewentualnie poczytać o tych obiektywach, poszukać w necie ich ceny i wiesz ile to Cię będzie kosztować
PS. Do ślubu na pewno potrzebna lampa minimum SB-600, lepiej SB-800 lub SB-900 .
Nie wiem co już wybrać, patrze przez internet na Fora już tak długo że wszystko mi się miesza !!!
Mąż zaproponował że może dwa obiektywy kupić, może jakoś pogodzilibyśmy się z ceną ale nie do przesady.
Co sądzicie o Nikkor AF 70-300 mm f/4-5.6D ED (dla męża)
http://www.optyczne.pl/28-Nikkor_AF_70-300_mm_f_4-5.6D_ED-specyfikacja_obiektywu.html
Dla mnie : ?
Nie zajmuję się Fotografia profesjonalnie tylko lubię zdjęcia i robić je mam ich mnóstwo samych albumów 40 sztuk.
To może ja słówko... Nikt nie podejmie za Ciebie decyzji. Może spróbuj kupić 18-200/f3,5-5,6G VRII?
To naprawdę niezłe szkło i możliwość wybrnięcia teraz z kłopotu. Tak jak radzili już innym użytkownicy tego forum: porobisz zdjęcia, sprawdzisz jakich ogniskowych najczęściej używasz policzysz jeszcze raz bilety NBP i wtedy zdecydujesz czy zmieniasz i na co...
To forum to ogromne zasoby wiedzy...
I jeszcze jedno: musi to być D90?
To może ja słówko... Nikt nie podejmie za Ciebie decyzji. Może spróbuj kupić 18-200/f3,5-5,6G VRII?
To naprawdę niezłe szkło i możliwość wybrnięcia teraz z kłopotu. Tak jak radzili już innym użytkownicy tego forum: porobisz zdjęcia, sprawdzisz jakich ogniskowych najczęściej używasz policzysz jeszcze raz bilety NBP i wtedy zdecydujesz czy zmieniasz i na co...
To forum to ogromne zasoby wiedzy...
I jeszcze jedno: musi to być D90?
D90 jest trendy bo ma kamere ;)
To może lepiej kupić kamerę? Są takie co robią zdjęcia ;)
Polecam D90 plus 18-200. Świetny zestaw na początek. Ale to nie będzie koniec wydatków.:-D Potem dokupisz jasne szkło, potem lampkę sb600, potem ekstremalnie szeroki kąt :mrgreen:
Prawdopodobnie wybrałam Nikkor AF-S DX VR 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED myśle że na początek wystarczy, później dokupi się coś lepszego z jaśniejszym szkłem !!!
Teraz tylko trzeba poszukać dobrej ceny, w dobrym sklepie !
Zobaczymy co zaproponują w Media Mark i Saturnie ( Żer dla SKNER he he :-D )
p.dubiel
08-11-2008, 17:00
a dla Ciebie do krajobrazów polecam Sigma 10-20mm F/4-5.6,sam długo zastanawiałem sie co dla mnie bedzie najlepsze,odpowiedz znalazłem na tym forum:) A w stosunku jakość=cena ten obiektyw mysle jest idealny równiez dla Ciebie
proponuje zaglądnąć na ta stronke,tutaj mozesz sama zobaczyć jakie zdjęcia mozna uzyskać tym obiektywem:)
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=3&perpage=30&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&res=3&p=7
Przyjazny.Eu
09-11-2008, 19:43
Nie kupisz dobrego zooma za 1400, przynajmniej ja bym sie w taki zakup nie pakowal. Lepiej wykosztowac sie raz a dobrze. Moze jednak zakup body z kitowym obiektywem to najlepszy pomysl i pozniej ewentualnie pomnozyc kase do jakis 3 000 i wtedy juz bedzie lepszy zakup. Takie jest moje zdanie.
???
18-105 VR?? 800zl na chwile obecna to jedyny zoom ktory warto miec.
Ewentualnie Sigma 18-200mm DC OS
majac porownanie do 18-200 smialo moge powiedziec ze jakosc zdjec wyglada na pewno nie gorzej.
Ja bym powiedzial inaczej nie wydawaj wiecej niz 1 tys zlotych na zooma bo nie warto.
Dla mnie cena 18-200 Nikona to jakies nieporozumienie
p.dubiel
10-11-2008, 00:09
???
18-105 VR?? 800zl na chwile obecna to jedyny zoom ktory warto miec.
Ewentualnie Sigma 18-200mm DC OS
majac porownanie do 18-200 smialo moge powiedziec ze jakosc zdjec wyglada na pewno nie gorzej.
Ja bym powiedzial inaczej nie wydawaj wiecej niz 1 tys zlotych na zooma bo nie warto.
Dla mnie cena 18-200 Nikona to jakies nieporozumienie
ktos kto lubi sport móglby pomyslec ze zoom ponizej 1 tys to nie zoom
Przyjazny.Eu
10-11-2008, 14:23
ktos kto lubi sport móglby pomyslec ze zoom ponizej 1 tys to nie zoom
Troche zle sie wyrazilem na obiektyw spacerowy.
Dałem za nikkora 18-200 blisko 3 tys i nie żałuję. Ba, jak wszedł na rynek to trzeba się było z tego cieszyć :-D, że w ogóle udało się go kupić.
gabigabi
20-11-2008, 23:21
przepraszam, czy jesli do d90 kupię 24-70mm f/2.8 to bedzie bardzo bez sensu? kupuje obiektywy z mysla w przyszlosci ew zmiany aparatu na pelna klatke, ale nie chcialabym tez, zeby okazalo sie ze duzo traci w pracy z d90. przepraszam, jesli komus pytanie wyda sie glupie.
Tomasz67
20-11-2008, 23:38
przepraszam, czy jesli do d90 kupię 24-70mm f/2.8 to bedzie bardzo bez sensu? kupuje obiektywy z mysla w przyszlosci ew zmiany aparatu na pelna klatke, ale nie chcialabym tez, zeby okazalo sie ze duzo traci w pracy z d90. przepraszam, jesli komus pytanie wyda sie glupie.
Witaj. Nie będzie bez sensu, jest to najlepszy obiektyw w stajni Nikona, przede wszystkim
rewelacyjna pancerna jakość wykonania(cena około 5 tysięcy złotych), oczywiście jest to szkło
perspektywiczne na przyszłość pod pełną klatkę, jest na jego temat cały wątek na Forum.
Pozdrawiam Tomek.
Czy masz na myśli N24-70/2.8?
Jeżeli tak, to on nic nie traci z żadnym D, a na DX jeszcze zyskuje, jest to super szkło, tak jak wcześniej piszesz generalnie przeznaczone pod FX, co nie znaczy, że nie można go wykorzystywać zarówno na DX i FX. Jeżeli wystarczą Ci takie kąty, to jak najbardziej polecam to szkło.
gabigabi
20-11-2008, 23:42
dziękuję za odpowiedź :)
.. jest to najlepszy obiektyw w stajni Nikona,..
To lekka przesada, są lepsze szkła w systemie. Ale w tym zakresie ogniskowych - najlepsze.