PDA

Zobacz pełną wersję : D60 czy D80?

angie007
05-11-2008, 00:11
zastanawiam się nad kupnem lustrzanki cyfrowej i myślę nad tymi dwoma korpusami... Czy są między nimi jakieś znaczące różnice? (poza ceną) I czy lepiej kupić w zestawie Nikon D60 + obiektyw AF-S DX 18-55 mm G ED + obiektyw AF-S DX 55-200 mm G ED czy osobno Nikon D80 i obiektyw Nikon 18-55mm f/3.5- 5.6 VR ??

autograf
05-11-2008, 00:13
Górny wyświetlacz, śrubokręt, ergonomia - mało?

mrpawcio
05-11-2008, 00:19
zamiast 18-55 lepiej 18-70 lub 18-105 VR. No i oczywiście warto dołożyć do D80.

djjaca
05-11-2008, 00:45
Górny wyświetlacz, śrubokręt, ergonomia - mało?

Pozwolę sobie jeszcze dodać : jak dla mnie lepszy i wygodniejszy uchwyt niż w D60.

Sam niedawno zamieniłem D40 na D80 i to właśnie głównie za sprawą śrubokręta w D80 ( teraz mam większy ich wybór i przede wszystkim są tańsze :) )

durom
05-11-2008, 10:02
Bez dyskusji warto D80

Darek_D80
05-11-2008, 11:06
Potwierdzę słowa mojego przedmówcy - tylko D80 i pomyśl o czymś jasnym oczywiście oprócz "zuma", np. stałeczka 50 f1.8, miałem taki zestaw, świetna zabawa. Wcześniej robiłem zdjęcia na N18-135 - bez porównania.
Pozdrawaim

Wida
05-11-2008, 12:14
Przez wzgląd na to, że różnice są znaczące (przynajmniej dla mnie) - bierz D80 :-)

miodzik
05-11-2008, 12:47
a mi to czasem ręce opadają widząc nowy temat osoby, która zarejestrowała się dopiero co na forum i nawet nie spróbowała opcji "SZUKAJ" tylko od razu sru temacik w stylu jak ten.
Osobiście sam zdecydowanie polecam D80 zamiast D60, ale jeszcze bardziej zdecydowanie polecam skorzystanie z opcji "szukaj" (bo po to ona jest) aby dowiedzieć się czegoś więcej na temat obu korpusów. Wklejać linków do podobnych tematów nie będę, bo jak sam wpisałem obie frazy do szukania to stron wyskoczyło aż nadto aby dać choćby jedną konkretną.
Czyli konkretnie i zdecydowanie polecam zrobić kawę (herbatę) i poczytać co już było wałkowane na forum niejednokrotnie..

Pozdrawiam!

p.s. ale i tak uzbieraj na D80 ;-)

badabuzz
05-11-2008, 13:39
Bez dwóch zdań bierz Nikona D80, bo to rewelacyjna puszka, która wciąż ma potencjał.
Do tego wiekszy ekran, lepsza budowa, lepsza matryca, wiekszy wyswietlacz, rugi wyswietlacz, srubokret... kurde nie ma porównania z D60 (nie to co D80<--->d90)

baku127
05-11-2008, 13:52
Zdecydowanie D80.Było już na forum.Sa tacy którzy kupili d40 a póżniej żałowali,ze nie dołozyli do 80

VanRay
05-11-2008, 13:58
jak wyżej, d80

djjaca
05-11-2008, 15:23
Zdecydowanie D80.Było już na forum.Sa tacy którzy kupili d40 a póżniej żałowali,ze nie dołozyli do 80

Ja się zalliczam do takich co żałowali i dwa razy musilei zapłacić i tym oto sposobem jedno fajne szkło poszło koło nosa :(

wilk325
05-11-2008, 15:24
Za przedmówcami - zdecydowanie D80 z tych dwóch.

djjaca
05-11-2008, 15:26
Bez dwóch zdań bierz Nikona D80, bo to rewelacyjna puszka, która wciąż ma potencjał.
Do tego wiekszy ekran, lepsza budowa, lepsza matryca, wiekszy wyswietlacz, rugi wyswietlacz, srubokret... kurde nie ma porównania z D60 (nie to co D80<--->d90)

Ekran akurat mają taki sam 2,5 cala 230 000 piksli :)

angie007
05-11-2008, 16:16
Dziekuję za odpowiedzi.
DO MIODZIK: conieco szukałam na forum, jednak nie znalazłam tego czego chciałam- mój błąd bo pewnie źle szukałam ;) teraz zrobiłam to na pewno dobrze i dużo się dowiedziałam.
Rozpatruję teraz kupno obiektywu Nikon lub Sigma 18-70 VR do D80 w granicach 700-800 zł.

dziulas
05-11-2008, 16:36
18-70VR ?? Z VR to raczej 18-55 lub 16-55

Vargas
05-11-2008, 16:45
Widze żed sami wielcy znawcy piszą na ten temat.
No ludzie może jakieś konkretne cechy,różnice itp. pomiedzy D60 a D80. To że lepiej sie trzyma to nie znaczy odrazu że D80 jest o niebo lepszy. Proszę o konkrety

angie007
05-11-2008, 16:56
Widze żed sami wielcy znawcy piszą na ten temat.
No ludzie może jakieś konkretne cechy,różnice itp. pomiedzy D60 a D80. To że lepiej sie trzyma to nie znaczy odrazu że D80 jest o niebo lepszy. Proszę o konkrety

może sam cos napiszesz skoro wszyscy tu się nie znają.

Articool
05-11-2008, 17:06
Były podane konkrety... śrubokręt, ergonomia, górny wyświetlacz to są słowa autografa ;]

bognik
05-11-2008, 17:18
Oczywiście, że D80 :-D

Nie wspomniane zostało, że D60 ma tylko 3 pola ostrości. D80 ma ich 11 ;)

Nie jestem pewna, ale chyba D60 tak jak D40 nie posiada pomocniczego pokrętła sterowania, więc wartość przysłony z tego co słyszałam zmienia się gdzieś w menu.

lannes
05-11-2008, 17:30
wartość przysłony z tego co słyszałam zmienia się gdzieś w menu.

No już bez przesady z tym gnębieniem d60 :)

kazujaman
05-11-2008, 17:37
Nie jestem pewna, ale chyba D60 tak jak D40 nie posiada pomocniczego pokrętła sterowania, więc wartość przysłony z tego co słyszałam zmienia się gdzieś w menu.

Zmienia się kombinacją klawisz-pokrętło.

Lepiej oczywiście brać D80, jeżeli tylko są pieniądze - po prostu łatwiej tym aparatem zrobić dobre zdjęcie, ze względu na wygodę obsługi i pełen dostęp do szkieł AF. Przy czym linia D40/x/60 to też nie są złe aparaty - do nauki podstaw doskonałe.

bognik
05-11-2008, 17:39
No już bez przesady z tym gnębieniem d60 :)
Wiesz jakie to jest niewygodne? Próbowałam na D40 i szczerze nie polecam :mrgreen:

EDIT:

Zmienia się kombinacją klawisz-pokrętło.
Dobrze wiedzieć. Mając na jakiś czas w rękach D40 kolegi nie doszłam do tego. Miałam mu pokazać jak ustawiać czas i przysłonę i ... zgłupiałam, bo w moim D80 są wspomniane 2 pokrętła :)

angie007
05-11-2008, 17:47
nie chcę aparatu do nauki podstaw- to mam już za sobą ;)
chcę rozwinąć moje umiejętności.
teraz już wiem co chcę kupić.
Dziękuję wszystkim za fatygowanie się.

autograf
05-11-2008, 17:48
Dziekuję za odpowiedzi.
DO MIODZIK: conieco szukałam na forum, jednak nie znalazłam tego czego chciałam- mój błąd bo pewnie źle szukałam ;) teraz zrobiłam to na pewno dobrze i dużo się dowiedziałam.
Rozpatruję teraz kupno obiektywu Nikon lub Sigma 18-70 VR do D80 w granicach 700-800 zł.

Z obiektywów to polecam Nikkora 18-70/3.5-4.5.

Całkiem dobre optycznie szkiełko, nie za ciemne, metalowej konstrukcji. Bagnet również metalowy.

Używany znajdziesz za ok 500-600zł. Sam od takiego zaczynałem. Moim skromnym zdaniem - doskonały wybór!

Wielu z nas do dziś go posiada w swojej torbie ;)

kazujaman
05-11-2008, 17:50
Dobrze wiedzieć. Mając na jakiś czas w rękach D40 kolegi nie doszłam do tego. Miałam mu pokazać jak ustawiać czas i przysłonę i ... zgłupiałam, bo w moim D80 są wspomniane 2 pokrętła :)

Konkretnie klawisz kompensacji ekspozycji (czarne-białe/+-) ;] Oczywiście dotyczy trybu M. W A wystarczy samo pokrętło.

autograf
05-11-2008, 17:53
Konkretnie klawisz kompensacji ekspozycji (czarne-białe/+-) ;] Oczywiście dotyczy trybu M. W A wystarczy samo pokrętło.

W "S" także.

kazujaman
05-11-2008, 17:58
W "S" także.

Także - a jakże. Ale do zmiany czasu. To jeszcze dopowiedzmy, że w P działa jako na klawiszu stoi czyli do kompensacji ekspozycji.

maciusd
05-11-2008, 18:06
D40 mialem 4 miesiace, opchnolem i kupilem d80, minelo kilka tygodni i kumpel kupil d60, jak robilismy porownanie (jak by bylo co;) to w d60 jest fajny bajer przy recznym ustawianiu ostrosci, drabinka ekspozycji w wizjerze pokazuje ile i w ktora strone krecic pierscieniem. d60 ma lepszy(bardziej miekki,wiekszy i wygodniejszy) wybierak 4-ropozycyjny i czyszczenie matrycy(jeszcze nie przetestowalismy jakie efekty daje) ja mam d80 i za chiny bym nie zamienil na d60 kumpel tez jak by teraz kupowal to tylko d80 lub wyzej. na korzysc d80 jeszcze dorzuce podglad glebi osrtosci i pokaz slajdow z przejscami i dzwiekiem(po podpieciu do tv). Zaporzycz sie i wez d80!!!!

pozdrawiam :)

autograf
05-11-2008, 18:11
D40 mialem 4 miesiace

Jeśli to komuś ma pomóc - ja miałem 30 dni ;)

pieczarek
05-11-2008, 18:15
Wszystkim niedopieszczonym, sfrustrowanym możliwościami D60 polecam próbkę zdjęć forumowej koleżanki so_martinia
http://www.flickr.com/photos/so_martinha/

Chyba połowa z tych fotek została zrobiona Nikonem D40. Potraficie odróżnić które? Jeśli nie, to D60 z pewnością na długo starczy początkującemu.

Seeker
05-11-2008, 18:19
Z konkretow, to w D60 nie mozna pokretel zamienic rolami (przyslona/czas) ;), a bardzo mi ta funkcja odpowiada.
Wizjer z innej bajki, kineskop w nocy nie oslepia i nie trzeba przy kazdej funkcji wchodzic do menu.

Zdjecia takie same, ale z D80 jest szybciej i przyjemniej.

autograf
05-11-2008, 18:21
Wszystkim niedopieszczonym, sfrustrowanym możliwościami D60 polecam próbkę zdjęć forumowej koleżanki so_martinia

Chyba połowa z tych fotek została zrobiona Nikonem D40. Potraficie odróżnić które? Jeśli nie, to D60 z pewnością na długo starczy początkującemu.

Nie zapomnij wspomnieć, iż koleżanka so_martinha obecnie fotografuję D300. Ciekawe czemu?

kazujaman
05-11-2008, 18:21
Jeśli to komuś ma pomóc - ja miałem 30 dni ;)

Ja prawie rok - ale jakie to ma znaczenie? D40/60 wbrew pozorom też może służyć do robienia świetnych zdjęć, zwłaszcza jak mu się dobierze odpowiednie szkła,wyposaży w lampę i zaprzyjaźni z RAWami. Tylko,że w tej chwili D80 kosztuje tyle, ile ja rok temu płaciłem za D40, więc nie ma się co zastanawiać tylko korzystać z okazji ;]

pieczarek
05-11-2008, 18:47
Nie zapomnij wspomnieć, iż koleżanka so_martinha obecnie fotografuję D300. Ciekawe czemu?
Pewnie powodem był rozkoszny kobiecy kaprys.
Sęk w tym, czy potrafisz odróżnić te zdjęcia, które zrobiła D40 od tych, które zrobiła d300.

autograf
05-11-2008, 19:35
Pewnie powodem był rozkoszny kobiecy kaprys.

Niespełna rok temu, wymieniłem garść PMemek z koleżanką. To był moment kiedy kupowała D300.

Jak byś je przeczytał - również byś WYKLUCZYL kobiecy kaprys.

bognik
05-11-2008, 20:22

Oczywiście, zdjęcia robi człowiek za pomocą aparatu, i to głównie od niego zależy jakie te zdjęcia będą. Można mieć D3 i mieć gorsze zdjęcia od tych zrobionych D40 ... Tu bardziej chodzi o wygodę w korzystaniu ;)
Tym bardziej, że:

Tylko,że w tej chwili D80 kosztuje tyle, ile ja rok temu płaciłem za D40, więc nie ma się co zastanawiać tylko korzystać z okazji ;]
I o to m.in. chodzi, dużej rozbieżności cenowej między D60 a D80 nie ma ;)

frostic
05-11-2008, 20:49
A ja powiem tak:
Na początek (ale nie tylko) nie ma lepszego zestawu niz D50 + 18-70 (koszt używanego zestawu z przebiegiem ok 5000 zdjec to ok 1000-1100 zł, doskonałe parametry, genialne szumy, ergonomia, wymiary, itp)
Zestaw ten doprowadzi Cie docelowo do D90 + jakiś VR(nowoczesna konstrukcja z wieloma możliwościami, ciekawa cena, która za kilka miesiecy bedzie jeszcze ciekawsza;) )

Miałem D80 + 18-200VR ale z uwagi na "potrzebe finansowa" zmuszony byłem do "zejscia" na D50 i 18-70. I powiem szczerze - jestem w pozytywnym szoku! Mówie to jako amator, który już sporo jednak widział ;)

Zdecydowanie zapomnij o D40 czy D60 - szkoda czasu, pieniędzy i nerwów pt "czamu ta stałka mi nie działa na AF"! ;)

kazujaman
05-11-2008, 23:11
Oczywiście, zdjęcia robi człowiek za pomocą aparatu, i to głównie od niego zależy jakie te zdjęcia będą. Można mieć D3 i mieć gorsze zdjęcia od tych zrobionych D40 ... Tu bardziej chodzi o wygodę w korzystaniu ;)

O to,to,to ;]

Co do D50, to też jest pomysł, zwłaszcza, gdy budżet napięty. Ale mimo wszystko warto się zastanowić nad D80,nowy za 1700, używany za 1200-1300, a jest to model nowszy i bardziej zaawaansowany. No i nieco mniejsze ryzyko nagłego zgonu sprzęta ;)

dominicus
28-11-2008, 17:48
Pozwolę sobie nieco odświeżyć wątek. Tak sobie to czytam i dalej nie wiem co kupić. Piszecie ze D60 da jakościowo takie same fotki jak D80, tylko z tym drugim się mniej namęczymy. Wiem że D60 nie ma śrubokręta co skutkuje brakiem wykorzystania pełnych możliwości np. Nikkora AF 50mm f/1,8D czy Nikkora AF 85mm f/1,8D. Fajne obiektywy. Brak drugiego kółka, zewnętrznego wyświetlacza, podglądu głębi ostrości. Wszystko to wiem. Zdaję sobie sprawę że D80 już raczej tańszy nie będzie. D80 to sprawdzony sprzęt który cieszył się dobrą opinią użytkowników. Po biednej D60 wszyscy jadą jak po przysłowiowej łysej kobyle. Zdaję sobie również sprawę z tego że kupowanie tanio kończy się tym że w efekcie dopłacimy do interesu. I tak chcąc kupić D80 zmuszony jestem kupić z 18-55 VR. To mi będzie musiało wystarczyć na jakiś czas (to i tak prawie 600 zł więcej niż za D60 z tym samym obiektywem). Z czasem wspomniane wyżej stalki i może jakieś tele. Jeśli chodzi o inne systemy to Canon powala jakością wykonania przystępnych cenowo korpusów, Sony to jeszcze nie to, Olek - szkoda że 4/3 bo sprzęt fajnie wykonany. Zostaje jedynie PENTAX, no ale to już temat na zupełnie inna historię.

blackside
29-11-2008, 14:26
Jak miałbym kupować D80.... to chyba poczekałbym pare miechów i dołożył do D90 .
A ja z mojej strony powiem że jeżeli chodzi o menu i wygode obsługi to jest banalna i szybka.
A co do dwóch pokręteł... nie wiem ale mi jedno w 100% wystarcza kółkiem zmieniam czas naciskam przycisk kciukiem i tym samym kółkiem zmieniam f- nie wiem w czym problem. Kompensacja w ten sam sposób...
A porównywanie D300 do D60 jest nie na miejscu- a idąc dalej to wszyscy co kupują D300 powinni się przerzucić na D700/D3... bo jest lepszy i ich aparaty są słabe bo tamte sa lepsze.
Dane aparaty są do danych odbiorców, nie wszyscy robią zdjęcia portretowe/ sportowe- nie wszyscy mają zacięcie pro do fotografii - i D60 a nawet D40 jest wystarczającym aparatem i jak ktoś napisał prawdopodobnie nikt nie rozróżni zdjęć z D60 a D300.
Jeżeli ktoś robi dziesiątki zdjęć , ciągle pracuje z aparatem to fakt powinien kupić ergonomiczne body , które nie będzie nastręczało problemów- ale nie każdy ma takie podejście .
Tak czytając za i przeciw które piszecie to dochodzę do wniosku że wielu z piszących nie miało nawet D60 w ręce. Zmiana przysłony w menu<szok> Co za bzdura z dodatkowym klawiszem- to jest prawdą tylko w trybie M w innych nie. Nie myślę tylko o Was tylko o ogólnej nagonce na ten aparat.
Ja brałbym D60 i nie przejmowałbym się opiniami że jest gorszy od D80 . A jeżeli masz zamiar kupić szkła bez silnika to wtedy faktycznie D80 . Jeśli nie wolałbym zostawić te 500zł na inne wydatki bądź zbieraj na D300 :-)
Każdy aparat ma swoje zalety i wady musisz sama wiedzieć co wymagasz od aparatu. Ja mam D60 i poza tym że mam kilka "brzydkich pikseli" mały zakres ogniskowych jestem po 3 miesiącach bardzo zadowolony. Jak myślę o zmianie to tylko na D300.
Z Zalet to naprawdę fajne menu, jak narazie skuteczne czyszczenie<4,5tyś> niezła lampa, zdjęcia z iso1600 nie są złe, Dobra praca pomiarów, i jak na moje duże ręce doskonale podkreślam doskonale się trzyma. Kolory są naturalne i nie widzę by kolor czerwony przebijał się ... aha i drabina ostrości jest naprawdę fajna<pomaga przy ostrzeniu manualnym> Menu retuszu też jest b. fajne.
A z wad- po 4,5tys mam kilka pikseli świecących <widać tylko na ciemnym niebie, zdjęciach nocnych-na zwykłych zdjęciach nie ma nawet na maxx cropie??>, pierścień manualnego ostrzenia w kicie 18-55VR to kpina<ale działa tylko troszkę cierpliwości czasem trzeba>,Balans bieli w świetle żarowym <świetlówki energooszczędne, niektóre lampy uliczne> potrafi się zgubić i dać zbyt ciepłe kolory.Niestety brak możliwości zapisu Raw + jpeg fine- to myślę duża wada. A no i bateria dla niektórych 400 zdjęć to może być trochę mało.
Dla mnie aparat warty swoich pieniędzy.

GeparD
29-11-2008, 22:29
a ja troche uderzez z innej beczki
nie wiem czy autor juz sie zdecydowal czy nie ale z tego co widze to ludzie zachwalaja wyzszoszc d80 nad d60 ale z jakiego punku widzenia? z punktu widzenia czlowieka, ktory jzu swoje przeklikal w swoim zyciu i wie co to jest GO, kompensacja ekspzycji, braketing i tym podobne twory, auytor watku zadal bardzo ogolne wg mnie pytanie, nic nei napisal o swoim doswiadczeniu, moze cykal jakies foty manualem (zenit, canon, nikon) it ylko chce sie przesiasc na cyfre, a moze wogole nie mial do czynienia z fotografia z prawdziwego zdarzenia i wg mnie jesli to drugie to zwykly uzyszkodnik nie zauwazy roznicy a nawet powiem szczerze i smialo, biez slabsze body a uderz w lepsze szklo, sam jestem swierzym nabywca kitu d80 + 18-55 i jedyny blad jaki zrobilem to... wziecie 18-55 zamiast stalki N50 1.8D, ale ja juz jakies doswiadczenie w cykaniu mam i wiem czego mniej wiecej moge spodziewac sie po d80... jesli ty nie miales do czynienia z zadnym aparatem fotograficznym oprocz maupki to wez to co lezy ci lepiej w lapie, ergonomia jest rownie wazna jak zaawansowanie

Domis
30-11-2008, 22:08
Tak a propos, ktos nie pomyslal i w d90 nie ma czujnika przylozenia oka - ekran LCD z tylu swieci sie caly czas.
W d60 czujnik jest...

Sin
01-12-2008, 06:27
Jak miałbym kupować D80.... to chyba poczekałbym pare miechów i dołożył do D90 .
[...]
Ja brałbym D60 i nie przejmowałbym się opiniami że jest gorszy od D80 . A jeżeli masz zamiar kupić szkła bez silnika to wtedy faktycznie D80 . Jeśli nie wolałbym zostawić te 500zł na inne wydatki bądź zbieraj na D300 :-)
Dziwny tok rozumowania - warto dolozyc 1k do D90 dla znikomych roznic wzgledem D80, a nie warto dolozyc 500pln do D80 dla istotnych roznic wzgledem D60?

irek6311
01-12-2008, 17:28
Czytając ten temat wnioskuję że D80 już nie robi fotek .. D60 i D90 robią bo są nowsze ,
jak ktoś szuka aparatu do fotografii to nawet D40 zrobi dobrą fotkę !
wszystko rozbija się o kasę a zalety/różnice pomiędzy D60/D80 można pominąć (chyba że amator chce uczyć się fotografii na obiektywie stało ogniskowym wtedy D80 wymagane np) .

blackside
01-12-2008, 17:50
Moim zdaniem warto Sin< o ile kogoś stać> wszystko jest kwestją indywidualnego podejścia i jak napisał Irek kasy którą się posiada . I ja tak bym zrobił. D90 ma czyszczenie CMOS, EXpped, LV, 3calowy LCD o wyższej rozdzielczości, i jest nową konstrukcją, a no i filmy :-))) <bajer ale jest> . O wyraźnie mniejszych szumach pisać chyba nie musze.
I jak już naście razy napisałem róznice D80 wobec D60 są dla niektórych marginalne a cena 500zł już nie. Dla mnie wieksze szumy brak czyszczenia - nie są warte tej ceny. Chyba mam prawo tak uważać. A dodatkowe kółko i kilka przycisków tym bardziej.
Nie latam z aparatem godzinami , nie mam od niego odcisków, śrubokręta nie potrzebuje ...więc po co przepłacać.
Zresztą jak widać teraz wychodzą szkła z napędem... i nie sadze by wszystkie były takie kiepskie- fakt są jak na razie droższe... ale są. Zobaczymy jak to będzie.... ?
A efekt końcowy obu modeli będzie identyczny
Irek masz 100% racji- każdy aparat robi zdjęcia i skreślać jeden aparat bo nie ma czegoś co ma inny jest bzdurą.

leo2
01-12-2008, 18:09
Czytam to forum i czytam, czytam ..... co to znaczy lepszy sprzęt? droższy? bo takie odnoszę wrażenie. Kupiłem 80-kę bo taką chciałem, bo zostały mi szkła z F65, bo wiem że dam rady wykorzystać jej możliwości. Bo fotografią żyję od dzieciństwa. A czy ja zrobię lepsze zdjęcia niż ktoś 40 czy 60-ką? Trzeba nauczyć się patrzeć przez wizjer i robić zdjęcia do których nie trzeba dołączać komentarza. Kiedyś dawno temu, byłem fotoreporterem terenowym jednej z gazet i na koniec roku robili takie podsumowanie i oceniali zdjęcia. Udało mi się i moja fotka otrzymała 1 -e miejsce. Wszyscy (starzy wyjadacze) strasznie byli ciekawi jaki mam aparat. A ja się go wstydziłem pokazać bo wiedziałem że mam najgorszy (w ich mniemaniu). Może i był najgorszy ale zdjęcie miałem najlepsze. Wtedy robiłem zdjęcia Startem 66. Tak to wygląda z fotografią, nie zawsze ten najdroższy zrobi za nas fotki.

BES
01-12-2008, 18:36
leo2 to chyba musiało być dawno :D

Sin
01-12-2008, 18:51
D90 ma czyszczenie CMOS, EXpped, LV, 3calowy LCD o wyższej rozdzielczości, i jest nową konstrukcją, a no i filmy :-))) <bajer ale jest> .
Czyszczenie matrycy i 3" wysokorozdzielcze lcd to pewne zalety. LV przy braku obrotowego ekranu i wolnym ostrzeniu jest praktycznie bezuzyteczne. Expeed? A jakie z tego wymierne korzysci? Filmy? Jak sam wspomniales - bajer, do tego niezbyt funkcjonalny.

O wyraźnie mniejszych szumach pisać chyba nie musze.
Jesli gro Twoich zdjec jest robione przy czulosiach 800-1600, to faktycznie istotny glos 'za'. Ja wspomne jeszcze o braku ISO 100.

I jak już naście razy napisałem róznice D80 wobec D60 są dla niektórych marginalne a cena 500zł już nie.
Dla niektorych... Jednak dla wiekszosci sa to dwa rozne swiaty, przynajmniej pod wzgledem ergonomii \ komfortu uzytkowania - wieksze body, wiecej dedykowanych przyciskow, dwa kolka nastaw, wiekszy wizjer, 11-polowy AF, srubokret, bracketing, dodatkowy wyswietlacz, etc. Swiadomy uzytkownik potwierdzi, ze wszystko to kolosalnie wplywa na wygode i przyjemnosc obslugi aparatu. Mniej swiadomy zbagatelizuje te cechy i poszuka w kolejnej puszce glownie 'ficzerow'.

Nie latam z aparatem godzinami , nie mam od niego odcisków, śrubokręta nie potrzebuje ...więc po co przepłacać.
Ale potrzebujesz aparatu nowszej konstrukcji (nie rozumiem tego argumentu), expeed, podgladu na zywo i 3" lcd - za to jestes gotow doplacic kwote o poltora raza wieksza od wartosci Twojego obecnego sprzetu.

blackside
01-12-2008, 19:00
Nie potrzebuje ...dla tego mam D60 :-)
A gdzie masz takie rewelacje że nie ma iso100? Ma w trybie rozszeżonym...
A czasem iso 1600 się przydaje... zwłaszcza tam gdzie lampa jest nie do użycia np. szkło, gabloty itp.
Widzisz mamy różne priorytety. i dla tego nikon ma w swojej ofercie i D60 i D80 jak i wiele innych modeli :-)

Sin
01-12-2008, 19:20
A gdzie masz takie rewelacje że nie ma iso100? Ma w trybie rozszeżonym...
Programowe ISO 100, czyli tak jakby go nie bylo.

goorall
01-12-2008, 20:05
Nie dla przekory: D60 . A teraz nim się strasznie oburzycie - dla angie007 to pewnie pierwszy poważny aparat i dodatkowo kobieta ( jednak mniejsze dłonie ). Czy każdy z Was kupując samochód zaczynał od razu od dobrych, mocnych samochodów ( pomijając cenę ) . W 90 % nie bo już by tu nie pisał - tak się kończą przygody z czymś nad czym nie potrafimy zapanować. Dalej np. Polo łatwiej zaparkować niz np Passatem chociaż wygoda drugiego przeważa na pewno. Polo jest jakby bardziej kobiece i jednak tańsze , a do celu na pewno dojedzie. Mam nadzieje, że każdy rozumie o czym mówie - dla nie samochodziarzy inne porównanie - nie trzeba kupować browaru, aby napić się dobrego piwa :). D60 zrobi w trybie auto ładniejsze zdjęcia - jednak - inny target :), jest tańszy, lepiej leży w małej dłoni. Jak angie007 spodoba się "fotografia" kupi kiedyś lepszy aparat - analogia - znudził nam się samochód, mało mocy, lepsza technika jazdy itd kupujemy kolejny lepszy.

blackside
01-12-2008, 22:00
Sin więc jest czy nie? Progamowe czy nie ale jest . Jeżeli masz idealne iso 200 to po co Ci 100. ?
Wiadomo że czasem jest potrzebne ...ale to dość skrajne przypadki.

pil74
01-12-2008, 22:09
Bez wdawania się w dyskusję i czytania wcześniejszych postów D80.

Sin
01-12-2008, 22:20
Sin więc jest czy nie? Progamowe czy nie ale jest . Jeżeli masz idealne iso 200 to po co Ci 100. ?
blackside, czyli Twoim zdaniem ISO200 z D90 jest czystsze niz ISO100 z D80?

Wiadomo że czasem jest potrzebne ...ale to dość skrajne przypadki.
No nie wiem czy takie skrajne - jasne szklo, duzy otwor przyslony, mocno sloneczny dzien - a migawka tylko 1/4000s...

[...] dla nie samochodziarzy inne porównanie - nie trzeba kupować browaru, aby napić się dobrego piwa :).
Chyba nikt autorce nie proponowal wykupienia pakietu akcji Nikona. ;)

D60 zrobi w trybie auto ładniejsze zdjęcia [...]
Ladniejsze w jakim sensie? :>

blackside
01-12-2008, 22:36
Sin a Ty widzisz różnice? Ja niespecjalnie choć wpatruje się już 10 minut w 3 zdjęcia. Ale ok. :-)

Umbra
01-12-2008, 23:04
Jeśli autor wątku chce robić portrety, to zapewne zechce kupić stałkę, a te niestety na razie nie posiadają silnika = trzeba kupić d80. Nawet kiedy pojawią się szkła z silnikiem, to pewnie różnica w cenie i tak będzie na korzyść d80. Myślę, że zakup d60 ma sens, jeśli przed długi czas chce się pracować na szkłach zmiennoogniskowych z silniczkiem - wtedy najpierw zbiera się kilka szkiełek, a jak aparat przestanie wystarczać, kupi się d90 (wtedy pewnie w tej cenie, w jakiej obecnie jest d80). Z d60 też można robić rewelacyjne zdjęcia (http://www.cyberfoto.pl/akt-portret-ludzie-zycie-sport/95585-mistrzostwa-swiata-w-enduro-2008-a.htm).

GeparD
02-12-2008, 02:19
ale nad czym wy tutaj jeszcze dyskutujecie, autorka watku dwie strony temu wybrala juz aparat a wy dalej swoje
watek do zamkniecia