Zobacz pełną wersję : D90 - co jeszcze do niego dokupić
Witam serdecznie na Forum! :)
To mój pierwszy post, chociaż Forum przeglądam i czytam od dłuższego czasu.
Fotografią interesuję się od dobrych paru lat. Na początku miałem chyba jak każdy "małpki" (Kodak, HP). W tym również czasie miałem możliwość używania Nikona D50 i D70. Tak więc miałem już jakąś styczność z lustrzankami cyfrowymi. Nie powiem, bo zdjęć tymi Nikonami trochę zrobiłem, chociaż nie udało mi się całkowicie przejść na tryby manualne. Korzystało się też często z trybu "zielonego", niestety. :(
Teoria jakąś tam posiadam, praktyki mało, więc dopiero na swoim Nikonie będę się uczył. A jak wiadomo, bez praktyki teoria idzie w las.... :)
Dlatego zwracam się do Was - użytkownicy Forum Nikona - abyście pomogli mi w najlepszym wyborze obiektywów, dodatków do lustrzanki.
Do Wydania mam mniej więcej 4500 zł. Lepiej, żeby tej kwoty nie przekroczyć, chociaż parę groszy mogę jeszcze dołożyć - góra 4600 zł.
1. No to tak. Myślę, że dobrym zakupem będzie właśnie Nikon D90. Jeszcze parę miesięcy temu był to Nikon D80, ale jak wyszedł następca, to zmienił zdanie właśnie na D90. Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jak sprawdzić te bad lub hot pixele (bo o tym teraz najczęściej czytam)? Na co jeszcze zwrócić uwagę, bym nie musiał później zwracać body lub zamieniać go na kolejny?
2. Co do obiektywów to zastanawiam się nad dwoma. Czyli nad:
- Nikkor AF 50mm f/1.8D
- Nikkor AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED lub Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3,5-5,6G ED VR. No i tu mam największy problem! 18-70mm to dobry aparat, można powiedzieć klasyka z - co najważniejsze - metalowym bagnetem. Z kolei 18-105mm ma właśnie ten nieszczęsny plastikowy bagnet. Chociaż ma VR i podobne ładne robi zdjęcia, to najbardziej denerwuje mnie właśnie ten plastikowy bagnet. Gdyby miał metalowy, to zwyciezcą dla mnie byłby najprawdopodobniej 18-105mm i to właśnie jego bym chyba zakupił. A tak to mam właśnie dylemat.
Dodatkowa uwaga. Bardziej jestem skłonny kupić obiektywy Nikkora, z uwagi na to, że o obiektywach innych marek często się słyszy, że mają skłonność ustawiania ostrości za lub przed obiektem, na który się celuje. A nie chce mi się później bawić w jakieś odsyłanie itp. Ale to tylko taka dodatkowa uwaga odnośnie obiektywów. Ale chętnie usłyszę też propozycje innych marek.
3. filtry
- UV - Najbardziej jestem przekonany do Hoya UV HMC (chodzi o filtr i dla 50mm i dla tego drugiego obiektywu. Zastanawiałem się jeszcze nad Hoya UV PRO1 Digital.
- Polaryzacyjny - walka pomiędzy Hoya PL-CIR HMC, Hoya PL-CIR PRO1 Digital, a Hoya PL-CIR STANDARD. Jak wiadomo nie będą znowu tak bardzo często używane. I czy jest sens płacić więcej za PRO1 lub HMC? Czy może wystarczy ten STANDARD? I do którego lepiej kupić? Do 50mm czy do tego drugiego? Czy może lepiej do obydwóch?
4. Karta pamięci
Jestem zdecydowany kupić SanDisk Extreme III SDHC 4GB. Myślę, że to dobry wybór będzie :)
5. dodatkowo jakąś torbę lub plecak. Co Wy posiadacie? Co Wam bardziej odpowiada? Myślałem bardziej nad plecakiem (np. Lowepro SlingShot 200 AW), ale z racji tego, że jestem jeszcze studentem, to przydałoby się jeszcze schować do torby lub plecaka jakąś teczkę A4 z papierami na zajęcia. :) A akurat w tym modelu, który podałem, to nie ma takiej możliwośći.
W przyszłości (nie wiem dokładnie za ile, może rok, dwa) będę chciał nabyć lampę błyskową. I może jeszcze jakieś tele. Tak więc fajnie by było, gdyby to się pomieściło w tym co będę posiadał. :)
Z góry dziękuję za pomoc, za doradzenie, za jakąkolwiek podpowiedź.
Pozdrawiam
mrpawcio
06-11-2008, 13:39
Po pierwsze to o wszystkich Twoich dylematach jest mnóstwo wątków na forum, polecam opcję Szukaj. Tak w skrócie: plecak to najlepiej wybrać wybierając się do sklepu i zobaczyć, który najbardziej Ci odpowiada. Karta: moim zdaniem lepiej kupić 2x 2gb niż 1x 4gb - zawsze gdy z jedną coś się stanie masz 2. do dyspozycji. Filtr polaryzacyjny: jak już Hoya to tylko HMC, PRO1 różni się tym, że jest to wersja slim (cienka, dla szerokokątnych obiektywów), z tym że panuje opinia, że filtry Hoya się źle czyści, po części jest to prawda, ale ściereczką ze ściereczką z mikrofibry i odrobiną wprawy nie jest tak źle. Tutaj możesz się zastanowić nad droższymi filtrami Marumi bądź B&W. Filtr UV -> moim zdaniem nie ma sensu, a o obiektywie to sam nawet założyłem wątek, poszukaj:)
co do plecaka - ja sie wczoraj wzbogacilem o Naneu K4L i powiem jedno - jest przeogromny (albo jeszcze wiekszy nawet), miesci sie bezproblemowo aparat z bajerami, lapek (do 17", moje 13.3 to zaginelo w kieszeni) i jeszcze jest duza kieszen "na wszystko". a w bonusie pokrowiec przeciwdeszczowy, o.
co do papierkow A4 - w kieszen na lapka wejda bez problemu.
a aparat+lampa+szkla wejda na luzaku tez.
aha, nie ma go na stronie naneu, jest tylko mniejszy K3L, takze sie nie zdziw. ale wujek gugiel wie wszystko.
po pierwsze umiejętności.. to jest potrzebne najbardziej.. i odrobinę "tego czegoś" ... zacząłbym od tego.. ;)
Jestem dokładnie w tej samej sytuacji jak Ty, włącznie z pierwszym postem, więc witam Wszystkich :)
1. Z korpusem problem rozwiązany - na 99% D90 choć najbardziej męczą mnie negatywne opinie o h/b pixelach (chyba jedyny haczyk jaki znalazłem przy tym korpusie) - trzeba będzie poszukać sklepu z możliwością wyboru / sprawdzenia - nie ma jednak gwarancji, że nie wyjdą w trakcie użytkowania.
2. Co do szkieł, tu oczywiście dylematy.
Najpierw wpadł w oko N16-85 VR chwalony za ostrość w prawie całym zakresie + 70-300 VR (choć taka luneta trochę na wyrost). Ten 16-85 to naprawdę bardzo wygodne rozwiązanie.
Jednak te szkiełka nie dałyby mi aż tak dużej odskoczni w stosunku do obecnego sprzętu (Canon A610). Szukam czegoś co, raz pozwoli w końcu bezstresowo focić w kiepskim świetle (dom + 2 letnia rozbiegana córeczka) a dwa chcę trochę plastyki w zdjęciach, odseparowania planów (bokeh) i tutaj niestety 16-85 ze względu na ciemnotę może mieć pewne kłopoty.
Dla obrony, kolega Archibald na tym forum pokazał, że jednak coś można z tego szkiełka wykrzesać:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=70367
Za namową znajomego skierowałem poszukiwania na duet:
Tamron 17-50 2.8 + Sigma 50-150 2.8 HSM II
Brak VR zrekompensuje większe światło, a zresztą w moim przypadku VR na ciemnym szkle niewiele się zda przy biegającym dziecku (spróbuj wytłumaczyć "Tosia, postój tak chwilkę" :D ). VR zredukuje drżenie rąk ale nie przyklei dzieciaka do ziemi.
Oczywiście tu też powstaje problem z doborem dobrego egzemplarza - nie chciałbym zaraz po zakupie odsyłać korpusu i szkła do co prawda darmowej ale trwającej 2 tygodnie kalibracji (jeśli chodzi o Sigmę, bo Tamronów nie kalibrują i trzeba by korpus rozgrzebywać). Mam nadzieję, że również uda się znaleźć sklep z możliwością wyboru i testowania szkła.
www.sigma-procentrum.pl mają taką możliwość choć jest to płatne (np ta Sigma na 3 dni to koszt 99zł)
Co do Twoich dylematów ze szkłami, ktoś na tym forum zgrabnie je podsumował:
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=886902&postcount=7
Jeśli jeszcze nie znasz, oto kilka stron z testami szkiełek, które udało mi się odszukać, może przydadzą się w wyborze:
www.photozone.de
www.slrgear.com
www.popphoto.com
http://www.bythom.com/nikon.htm
http://www.motleypixel.com/reviews/index.htm (galeria ze zdjęciami z przeróżnych szkiełek)
3. filtry - tu raczej zakupię tylko Hoya UV HMC (założone non stop jako ochrona obiektywu przed zabrudzeniami)
4. karta pamięci - zdecydowanie Sandisk Extreme III (pojemność zależna od portfela i stosunku MB / cena)
Raz, że przyda się przy zapisywaniu (seryjne, video itp) a dwa (może nawet bardziej) wygodne przy zgrywaniu zdjęć do kompa
Tu jest fajna strona z testami różnych kart pamięci w różnych korpusach, gość ma cierpliwość, testy w D90:
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9597
5. torba - tu nie robiłem jeszcze poszukiwań, ale zaciekawiłeś mnie tym plecakiem. Wystarczyłoby mi coś mniejszego (SlingShot 100 AW ?) na korpus + powyższe szkła. Już wiem na czym stracę kolejnych kilka nocnych sesji przy kompie ;)
Co tu jeszcze dokupić do tego korpusu? Ja mam w zamiarze jeszcze:
- dodatkowy akumulator EN-EL3e
- jakiś statyw, np:
http://www.allegro.pl/item475013039_statyw_prof_tr_560_175cm_futeral_imp ort_warszawa.html
- zestaw do czyszczenia
Jedno jest pewne - można znaleźć dużo opinii (oraz sampli) o każdym z tych szkieł, które Cię interesuje, zarówno na tym forum jak i zagranicznych. Trzeba tylko czasu na szukanie, mnóstwo czasu.. Mi już prawie po nocach śnią się nie baranki a szkła.. :D
Stach2008
06-11-2008, 18:48
Ja byłem tydzień temu w takiej samej sytuacji jak koledzy wyżej :wink:
Wybrałem D90 :-D
+ sigma 18-200 DC OS HSM.
+ mb-d80 (z nim aparacik bardzo ładnie leży w dłoni)
+ SecureDigital 4GB SDHC Extreme III (30mb/s)
1. Z korpusem problem rozwiązany - na 99% D90 choć najbardziej męczą mnie negatywne opinie o h/b pixelach (chyba jedyny haczyk jaki znalazłem przy tym korpusie)...
u mnie jest wszystko ok :)
Mam nadzieję, że również uda się znaleźć sklep z możliwością wyboru i testowania szkła.
www.sigma-procentrum.pl mają taką możliwość choć jest to płatne (np ta Sigma na 3 dni to koszt 99zł)
Ale w takich sklepach, to mają szkła do wypożyczenia i do sprzedaży . Kupujesz potem inny egzemplarz.
Przynajmniej tak było jakiś czas temu.
Po pierwsze to o wszystkich Twoich dylematach jest mnóstwo wątków na forum, polecam opcję Szukaj.
Wybrałem opcję Szukaj, ale przeglądając troszkę wątków na ten temat i tak dalej nie doszedłem do wniosku, który wziąć obiektyw. Nie było jakiejś jednej konkretnej, poważnej wady, zalety, żeby zdecydować się na jeden bądź drugi (18-70 czy 18-105). Naprawdę ciężka jest ta decyzja!!! :(
50mm 1.8 raczej wezmę, bo poczytałem trochę na ten temat. Dzięki niemu mogę się szybko nauczyć prawdziwej fotografii :) Niestety na 50 1.4 mnie nie stać, gdyż musiałbym kupić wtedy tylko ten jeden obiektyw, alniestety chciałem mieć też coś z zoomem, żeby na początek sprawdzić jaka mi najbardziej odpowiada ogniskowa, jaką najbardziej polubię.
W dalekiej (może i nie) przyszłości zamierzam kupić Nikkora 70-300 VR, gdyż słyszałem o nim wiele dobrych opinii, a taka ogniskowa również mi się przyda.
Karta: moim zdaniem lepiej kupić 2x 2gb niż 1x 4gb - zawsze gdy z jedną coś się stanie masz 2. do dyspozycji.
Właśnie myślałem o 2 x 2GB, ale niestety te nowe karty co wyszły, czyli Extreme III 30MB/s Edition SD są tylko 4GB i większe. Więc pozostaje mi kupić najmniejszą pojemność, właśnie 4GB.
Filtr polaryzacyjny: jak już Hoya to tylko HMC, PRO1 różni się tym, że jest to wersja slim (cienka, dla szerokokątnych obiektywów), z tym że panuje opinia, że filtry Hoya się źle czyści, po części jest to prawda, ale ściereczką ze ściereczką z mikrofibry i odrobiną wprawy nie jest tak źle. Tutaj możesz się zastanowić nad droższymi filtrami Marumi bądź B&W. Filtr UV -> moim zdaniem nie ma sensu, a o obiektywie to sam nawet założyłem wątek, poszukaj:)
W tym Nikonie D50, któego używałem przez jakiś czas, był filtr Hoya (nie wiem dokładnie jaki), ale nie pamiętam, żeby były aż takie problemy z czyszczeniem. Rozejrzę się jeszcze nad np. Marumi, bo w tym sklepie co chcę kupić nie mają B&W, tylko i tak cena ich jest trochę wyższa od Hoya.
co do plecaka - ja sie wczoraj wzbogacilem o Naneu K4L i powiem jedno - jest przeogromny (albo jeszcze wiekszy nawet), miesci sie bezproblemowo aparat z bajerami, lapek (do 17", moje 13.3 to zaginelo w kieszeni) i jeszcze jest duza kieszen "na wszystko". a w bonusie pokrowiec przeciwdeszczowy, o.
co do papierkow A4 - w kieszen na lapka wejda bez problemu.
a aparat+lampa+szkla wejda na luzaku tez.
Patrzyłem ten plecak, ale trochę wielgaśny. :) Wiesz, chciałem go też zabierać na zajęcia, bo po drodze zawsze może się przydarzyć jakaś okazja do zrobienia zdjęcia. :) Ale i tak dzięki! Chociaż nie mówię całkowicie nie.
1. Z korpusem problem rozwiązany - na 99% D90 choć najbardziej męczą mnie negatywne opinie o h/b pixelach (chyba jedyny haczyk jaki znalazłem przy tym korpusie) - trzeba będzie poszukać sklepu z możliwością wyboru / sprawdzenia - nie ma jednak gwarancji, że nie wyjdą w trakcie użytkowania.
2. Co do szkieł, tu oczywiście dylematy.
Co do Twoich dylematów ze szkłami, ktoś na tym forum zgrabnie je podsumował:
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=886902&postcount=7
Jeśli jeszcze nie znasz, oto kilka stron z testami szkiełek, które udało mi się odszukać, może przydadzą się w wyborze...
3. filtry - tu raczej zakupię tylko Hoya UV HMC (założone non stop jako ochrona obiektywu przed zabrudzeniami)
5. torba - tu nie robiłem jeszcze poszukiwań, ale zaciekawiłeś mnie tym plecakiem. Wystarczyłoby mi coś mniejszego (SlingShot 100 AW ?) na korpus + powyższe szkła. Już wiem na czym stracę kolejnych kilka nocnych sesji przy kompie ;)
Co tu jeszcze dokupić do tego korpusu? Ja mam w zamiarze jeszcze:
- dodatkowy akumulator EN-EL3e
- jakiś statyw, np:
http://www.allegro.pl/item475013039_statyw_prof_tr_560_175cm_futeral_imp ort_warszawa.html
- zestaw do czyszczenia
Jedno jest pewne - można znaleźć dużo opinii (oraz sampli) o każdym z tych szkieł, które Cię interesuje, zarówno na tym forum jak i zagranicznych. Trzeba tylko czasu na szukanie, mnóstwo czasu.. Mi już prawie po nocach śnią się nie baranki a szkła.. :D
Ja już też jestem zdecydowany na D90 na 99%. :) Tylko właśnie te h/b pixele. Muszę się dowiedzieć w sklepie jak to jest gdyby się okazało, że mój egzemplarz posiadałby takie coś.
Dzięki za podsumowanie co do obiektywów. Ale i tak dalej mam dylemat hehe :)
Dzięki również za linki stronek.
Co do 18-105 VR, to znalazłem coś takiego. I widać, że kolega TaxiTurbo jest zadowolony
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=76512
Co do filtrów, to nie wiem dalej czy kupić jakiś polaryzacyjny? I do czego? Do 50mm czy do drugiego też?
Plecak. Myślę jeszcze nad:
Lowepro Flipside 300
Tamrac 3380 Aero 80 Photo/Laptop Backpack
Chyba, że może jakaś torba?
Zestaw do czysczenia też będę musiał zakupić. Myślę, że na początek wystarczy ściereczka z mikrofibry.
A na statyw u mnie jeszcze przyjdzie pora :)
Jeszcze raz dzięki, ale również proszę o więcej :)
jacek123
07-11-2008, 17:47
Witam!
Kup d90 w zestawie 18-105 i będzie dobrze, sam mam taki zestaw od kilku dni i naprawdę nie żałuje ani grosza wydanego na niego, 18-105 jest naprawdę dobrym szkiełkiem, i nie masz się co martwić o jego budowę, może i bagnet plastikowy i kilka elementów też ale jest wykonany b.dobrze, a przede wszystkim optycznie jest dość dobry i w zestawie z d90 ma bardzo przyzwoitą cenę. Do wbijania gwoździ nie służy więc nie masz się o co martwić o jakość :)
Czy torba czy plecak to indywidualne podejście, ja mam torbę Tamrac-a i w sumie tylko d90 i 18-105 wchodzą, plus oczywiście kilka kieszonek na karty i nawet zasilacz się zmieści, z czasem jak dorobię się więcej sprzętu to pomyśle nad plecakiem gdyż będzie wygodniej nosić sprzęt, aczkolwiek mała torba też jest dobra na gdy nie planujesz zabierania wszystkiego ze sobą, producentów i modeli jest bez liku, więc coś sobie wybierzesz.
Co do kart pamięci ja na razie kupiłem 4gb ultra II sandiska, będzie za wolna lub za mała to wtedy może w extrem III się zaopatrzę. Ale jak już coś to najpierw jakaś stałeczka typu 50 1.8 lub 1.4 albo 85 1.8 , potem może 70-300vr albo jakaś lampa , no i jakiś solidny statyw manfrotto, velbon albo coś takiego, ale to kiedyś w przyszłości. Filtry uv czy polary to jeżeli mi będą potrzebne, jak na razie nie myślę na ich temat. Zamiast kupować wszystko na raz to pomalutku na spokojnie będę kupował w zależności od potrzeb, nie ma sensu kupować na zapas. Wole się cieszyć nową puszką niż zastanawiać co do niej dokupić.
Kupuj sprzęt jak najszybciej i ciesz się fotografowaniem, a resztę dokupisz z czasem.
Udanych zakupów i wyborów sprzętowych a przede wszystkim udanych fotek życzę.
Pozdrawiam! :)
Przyjazny.Eu
07-11-2008, 23:13
Taaaaak kupujcie plecaki za 300/400zl walcie tysiace w sprzęt żeby później stwierdzić że to nie to i jednak moje zdjecia nie sa tak piekne jak te prezentowane przez innych.
Ja nosze w chlebaku i też jest dobrze. Nikt nie probuje ukrasc.
Teraz jak patrze na nowe wynalazki to powoli wchodzi i VINTAGE do fotografi
Ile osób już wywaliło kupe kasy na coś i później zostawiło. Po stylu pytań widać że zaczynasz i tak na prawde nie wiesz czego chcesz bo wiedzieć nie możesz . Początki są bardzo złudne i trzeba sie do nich zdystansować.
Kup sobie aparat z jednym obiektywem(zoomem) i kartą najtańszą.
Pstryknij pare set zdjęć i później w raz potrzebami uzupełniaj systematycznie będziesz wiedział co chcesz i podasz konkretne przykłady wtedy zadasz konstruktywne pytanie.
Pamietaj że podjaranie minie i zaczną się realia. Wiem że może zabrzmiało to troche prowokacyjnie ale jest to coraz częściej praktykowany bieg wydarzeń
Eee tam zaraz plecaki za 400 zł. Lowepro SlingShot 100 AW kosztuje z wysyłką ok 190 zł, sporo więcej niż zwykła torba, ale bardzo spodobała mi się idea plecaka z szybkim dostępem do sprzętu. Zwykła torba dynda na wszystkie strony, a tradycyjny plecak z dwoma paskami trzeba ściągnąć, żeby wyjąć sprzęt.
No i nie rozumiem skąd pomysł, żeby nazwać to VINTAGE. Za Wikipedia: "Polega na noszeniu rzeczy z innej epoki albo stylizowanych na takie oraz łączeniu styli pochodzących z różnych epok". Gdyby ludzie zaczęli nosić sprzęt w płóciennych torbach a la handlowcy ciuchami z targowiska, to byłoby VINTAGE ;)
Co do zakupu sprzętu za tysiące. Jakby nie patrzeć, zakup samego body to już tysiące.. :)
W moim przypadku sprzęt będzie służył również do pracy, a po drugie nie mam pieniędzy (tak zgadza się), żeby testować coraz to lepsze szkła, sprzedając stare z mniejszą lub większą stratą. Na korpus i szkła mam przeznaczone ok 6 tys. i staram się tak je wydać, żeby przez kilka najbliższych lat nie wątpić w decyzję.
Zdaję sobie sprawę, że przechodząc z kompakta na lustro dostaje się sprzęt na wyrost, że entuzjazm może przerodzić się w słomiany zapał itd. Trzeba być dobrej myśli.
Sowulus12
08-11-2008, 11:56
Fajny sprzęt cieszy :)
Taaaaak kupujcie plecaki za 300/400zl walcie tysiace w sprzęt żeby później stwierdzić że to nie to i jednak moje zdjecia nie sa tak piekne jak te prezentowane przez innych.
Ja nosze w chlebaku i też jest dobrze. Nikt nie probuje ukrasc.
Teraz jak patrze na nowe wynalazki to powoli wchodzi i VINTAGE do fotografi
Ile osób już wywaliło kupe kasy na coś i później zostawiło. Po stylu pytań widać że zaczynasz i tak na prawde nie wiesz czego chcesz bo wiedzieć nie możesz . Początki są bardzo złudne i trzeba sie do nich zdystansować.
Kup sobie aparat z jednym obiektywem(zoomem) i kartą najtańszą.
Pstryknij pare set zdjęć i później w raz potrzebami uzupełniaj systematycznie będziesz wiedział co chcesz i podasz konkretne przykłady wtedy zadasz konstruktywne pytanie.
Pamietaj że podjaranie minie i zaczną się realia. Wiem że może zabrzmiało to troche prowokacyjnie ale jest to coraz częściej praktykowany bieg wydarzeń
Trochę przesadzasz! :) Jeśli ktoś ma kasy jak lodu, to może torby/plecaki zmieniać sobie np. za każdym razem jak dokupi sobie obiektyw lub lampe itp.
Powiedz mi po co mam kupować plecak na body + 2 obiektywy. Skoro np. wiem, że za rok może kupię sobie lampę lub coś jeszcze i niestety nie zmieści się już i będę musiał znowu tracić złotóweczki na kolejny większy plecak.
Ja patrzę trochę dalej w przyszłość, wolę mieć już teraz plecak jakiś większy, żeby więcej rzeczy pomieścił niż kupować coś, co będę musiał za jakiś czas i tak zmienić.
Nie wiem może Ty tak lubisz, wydać np. najpierw 150 zł, później znowu już 300 za coś większego (razem mamy 450 zł). Ja jednak wolę wydać raz choćby te 300 zł i mieć spokój na dłuższy czas (no i te 150 zł w kieszeni). :)
Tak samo myślę i na temat karty. Lepiej kupić lepszą, szybszą i trochę droższą, niż kupić najtańszą, wolniejszą i później jeszcze narzekać na kartę.
Podam Ci przykład może nie związany z fotografią. Ale akurat pasuje do tego tematu. Mój kuzyn kupił odtwarzacz DVD mało znanej firmy. Działał on przez jakiś czas dobrze, później zaczął się już psuć. Został oddany do naprawy. I znowu było dobrze wszystko przez jakiś czas, a pózniej po raz kolejny do naprawy. I tak jeszcze ze 3 razy. W końcu kuzyn się wkurzył, kupił nowe DVD znanej już marki i działa do dzisiaj. Nie ma z nim żadnych problemów. I co powiesz? Moim zdaniem lepiej wydać troszkę więcej kasy i mieć spokój, niż zaoszczędzić i mieć ciągłe problemy. Nie mówię, że akurat tak będzie z kartami, ale trzeba się wszystkiego spodziewać...
A co do obiektywów. Kit właśnie chcę kupić, ale oprócz niego też 50mm 1.8 - do większej zabawy z głębią ostrości. A że obiektyw nie jest znowu taki drogi (około 400 zł, chociaż dla mnie te 400 zł to już jest coś - jestem studentem, który kasę zarabia przeważnie tylko w wakacje), to chcę go kupić.
Pozdrawiam :)
Temat można zamknąć, już kupiłem to i owo
velaskez
20-11-2008, 12:31
to teraz proponuję inwestycje w skilla, bo tego nikt Ci nie zabierze, ukradnie, rozkradnie etc. a warto go mieć:)
Wiem, wiem :) Teraz, gdy tylko mam wolny czas, to siadam najpierw do instrukcji obsługi Nikona (bo trochę opcji to on ma:)), a pózniej do robienia zdjęć, potem do czytania książek, forum itp i znowu do robienia zdjęć i tak w kółko :-D
Zgadzam się z Tobą, umiejętności nikt mi nie zabierze :)
DarekD80
20-11-2008, 19:04
Nie jestem kompetentny żeby odpowiadać na większość pytań w wątku, ale jeśli chodzi o....torbę/plecak - to polecam LOWEPRO (Doskonałe! + wieczysta gwarancja, naprawde super jakość).
IIGrzesiekII
20-11-2008, 20:48
dokładnie, jak torba to tylko LOWEPRO (10 lat temu, jak mój tato kupił lustrzankę analogową) to torbe tej firmy, do dziś jest w stanie bardzo dobrym :) to o czymś świadczy
skalpel (http://nikon.org.pl/member.php?u=23197): mozna wiedziec co przewazylo ze zanabyles N18-70/3.5-4.5G miast kita 18-105 vr? Pytam bo mam wlasnie taki dylemat.
afterall
23-11-2008, 13:48
Za namową znajomego skierowałem poszukiwania na duet:
Tamron 17-50 2.8 + Sigma 50-150 2.8 HSM II
Tamron myślę będzie dobrym wyborem.
Światło w całym zakresie stałe a optycznie jest bardzo dobry. No i cena korzystna :-D
skalpel (http://nikon.org.pl/member.php?u=23197): mozna wiedziec co przewazylo ze zanabyles N18-70/3.5-4.5G miast kita 18-105 vr? Pytam bo mam wlasnie taki dylemat.
Witaj Domis,
Czym więcej czytałem tematy o tych obiektywach, to tym większy miałem dylemat co wybrać. Ty pewnie masz to samo. :(
Kupiłem jednak 18-70, bo ma metalowy bagnet, troszkę jest jaśniejszy :), wiele o nim dobrego słyszałem. A ponieważ ostatnio na forum niektórzy pisali o 18-105 VR, że mydli, że coś nagle głośniej chodzi, to już bardziej się przekonałem w tym, że lepszym wyborem będzie 18-70.
Musisz jednak sam podjąć decyzję, który obiektyw dla Ciebie będzie lepszy. Życzę dobrego wyboru! :)
Pozdrawiam
P.S. Widzę z opisu, że 18-70 posiadasz... To chcesz kupić D90 z 18-105?
najlepiej tylko jeden obiektyw... 50/1,8 zoom masz w nogach. Takiej ostrości i malutkiej głębi nigdzie nie znajdziesz... a 18-105 super na wycieczki i spacery.
A ja Ci proponuję przestać godzinami czytać , fora. pomysł zakupu D90 jet bardzo dobry, hot pixelami się nie przejmuj bo występują niezmiernie rzadko. Na forum zwracaj uwagę na opinie rzeczowe poparte przykładami. Jakość JPG z D90 jest znakomita, przez 2 tygodnie obcowałem z tym korpusem /foci nim syn/ i mogę to stwierdzić, niewiele mu brakuje do D300 króre ja używam. Dobry sprzęt za przyzwoitą kasę.
Dokup obiektyw Nikkor 18-200VR , bardzo dobry zoom mogę to stwierdzić po ok roku używnnia, /obecnie 16-85VR plus 70-300VR/ Zestaw D90+N18-200VR to dobre i uniwersalne rozwiazanie. Jesli chcesz to mogę podesłać Ci sampla zrobionero tym szkłem .
pzdr
Niecaly miesiac temu kupilem D90 z obiektywem Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3,5-5,6G ED VR i karta Sandisk SDHC 4 GB Extreme III. Jestem z niego zadowolony. Dla moich amatorskich zastosowan wystarcza. Jezeli nie potrzebujesz wiekszego swiatla to bedzie Ci pasowal.
Jezeli pytasz co dokupic to polecam pomyslec w pierwszej kolejnosc o lampie. Tydzien temu kupilem SB-600. Teraz ciemno i zimno, wiecej foci sie w pomieszczeniach, gdzie jest slabe swiatlo. Szczegolnie ze ja robie duzo fotek dzieciakom, a one sa ruchliwe.
Razem z lampa kupilem tez Hoya Filtr polaryzacyjny kołowy 67 mm HMC, sprzedajacy nie polecal wersji Digital. Slaba sie nim kreci gdyz jest cienki.
W dalszej kolejnosci przymierzam sie do:
- Sigma 10-20 mm f/4.0-f/5.6 DC EX HSM
- Nikon Nikkor 70-300 mm f/4.5-f/5.6 G IF-ED AF-S VR
- Velbon Sherpa (raczej 200R, szukam sensownych roznic miedzy drozszymi wersjami) + pilot
Kupilem d90 w zestawie z 18-105. Skusila mnie przede wszystkim cena i vr. To zestaw dla brata. Jak zauwazyl wyzej jeden z kolegow mam 18-70, wiec w wolnej chwili (a co to jest? :) sobie porownam.