PDA

Zobacz pełną wersję : Wywołać NEF

h2o
05-11-2008, 23:05
Witam!
Gdybym miał Pentaxa K10D, czy K20D nie zastanawiałbym się tylko kupił licencję Silkypix. Ale jest problem natury technicznej i dylemat. Czy potrzebny jest wolno działający NX2 aby wycisnąć co potrzeba z NEF'a czy równie dobrze radzi sobie z tym SilkyPix? I drugi dylemat - często robię serię zdjęć na identycznych ustawieniach. Wystarczy więc obrobić jeden plik i skopiować ustawienia na pozostałe 50-100. W LR nie ma z tym problemu, w NX2 jakoś nie zauważyłem aby to działało jak potrzeba, a trial SP się skończył zanim zdążyłem sprawdzić ;-) Cena obu programów jest podobna.

ekonet
05-11-2008, 23:17
w NX2 jakoś nie zauważyłem aby to działało jak potrzeba
Czemu nie miałoby działać poprawnie? W czym problem?

Erie
05-11-2008, 23:21
Witam!
Gdybym miał Pentaxa K10D, czy K20D nie zastanawiałbym się tylko kupił licencję Silkypix. Ale jest problem natury technicznej i dylemat. Czy potrzebny jest wolno działający NX2 aby wycisnąć co potrzeba z NEF'a czy równie dobrze radzi sobie z tym SilkyPix? I drugi dylemat - często robię serię zdjęć na identycznych ustawieniach. Wystarczy więc obrobić jeden plik i skopiować ustawienia na pozostałe 50-100. W LR nie ma z tym problemu, w NX2 jakoś nie zauważyłem aby to działało jak potrzeba, a trial SP się skończył zanim zdążyłem sprawdzić ;-) Cena obu programów jest podobna.

a możesz wyjaśnić na czym polega "nie działanie jak potrzeba"?

h2o
05-11-2008, 23:28
bo skopiowanie ustawień do kolejnych plików nie dało żadnego efektu ;-) Więc warto NX2 czy poczekać na poprawki?

stig
05-11-2008, 23:34
bo skopiowanie ustawień do kolejnych plików nie dało żadnego efektu ;-) Więc warto NX2 czy poczekać na poprawki?Czyli mam rozumiec, ze mi sie zawsze przewidza zmiany, kiedy laduje ustawienia z pierwszego zdjecia do pozostalych? :D Cos zle robisz po prostu. Podejdz do tego na spokojnie, na poczatek wolno, z zastanowieniem sie, a jak nie wychodzi to moze do helpa zajrzec.

Erie
05-11-2008, 23:58
czasem NX2 faktycznie "nie chce" skopiować ustawień jak wybieramy copy settings, a mamy wybraną tylko jedną z korekt - np. odszumianie i wówczas "ten głupi NX" kopiuje tylko to jedno usrtawienie... a rada jest prosta - kliknąć w puste pole pod operacjami w liście adjust i wóczas użyć copy settings - mam nadzieję że to zrozumiale napisałem

wynika to z tego że możemy kopiować wszystkie, wybrane lub pojedyncze ustawienia i jakoś trzeba to było zrobić - moim zdaniem doś intuicyjnie, ale jak widać niedo końca

h2o
06-11-2008, 14:52
OK, spróbuję. Ale zapytam jeszcze raz: czy potrzebuję NX2 aby wycisnąć max z NEFów czy równie dobry będzie tańszy i uniwersalny Slikypix? Mówiąc inaczej: czy NIKON ma jakiegoś asa w rękawie czy nie? ;-)

Erie
06-11-2008, 14:55
OK, spróbuję. Ale zapytam jeszcze raz: czy potrzebuję NX2 aby wycisnąć max z NEFów czy równie dobry będzie tańszy i uniwersalny Slikypix? Mówiąc inaczej: czy NIKON ma jakiegoś asa w rękawie czy nie? ;-)

asem NXa są: u-pointy, bardzo dobre wyostrzanie, bardzo dobre odszumianie i oczywiście odczytywanie ustawień z puszki - zdjęcie "na start" wygląda tak jak zarejstrował to aparat, z uwzględenieniem wszystkich ustawień w aparacie
wadami są: szybkość i to że kosztuje ok. 500 PLNów (cena orientacyjna - nie sprawdzałem)

h2o
06-11-2008, 15:06
asem NXa są: u-pointy, bardzo dobre wyostrzanie, bardzo dobre odszumianie i oczywiście odczytywanie ustawień z puszki - zdjęcie "na start" wygląda tak jak zarejstrował to aparat, z uwzględenieniem wszystkich ustawień w aparacie
wadami są: szybkość i to że kosztuje ok. 500 PLNów (cena orientacyjna - nie sprawdzałem)

149 USD za SP i 599 zł za NX2 do kupienia w PL. Do tego NX2 to musze chyba jeszcze dokupić jakieść C2D 2.5-8GHz bo Pentium D 3GHz średnio sobie z nim radzi ;-)

Ale dzięki. Popracuje jeszcze troche na NX2 i zobaczymy.

tojo
06-11-2008, 17:58

Jest jeszcze NX1 za 250 zł o funkcjonalnosci zblizonej do NX2

h2o
09-11-2008, 01:12
wadami są: szybkość i to że kosztuje ok. 500 PLNów (cena orientacyjna - nie sprawdzałem)Sprawdziłem takie programy jak LR 2.1, Phase One Capture PRO 4.5.2, Silkypix 3.0E, NX2. Sprawdziłem je oczywiście pod kątem "asów" i powiem krótko: NX2 się do niczego nie nadaje. Najgorsza aplikacja z całego tego zestawu. A szkoda, bo miałem płonne nadzieje... Pod względem jakości odszumiania i wyostrzania prym wiedzie: LR 2.1, Silkypix 3.0E, Phase One. Różnice uwydatniają się przy przegięciu czyli ustawieniu suwaczków na 100%. Najlepiej radzi sobie LR. Samo Phase One jest bardzo interesującą aplikacją i zawiera funkcje, który nie znalazłem u innych. Wg mnie cena/możliwości dla amatora najlepiej wypada Sillkypix 3.0. Miałem tu wrzucić kilka przykładów odszumiania jakie uzyskałem na na tych programach ale pomyślałem, że dobrze będzie jak zrobicie sobie sami takie testy ;-) Warto sprawdzić. Triale na stronach producentów.

Erie
09-11-2008, 01:14
Sprawdziłem takie programy jak LR 2.1, Phase One Capture PRO 4.5.2, Silkypix 3.0E, NX2. Sprawdziłem je oczywiście pod kątem "asów" i powiem krótko: NX2 się do niczego nie nadaje. Najgorsza aplikacja z całego tego zestawu. A szkoda, bo miałem płonne nadzieje... Pod względem jakości odszumiania i wyostrzania prym wiedzie: LR 2.1, Silkypix 3.0E, Phase One. Różnice uwydatniają się przy przegięciu czyli ustawieniu suwaczków na 100%. Najlepiej radzi sobie LR. Samo Phase One jest bardzo interesującą aplikacją i zawiera funkcje, który nie znalazłem u innych. Wg mnie cena/możliwości dla amatora najlepiej wypada Sillkypix 3.0. Miałem tu wrzucić kilka przykładów odszumiania jakie uzyskałem na na tych programach ale pomyślałem, że dobrze będzie jak zrobicie sobie sami takie testy ;-) Warto sprawdzić. Triale na stronach producentów.

wrzuć skoro już zrobiłeś te testy :)

ekonet
09-11-2008, 01:18
szkoda, bo miałem płonne nadzieje...
Uprzejmie informuję, że "płonne nadzieje" to są, można rzec, nadzieje daremne. A nie np. "płonące gorąco"... ;)

h2o
09-11-2008, 01:23
Uprzejmie informuję, że "płonne nadzieje" to są, można rzec, nadzieje daremne. A nie np. "płonące gorąco"... ;)
hehehe ;-) myślałem, że to cudo Nikona wymiecie konkurencję, już chciałem nawet kupić... ale... cudo Nikona zostało tak wymiecione, że nawet nie zainstaluje NX3 jak się pojawi ;-)

A tak zupełnie serio ta aplikacja powinna być dołączana gratis do sprzętu. Sprzedawanie jej oddzielnie to obciach dla Nikona. Jako świeży user tego sprzętu mam nadzieję, że nie serwują podobnych wodotrysków w fimrware puszek ;-) Możliwości programu bardzo ładnie wyglądają w folderach ale praca z tą aplikacją wymaga wypicia pół litra wódki ;-)

autograf
09-11-2008, 01:30
h2o - zdradź szczegóły ;)

h2o
09-11-2008, 01:34
h2o - zdradź szczegóły ;)pobierz sobie Capture One Pro i popracuj z nim dwa, trzy dni. Później zobacz ile czasu będzie potrzeba, żeby zrobić to samo na NX2 i porównaj efekt końcowy na tych samych NEFach.

pebees
09-11-2008, 01:35
(..)praca z tą aplikacją wymaga wypicia pół litra wódki ;-)

h2o - zdradź szczegóły ;)
Znaczy interesuje Cię, jakiej wódki? W sumie obojętne..

A tak co do NX2 - czy da się go tak jakoś ustawić, by mieć interfejs jak w NC 4.4.x? Znaczy listę obrazów/miniaturek na gorze/dole/z boku, w środku okno z obrazkiem wybranym, z którejśtam strony panel funkcyjny, i 'przeklikiwać' sobie od obrazka do obrazka, zmieniając coś w trakcie, a potem zamykając multiimage window zapisać automatem zmiany we wszystkich obrazkach?

Tofifik
09-11-2008, 01:38
a orientujecie się jak duża jest różnica między C1 4 a wspomianą wersją pro?

autograf
09-11-2008, 01:41
Znaczy interesuje Cię, jakiej wódki? W sumie obojętne..

Kolega h2o zrobił edita. Moja wypowiedź dot. pierwszego akapitu.

h2o
09-11-2008, 01:41
Capture One pozwala robić warianty. np. 4 jednego zdjęcia. Można każdy zaczynać od zera, albo od ostatnich ustawień. fajna rzecz tym bardziej, że nie tworzy on kolejnych RWAówów tylko podkłada ustawienia do wariantów tego samego pliku. Niczego nie trzeba zapisywać. Zamykasz program, po odpaleniu masz to na czym skończyłeś. Poza tym ma możliwość ustawienia/regulacji interferencji! Nie wiem jeszcze jak to działa ale taka opcja w PRO jest. Praca w tym programie jest bardzo przejrzysta. Z resztą LR i Capture One w sensie filozofii interfejsu są do siebie podobne. Odmieńcem jest tu Silkypix, a już totalnym odjazdem NX2. Ale to moze dlatego, że mam Vistę i nie uruchamiam NX2 w trybie admina. Może to by coś zmieniło... :-)

Erie
09-11-2008, 02:04
hehehe ;-) myślałem, że to cudo Nikona wymiecie konkurencję, już chciałem nawet kupić... ale... cudo Nikona zostało tak wymiecione, że nawet nie zainstaluje NX3 jak się pojawi ;-)

A tak zupełnie serio ta aplikacja powinna być dołączana gratis do sprzętu. Sprzedawanie jej oddzielnie to obciach dla Nikona. Jako świeży user tego sprzętu mam nadzieję, że nie serwują podobnych wodotrysków w fimrware puszek ;-) Możliwości programu bardzo ładnie wyglądają w folderach ale praca z tą aplikacją wymaga wypicia pół litra wódki ;-)

"pitolisz" Waść - ten program jest tak cholernie niedoceniany, że aż głowa boli - aktualnie 90% zdjęć obrabiam TYLKO w NXie, bo jest szybciej, wygodniej i po prostu lepiej - trzeba się tylko przestawić do innego interfejsu niż np. PS, a pozostałe 10% wymaga np. wycinania obiektów, skłądania warstw i innych przekształceń, które sa niedostępne w NXie

Capture One pozwala robić warianty. np. 4 jednego zdjęcia. Można każdy zaczynać od zera, albo od ostatnich ustawień. fajna rzecz tym bardziej, że nie tworzy on kolejnych RWAówów tylko podkłada ustawienia do wariantów tego samego pliku. Niczego nie trzeba zapisywać. Zamykasz program, po odpaleniu masz to na czym skończyłeś. Poza tym ma możliwość ustawienia/regulacji interferencji! Nie wiem jeszcze jak to działa ale taka opcja w PRO jest. Praca w tym programie jest bardzo przejrzysta. Z resztą LR i Capture One w sensie filozofii interfejsu są do siebie podobne. Odmieńcem jest tu Silkypix, a już totalnym odjazdem NX2. Ale to moze dlatego, że mam Vistę i nie uruchamiam NX2 w trybie admina. Może to by coś zmieniło... :-)

NX1/ NX2 też pozwalaja na robienie wariantów, więc co to za plus Capture One? A co do odmienności interfejsu - wszystkie osoby, które znam zaczynające pracę z obróbką zdjęć i nie są skażone interfejsem PSa uważają NXa za cholernie intuicyjny i po ok. 5 minutach doskonale się z nim czują. Jednakże... duża część osób kótre pracowały przez długi czas w PSie czuje sie zagubione w NXie.

stig
09-11-2008, 06:26
Chociazby nie wiem jak klac na durny interface NC i jego zolwiowata prace -- jest to najlepszy soft do edycji NEFow. Pod wzgledem jakosci, rzecz jasna. Nie istnieje oprogramowanie, w ktorym operujac dwoma podstawowymi suwakami balansu, daloby sie ustawic go tak dobrze jak w NC. Obrobilem tysiace NEFow w C1 i Camera RAW, i o ile nie maja one sobie rownych pod wzgledem filozofii pracy (a co za tym glownie idzie -- jej szybkosci), to pod wzgledem jakosci finalnego obrazu niestety (nad czym ubolewam) odstaja na mile od NC NXa. Cokolwiek zlego na temat oprogramowania moze sie cisnac na jezyk, bez problemu mozna przyczepic do Nikon Capture. Niemniej wole spedzic dwie godziny sam na sam z NC, niz robiac to samo przez 10 minut w ACR. Ostatnimi czasy nawet maloznaczacych sesji reporterskich nie obrabiam w niczym innym.

h2o
09-11-2008, 18:31
Z NX2 bojuję nadal i próbuję. Testy ktore sam dla siebie robie są subiektywne. Do obróbki wybieram plik szeroko rozpięty tonalnie ale prawidłowo naświetlony. Następnie pracuję z tym plikiem na wszystkich 4 apliakacjach. Efekt pracy eksportuję do JPEGa (1:1), a następnie porównuję wszystkie 4 pliki oceniając je wizualnie. Najbardziej przyjemne dla oka dane produkuje LR 2.1, zaraz za nim Capture One. Dziś udało mi się osiągnąć duże podobieństwo do tych pierwszych na NX2. Duże, bo zostały wyprane wysokie światła i powstała plama na twarzy. Dużym jednak minusem jest szybkość pracy NX'a. W kadżdym razie bawię się dalej.

Erie
09-11-2008, 18:35
pokaż to zdjęcie proszę :)

Kraftsman
10-11-2008, 19:43
Początki z CNX były trudne - po prawdzie qrviłem na czym ziemia stoi. Wcześniej używałem różnych programów włączając m.in. C1 i LR, i wszystko w CNX wydawało się być nie takie jak powinno. Odgrzebałem dostępne tutoriale, przekopałem instrukcję, poeksperymentowałem z różnymi funkcjami. Skutek był taki, że po skończeniu triala kupiłem licencję i nie używam teraz niczego innego. Cały czas drażni mnie to, że chodzi jak muł pod górę, ale uzyskiwane efekty rekompensują tę niewygodę.

h2o
11-11-2008, 00:05
no to chyba zaczynamy się rozumieć ;-)

martur
11-11-2008, 11:29
nie miałem wcześniej do czynienia z innymi programami, więc NX jest dla mnie w miarę prosty w obsłudze, a efekty jakie można osiągnąć z pojedynczym zdjęciem są jak dla mnie rewelacyjne.

co do szybkości pracy programu - nie jest to może mistrz prędkości ale NX2 jest wydajniejszy od NX

h2o
11-11-2008, 16:25
OK. Do NX2 zniesmaczyłem się przez to co załączam. To jest maksymalne odszumienie (oba suwaczki na 100%) w trybie Better Quality.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)

Ale ćwiczymy dalej. Dokopałem się do Nikonowskich lekcji, a U-Pointy podobają mi się od pierwszych sekund użytkowania programu. Jak zacznę uzyskiwać zamierzone efekty to pewno wydam złotówki na licencje.

Erie
11-11-2008, 16:37
OK. Do NX2 zniesmaczyłem się przez to co załączam. To jest maksymalne odszumienie (oba suwaczki na 100%) w trybie Better Quality.

źródło (www.fotosik.pl)

Ale ćwiczymy dalej. Dokopałem się do Nikonowskich lekcji, a U-Pointy podobają mi się od pierwszych sekund użytkowania programu. Jak zacznę uzyskiwać zamierzone efekty to pewno wydam złotówki na licencje.

a do photoshopa zniechęcisz się jak włączysz maksymalne wyostrzanie? a do jeżdżenia samochodem zniechęcisz się jadąc krętą drogą 200 km/h?

ustawiłeś zupełnie absurdalne parametry i się dziwisz, że wyszły absurdalne wyniki

h2o
11-11-2008, 16:42
a do photoshopa zniechęcisz się jak włączysz maksymalne wyostrzanie? a do jeżdżenia samochodem zniechęcisz się jadąc krętą drogą 200 km/h?

ustawiłeś zupełnie absurdalne parametry i się dziwisz, że wyszły absurdalne wyniki
Tak ale LR w pewnym momencie zostawia i nie robi dalej już nic ;-) Co mi sie nie podobało, to że ustawiając parametry realne obraz robił się plastikowy. Dopiero doostrzenie wydobywało fakturę. W trybie FASTER funkcja działa poprawnie. Ale Better Quality - chyba jakiś błąd albo przeznaczone do wysokich ISO od 3200 w górę. Nie próbowałem jeszcze.

stig
11-11-2008, 16:56
Tak ale LR w pewnym momencie zostawia i nie robi dalej już nic ;-)Zaraz, zaraz... To Ty na slepo ustawiasz takie parametry ufajac programom? Myslalem, ze obrobke zdjec wykonuje sie pod konkretny efekt, a nie "na pamiec", czy wg zaslyszanych gdzies parametrow. Patrz na to co robisz, a nie dziwisz sie kiepskimi efektami przeforsowanych ustawien.

h2o
11-11-2008, 20:32
Zaraz, zaraz... To Ty na slepo ustawiasz takie parametry ufajac programom? Myslalem, ze obrobke zdjec wykonuje sie pod konkretny efekt, a nie "na pamiec", czy wg zaslyszanych gdzies parametrow. Patrz na to co robisz, a nie dziwisz sie kiepskimi efektami przeforsowanych ustawien.patrze patrze ale widocznie za mało rzeczy jeszcze zrobiłem. Takie mydło uznałem za błąd algorytmów. Z resztą nie jestem pierwszą osobą, która psy z qr...mi wieszała na NC. Jednak dyskusja w Wami skłania mnie poznania bardziej tej aplikacji i co czynię i za pewne za pół roku jak ktoś zacznie podobnie jak ja, to przyjmę taką samą postawę ;-)

stig
11-11-2008, 20:37
patrze patrze ale widocznie za mało rzeczy jeszcze zrobiłem. Takie mydło uznałem za błąd algorytmów. Ustawiles maksymalne wartosci jakie oferuje program i sie dziwisz? Do odszumiania wystarczy 10-20%. Nie sadze, zebys na pokazanym przykladzie mial taki szum, ktorego nie usuna podane wartosci intensity.

h2o
11-11-2008, 21:30
Ucze sie

źródło (www.fotosik.pl)

źródło (www.fotosik.pl)

taka mała próbka ;-)

h2o
12-11-2008, 20:49
BTW największy problem mam z tonacją skóry pod NX2... Jakoś ciągle mi coś nie leży. W LR czy CO bez problemu ale nie w NX2....

stig
12-11-2008, 21:16
BTW największy problem mam z tonacją skóry pod NX2... Jakoś ciągle mi coś nie leży. W LR czy CO bez problemu ale nie w NX2....Pokaz przyklad ze skora, po wywolania tego samego zdjecia w LR i NX2.

251kris
12-11-2008, 23:32
OK. Do NX2 zniesmaczyłem się przez to co załączam.

A ja wręcz przeciwnie. Do niedawana nie używalem odszumiania w NC NX, aż z ciekawosci porownalem efekty pracy takiego programiku jak Noisewarre z NX1 własnie. Soft Nikona bardzo dobrze poradził sobie z kolorowym szumem na czarnych powierzchniach, z którym to Noisewarre miał duży problem i efekty jego pracy były mizerne.
NX potarfi kolorową ciapkę z wysokich ISO zamienić na bardzo ładne, monochromatyczne ziarenko.
Poniżej odszumiony nef z D200 na iso 1000 (ponoc nieuzywalne w tej puszce).
Tak wiem, wiem, zaraz ktoś napisze, że dobre, dzienne swiatło, nie crop 100% i takie tam...:)
Wydruk będzie równie dobry.

źródło (http://img45.imageshack.us/img45/5975/dsc9370rs2.jpg)

stig
13-11-2008, 00:06
NX potarfi kolorową ciapkę z wysokich ISO zamienić na bardzo ładne, monochromatyczne ziarenko. Poniżej odszumiony nef z D200 na iso 1000 (ponoc nieuzywalne w tej puszce).Eee tam. Chyba polowe swoich zdjec za czasow D200, zrobilem na ISO 1600. I to przy sztucznym swietle

Tak wiem, wiem, zaraz ktoś napisze, że dobre, dzienne swiatło,No wlasnie... ;) Dobre, dzienne swiatlo, wbrew pozorom daje spora roznice na korzysc "jakosci" szumu, w porownaniu do fotografowania w faktycznie ciemnych miejscach.

251kris
13-11-2008, 15:07
Eee tam. Chyba polowe swoich zdjec za czasow D200, zrobilem na ISO 1600

Ale to były dawne czasy, w których D200 robił jeszcze zdjęcia. :)

h2o
03-12-2008, 13:01
muszę przyznać, że częściej pracuję w NX niż LR ostatnio. Jeszcze troche a zasypie Was listą pytań ;-)

adrian
03-12-2008, 13:40
Chętnie poczytam, sam używam ACR'a ;-)

pierote
14-12-2008, 22:37
To ja wrzuce swoje 3 grosze.
Zalety: jakość! w NC 4.** przez konwersję nef - jpg chciałem zaprzestać fotografowania.
W NX2 rzeczywiście jpgi nie do odróżnienia (prawie) od nefowych oryginałów, nie zmienia tak dotkliwie kolorystyki.
'Wady' przedstawię w formie pytań.
Jak się używa red eye, ja punktuję oko i nic nie zmienia :?
Jak włączyć wyświetlanie windows - cascade / u góry ikonki a po jednym kliku obraz do edycji. W NC 4 było to b. proste, M.File Open.... itd.
Czy ktoś miał tak z Bathem że przy konwersji nef - jpg program nie brał pod uwagę zmian w WB. Parę razy w NC 4 wołałem 100-200 fotek i balans bieli pozostawał domyślny (np. Daylight/Direct D.... - 5200K) a nie taki jak ustawiłem. Wku... mie to i konwertowałem po sztuce :neutral:

Erie
14-12-2008, 23:55
To ja wrzuce swoje 3 grosze.
Zalety: jakość! w NC 4.** przez konwersję nef - jpg chciałem zaprzestać fotografowania.
W NX2 rzeczywiście jpgi nie do odróżnienia (prawie) od nefowych oryginałów, nie zmienia tak dotkliwie kolorystyki.
'Wady' przedstawię w formie pytań.
Jak się używa red eye, ja punktuję oko i nic nie zmienia :?
Jak włączyć wyświetlanie windows - cascade / u góry ikonki a po jednym kliku obraz do edycji. W NC 4 było to b. proste, M.File Open.... itd.
Czy ktoś miał tak z Bathem że przy konwersji nef - jpg program nie brał pod uwagę zmian w WB. Parę razy w NC 4 wołałem 100-200 fotek i balans bieli pozostawał domyślny (np. Daylight/Direct D.... - 5200K) a nie taki jak ustawiłem. Wku... mie to i konwertowałem po sztuce :neutral:

- z batchem musisz nadpisać ustawienie "development section" bo tam jest ustawienie WB
- z kaskadą - nie bardzo rozumiem co chcesz, przezcież to działa - Window -> Cascade
- red eye - klikasz na czerwonym elemencie

h2o
15-12-2008, 01:22
- z batchem musisz nadpisać ustawienie "development section" bo tam jest ustawienie WB
- z kaskadą - nie bardzo rozumiem co chcesz, przezcież to działa - Window -> Cascade
- red eye - klikasz na czerwonym elemencie
to ja też spróbuje bo też mnie wkur....a że nie kopiuje WB.

pierote
16-12-2008, 08:30

"development section" - nie wiem, gdzie to znaleźć?
'Window -> Cascade' - nic nie działa

h2o
28-10-2009, 01:29
jednak mieliście rację co do NX2. Jestem już legalny - NX2 v2.2.0 ;-)