Zobacz pełną wersję : Af d300+24-70/2,8
W trybie single łapie i łapie tę ostrość. Złapie i jeszcze coś poprawia. Ustawiam jak najmniej punktów af itd i za cholerę nie mogę na tp patrzeć. Jednym słowem - napiszcie mi prosze jak i co poustawiać by ostrzył najszybciej.
A jaki masz tryb AF? Sprawdź w jakiej pozycji znajduje się przełącznik AFC czy AFS? (Przełącznik trój[pozycyjny C S M jest poniżej obiektywu od strony przycisku blokady bagnetu) czasem możliwe jest ustawienie pośrednie pomiędzy C i S wtedy dzieją się różne rzeczy.
Ustawienia:
Af - S (single) wtedy potwierdza ostrość i blokuje.
Wybór pola autofokusa: pojedyńczy punkt lub dynamiczny wybór - bez znaczenia.
W menu: a1, a2: priorytet ostrości, a8: bez znaczenia
U mnie bardzo ładnie blokuje się w pozycji C lub S i przez przypadek nie jest możliwe, żeby wybierak pozostał pośrodku.
Ustawienie ostrości trwa ułamek sekundy. Po prostu jest ostro i już.
Mam tak poustawiane jak piszecie. Może mam za duze wymagania? Przecie jak ustawiam ostość na sweterek ze wzorkami to nie powinien się zastanawiać. Czy koniecznie muszę ostrzyć na jakiś punkt kontrastowy (np. granica miedzy dekoltem a bluzeczką)? Chyba bedę musiał sie umówić z kimś mającym ten sam zestaw i porównać:( W AF-C raczej dobrze....
Mialem kiedys Sigme 24-60/2.8 do Pentaxa, w sumie fajny obiektyw, ale AF zachowywal sie troche dziwnie, zawsze tak jakby doostrzal/poprawial. Najprawdopodobniej jest to wina oprogramowania obiektywu, ktore nie do konca poprawnie wspolpracuje z systemem AF puszki.
Mam tak poustawiane jak piszecie. Może mam za duze wymagania? Przecie jak ustawiam ostość na sweterek ze wzorkami to nie powinien się zastanawiać. Czy koniecznie muszę ostrzyć na jakiś punkt kontrastowy (np. granica miedzy dekoltem a bluzeczką)? Chyba bedę musiał sie umówić z kimś mającym ten sam zestaw i porównać:( W AF-C raczej dobrze....
Tak jak opisujesz, to jest coś nie tak. Bardzo techniczny nie jestem, więc nie umiem powiedzieć co, ale u mnie nie ma różnicy mały czy mniejszy kontrast, mało czy mniej światła. Af się nie zastanawia tylko ustawia ostrość natychmiast.
Czas jaki jest potrzebny od naciśnięcia spustu do potwierdzenia ostrości jest zaj......e krótki - naciskam i potwierdza.
W Af-C podobnie - reakcja natychmiastowa.
Z 50/1,8 zachowywał sie podobnie.
Z 50/1,8 zachowywał sie podobnie.
Tzn? podobnie do czego? Ostrzył tak jak ja opisuje, czy ostrzy tak jak Ty piszesz?
Miałem kilka stałek bez afs (28, 35, 50/1,4), mam 180, ale w żaden sposób nie mogę porównać szybkości ostrzenia. Z 24-70 to zupełnie inna bajka....
Tzn? podobnie do czego? Ostrzył tak jak ja opisuje, czy ostrzy tak jak Ty piszesz?
Miałem kilka stałek bez afs (28, 35, 50/1,4), mam 180, ale w żaden sposób nie mogę porównać szybkości ostrzenia. Z 24-70 to zupełnie inna bajka....
Ostrzył tak, jak ja opisuję. Jak sprawdzałem w FJ tamtejsze D300 + 24-70, to tez wydawal mi sie ciut szybszy.
Widzę że masz w podpisie D70s, sprawdź jak z nim się szkło zachowuje.
To, moim zdaniem, coś jest nie halo ze sprzętem. Różnica pomiędzy stałkami bez afs a 24-70 jest bardzo duża. powiedziałbym, że ogromna.
Może poradzi cokolwiek ktoś bardziej "techniczny", ale ja bym nie wykluczał reklamacji i serwisu.
przy normalnych warunkach oswietleniowych ostrzy blyskawicznie.Cos u Ciebie nie teges,albo przeoczyles cos w ustawieniach
Przetrzyj styki w korpusie i w obiektywie..
Miałem podobnie. W dobrym świetle(dziennym) ostrzył, przy gorszym (w pomieszczeniu 25m kw. ok 300W światła) af się gubił.W moim przypadku był paproch na soczewce od af. Usunięcie paprocha pomogło.
Miałem podobnie. W dobrym świetle(dziennym) ostrzył, przy gorszym (w pomieszczeniu 25m kw. ok 300W światła) af się gubił.W moim przypadku był paproch na soczewce od af. Usunięcie paprocha pomogło.
Gdzie szukać tej soczewki? Wystarczy tutaj gruszka?
Nie soczewka (co to i gdzie to?) od AF, a przede wszystkim lustro pomocnicze, które jest pod głównym, oraz lustro główne - przeczyścić. I przedmuchać komorę lustra. Już paru kolegom takie zabiegi pomogły.
Faktem jest jednak, że mój D300 z tymi obiektywami (N24-70) jakiś się nie lubi, parokrotnie się zmagałem z takim zestawem - składam to jednak na karb mojej własnej nieumiejętności.
Nie soczewka (co to i gdzie to?) od AF, a przede wszystkim lustro pomocnicze, które jest pod głównym, oraz lustro główne - przeczyścić. I przedmuchać komorę lustra.
Takie lustro chyba sam mogę wyczyścić. Czy ircha lub coś w tym stylu wystarczy? Jakieś rady chętnie bym przeczystał, bo się troche boję tej opercji.
Ja swoje d300 i szkła czyszczę u... stomatologa. Jak macie jakiegoś znajomego to polecam. Sprężone powietrze jest idealnie czyste i suche, ponieważ sprężarka ma filtry lub ( i ) jest bezolejowa a ciśnienie jest super.
naprawdę polecam.
Najlepiej czyścić pędzelkiem do optyki, odwróciwszy uprzednio korpus plecami do góry. Do drugiego (pomocniczego) lustra uzyskujemy dostęp po lekkim uniesieniu palcem lustra głównego. No i to cała filozofia, trudno tu coś zepsuć. :)
robin102
09-11-2008, 22:16
... bo się trochę boję tej operacji.
Słusznie, że się boisz. Można nieźle nabroić tak na 1000zł na dzień dobry, no może deko przesadziłem. Lustro może wygladąć na przydymione niby lekutko matowe to nie szkodzi. Dmuchnij gruchą w czujniki AF te na dolnej półce komory lustra położone blisko krawędzi komory tuż za bagnetem. Proponował bym też koniecznie zweryfikować sprawę z innym korpusem D300 lub z innym 24-70 no i na tym samym sweterku :) może w jakimś sklepie foto lub z forumowiczem. Bywają motywy dla AF nie do ugryzienia i żeby skały sra... to nie skuma kiedy ma soczewki zatrzymać.
Szarpiący na AF-Single obiektyw niestety może być uszkodzony. Miałem takie przypadki. Co do pakowania pędzla (nie zawsze nieskazitelnie czystego) do korpusu, podnoszenia palcem lustra, wdmuchu silnego strumienia powietrza - to wielkie ryzyko, kosztujące często grubszy plik papierków, a nawet zezłomowanie korpusu. Ostrożność przede wszystkim, to bardzo wyrafinowane zabawki w odróżnieniu od mechanicznych korpusów...
pozdrawiam
Strumień powietrza można regulować, oczywiście w rozsądniej wielkości.
Trzeba oczywiście zachować umiar...
Na pewno jest to wygodniejsze od gruszki...
Oczywiście marku2004, tym bardziej, że gruszka wkółko zasysa i wydmu****e podobne paprochy, chciałem przestrzec tylko przed destrukcyjnym nadwyobrażalnie strumieniem powietrza, zwłaszcza tego sprężonego w pojemnikach.
W pojemnikach się nie powinno stosować - jest ponoć wilgotne....
robin102
09-11-2008, 22:52
W pojemnikach się nie powinno stosować - jest ponoć wilgotne....
i z drobinkami oleju lub opiłków z produkcji opakowań :(
Pojechałem do FJ w Gdyni i tam miłe panie pozwoliły podłączyć mi się do ich obiektywu oraz mojego obiektywu do ich korpusu. Nie zauważyłem róznic. Przyjrzałem sie pracy tego obiektywu z D70s oraz D300 z 18-70. Albo jestem ślepy albo oba korpusy z każdym z obiektywów pracowały bardzo podobnie. Dodatkowo zauważyłem jakieś drobne paprochy 24-70 pod pierwszą soczewką pzyz bagnecie. Czy po miesiącu użytkowania (bardzo ostrożnego) miały prawo się pojawić?
Może ktoś chętny posiadający d300 z 24-70 z okolic Słupska albo Trójmiasta chciałby potrzymać w rękach mój zestaw? Może ja za dużo wymagam...