Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić ładowarkę lub baterię
Starcza mi na 120 zdięć "zwykłych max. mam dwie baterie EN-EL3e i
ładowarke co była razem z D700
Wczoraj robiłem fotki w nocy prawie wszystkie
czasem naświetlania 30 s. ot takie ćwiczenia,
zobiłem 80 zdięć i stan baterii mam na 33 % już !!
Czy to wina że "bawie" się non stop aparatem /nowy to go poznaje/
i baterie moment są rozładowane czy mam "walnietą"
ładowarkę ?? jak ją sprawdzić
A ew.do serwisu wysła się tylko samą ład. a nie cały aparat ??
Polsar74
03-11-2008, 22:23
wg mnie - zamęczasz te accu !
akumulator powinien być mimo wszystko lekko uformowany - tj kilka razu porządnie naładowany i w normalnych warunkach rozładowany. Ty zaś fundujesz mu sesyjki po 30 sek pracy na dodatek w serii - jak się domyślam.
A to je może wykończyć - w normalnym fotografowaniu aparat uruchamia matrycę na ułamki sekund, potem chwilę pracuje na pełnych obrotach u-procesor oraz karta CF. Ty obecnie uruchamiasz matrycę na 30sek, co najmniej tyle samo potem działa u-procesor i na pewno chwilkę CF-ka. Jak na początek życia accu to chyba jednak za dużo.
Paweł
Hm te 30 s. było tylko RAZ i to wczoraj.
Przy D70s robiłem około 400 do 500 zdięć na jednym naładowaniu
tu ani razu nie udało mi się dojśc do 150
Wiem wiem to jest D700 ale pytam czy "moje zabawy i nauka"
tak potrafiłby by wyczerpać akum. czy to jest wada.
qwerty1237
08-11-2008, 18:38
Odnosze podobne wrazenie ze D700 jest pradozerny...
Czy to wina że "bawie" się non stop aparatem /nowy to go poznaje/
i baterie moment są rozładowane
Jest to prawdopodobne.
akumulator powinien być mimo wszystko lekko uformowany - tj kilka razu porządnie naładowany i w normalnych warunkach rozładowany.
A gdzieś tu był ten temat nie tak bardzo dawno (albo go gdzieś wygrzebałem w archiwum). Radziłbym go poszukać, bo z tym formowaniem niekoniecznie tak musi być.
Patryk Salczyński
17-11-2008, 01:11
Z tego co ja wyczytałem nie pierwszy raz, to baterie tego typu kochają być dobijane i jak najmniej rozładowywane a nawet zaleca się je w pełni naładować kiedy mają być nieużywane!!!!!!!
Patryk Salczyński
17-11-2008, 02:01
Szukałem i w końcu coś znalazłem!!! Artykuł nie dotyczy bezpośrednio bateryjki do aparatu lecz ogólnie tematu ogniw litowo-jonowych czyli laptopy,palmtopy,kamery i aparaty!!! Muszę zaprzeczyć temu co wyżej napisałem bo sam nie jestem pewny, gdyż miałem okazję czytać o czymś zupełnie zaprzeczającym temu: http://techtron.pl/index.php?i2,prawidlowa-eksploatacja