Zobacz pełną wersję : szybki temat - szybka pomoc 55-200 VR
hackermuz
03-11-2008, 20:15
Wiem, ze moze nie ten dzial, ale potrzebna szybka pomoc bo klient na linii a cafe zawsze okupowane. Sprzedałem 55-200VR, koleś zapina to do D70, uważa, że "lustro mu skacze" jak naciska spust migawki, ktoś sie spotkał z czymś takim lub wie o co kaman? dodam tylko, że przy włączonej i przy wyłączonej VRce
jacek.gold
03-11-2008, 20:23
był juz taki temat
to normalny objaw i nie lustro tylko vr w szkiełku niektórzy twierdzili że się przesuwa obraz
a przy wyłaczonej to może juz ma zwidy :)
hackermuz
03-11-2008, 20:29
"sprobowalem..zrobilem fotke skczylo..i szkoczylo po wykonaniu zdjecia"
j_szczygiel
03-11-2008, 22:07
najzwyczajniej pewnie powiesilo mu sie lustro - bywa w d70 ;)
hackermuz
03-11-2008, 23:07
podobno tylko z VRka mu się tak dzieje, sigma podobno działa dobrze i nie ma takich ekscesów
napewno efekt VR , czasami zauważam takie "skoki" lustra z 70-200 vr , nie ma sie czym martwic , to tak jak z przedbłyskami w lampie , jedni zauważają inni nie :)
Mam ten obiektyw i tylko z nim wydaje mi sie ze cos mi skacze:)
Działanie VR poprostu
hackermuz
04-11-2008, 00:15
no tak tylko, klient uważa, że przy wyłączonej VRce jest tak samo
hackermuz
07-11-2008, 19:55
No i generalnie sprawa zakończona tak, że szkło wróciło do mnie. Widziałem na własne oczy o co chodzi, przed zrobieniem lub po zrobieniu (jak się okazało tylko przy włączonym VR) obraz w wizjerze "skakał" generalnie to chyba kwestia soczewek odpowiedzialnych za VR. Szkło podpięte do D50 innej D70 oraz dzisiaj do D700 się tak nie zachowywało. Pytanie czy takie "skoki" są normalne w sensie czy ktoś też tak ma? Bo interesuje w sumie dlaczego na jednym tylko body tak się działo
hmm ja ostatnio zauwazylem cos podobnego w swoim 70-300... ale obraz w wizjerze skakal tak troche, z wył.vr bylo normalnie. i zauwazylem to na statywie... tak to chyba wogole nie przeszkadza w robieniu zdjec... trzeba to dokladniej obadac...
irenkaaa
06-06-2012, 23:46
ja cos takiego zauwazylam w swoim 55-200 vr i co? w sklepie pytam czy wszystko ok , gosciowi skacze , i dzwiek slyszal i obraz w wizjerze mu skakal , wyslal na gwarancje
z innymi (18-55 i sigma 18-200 ) nie mialam tego problemu
tyle ze u mnie to bylo na d3100 na wlaczonej VR tylko i wylacznie
po 4 tygodniach odsylaja mi spowrotem obiektyw piszac ze sprawdzili i ze wszystko jest ok
coz.. chyba ten typ jednak tak ma a ja sie zastanawialam co tu niegra
( szkoda tylko ze jak juz byl obiektyw w serwisie to wpadlam na ten temat )
Jeśli tak się dzieje również przy włączonym VR, to najprawdopodobniej uszkodzone jest sprzęgło blokujące soczewkę.
ja mam to samo z 18-105VR i D5000, ale tylko przy włączonym VR.