PDA

Zobacz pełną wersję : Napęd AF w body + silnik ultradzwiękowy w obiektywie.

snik
04-11-2008, 20:33
Witam wszystkich, mam pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi w sieci więc pozwoliłem sobie spytać fachowców: Chodzi o obiektywy wyposażone w silniki ultradźwiękowe które współpracują z puszkami wyposażonymi w mechaniczne sprzęgło do napędu AF. Chciałbym zmusić aparat do wykorzystywania silnika HSM w obiektywie choćby z uwagi na jego rzekomą szybkość której nie miałem jeszcze okazji sprawdzić, jednak z tego co widzę mój D80 ostrzy za pomocą śrubokręta i to niezależnie od ustawienia przełączników. Albo napęd z body albo manual. Nadmieniam, że szkło to Sigma 17-70 HSM gdzie nie ma przełącznika jak w Nikkorach MA/M tylko AF/M. Powiedzcie czy jest coś co powinienem zrobić a na co nie wpadłem, jakoś nie chce mi się wierzyć, że mając sprzęgło w aparacie możesz zapomnieć o obiektywach napędzanych silnikami ultradźwiękowymi. I jeszcze jedno: jak z tym przełącznikiem w obiektywie, z opisu sprzedającego: "Oczywiście HSM pozwala na ostrzenie ręczne bez konieczności zmiany trybu pracy" czy tyczy to tylko aparatów bez własnego silnika? U mnie jeśli przełącznik na obiektywie jest w poyzcji AF to nawet przy ustawieniu w aparacie na manual nie mogę ruszyć pierścienia od ostrości.

Karl Johansson
04-11-2008, 20:37
Ech, w akcie desperacji przeczytaj instrukcję.
Body se może kręcić śrubokrętem do usranej śmierci.
Obiektywy z wbudowanym silnikiem nie mają śrubki, do której silnik w korpusie miałby przekazać napęd, więc to całe kręcenie i tak guzik da. A jeśli mimo tego jest AF, to wniosek jest oczywisty - działa silnik w obiektywie.

ekonet
04-11-2008, 20:42
Z opisu na stronie Sigmy (http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/83) nie wynika, że to jest obiektyw z HSM. Nic dziwnego więc, że aparat walczy śrubokrętem, bo czym ma ustawiać ostrość? W żadnym aparacie i obiektywie nie ma możliwości wyboru, jak ma być ustawiana ostrość.

snik
04-11-2008, 20:44
Wstydzę się strasznie, że nie zauważyłem braku śrubki w obiektywie. Dziękuję za odpowiedź która w zwięzły sposób wszystko wyjaśniła - zresztą pewnie nie tylko mnie.

ekonet
04-11-2008, 20:53
Spokojnie z tym wstydem. To w końcu jaki masz obiektyw - HSM czy "śrubokręt"? :)

snik
04-11-2008, 20:59
Akurat ja mam z HSM ale wiem, że Sigma robi lub robiła również wersje do Nikona bez HSM.
A i w instrukcji do aparatu nic nie znalazłem na temat sterowania obiektywami z własnym napędem, napisali tylko, że przy takich obiektywach (oczywiście na obrazku Nikkor) można ręcznie ustawiać ostrość w obu pozycjach przełącznika obiektywu zarówno M jak i A

Jatin
05-11-2008, 09:36
No właśnie jak to jest w końcu? Jak podepnę obiektyw HMS do np. D80 to będzie działał ten AF czy nie. Tak sobie myślę ze skoro AF w obiektywach HMS jest sterowany elektronicznie to nikon mógł się pokusić o wyprowadzenie sterowania na piny.

Stach2008
05-11-2008, 09:56
jak podepnę obiektyw hms...

hsm :)

Dorian
05-11-2008, 10:07
No właśnie jak to jest w końcu? Jak podepnę obiektyw HMS do np. D80 to będzie działał ten AF czy nie. Tak sobie myślę ze skoro AF w obiektywach HMS jest sterowany elektronicznie to nikon mógł się pokusić o wyprowadzenie sterowania na piny.

Będzie działał AF. HSM to silnik wbudowany w obiektyw. Tak samo jak w Nikkorach AF-S. Sądzisz, że Nikon wypuściłby np. coś takiego jak 70-200/2.8 VR AF-S specjalnie dla D40(x) i D60? :lol:

carl00s
05-11-2008, 10:18

Ale przeciez NIkon ma sterowanie na pinach. A oprocz tego - ma wbudowany silnik.
Zauwaz, ze obiektywy z wlasnym napedem maja 8 pinow (10 jezeli ma jeszcze VR). Natomiast bez napedu maja tych pinow tylko 5. Przez te trzy piny odbywa sie wlasnie sterowanie AF w obiektywie.

Mnie zastanawia jednak bardziej fakt, iz moja pucha D70s ma tylko 7 pinow...:-?

wasilewk
05-11-2008, 10:39
Ale przeciez NIkon ma sterowanie na pinach. A oprocz tego - ma wbudowany silnik.
Zauwaz, ze obiektywy z wlasnym napedem maja 8 pinow (10 jezeli ma jeszcze VR). Natomiast bez napedu maja tych pinow tylko 5. Przez te trzy piny odbywa sie wlasnie sterowanie AF w obiektywie.

Ja nie mogę się z tym zgodzić: chodzi o pewne niedokładności !

Np. mój N18-70 (KIT) ma 10 styków (nie ma VR), moja Sigma 10-20 ma też 10 (nie ma OS).
Aparat (jak zauważyłeś) ma ich zdecydowanie mniej. Jak byś obejrzał Nikkora MF 45mm, który ani nie ma napędu, ani śrubokręta do napędu z body, a ma 5 styków - to jeszcze bardziej byłbyś zdezorientowany.

Wcięło mi gdzieś adres strony z patentem Nikonowskiego Bayonet-a F - złośliwość rzeczy martwych !

Pzdr.

ekonet
05-11-2008, 10:42
Uściślijmy pojęcia, bo widzę, iż niektórzy koledzy błądzą.
1. Dany obiektyw może być albo napędzany z korpusu aparatu (tzw. śrubokrętem), albo ma własny silnik - innej możliwości nie ma (obiektywów manualnych nie bierzemy tu pod uwagę).
2. Aparat napędza obiektyw zgodnie z jego konstrukcją - śrubokrętem albo przez styki (w przypadku obiektywów z silnikiem elektrycznym).
3. Nie ma możliwości wyboru, JAK aparat ma sterować ustawianiem ostrości w obiektywie - patrz punkt 2.
4. Niektóre aparaty są okrojone z napędu mechanicznego (np. D40) - AF działa tylko przy zastosowaniu obiektywów z własnym silnikiem - SWM (Nikon), HSM - Sigma, itd.

mój N18-70 (KIT)
A co to jest, ten "KIT"?

carl00s
05-11-2008, 11:11
Ja nie mogę się z tym zgodzić: chodzi o pewne niedokładności !

Np. mój N18-70 (KIT) ma 10 styków (nie ma VR), moja Sigma 10-20 ma też 10 (nie ma OS).
Aparat (jak zauważyłeś) ma ich zdecydowanie mniej. Jak byś obejrzał Nikkora MF 45mm, który ani nie ma napędu, ani śrubokręta do napędu z body, a ma 5 styków - to jeszcze bardziej byłbyś zdezorientowany.

Wcięło mi gdzieś adres strony z patentem Nikonowskiego Bayonet-a F - złośliwość rzeczy martwych !

Pzdr.

z tymi stykami to teraz zwatpilem. Musze sie poorientowac dokladniej w necie jak to jest.
Nie zgadza mi sie tylko ta liczba pinow w szklach roznego typu - ale to jest przeciez do sprawdzenia.

A co do Twojego MF 45 - skoro ma piny, to ma pewnie tez CPU. Skoro ma CPU, to realizuje pomiar swiatla. Skoro ma pomiar swiatla - jakos musi sie komunikowac z body. Stad 5 pinow (zwykle AF maja przeciez to samo, tylko oprocz tego srubke do AF). Wiec to nam sie zgadza.
Mowie, musze znalezc to co kiedys czytalem o F-Mount i wyprowadzeniach stykow.

wasilewk
05-11-2008, 11:16
... Mowie, musze znalezc to co kiedys czytalem o F-Mount i wyprowadzeniach stykow.

Jak byś (poza japońskim) coś znalazł to daj linka.

Pzdr.

Jatin
05-11-2008, 11:48
hsm :)

Literówka

Jatin
05-11-2008, 11:55
Uściślijmy pojęcia, bo widzę, iż niektórzy Koledzy błądzą.
1. Dany obiektyw może być albo napędzany z korpusu aparatu (tzw. śrubokrętem), albo ma własny silnik - innej możliwości nie ma (obiektywów manualnych nie bierzemu tu pod uwagę).
2. Aparat napędza obiektyw zgodnie z jego konstrukcją - śrubokrętem albo przez styki (w przypadku obiektywów z silnikiem elektrycznym).
3. Nie ma możliwości wyboru, JAK aparat ma sterować ustawianiem ostrości w obiektywie - patrz punkt 2.
4. Niektóre aparaty są okrojone z napędu mechanicznego (np. D40) - AF działa tylko przy zastosowaniu obiektywów z własnym silnikiem - SWM (Nikon), HSM - Sigma, itd.

Mi nie chodzi o to czy można wybrać sposób sterowania obiektywem tylko o to czy jak podepnie się obiektyw z silnikiem do body z wbudowanym napędem np. D80 to czy będzie ono sterowało AF przez piny i czy silnik w obiektywie będzie działał inaczej mówiąc czy w korpusach ze śrubokrętem istnieje możliwość współpracy z obiektywami HSM. Jaśniej już nie umiem tego opisać.

Jacek_Z
05-11-2008, 12:08
jeśli mówimy o cyfrówkach nikona to:
- wszystkie mają możliwość sterowania silnikami w obiektywach (AF-S, HSM) (przez piny, styki jak zwał tak zwał)
- oprócz D40, D40x D60 wszystkie mają napęd śrubokręta (przez wbudowany w body silnik)
czyli - oprócz trzech powyżej wymienionych modeli wszystkie nikony mają "podwójne" możliwości sterowania ogniskowaniem obiektywu.
Od obiektywu zależy jaka z opcji będzie używana.

wasilewk
05-11-2008, 12:47
...

A co to jest, ten "KIT"?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Obiektyw_fotograficzny

Jatin
05-11-2008, 13:21
jeśli mówimy o cyfrówkach nikona to:
- wszystkie mają możliwość sterowania silnikami w obiektywach (AF-S, HSM) (przez piny, styki jak zwał tak zwał)
- oprócz D40, D40x D60 wszystkie mają napęd śrubokręta (przez wbudowany w body silnik)
czyli - oprócz trzech powyżej wymienionych modeli wszystkie nikony mają "podwójne" możliwości sterowania ogniskowaniem obiektywu.
Od obiektywu zależy jaka z opcji będzie używana.

No i o to mi chodziło :)

ekonet
05-11-2008, 13:30
A ja z jęz. angielskiego wiem, że "kit" oznacza zestaw.
Zaś z jęz. polskiego wiem, że "kit" to masa, której szklarze używają do osadzania szyb w ramach okiennych.

wasilewk
05-11-2008, 17:16
A ja z jęz. angielskiego wiem, że "kit" oznacza zestaw.
Zaś z jęz. polskiego wiem, że "kit" to masa, której szklarze używają do osadzania szyb w ramach okiennych.

Też tak samo myślałem, dopóki nie zacząłem czytać tego forum.

snik
05-11-2008, 19:18
Mi nie chodzi o to czy można wybrać sposób sterowania obiektywem tylko o to czy jak podepnie się obiektyw z silnikiem do body z wbudowanym napędem np. D80 to czy będzie ono sterowało AF przez piny i czy silnik w obiektywie będzie działał inaczej mówiąc czy w korpusach ze śrubokrętem istnieje możliwość współpracy z obiektywami HSM. Jaśniej już nie umiem tego opisać.

Sprawdziłem organoleptycznie: body z wbudowanym napędem i obiektyw z HSM; sterowanie odbywa się przy użyciu silnika obiektywu a śrubokręt się nie kręci - aparat musi widocznie dostać sygnał by nie uruchamiać silnika tylko podać sygnał sterujący na styki obiektywu. Swoją drogą dziwi mnie że aparat ma 7 pinów a obiektyw 10 (w tym przypadku) czy to oznacza, że profesjonalne lustrzanki mają więcej pinów niż 7 ?

mOSAd
06-11-2008, 23:59
D700 też ma tylko 7 styków. Ja zgaduję, choć to tylko domysły, że są następujące możliwości.
A) Są to styki na przyszłość
B) Są to styki serwisowe (na przykład do ładowania oprogramowania lub diagnostyki/kalibracji)
C) Są to styki uwzględniane w jakichś egzotycznych korpusach
D) Są to styki mechaniczne, a nie elektryczne, wyłapujące zmianę rodzaju gniazda ;)

Obstawiam A lub B ponieważ 10 styków widzę jedynie w nowych konstrukcjach.

jacektechnik
15-11-2008, 23:25
Ja posiadam D60 i body też ma 7 styków więc jak pewnie każde inne body. Mój kitowy 18-55 również posiada tyle pinów więc jeśli gdzieś jest więcej to pewnie jest tak jak napisał mOSAd

slav1973
16-11-2008, 01:43
D300 i F100 mają po 8 styków.

smokwaw
12-10-2009, 17:46
Właśnie przerabiam temat pinów, moja puszka D40x ma też ich tylko 7, obiektyw AF-S 18-55 VR (ze stabilizacją) ma też ich tylko 7 ......ale już obiektyw AF-S 18-105 VR i stałka Af-S 35 ma 8 pinów .... pytanie za 100 p. po cholerę dodatkowy pin jeśli w body nie ma nawet styku żeby go obsłużyć, chyba do jakiegoś nowego sygnału w lepszych puszkach ale jakiego?

A tak apropo Sigmy to na stronie jest uaktualnienie które modele mają HSM albo silnik

http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/145

plus

http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/169

Edit:
Skoro D700 ma 7 styków w body a D300 to też dziwne, może faktycznie to styk serwisowy a D300 ma jakieś testowe funkcje lepsze a jak w D90? Tam sa częste błędy z obiektywem 18-105 może właśnie za dużo diagnostyki hehhehe

wasilewk
12-10-2009, 18:00
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1519403#post1519403

smokwaw
12-10-2009, 18:09
Dzięki bardzo, koledzy wcześniej o to prosili.

Jednak tu nie widze dokładnego opisu co który styk przenosi za sygnały. Tylko jak jest wykonane i gdzie się znajduje wg specyfikacji.

wasilewk
12-10-2009, 18:11
Dzięki bardzo, koledzy wcześniej o to prosili.

Jednak tu nie widze dokładnego opisu co który styk przenosi za sygnały. Tylko jak jest wykonane i gdzie się znajduje wg specyfikacji.

Nikon podaje to, co jest niezbędne do Amerykańskiego Patentu. Niektóre dane firma utajnia.

Pzdr.

smokwaw
12-10-2009, 18:24
Heheh no i właśnie ciekaw jestem co takiego utajnili, a zadając pytanie inaczej co za sygnały dostaje z obiektywu D300 czego nie ma D700? (bo ma 1 styk mniej) :D

ekonet
12-10-2009, 18:49
co za sygnały dostaje z obiektywu D300 czego nie ma D700? (bo ma 1 styk mniej) :D
Dostaje sygnał, że nie jest "siedemsetką". :)

Też tak samo myślałem, dopóki nie zacząłem czytać tego forum.
Z przytoczonego przez Ciebie linku: "kit – często stosowane, niepoprawne określenie obiektywu sprzedawanego w zestawie (w znaczeniu obiektyw kitowy). Kit z ang. oznacza zestaw, czyli np. sprzedawany w jednym pudełku aparat (korpus, body) + obiektyw." (wytłuszczenie moje). :)