PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d90 akumulator gdzie i jaki??

fryzjerek
04-11-2008, 15:36
Witam noszę sie z zamiarem kupna drugiego akumulatora. Czy wiecie gdzie mozna kupic ? Tzn jest jeden na allegro ale nie wiem czy orginalny , i czy to ma jakies znaczenie. Czy ktos kupował juz jakaś podróbkę?? Jak wiecie gdzie mozna kupic tatnio to poprosze o jakies informacje . dziekuje

Szauna
17-03-2009, 10:28
Polecam firme www.batimex.pl, aku. trzyjają równie długo jak oryginały i są bezpieczne. Na allegro nie kupiłabym niesprawdzonego zamiennika.

Zen
17-03-2009, 10:31
Witam noszę sie z zamiarem kupna drugiego akumulatora. Czy wiecie gdzie mozna kupic ? Tzn jest jeden na allegro ale nie wiem czy orginalny , i czy to ma jakies znaczenie. Czy ktos kupował juz jakaś podróbkę?? Jak wiecie gdzie mozna kupic tatnio to poprosze o jakies informacje . dziekuje

Skorzystaj z wyszukiwarki. Temat był mielony dziesiątki razy.

Mariusz888
17-03-2009, 12:33
Z tego co wiem kupienie aku Nikona to nie jest wyczyn ;)

morfeuszbt
22-01-2010, 19:08
Kupiłem na allegro akumulator Firmy PREMIUM GOLD.
Pierwsze 15 (około) ładowań wykazywał podobne właściwości do orginału który także posiadam.
Zawsze wskazywał, że jest pełny póki nie padł. Wtedy już nic nie pokazywał bo nie mógł.
Po około 20 naładowaniach i prawidłowym sformatowaniu baterii przy próbach ładowania po kilku sekundach pojawia się
zielona dioda oznaczająca zakończenie procesu ładowania.
Teraz więc można ją wyrzucić do śmieci.
Trzymajcie się od tego produktu z daleka.
P.S.
urzywałem 1 rok było ok ale stopniowo trafi go szlag.
Odradzam tę firmę.

lechtom
25-01-2010, 16:47
Czy używał ktoś może zamienników firmy active-jet?

Alex Paleczny
25-01-2010, 17:18
Kupowałem już wiele razy na Allegro zamienniki Phottix. Nie narzekam, nie mam żadnej odczuwalnej różnicy w porównaniu do oryginału.

Natomiast wystrzegać się jak ognia wszelkich zamienników, które mają rzekomo większą pojemność niż oryginał. Jeszcze jak różnica jest powiedzmy 10%, to można ryzykować, ale nie ma co wierzyć w to, że naszym przyjaciołom zza wielkiego muru udało się nagle wpakować w akumulator 3x tyle pojemności.

lechtom
30-01-2010, 23:11
A jak jest przy Phottixach z odczytem przez aparat stanu naładowania akumulatora?

Alex Paleczny
31-01-2010, 16:14
A jak jest przy Phottixach z odczytem przez aparat stanu naładowania akumulatora?

Tak samo jak z oryginałem. Na górnym wyświetlaczu kreseczki, a w menu dokładnie procentowo. Nie widać żadnej różnicy w porównaniu z oryginałem.

lechtom
04-02-2010, 13:04
a ja właśnie zakupiłem akumulatorek alternatywny firmy active-jet, zobaczymy, jak się sprawdzi

Jatin
06-02-2010, 15:04
Ja jednak kupiłem oryginał

Archee
10-02-2010, 12:19
Czy używał ktoś może zamienników firmy active-jet?

Jeśli chodzi o ActiveJet to korzystałem z zamiennika EN-EL9. Praca bez zastrzeżeń, choć wydajność odrobinę niższa niż na oryginale.

lechtom
10-02-2010, 13:57
Ja swojego active-jeta testowałem w niedzielę ciągu 5 godzin na mrozie, praca bez zastrzeżeń

Kundzior
10-02-2010, 16:12
Kolega te kupił AJ już 3 miesiąc i jest zadowolony, ja w d50 kiedyś kupiłem Premium Gold, porażka, kilkanaście ładowań i koło 40 zdjęć robić zaczą. Liczba ilkości zdjeć spadała z ładowania na ładowanie. Mam w D90 zamiennik po jednym GP i Energizera, obydwa już dłuższy czas spisują się jak orginał.

maksu81
10-02-2010, 16:17
Ja juz rok na DELCIE i tez ok, nie widzę różnicy (wiec po co przepłacać :) )

Gwynbleidd
07-01-2012, 11:49
Znalazłem na allegro niby oryginalny aku, ale podejrzanie tani: http://allegro.pl/nikon-en-el3e-nowy-oryg-d50-d70-d80-d90-d200-d300-i2038249533.html co o tym sądzicie?

Ebeb
07-01-2012, 12:07
Cena sugeruje, że to podróbka, ja bym się w to nie pchał, w tej cenie warto kupić sprawdzony zamiennik. Poproś o rzeczywiste zdjęcia tyłu akumulatora, wtedy będziesz mógł zweryfikować na podstawie informatora Nikona.

Gwynbleidd
07-01-2012, 12:43
Napisałem żeby przesłali zdjęcie. Zobaczymy co to.

Gwynbleidd
09-01-2012, 21:06
Odpowiedzi brak, więc można się domyślać co to za akumulatory...

lechtom
11-01-2012, 18:15
oryginalny czy nieoryginalny, przeczytaj komentarze użytkownika, szkoda robić sobie kłopot

cocolino41
28-01-2012, 21:48
ja tez wyslałem zapytania o tych niby oryginalnych akumulatorkach z alle... - zero jakiejkolwiek odpowiedzi

wiec mówi to samo za siebie .

czy ma ktoś własne doświadczenia z Phottix Titan , chodzi czy orginalna ładowarka je wykrywa i ładuje

kzkzg
28-01-2012, 22:10
Ja mam tego Phottixa i wszystko jest ok.

cocolino41
28-01-2012, 22:20
jesli mozesz to jak długo juz go masz ?
różne są opinie o danych zamiennikach , raz delta lepsza raz phottix . ciezko cos wybrać:|

Kundzior
28-01-2012, 22:56
Phottixy są świetne, na xxx już sprzedanych ani jednej reklamacji. Także do Sony, gdzie wiecznie problem jest z zamiennikami.

jacekku
30-01-2012, 15:49
Witam,
Stałem się szczęśliwym nabywcą d90 i zastanawiam się nad dodatkowym aku. Piszecie o tym phottix że jest ok ale nie lepszy będzie np enegrizer? Są w podobnych cenach.

Kundzior
30-01-2012, 15:59
A gdzie ty tego energizera znalazłeś w podobnej cenie?? Za 70 zł??

jacekku
30-01-2012, 16:33
na aledrogo

Kundzior
01-02-2012, 13:39
na aledrogo

:) Podróba zamiennika??:PP

jacekku
01-02-2012, 18:11
Bardzo możliwe :) Ale tak czytam i chyba się zdecyduje na phottix.

matys
01-02-2012, 18:35
ja polecam hahnell mam juz ponad 1rok i trzyma lepiej niż oryginał

draco1234
02-02-2012, 14:00
U mnie Hanell nie ruszył z D90, ale na D80 od czterech lat pracuje...

BodzioBB
03-02-2012, 09:45
Właśnie po ponad roku padł mi zachwalany wcześniej Phottix. Na początku było pięknie trzymał jak oryginał gdzieś około pół roku a potem coraz słabiej a teraz w ogóle nie da się naładować. W D70s miałem najtańszy zamiennik i był ciut gorszy od oryginału po zamianie aparatu na D90 postanowiłem nie przepłacać i kupiłem zamiennik Phottixa wcale nie tani.
To był ostatni mój zamiennik , idę kupić oryginał i innym polecam tak zrobić.

Kundzior
03-02-2012, 14:52
Właśnie po ponad roku padł mi zachwalany wcześniej Phottix. Na początku było pięknie trzymał jak oryginał gdzieś około pół roku a potem coraz słabiej a teraz w ogóle nie da się naładować. W D70s miałem najtańszy zamiennik i był ciut gorszy od oryginału po zamianie aparatu na D90 postanowiłem nie przepłacać i kupiłem zamiennik Phottixa wcale nie tani.
To był ostatni mój zamiennik , idę kupić oryginał i innym polecam tak zrobić.

To od czego masz gwarancję?? Dlaczego nie wysłałeś/oddałeś na gwarancji skoro słabł?? A teraz narzekasz?? To się nazywa hipokryzja.

Zamienników HAMA, lepiej się wystrzegać, nie wiem kto to robi ale kaszanka straszna.

Hahnel są ok, ale często trafia się ze nówka sztuka jest głucha jak pień. Po wymianie na inny ten sam model zwykle śmiga jak oryginał.

Phottixy działają normalnie. Mase ich sprzedałem, nie miałem żadnej reklamacji.

Energizer boskie aku, ale cena w zasadzie jak oryginał.

Irpac
03-02-2012, 16:37
Ja Phottixów też do końca nie polecam, ponieważ u mnie w D90 nieprawidłowo podaje pozostałą pojemność (dodatkowo co chwila zeruje się licznik wykonanych zdjęć). Co prawda działa dość długo, może nawet podobnie jak oryginał (nie potrafię powiedzieć dokładnie - nie robiłem testów), ale pada bez uprzedzenia, a poziom naładowania zmienia się w obie strony - najpierw maleje, potem rośnie i znów maleje. Do zastosowań zarobkowych zatem z pewnością się nie nadają. Ale jako awaryjny zapas może być.

Kundzior
03-02-2012, 17:46
Ja Phottixów też do końca nie polecam, ponieważ u mnie w D90 nieprawidłowo podaje pozostałą pojemność (dodatkowo co chwila zeruje się licznik wykonanych zdjęć). Co prawda działa dość długo, może nawet podobnie jak oryginał (nie potrafię powiedzieć dokładnie - nie robiłem testów), ale pada bez uprzedzenia, a poziom naładowania zmienia się w obie strony - najpierw maleje, potem rośnie i znów maleje. Do zastosowań zarobkowych zatem z pewnością się nie nadają. Ale jako awaryjny zapas może być.

Masz model starszy, te aktualnie sprzedawane nie mają tej przypadłości.

A soft masz aktualny?? Tak mi przyszło na myśl.

fisty
02-03-2012, 02:59
Czy zamiennik oryginalnego akumulatora może uszkodzić mi aparat? W końcu to podróba.

Kundzior
03-03-2012, 13:32
Czy zamiennik oryginalnego akumulatora może uszkodzić mi aparat? W końcu to podróba.

W ekstremalnych sytuacjach pewnie tak. Ale nie słyszałem o takich przypadkach.

Co może się stać:
- spuchnie
- puści soki
- będzie miał jakieś zwarcie wewnętrzne może się rozgrzać do wysokiej temperatury

Nic mi więcej konkretnego do głowy nie przychodzi, oczywiście z oryginalnym wadliwym też może tak się stać, choć teoretycznie prawdopodobieństwo jest mniejsze.

motyl
04-03-2012, 15:17
Jak ktoś kupuje aparat i zamierza nim trochę popracować to nie rozumiem po co kombinować z zamiennikami. D90 kupiłem krótko po jego premierze, dokupiłem grip i dodatkowy oryginalny akumulator. Przez ten czas jak użytkuję D90 nigdy nie miałem jakiś przygód z zasilaniem. Czy te kilka złotych więcej dopłacone do oryginału nie jest warte świętego spokoju ?

Kundzior
04-03-2012, 15:48
Dobre kilka złotych, zamiennik niezły to około 100wa, a oryginał 2 i pół raza tyle.

bogdi64
04-03-2012, 18:43
Jak ktoś kupuje aparat i zamierza nim trochę popracować to nie rozumiem po co kombinować z zamiennikami. D90 kupiłem krótko po jego premierze, dokupiłem grip i dodatkowy oryginalny akumulator. Przez ten czas jak użytkuję D90 nigdy nie miałem jakiś przygód z zasilaniem. Czy te kilka złotych więcej dopłacone do oryginału nie jest warte świętego spokoju ?

bo kupuję zamienniki po ok 50zł, mam 6 aku, czyli wydałem 300, oryginał to ok 180zł razy 6szt, czyli 1080zł, nie widzę różnic w trakcie pracy w różnicy aku i mam .... "święty spokój"

dombek11
25-08-2012, 23:27
Witam,

czy ktoś z szanownych forumowiczów mial do czynienia z aku Newell ?

TUTAJ (http://allegro.pl/akumulator-bateria-en-el3e-nikon-d90-d80-d70s-d50-i2571663109.html) piszą, że gwarancja 2 lata i tak się zastanawiam, cena jest interesująca...

Pozdrawiam

P.S. Wiem, że jak się ma aparat z X "piniendzy" to nie należy szczędzić na jednym akcesorium, ale akurat w tym momencie jestem zmuszony rozważać opcję ekonomiczną...

haidi
26-08-2012, 15:15
P.S. Wiem, że jak się ma aparat z X "piniendzy" to nie należy szczędzić na jednym akcesorium

Sam odpowiedziałeś na swoje pytanie.

dombek11
26-08-2012, 23:09
Sam odpowiedziałeś na swoje pytanie.

Pytałem czy ktoś miał do czynienia a nie czy warto. W swoim "P.S." jakoś nie mogę się doczytać odpowiedzi na swoje pytanie ;) Zatem... Czy ktoś zna akumulatory tej firmy ?

Pozdrawiam

haidi
28-08-2012, 13:50
Może trochę z innej półki - sam kiedyś kupiłem zamiennik ale do sony alfa 330 i niestety nie działał jak należy - tzn po włożeniu akumulatorka pierwsze włączenie aparatu było ok ale przy kolejnym pojawiał się komunikat o nieodpowiednim zasilaniu i nie można było już zdjęć robić. Pomagało wyjęcie i ponowne włożenie akumulatorka. Oczywiście kupiłem taki, który "działał u innych" i miał najnowszego czipa. Oddałem ten akumulatorek i zainwestowałem w oryginał. Przy odsprzedaży też nie było problemu i w sumie po 1,5 roku sprzedałem za połowę ceny - czyli za cenę nowego zamiennika.
Nie wiem czy podobne problemy z zamiennikami są w nikonie.

js70
28-08-2012, 19:29
W sumie z zamiennikami to loteria, uważałbym na zamienniki z dużą pojemnością (zazwyczaj nijak się to ma do rzeczywistości). Ja osobiście używam coś takiego na zapas http://allegro.pl/akumulator-nikon-en-el3e-d80-d90-d300-d700-i2566585170.html, co prawda do D80 a nie D90. (ale obie puszki mają taki sam typ akumulatora)
Póki co jestem zadowolony, trzyma tak samo jak oryginał (pojemność też taka sama). Nie wiem jak będzie z żywotnością baterii, w sumie dopiero ze trzy razy ładowałem.