PDA

Zobacz pełną wersję : D200 i zdjęcia nocą, a ustawienia

zebrantez
04-11-2008, 22:06
Witam szanownych państwa:)

Jako, że ostatnio natchnęło mnie do focenia nocą, a upatrzyłem sobie taki kościółek jak poniżej, chciał bym prosić was o pomoc/poradę związaną z BW.
zdjęcie było pstryknięte D200 +18-70+UV pod latarniami o najgorszym jaki może być , kolorze - pomarańczowym. To plus jesień i noc daje mi efekty jak poniżej. Czy może ktoś z was ma jakieś doświadczenia z takich sesji.
Dodam ,że ustawień balansu bieli próbowałem auto, do światła żarówki (z ochłodzeniem temperatury o -3) i do światła fluorescencyjnego i dałem za wygraną. Próbowałem RAW poprościć na różnych wihajstrach i efekt wychodził podobnie do poniższego...Czego jeszcze można użyć?

Pzdr Marcin

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)

asit
04-11-2008, 22:34
Kelvinow?

loki_p
04-11-2008, 22:43
A wypróbowałeś najprostszą metodę polegającą na pomiarze WB?

251kris
04-11-2008, 23:11
A wypróbowałeś najprostszą metodę polegającą na pomiarze WB?

Albo jeszcze prostszą, polegająca na wywołaniu Rawa? :)

Foksik
04-11-2008, 23:15
Te latarnie nie świecą widmem ciągłym tylko pasmowym. W związku z tym próba określenia temperatury barwowej nie ma sensu.
Wniosek: Zawsze będzie coś nie tak.

zebrantez
04-11-2008, 23:25
to chyba miredy ...

251kris- to zdjęcie to chyba efekt z RAWteraz nie jestem pewien. bardzo się nie różniły raw i JPG tyle tylko, że w rawie trzeba bylo ustawiać...

251kris
04-11-2008, 23:30
...że w rawie trzeba bylo ustawiać...
I tu trafiłeś w sedno.

artko
05-11-2008, 00:09
Może spróbuj samemu ustawić sobie za pomocą kroplomierza na krzywych co ma być bielą , średnią szarością a co czernią . Ja bym próbował w taki sposób.

ayem
05-11-2008, 07:49
Hmm ten kościółek jest oświetlony różnymi światłami, to mocne światło z przodu ma inna temperaturę/kolor niż to po bokach. Ciężko będzie zrobić z tym zdjęciem coś więcej - chyba.

fafniak
05-11-2008, 08:15
Tak jak napisal Foksik - widmo takiej latarni/swiatel jest tak poszatkowane ze nie dojdziesz do czegos neutralnego - zawsze cos bedzie nie tak.
Wyjsciem ew. z sytuacji moze byc zblokowanie ekspozycji w aparacie na czasie B i latanie dookola z lampa blyskowa i oswietlenie kosciola lampa. Na nia mozesz pozakladac filtry efektowe lub korekcyjne

tomtytus
05-11-2008, 12:04
Na tym zdjęciu masz dwa źródła światła o różnej temperaturze i niestety niewiele można z tym zrobić na etapie samej techniki wykonywania zdjęcia.
Możesz ewentualnie selektywnie obrabiać poszczególne elementy obrazu w programie graficznym ale nie wiem - bo w rzeczywistości przecież też widzimy światło o różnej temperaturze.
Osobiście mogę tylko powiedzieć, że chyba jednak jest jeszcze za dużo zółci, co widać szczególnie w prawym dolnym rogu.

Pozdrawiam.

zebrantez
05-11-2008, 17:33
Dzięki za odpowiedzi
Tak próbowałem raw był mocno pomarańczowy, a jak się bawiłem regulowaniem w poszczególnych miejscach to dużo nie pomogło. Odjąłem M to znowu wszystko zielonkawe lub niebieskie. Myślałem, że może da się to jakoś łatwo skorygować, a tylko moja wiedza mi nie pozwala, ale widze, ze bedzie ciężko przeskoczyć problem.
Może potłukę żarówki w lampach z nadzieją ze wsadzą inny odcień...

Pzdr Marcin

pkos
05-11-2008, 21:02
Może potłukę żarówki w lampach z nadzieją ze wsadzą inny odcień...

Pzdr Marcin

Zobacz może wcześniej jak wyjdzie o zmroku, całkowite ciemności to niekoniecznie najlepszy czas na robienie nocnych zdjęć. Być może z większą ilością naturalnego światła będzie łatwiej korygować.

lavok
05-11-2008, 21:02
A może wywołaj dwa Raw y z róznymi ustawieniami WB i potem sklej w całosc?? inne ustawienia dla kościółka i inne dla trawy i okolic? powinno pomóc.. pozdr

Piter
05-11-2008, 22:04
albo znajdz czujnik, ktory wlacza latarnie po zmroku i przyswiec w niego latarka to zgasna i zrobisz fotke tylko z tym oswietleniem kosciola:)

Marcin T
06-11-2008, 18:47
A coś takiego?. Mistrzostwo to nie jest ale już ciut inaczej. Wątpię czy przy takim oświetleniu rama okna była śnieżno biała...
Można by się pobawić jeszcze pointami w rozjaśnianie tych ciemności przy wejściu.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

zebrantez
07-11-2008, 17:22
okno to nie problem, mogę go wyciągnąć suwakami. tylko ten pomarańczowy zafarb dookoła...:(

Witusch
07-11-2008, 18:02
A taka wersja?
http://farm4.static.flickr.com/3250/3009917675_077bd3c7d1_o.jpg

zebrantez
09-11-2008, 18:58
całkiem fajnie kolory jak na takie zdjęcie do przeróbki). zdjęcie zmasakrowane jakościowo, ale domyślam się , że to przez obróbkę jpg a nie RAW. może mi się wydaje ale trochę za duży kontrast. Na razie, jak jak tylko pogoda dopisze, wybieram się tam ponownie. Zobaczymy może coś wymyślę

JED
19-11-2008, 23:43
A ja pozwole sobie zapytac tak: a jak to wyglada na zywo? Zadne zdjecie nie oddaje tego tak, jak jest w rzeczywistosci?

Browar
20-11-2008, 00:32
Mozesz jeszcze wywolac rawa kilkakrotnie z rozym (na rozne swiatla ustawionym WB) apotem na warstwach dopasowac.

siedemczwartych
22-11-2008, 12:48
będe banalny i trywialny.... :)

a moze B&W? :)