PDA

Zobacz pełną wersję : kalibracja drukarki

boo
04-11-2008, 17:06
Czy był już gdzieś omawiany temat kalibracji kolorów drukarek?

zero8
04-11-2008, 17:08
A co chcesz wiedziec?

boo
04-11-2008, 17:17
noszę się z zamiarem kupna kalibratora Spydre3 Printer i z dotychczasowego mojego rozeznania nie znalazłem nic alternatywnego (na tym poziomie cenowym), szukam opini na temat tego urządzenia lub czegoś podobnego, a dotychczasowe moje doświadczenia z załadowaniem detykowanego profilu icc do drukarki popczneły mnie do rozważenia kupna tego typu urządzenia, a nie zlecania kalibracji na zewnątrz

zero8
04-11-2008, 17:22
A w tej kwestii to Ci nie pomogę. Kalibrowałem tylko X-Rite-m i Gretag-em.

Czornyj
04-11-2008, 17:35
Odradzam Spydera - jest to kolorymetr refleksyjny, co nie wróży niczego dobrego. Do kalibracji drukarek z przyczyn technologicznych optymalnym rozwiązaniem jest spektrofotometr - obecnie najtańszym rozwiązaniem zbierającym bardzo dobre recenzje jest spektrofotometr ColorMunki produkcji X-Rite.

Co do kłopotów z niezgodnością kolorów, to niekoniecznie winne są profile - może to być kwestia błędnie skonfigurowanego obiegu pracy, kalibracji monitora i warunków otoczenia i oświetlenia odbitki.

Zakup własnego urządzenia kalkuluje się wyłacznie wtedy, gdy masz do wykonania większą ilość profili dla wielu urządzeń i papierów - jeśli używasz 3-4 papierów i jednej drukarki, to jest to wydatek bez sensu, tym bardziej że nawet w przypadku superłopatologicznych rozwiązań (jak ColorMunki) potrzebna jest mimo wszystko odrobina wiedzy.

boo
04-11-2008, 23:19
Dzięki za podpowiedź, ColorMunki wydaje się być ciekawą alternatywą, tylko zastanawia mnie mała ilość pół wzorcowych (tylko 50) do wczytania podczas kalibracji drukarki, w innych rozwiązaniach jest ich znacznie więcej ok.250-750, a więc wydaje się że im więcej odcieni kolorów tym kalibracja dokładniejsza. Załadowałem do mojej drukarki (HP Photosmart Pro B9180) taki profil utworzony na bazie wydruku ponad 700 odcieni i zadziałało zdecydowania - kolory na wydrukach generalnie ok. Co do opłacaalności takiego zakupu to dla jednego profilu nie ma większego sensu, ale mając parę różnych urządzeń i drukując na różnych papierach zwrot kosztów nastąpi po ok. 10 kalibracjach...

Czornyj
05-11-2008, 00:34
ColorMunki kręci profile na zestawie 2x50 próbek w zaskakująco skuteczny sposób - eksperci twierdzą, że efekty są porównywalne z profilami ukręcanymi na bazie znacznie większej ilości pomiaru, a proces jest mniej narażony na błędy pomiaru. Osobiście wykonuję profile urządzeń RGB na wzorcach 1728-o próbkowych, do tego wykonuję kilka pomiarów, które porównuję eliminując ew. błędy i potem uśredniam - jest to dość żmudne.

atar
07-11-2008, 21:21
... obecnie najtańszym rozwiązaniem zbierającym bardzo dobre recenzje jest spektrofotometr ColorMunki produkcji X-Rite.

Zgodnie z radą Czornyj (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=1509)'a (wątek (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39630)) skorzystaliśmy z oferty ColorMunki. MZ efekty są bardzo dobre (w moim przypadku zastosowanie amatorskie) i powtarzalne.

boo
07-11-2008, 21:31
jesli mozna wiedzieć: jaka drukarka i jaki papier?

atar
07-11-2008, 21:41
jesli mozna wiedzieć: jaka drukarka i jaki papier?

W moim przypadku Canon Pixma MP 610, papier: HP Premium Plus Satin-matt 280g/m2.
Kolega z grupy mirqxx (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8682) używa tego z Epsonem R2400 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=962609#post962609) . Efekty również dobre.

boo
21-11-2008, 01:11
ColorMunki - mam prośbe o pomoc:
1. czy ustwiając wygenerowany przez ColorMunki profil drukarki icm w photoshopie wybrać go także w zarządzaniu kolorami drukarki (wybór ręczny)
2. czy można skożystać z tego profilu w lightroomie ? (wg help'u wystarczy załadować ten profil w opcjach drukowania LR, ale to nie działa bo LR obsługuje profile ICC)

Tom01
21-11-2008, 15:12
ColorMunki - mam prośbe o pomoc:
1. czy ustwiając wygenerowany przez ColorMunki profil drukarki icm w photoshopie wybrać go także w zarządzaniu kolorami drukarki (wybór ręczny)
2. czy można skożystać z tego profilu w lightroomie ? (wg help'u wystarczy załadować ten profil w opcjach drukowania LR, ale to nie działa bo LR obsługuje profile ICC)

Zdjęcie trzeba skonwertować do profilu drukarki, a jaką metodą, to ma znaczenie drugorzędne. Można w PS, można przy opcjach drukowania, można zlecić to programowi obsługi drukarki. Trzeba tylko pamiętać, że na im dalszym etapie się to zrobi tym, zazwyczaj, są mniejsze możliwości kontroli tego procesu.

PS. ICC i ICM to to samo.

Czornyj
21-11-2008, 16:16
Najistotniejsze, to żeby zrobić to tylko raz. W przeciwnym razie nastąpi zdublowanie zarządzania barwą. Najlepiej wyłączyć zarządzanie barwą w driverze drukarki, a w photoshopie wybrać opcję "Photoshop manages colors" i wybrać profil urządzenia.

boo
21-11-2008, 23:49
dzięki za pomoc,
problem polegał na tym iz lightroom nie ekceptował stworzonych przez ColorMunki profili icm... stąd mój wczorajszy apel o pomoc.
Po paru eksperymentach okazało sie że porblem tkwi w nazwie, którą nadaje się profilowi.
LR nie toleruje długich nazw ze spacjami i polskimi czcionkami!!!

Paweł N.
22-11-2008, 12:50
Witam!
Ja sprawę załatwiłem w bardzo szybki i skuteczny sposób. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że nie musiałem kupować kalibratorów. Pod komputer podpiąłem 42" TV LCD (poprzez kabel DVI-HDMI). Na początku uruchomiłem Photoshop'a. Po uruchomieniu wchodzimy do zakładek EDYCJA/USTAWIENIA KOLORU. W przestrzeni roboczej wybieramy profil "RGB Monitora - Adobe RGB (1998). W profilach drukarki również pojawił się profil "RGB Monitora". U mnie fotki drukowane na drukarce Canon IP4200 (zamienniki SKY-HORSE) pokrywają się w 100% z tym, co widzę na ekranie :) I nie potrzeba do tego celu wydawać pieniędzy na drogie zabawki typu kalibrator.

Antonina
22-11-2008, 13:23
Witam!
Ja sprawę załatwiłem w bardzo szybki i skuteczny sposób. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że nie musiałem kupować kalibratorów. Pod komputer podpiąłem 42" TV LCD (poprzez kabel DVI-HDMI). Na początku uruchomiłem Photoshop'a. Po uruchomieniu wchodzimy do zakładek EDYCJA/USTAWIENIA KOLORU. W przestrzeni roboczej wybieramy profil "RGB Monitora - Adobe RGB (1998). W profilach drukarki również pojawił się profil "RGB Monitora". U mnie fotki drukowane na drukarce Canon IP4200 (zamienniki SKY-HORSE) pokrywają się w 100% z tym, co widzę na ekranie :) I nie potrzeba do tego celu wydawać pieniędzy na drogie zabawki typu kalibrator.

A jak zmieniasz papier to też używasz tego samego profilu ?:) a o TV to nawet nie pytam ;)

Tom01
24-11-2008, 11:26
Ja sprawę załatwiłem w bardzo szybki i skuteczny sposób.

Przypadkowo uzyskał Pan zadowalający (wg Pana wymagań) efekt, ale metoda nie jest godna powielania.