Zobacz pełną wersję : F5 czy F100
Chcę kupić analogowy aparat i mam taki dylemat czy: kupić używanego Nikona F5 czy może nowego F100??
Nie jestem reporterem, fotki będą bardzo tradycyjne :)
ja mam F100, kupilem nowego i powiem ze nie widzialem jeszcze nic lepszego. :D
ja mam F100, kupilem nowego i powiem ze nie widzialem jeszcze nic lepszego. :D
Czyli nie widziałeś F5 i F6 :)
Można dyskutować co lepsze. Na papierze F5 jet bardziej wypasiony, ale F100 ma tę przewagę (to b. dużo), że możesz, kiedy nie potrzebujesz odpiąć gripa, a np. w górki każdy gram sie liczy.
smurf widzialem F5 i F6, 100 jest moim skromnym zdaniem fajniejsza od F5 a F6 coz to nie ta cena :D
JELO, a widziałeś F3 ? :wink:
f100 ma ta zalete, ze mozna odpiac gripa. i to jedyne co czasami moze byc zaleta.
pomijajac to: f100 - pragnienie, f5 - sprite, f100 - pragnienie, f5 - sprite.
chyba nie musze konczyc ;]
Do tego co piszesz F100 jest bardzo OK. Mam go dosyc dlugo i podobnie jak piszesz
robie fotki tradycyjne no iteraz jest dobry czas aby zlapac dobra cene.
Zobacz dzial sprzedam.Pozdrawiam Mirek
Leon13th
01-07-2006, 17:02
Ja poradziłbym bym wziąść F100.Dużo mniej waży,ma bardzo szybki układ AF,duży wizjer (ale nie tak duży jak w F5).Ja bym się bał kupować F5 szczególnie jeśli chodzi i licznik zdjęć.Jak dla mnie F100 to taki mniejszy brat F5 i równie dobry.
F100 chyba ze potrzebujesz tez cegly do obrony to F5.
ehhh...F100 to marzenie :D zostaw F5 zawodowcom :P
różnica w cenie zdecydowanie na korzyść F100, gabaryty też...
stempien
02-07-2006, 01:35
F5 wiadomo; wygrywa z F100. Ale jesli wezmiemy pod uwage Twoje warunki F100 moze okazac sie lepszy. Ewentualnie zloty srodek - F5 w idealnym stanie..
Przy obecnym poziomie cen wybrałbym F5(koniecznie sprawdzone w serwisie).Jak ja kupowałem to różnica był tak znacząca że o F5 można było tylko pomażyć. A wbudowany grip jest dla mnie zaletą a nie wadą.
Leon13th
02-07-2006, 23:22
Fotet : którekolwiek byś kupił z nich to będziesz miał super aparat ze świetną ergonomią.F5 bałbym się kupić ze względu na zajechaną migawke i dlatego że tego reporteży używali jej (różne wypadki itd.),a F100 można zdobyć w naprawde dobrym statnie i za mniejsze przy tym pieniądze (nawet był taki z gripem za 2200zł w stodole,po jakiś 45min już go nie było).
zajechana migawka ??? zadzwoń do serwisu i spytaj czy kiedykolwiek wymieniali migawke w F5. W niemczech przyniesli do przegladu F5 gdzie migawka miala ponad 1 milion strzałow!!! Pozdrawiam
Fotet,
kup F100 ode mnie, nie będziesz żałował wyboru.
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=26675
fajny kawal z tym milionem zdjec:-))))
baaardzo sie usmialem no bo taK:
jesli aparat byl wykorzystywany jako pro to przez 10 lat czyli 3650dni- kazdego dnia nieszczesnik musial wykonac okolo 274 zdjec , w tym w kazda niedziele, sobote i swieta.
aparat sie nie zajechal ale gosc ktory go uzywal chyba juz dawno padl. albo jest w wariatkowie:-)
Nie masz sie co smiac, to autentyk z tym milionem zrobionym F5, dla reportera to zaden problem strzelic 300 zdjec dziennie.
http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto/browse_frm/thread/8a3c5f546874164/1911c3ef76682aec?lnk=st&q=nikon+f5+migawka&rnum=1&hl=pl#1911c3ef76682aec - nie pamietam na ktorej oficjalnej stronie nikona to znalazlem
rabijki, sekwencje deskorolkowe. wheelie trik trwa powiedzmy 4sekundy. 8fps. 4*8=48 klatek na jedna serie. proba triku co pol minuty-niech bedzie minute. spedzone 3h nad trikiem. w 3h masz 8,5k akcji. to byl chillowy przyklad. a wyobraz sobie, ze jedziesz na 3dniowe zawody deskowe, gdzie po 10h dziennie spedzasz z aparatem przy oku, prawie caly czas robiac serie. zrobienie 1mln to nie problem, naprawde. nie na darmo na toury do innych krajow przed spopularyzowaniem cyfry bralo sie doslownie worki filmow.
nie jest problemem strzelenie 300 zdjec w ciagu 1 dnia ale strzelanie ich regularnie przez 10 lat bez dnia przerwy.
sprobuj to sie przekonasz:-)
pomysl logicznie w redakcji pracuje kilku pstrykaczy. kazdy codziennie wali 300 zdjec, kto przeglada te negatywy, kto skanuje, wreszcie kiedy i jak wtedy robic gazete???
to sa jacys superludzie:-)
owszem sa zlecenia gdzie strzelasz bez przerwy, ale m y mowimy o milionie zdjec. aparat musialby walczyc bez przerwy... nie wierze i tyle
pjolofoto
03-07-2006, 22:36
To przeciez extremalny przypadek ,wiarygodny ,jak najbardziej.
Mnie wychodzi ok 50-70 zdjec dziennie. A wydaje mi sie ze
kazda jest naprawde przemyslana.
Fakt ze F-5 to analog ,ale niektorzy NAPRAWDE ZARABIAJA na fotografii.
Troche odchodzac od tematu "niezniszczalnej" migawki w F5 i powracajac do pytania jakie zadal Fotet. Sam nie bardzo jestem w stanie mu pomoc, ale chlopaki wspomnieli na poczatku o F6. Moze to byloby lepszym wyborem (zalozmy ze wszystkie sa w tej samej cenie - ladne zalozenie swoja droga)? Na poczatku gdy wychodzil F6 komentarze na jego temat nie byly zbyt pochlebne, byla mowa o tym iz jest to jedynie kompromis pomiedzy F5 a F100, z korzyscia w strone F5 oczywiscie. Czy teraz, po tym jak minelo juz troche do czasu jego wejscia na rynek, opinie wciaz pozostaja te same? Te same czyli F5>F6>F100.
Przepraszam Fotet ze sie w temat wcialem, ale jakos tam mnie naszlo :)
Czym się różni F5 od F100? (prócz wagi i ceny)
Jakie funkcje są w F5 których nie ma w F100 i na odwrót...
czyżbyś chciał kupić?
mam to body i w stanie lepszym niż powiększalnik :-D (dla niewtajemniczonych - Maciejj już cos ode mnie kupił)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22794
czyżbyś chciał kupić?
mam to body i w stanie lepszym niż powiększalnik :-D (dla niewtajemniczonych - Maciejj już cos ode mnie kupił)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22794
Przecież powiększalnik był w stanie lepszym niż bardzo dobry... To jak jest z aparatem? :D
Wybierałem między F100 a F5 i chyba padło na F100, z powodu wagi (miałem dwa razy połamaną prawą rękę i odczuwam to), nie potrzebna mi super-szybkość i z pomiarem w F100 sobie poradzę.
płyta powiększalnika była porysowana i pochlapana.
Body z przodu jest jak nowe. Czyli juz kupiłeś - i jest to F100?
płyta powiększalnika była porysowana i pochlapana.
Body z przodu jest jak nowe. Czyli juz kupiłeś - i jest to F100?
Czekam na przypływ pieniędzy i mam zamiar kupić.