Zobacz pełną wersję : Śląsk - kto zademonstruje D70(s) / D80 ?
Witam.
Mam pytanie - prośbę do posiadaczy Nikonów D70 / D70s / D80 z okolic Tarnowskich Gór.
Czy można by się umówić na jakąś demonstrację i pogawędkę na temat tych modeli.
Oglądanie w sklepie to jednak nie to samo, co rzeczowa rozmowa z jakimś pasjonatem, który potrafi opowiedzieć co nieco o swoim aparacie foto (i w miarę obiektywnie pokazać jego wady i zalety) :)
Witaj, rozumiem ze szukasz swojego modelu? ;)
Zabrakło w Twoim zapytaniu jednego z super Nikosiów - D50 !!!
Miałem i d70 i d70s i d80... teraz posiadam d50 i na obecną chwilę nie zamienilbym się już na żaden z powyższych...
Zmiana miała podłoze finansowe - ale jakos nie zal mi d80 i 18-200 VR-a ;)
Wiem jedno: nawet jezeli kiedyś zapragnę innego modelu, np d90, to d50-tki już nie oddam nikomu (głównie dlatego, ze nabyłem go za niecałe 600 zł z 4.000 zdjęć na liczniku, a niedawno kupiłem taki kumplowi - równie tanio i rownie dobrze - wiec okazji jest troche)
Oczywiscie jestem total amatorem ale swoje wiem ;)
Głównie dlatego ze "macałem" każdego pacjenta po kilka miesiecy...
Warto brac d50 pod uwage z WIELU względów - jednak najwazniejszy to swietne szumy, o niebo lepsze niz w pozostałych (a szumy są wazne, to pewnie już wiesz)
Jeżeli masz czas w weekend i ochotę podjechania do Gliwic, to mogę wziąć D70s ze sobą ;)
Witaj, rozumiem ze szukasz swojego modelu? ;)
Zabrakło w Twoim zapytaniu jednego z super Nikosiów - D50 !!!
frostic, trafne spostrzeżenie :)
Przyznaję, nie dokładałem go do tej listy, podobnie jak D40, bo mam lekki uraz do współczesnych "amatorskich" aparatów. Niby mają sporo funkcji, ale dostęp do nich jest zwykle niewygodny, a całość jest sztucznie poograniczana tu i tam. A to AF jest daremny, a to coś tam jeszcze...
Wolę używany sprzęt, za to trochę wyższej klasy (na tej samej zasadzie, po lekturze jednego wątku tutaj, kupiłem używane EIZO L768 :mrgreen:)
Co nie oznacza, że nie rozważam też kupienia D40/D50 na początek.
frostic, gdyby co, to D50 pokażesz ? :)
Jeżeli masz czas w weekend i ochotę podjechania do Gliwic, to mogę wziąć D70s ze sobą ;)
Do Gliwic mam blisko, myślę, że wygospodaruję trochę czasu. Dziękuję za info, odezwę się jeszcze na PW.
pomiędzy d40 a d50 jest przepaść - tego nie da sie porównac!
D50 nigdy nie można nazwać aparatem amatorskim.
Na tym forum jest wielu ludzi którzy od lat robią śluby i inne tematy D50-tką
Moim skromnym zdaniem nie jest to więc uproszczona wersja d70 ale udoskonalona...
stachmuszel
06-11-2008, 10:02
:-) :-) :-)
eldritch
06-11-2008, 10:31
No tak to jest przecież lustrzanka klasy Hi-end.
Jeżeli ktoś tak mówi tzn. że chyba "nie dorósł" do "możliwości" D50... :mrgreen:
tymancjo
06-11-2008, 10:34
pomiędzy d40 a d50 jest przepaść - tego nie da sie porównac!
Na tym forum jest wielu ludzi którzy od lat robią śluby i inne tematy D50-tką
Moim skromnym zdaniem nie jest to więc uproszczona wersja d70 ale udoskonalona...
Nazwac można, zielony program ma.
A co do samej puszki, to zrobiła dla mnie 50k fotografii i uważam d50 za super nikona. Ciągle go mam i używam do spółki z d300. Robiłem nim śluby i to do iso 1600, jak sie go okiełzna to i w tym względzie daje fajnie rade. AF wcale nie jest taki zły - a do tego nie wykazywał u mnie żadnych znanych z profi modeli przypadłości bf/ff i innych z F w nazwie :)
pozdrawiam,
driftmen
06-11-2008, 10:52
Używam i polecam D50 świetna puszka, zdjęcia rewelacyjne nawet prosto z puszki.
No tak to jest przecież lustrzanka klasy Hi-end.
Jeżeli ktoś tak mówi tzn. że chyba "nie dorósł" do "możliwości" D50... :mrgreen:
raczej chodzilo mi o to ze w zestawieniu z D40 nie można nazwac go w ten sposób ;)
wiem ze jest kilka lepszych i ciekawszych modeli ale 50-tka jest bardziej niż ok!
Zwłaszcza w klasie nizej cenowej - a w zestawieniu cena/możliwosci no to już 1 liga ;)
No tak ... zielone pole posiada i wbudowaną lampe....
No ale kto po tygodniu zabawy o nich pamieta? ;)))
rafal0325
06-11-2008, 12:17
No i prosze kogo ja tu widze,dajcie znac jak bedziecie robic jakąs ustawke w Gliwicach moze tez podjade.
No i prosze kogo ja tu widze,dajcie znac jak bedziecie robic jakąs ustawke w Gliwicach moze tez podjade.
jakby jeszcze kolega podjechał z laptokiem to mógłbym pokazać co nieco nt. obróbki zdjęć ;)
Niedziela mogłaby być ? Godzina i miejsce do ustalenia. Laptoka mogę zabrać.
W sobotę nie dam rady, impreza rodzinna.
niedziela jak najbardziej ok :)
daj mi na priv nr telefonu to w sobotę zadzwonię i się umówimy na konkretną godzinę.
eldritch
08-11-2008, 13:04
raczej chodzilo mi o to ze w zestawieniu z D40 nie można nazwac go w ten sposób ;)
wiem ze jest kilka lepszych i ciekawszych modeli ale 50-tka jest bardziej niż ok!
Zwłaszcza w klasie nizej cenowej - a w zestawieniu cena/możliwosci no to już 1 liga ;)
No tak ... zielone pole posiada i wbudowaną lampe....
No ale kto po tygodniu zabawy o nich pamieta? ;)))
może już nie brnijmy w tym kierunku,
D50 to bardzo dobry...
...aparat amatorski...
jak chcesz to mam d80 i chętnie Ci pokaże :) mieszkam w dzielnicy zabrza, rokitnicy, więc blisko ;) jakby co odezwij się
Jak chcesz zobaczyć D90 też daj znać:)
Kolega asche zadzwonił i wstępnie mamy ustalone - niedziela, gliwickie Forum, godzina 14.
Jak ktoś chce dołączyć, to chyba nie ma przeszkód :-D
PS. Właśnie się obudziłem i stwierdziłem, że trzeba by kompa wyłączyć...
Dziękuję niniejszym koledze asche za demonstrację i możliwość pobawienia się zestawem D70s i AF-S 18-70. Jak równieć za cenne uwagi o możliwościach i niedostatkach puszki, jak też o "postprocessingu".
Pomimo faktu, że przyniosłem Pentaxa K10D, spotkanie przebiegło w miłej i przyjacielskiej atmosferze :-D
Spodobał mi się grip (w mojej sporawej ręce dobrze leży) i SWM (cichutki i szybciutki), jak też fajny odgłos lustra i migawki. Rozczarował trochę wizjer, szczególnie w bezpośrednim starciu z Pentaxem...
Potem wstąpiłem jeszcze do Fotojokera, gdzie obejrzałem D80. Wizjer sporo lepszy, wielkościowo i "jasnościowo" mniej więcej jak w K10D, natomiast grip jakby mniejszy niż w D70s. Albo inny. Trudno określić. W sumie też podobny jak w K10D. Ogólnie wiem mniej więcej jak wygląda wielkość, "feeling" i ergonomia tutułowych puszek.
A teraz zaszyję się w kąciku z kalkulatorem i zastanowię, na co ewentualnie wydać oszczędności... :-D
No problem, polecam się na przyszłość ;)