Zobacz pełną wersję : ostrosc w Tamron sp af 90 f/2.8
zielak81
06-11-2008, 12:59
witam,
posiadam nikon d80, przynaje jestem poczatkujacy i wlasnie dostalem paczke z moim nowym obiektywem Tamron sp af 90mm f/2.8 . zamocowalem wszytsko ladnie do mojego nikona i przywczajony do mojego drugiego obiektywu Nikorr 18-135 szukam w Tamronie pokretla do usatwaina ostrosci niestety takiego nie ma, i nie mam pojecia jak ostrosc ustawic w tymze obiektywie. prosze o pomoc.dzieki
sokrates
06-11-2008, 13:08
ostrość ustawiasz automatycznie - ten obiektyw ma AF.
może chodzi ci o pokrętło zoom'a? to tego tu nie znajdziesz bo to szklo stałoogniskowe.
tam jest jeden pierscien, wiec wielkiego wyboru czym krecic nie ma.
i ten jeden jedyny pierscien jest wlasnie zeby rzadzic wszystkimi ;)
EDIT: chyba wiem na czym polega problem :) na nieprzeczytaniu
instrukcji, w ktorej jak byk stoi jak odlaczyc silnik AF.
zielak81
06-11-2008, 13:16
ok czytam instrukcje i jest napisane ze dziala z AF i M. mam ustawione na AF przyciskam do polowy przycisk do robienia zdjecia i niestety nic obiektyw nie ustawia ostrosci
ok czytam instrukcje i jest napisane ze dziala z AF i M. mam ustawione na AF przyciskam do polowy przycisk do robienia zdjecia i niestety nic obiektyw nie ustawia ostrosci
a w MF daje sie ostrzyc?
sprobuj poprzelaczac miedzy AF a MF - tak z wyczuciem, zeby byl slyszalny "klik".
jesli nadal w AF nie dziala, to posluchaj, czy w ogole cos bzyczy w srodku (zakladam,
ze wersja w mocowaniu Nikona tez ma silnik). jesli bzyczy i nie rusza, to znaczy,
ze uwalony. jesli nie bzyczy to jeszcze pozostaje sprawdzenie stykow miedzy
obiektywem a body, a jak i to nie pomaga to diagnoza jak powyzej
zielak81
06-11-2008, 13:22
niestety nie:( i nie wiem czy mozna przy czyms takim cos zle robic ze nie dziala:?
nie da sie robic zle. prawdopodobnie dana sztuka jest mechanicznie uwalona.
zielak81, w tym Tamronie przełączanie między AF a MF odbywa sie poprzez wzdłużne przesunięcie pierścienia ostrośći (do przodu i do tyłu) - próbowałeś to zrobić? to bardzo wygodny patent :)
moze sprzeglo nie zaskoczylo. przeladuj jak shotguna - przod tyl i zobacz czy ostrzy albo czy mozesz ostrzyc pokretlem. odepnij obiektyw, zapnij jeszcze raz
zielak81
06-11-2008, 13:44
ostrzy pokretlem ale to chyba za malo bo nie moge nic wyostrzyc w duzym zblizeniu pozatym musi dzialac AF
zielak81
06-11-2008, 13:46
zielak81, w tym Tamronie przełączanie między AF a MF odbywa sie poprzez wzdłużne przesunięcie pierścienia ostrośći (do przodu i do tyłu) - próbowałeś to zrobić? to bardzo wygodny patent :)
o to chodzilo:D dzieki wielki !!!!! wszytsko dziala
o to chodzilo:D dzieki wielki !!!!! wszytsko dziala
powodzenia, masz świetny obiektyw, używałem go przez ok. półtora roku i mam do niego ogromny sentyment :)
zajrzyj do linku z mojej stopki - wcześniejsza połowa moich zdjęć jest zrobiona właśnie tym obiektywem...
ostrzy pokretlem ale to chyba za malo bo nie moge nic wyostrzyc w duzym zblizeniu pozatym musi dzialac AF
jak nie mozesz wyostrzyc w duzym zblizeniu to zwroc uwage ze jest przelacznik full - limit ktorym ograniczasz zakres minimalnej odleglosci ostrzenia. poza tym tej instrukcji to chyba za duzo nie przeczytales.
hallucinogen
06-11-2008, 15:26
tez kiedys spedzilem z pol godziny aby przestawic szklo z M na AF :D
Poza już opisanym przełącznikiem trybu A/M pierścieniem ostrości weź pod uwagę blokadę zakresu ostrości Full/Limit czyli pełny/ograniczony (pokrętło z lewej strony obiektywu). Przy ustawieniu Full możesz ostrzyć do skali 1:1.
Ogranicznik działa na 2 sposoby można ograniczyć zakres od 0,29m do 0,4m czyli typowe makro albo od 0,43m do nieskończoności. Jest to przydatne bo jest to AF a nie odpowiednik AFS i dzięki temu śrubokręt nie jeździ po całym zakresie próbując wyostrzyć.