PDA

Zobacz pełną wersję : D70 w trybie Auto i P mam niedoświetlenie 0,7-1,0 EV

Strony : 1 [2]

Krakus
28-01-2005, 23:54
Radio Erewań napisał tutaj (http://www.cdrom.pl/index.php?title=Wywo%C5%82ywanie_RAW_w_Adobe_Photo Shop_CS) , że jak zwykle D70 mu niedoświetlił, A ja sobie nieobrobiony plik ściągnąłem do kompa i stwierdziłem, że nie jest niedoświetlony - co więcej jest lekko prześwietlony - np. karoseria białego autka jest prawie w całości ewidentnie przepalona!
Co wy na to?

admin
29-01-2005, 00:08
Wracajac do tematu Arturze, Moim skromnym zdaniem musisz spokojnie i powoli opanowac sprzet, ale nade wszystko nauczyc sie patrzec i oceniac co widzisz. Wielokrotnie widzialem na plenerach sytuacje w ktorych fotografista pokazywal histogram, Exif badz Highlight twierdzac ze zdjecie zepsul aparat. Tymczasem wystarczylo spojrzec jak widzi to oko i okazywalo sie ze wlasnie tak zarejestrowala to matryca. To co widzisz na ekraniku i w podgladzie technikaliow ma najczesciej tyle wspolnego z fotografia, co gilotyna z goleniem. Podeslales mi kilka bardzo sympatycznych probek swojej fotografii. Pora bys zaczal czerpac z niej przyjemnosc. Wszystkim nam to radze :)

Lord Rayden
29-01-2005, 00:38
Tak Piotrze. Ja naprawdę czerpię przyjemność z fotografowania. Szczególnie dużą, lustrzanką i to cyfrową - a nie małym knypelkiem. Te zdjęcia, które nawet musiałem poprawić w PS też dały mi satysfakcję,źe mam fotkę, na którą mam wpływ. Cyfra wreszcie uczy mnie kadrowania, nieobcinania pewnych elementów.
Natomiast zamartwiaczem jestem chyba z natury - stąd moja podatność na sugestie typu Erewań czy dołączanie się podświadome do problemów Kolegów.

Rayden

admin
29-01-2005, 00:55
Arturze, w pelni to rozumiem. Jednak wazne jest aby nie popadac w paranoje, zeby slowa "aaa, tak to ja tez potrafie" plynely z wiedzy, a nie na podstawie opinii innych... Tego Tobie i innym zycze z calego serca. Fotografujcie, bo tylko w ten sposob wyrazacie swoje wlasne emocje. Sample Erewania czy innych "technicznych", zostawcie bezdusznym histogramom...

Campo
29-01-2005, 14:00
Zaczelo sie... (http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=11655)

kacperek
29-01-2005, 14:03
Pomocy, czytajac cos takiego to chyba nigdy nie kupilbym aparatu.

Lord Rayden
29-01-2005, 14:31
Pytanie co byś kupił... 300D jest raczej słabszy, obiektyw kitowy gorszy, też ma swoje numery (wystarczy zajrzeć na Canon Board) trzeba sprzęt hakować ruskim softem. Natomiast sprzęt typu 20D czy d7D jest znacznie droższy , w wypadku Minolty jeszcze właściwie nierozpoznany pod względem bugów (jej user na CyberF wiezie go już do serwisu). Nikon podaje nam na tacy body plus kit (dobry), do 20D trzeba coś wybrać innego niż kit 18-55. No chyba,że ktoś lubi...

Rayden

c2h5oh
29-01-2005, 14:34
Proponuje zamknac watek i wrocic do robienia zdjec - wszystko juz zostalo powiedziane na ten temat.

Lord Rayden
29-01-2005, 14:37
Jeszcze nie było poradnika dotyczącego świecenia lampami tupu SaBina jaki obiecał nam Admin.

Rayden

Przyszły użytkownik
29-01-2005, 18:02
Napiszcie jak to jest w trybach A i S. Nie ma żadnych niedoświetleń??? :?:

admin
29-01-2005, 19:54
Powiem tak, zal mi ludzi ktorzy to czytaja (mowie o watku na cyberfoto...). W przeciwienstwie do Erewania ktoremu zal ludzi ktorzy kupili D70. Jak zwykle najwiecej maja do powiedzenia Ci ktorzy przeczytali cdrom :) Komedia!!! Malkontent osiagnal swoj cel. Stalo sie. Naswietlamy losowym aparatem. Niech tak zostanie - zrodzil sie mit, niech zyje!

Przyszly uzytkowniku. Pamietaj czemu sluza wymienione przez Ciebie tryby, pamietaj ze D70 jak kazdy aparat ma wszelkie mozliwe korekcje, drabinke, cala mase nastawow, nie tylko matrycowy pomiar w trybie P. To rasowy aparat ktorym wykonasz doskonale fotografie - TY. Czy tak beda oceniane przez innych, zalezy tylko od Ciebie. Uswiadommy sobie ze aparat nic od siebie nie wniesie, jesli my nie bedziemy tego chcieli.

Watek na prosbe fotografujacych D70 zamykam z wielka przyjemnoscia. Tutorial o naswietlaniu tandemem SB800 i D70 napisze po warsztatach. Bedzie ku temu specjalna okazja i pewne porownanie ktore bardzo wielu zaskoczy!