Zobacz pełną wersję : Pamięc cache L2, a obróbka zdjęc
Witam,
czy przy programach graficznych jest możliwe odczucie róznicy (przy tej samej czestotliwosci procesora) jaką daje ilośc pamięci podręcznej 2 poziomu? Czy pomiędzy 2 a 3 MB róznica jest warta ceny, za ktora mogę miec dodatkowe 1GB RAMu?
truman20
03-11-2008, 15:33
Raczej różnicy nie odczujesz. A pamięć Ram zawsze się przyda. Programy graficzne też jej potrzebują i na pewno bardziej niż keszu w procku.
Witam,
czy przy programach graficznych jest możliwe odczucie róznicy (przy tej samej czestotliwosci procesora) jaką daje ilośc pamięci podręcznej 2 poziomu? Czy pomiędzy 2 a 3 MB róznica jest warta ceny, za ktora mogę miec dodatkowe 1GB RAMu?
Z tym wpływem różnie jest ... wpływa on bezpośrednio na wydajność choć znajdą się aplikacje gdzie ten wpływ jest pomijalny.
Co lepiej kupić ? - to zależy ... powiedz ile masz obecnie pamięci i jakie masz szczytowe wykorzystanie po długiej pracy (sprawdzisz w menedżer zadań w win XP ... w Vista nie wiem)