PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw Benro czy GoldPhoto?

baqers
03-11-2008, 12:55
Cześć,

Zastanawiam się nad statywem dla siebie. Szukam już jakiś czas, czytam forum, przeglądam allegro, sklepy internetowe, giełdę. W końcu jestem raczej zdecydowany na coś z głowicami kulowymi:

1) albo GoldPhoto YH314 + głowica YH430
2) albo Benro 250EX + BH0

Zastanawia mnie, że Benro są niby takie niskie (1360 mm) , a znowu 314 nikt na forum raczej nie miał i nie wiem co o nim sądzić. Trudny wybór, bo szkoda uwalić pieniądze, a statyw ma być na dłużej. Miał ktoś tego goldphoto bądź benro? Możecie się wypowiedzieć, bo niestety nie ma we Wrocławiu możliwości przetestowania tego sprzętu.

A, dodam że ma stać na tym D70+tokina 100-300+lampa czasem

pozdrawiam!

cypherdid
03-11-2008, 13:23
Wolę Benro niż Manfrotto. Goldphoto sobie odpuść. Nogi Benro są świetne - gorzej z głowicamim choć z tą BH-0 mam dobre doświadczenia. I tak się nie używa praktycznie statywów na wysokościach powyżej 160..bo takie zdjęcia wyglądają jak z pozycji stojącej - czyli mało atrakcyjnie w większości przypadków.

baqers
03-11-2008, 14:09
o, słuszna uwaga, dzięki :)

pebees
03-11-2008, 14:15
Wolę Benro niż Manfrotto.

Tak z ciekawości - dlaczego?

I tak się nie używa praktycznie statywów na wysokościach powyżej 160..bo takie zdjęcia wyglądają jak z pozycji stojącej - czyli mało atrakcyjnie w większości przypadków.
Czasem jednak się tak używa, ale pomijając to, długie nogi przydają się także w innych wypadkach.

mini21
03-11-2008, 17:11
Chyba coś napiszę, ponieważ cieszyłem się statywem Benro przez całe 3 tygodnie (aż do wczoraj).

Kupując statyw, miałem okazję porównać go bezpośrednio z MF 055XproB i muszę przyznać, że budową nie odbiegają od siebie.
Budowa była niemal identyczna (a nawet na + dla Benro).
Jedyne co mnie w Benro denerwowało to sposób wyciągania nóg.
W MF są zatrzaski, a w Benro trzeba kręcić, co trwa znacznie dłużej.

Jeśli chodzi o Goldphoto, to nie przekonuje mnie ta firma.
Sporo czytałem o nich, że szybko łapią luzy, że nie są tak stabilne itp. ale za tą cenę ciężko spodziewać się czegoś lepszego.

-bob-
03-11-2008, 17:42
używam od miesiąca głowicy bh0, ale na monopodzie........... nie narzekam.......... d80+ 55-200

jerezano
03-11-2008, 18:06
Mam Golda YH331C - nie polecam. To jest chyba najmocniejszy statyw GP, ale nóżki sprężynują do środka gdy jest rozłożony i nie są wtedy całkowicie proste:-D
Dwa razy wysyłałem go do naprawy gwarancyjnej bo popękały zapadki do otwierania nóg.

Jednoznacznie stwierdzam: TYLKO NIE GOLD PHOTO !!!

Chociaż muszę dodać, że głowica GP YH430 (kulowa) jest naprawdę dobra, mocno trzyma. Chociaż coś :mrgreen:

cypherdid
03-11-2008, 18:34
Tak z ciekawości - dlaczego? (...)

Manfrotto są przereklamowane w Europie. Mam znajomych którzy dosłownie połamali serię 055 i to nie pod najcięższym sprzętem...a taakie ciężkie i niby solidne. Słyszałem że na jednym z Benro pracuje jedyny w Polsce 200-500/2.8 Sigmy.

Benro to dobra podróbka Gitzo - z Gitzo się nie równa ale dobrze konkuruje z Giottosami, na które ceny w Polsce spadają - przez Benro. Jak wiadomo Giottos też jest bardziej szanowany niż Manfrotto. To mi przypomina Lowepro - też często Lowepro nie prezentuje lepszej formy niż Vanguard - ale większość ludzi ma Lowepro. Inni producenci toreb nie są w stanie wepchnąć się w rynek, choćby Think-Tank, KATA etc. - sprzedaż tego jest znikoma. A jakości nie ma co im odmówić...cenami szczególnie teraz też mogą się równać z Lowe, a jeśli są droższe to tylko z progresem jakości.

baqers
03-11-2008, 21:57
Ok, fajnie posłuchać rzeczowych wypowiedzi. Znalazłem we wrocławiu Benro, więc chyba się przejdę, obejrzę te nogi i głowicę i zastanowię się czy BH0 czy może goldphoto YH430.

Jakby ktoś jeszcze miał zdanie to śmiało ;)

DMQuadro
04-11-2008, 02:23
Chyba coś napiszę, ponieważ cieszyłem się statywem Benro przez całe 3 tygodnie (aż do wczoraj).
A co wczoraj z twoim Benro się wydarzyło?

mini21
04-11-2008, 02:28
Zobacz w Cafe:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=77058

baqers
04-11-2008, 14:09
kurczę a myślałem że się połamał. To życzę odnalezenia!

baqers
25-11-2008, 11:55
Kupiłem w ostateczności benro A300EX i głowicę HD18 i nie żałuję. Doskonale leży na nim moja D70, głowicą steruje się bardzo przyjemnie i dość intuicyjnie, całość wykonana jest z czarnego aluminum, dość przyjemnego w dotyku, ma busolę, poziomicę, podziałkę kątową. Nogi reguluje się motylkami. Całość sprawia ogromne wrażenie solidności , mimo tego że jest lekki :) POlecam

krzycho_75
25-11-2008, 16:36
Cześć. Pozwolę się podłączyć pod ten wątek. Czy warto się zadręczać i szukać statywu, który bez wyciągniętej kolumny umożliwi mi fotografowanie z poziomu oczu, bez konieczności garbienia się? Czytałem o takich zaleceniach ale w odniesieniu do mojego wzrostu niczego w przyzwoitej cenie nie znajduję.

Zolty
25-11-2008, 22:40
Szczerze mówiąc jesli chodzi o zdjęcia ze statywu to nigdy nie wyciągnąłem kolumny - Velbon drżał jak osika na wietrze. Mniej niż 10% zdjęć zrobiłem na maksymalnie wyciagniętych nogach. Nie zwracałbym uwagi na wzrost - stabilność to podstawa.
Mój następny będzie z trójsekcyjnymi nogami i bez kolumny - a do tego ciężki (wożę w bagażniku ;) ).

thorcik
02-12-2008, 17:16
a ja sie wreszcie doczekalem na serie travel angel hip hip hura ;oD i zaniedlugo wzbogace sie o a-269 + BH-1. waga calosci (1.81kg) jakos dziwnie do mnie przemawia ;o)

blazeje
05-12-2008, 22:28
a ja sie wreszcie doczekalem na serie travel angel hip hip hura ;oD i zaniedlugo wzbogace sie o a-269 + BH-1. waga calosci (1.81kg) jakos dziwnie do mnie przemawia ;o)

Jak już będziesz miał, to napisz kilka zdań o nim, a zwłaszcza o głowicy do niego dołączonej, bo też jest pierwszy na liście moich zakupów.

thorcik
06-12-2008, 20:55
Jak już będziesz miał, to napisz kilka zdań o nim, a zwłaszcza o głowicy do niego dołączonej, bo też jest pierwszy na liście moich zakupów.

spoko, w poniedzialek zamawiam, jak dostane to sie wypowiem.

thorcik
07-12-2008, 23:56
w sumie to juz zamowilem, jak dostane to skrobne conieco do "testow".

suchanek108
08-12-2008, 00:52
Manfrotto są przereklamowane w Europie. Mam znajomych którzy dosłownie połamali serię 055 i to nie pod najcięższym sprzętem...a taakie ciężkie i niby solidne. Słyszałem że na jednym z Benro pracuje jedyny w Polsce 200-500/2.8 Sigmy.

Benro to dobra podróbka Gitzo - z Gitzo się nie równa ale dobrze konkuruje z Giottosami, na które ceny w Polsce spadają - przez Benro. Jak wiadomo Giottos też jest bardziej szanowany niż Manfrotto. To mi przypomina Lowepro - też często Lowepro nie prezentuje lepszej formy niż Vanguard - ale większość ludzi ma Lowepro. Inni producenci toreb nie są w stanie wepchnąć się w rynek, choćby Think-Tank, KATA etc. - sprzedaż tego jest znikoma. A jakości nie ma co im odmówić...cenami szczególnie teraz też mogą się równać z Lowe, a jeśli są droższe to tylko z progresem jakości.

Co to za hasło: "są przereklamowane w Europie"? A w Afryce nie? Hm... wszystko można połamać. A co do Benro - to nie podróbka z Gitzo (o czym już gdzieś pisałem), ale z Giottos. Giottos jest produkowany na Tajwanie - stąd lepsza jakość/wyższa cena. Natomiast Benro w Chinach (więc i tak są za drogie!). Przy czym warto pamiętać, ża nazwą sugeruje się związki z profesjonalnymi statywami Benbo... Były takie, może i jeszcze są... Przede wszystkim kierowane do fotografów przyrody.
Co do Manfrotto - użytkuję statyw z serii 190 od 2001 roku, wcześniej chyba ze trzy/cztery lata (nie pamiętam dokładnie) użytkował go mój ojciec. Stawyw przeżył wypadek samochodowy, 2 wyprawy rowerowe (jeśli chodzi o sytuacje ekstremalne) i nic się z nim nie dzieje.
Że Manfrotto droższe? No jasne... Bo produkowane we Włoszech i w Korei Płd. (niektóre komponenty), ale solidne, sprawdzone, od lat na rynku. Ja nie twierdzę, że Giottos i Benro są złej jakości. Ale poczekajmy, poczekajmy... Jak Chińczycy zarżną dumpingowymi cenami europejsko-korańsko-japońską konkurecję, to może wtedy pogadamy o jakości i cenach.
W każdym bądź razie gratuluję chińskich pasji!

marekm
08-12-2008, 10:13
Zgadzam się z kol. Suchanek108, aczkolwiek muszę przyznać, że w ofercie Benro zainteresowały mnie statywy z serii Travel Angel. Patent z odwracaniem nóg "do góry" co powoduje, że statyw po złożeniu jest tak krótki jakby nie było na nim głowicy jest dla podróżnika-motocyklisty bardzo interesujący.

bahuone
08-12-2008, 12:45
moze i ja sie podepne do tematu, bo nie chce zakladac nowego watku.
mam Nikona D50 + 18-70+ 55-200 - zna ktos jakis stawyw co by mi to utrzymal dobre jakosci. jak ktos moze to niech poda jakies konkretne modele. i zeby nie wazyl 15kg, przegladalem duzo ofert na allegro ale nie znam sie na tyle dobrze zeby samemu kupic. bardzo prosze o pomoc

thorcik
08-12-2008, 12:50
Zgadzam się z kol. Suchanek108, aczkolwiek muszę przyznać, że w ofercie Benro zainteresowały mnie statywy z serii Travel Angel. Patent z odwracaniem nóg "do góry" co powoduje, że statyw po złożeniu jest tak krótki jakby nie było na nim głowicy jest dla podróżnika-motocyklisty bardzo interesujący.

wlasnie czekam, az do mnie takowy dotrze, tez mi sie myk z nozkami podoba ;o)

myk z waga calosci tez ;oD

marekm
08-12-2008, 13:13
moze i ja sie podepne do tematu, bo nie chce zakladac nowego watku.
mam Nikona D50 + 18-70+ 55-200 - zna ktos jakis stawyw co by mi to utrzymal dobre jakosci. jak ktos moze to niech poda jakies konkretne modele. i zeby nie wazyl 15kg, przegladalem duzo ofert na allegro ale nie znam sie na tyle dobrze zeby samemu kupic. bardzo prosze o pomoc

1. Zacznij od przeszukania tego forum. Wątków o statywach były setki.

2. Allegro to nie najlepsze miejsce do czerpania wiedzy - odpuść sobie.

3. Manfrotto, Giottos, Benro, Goldphoto, Velobon, Slik, Vanguard - to tylko kilku bardziej popularnych na naszym forum producentów. Każdy z inch ma w swojej ofercie statyw dla Ciebie.

fkluma
14-01-2009, 22:11
Witam
Jest to mój pierwszy post na tym forum dlatego chciał bym się przede wszystkim przywitać .

Mam również pytanie dotyczące statywu .
Czy ktoś z kolegów używa statywu firmy Benro 500EX lub 600EX i mógłby napisać opinie o tych statywach jak się sprawdzają w praktyce ?

Grzesiek_G
15-01-2009, 00:25
Cześć. Pozwolę się podłączyć pod ten wątek. Czy warto się zadręczać i szukać statywu, który bez wyciągniętej kolumny umożliwi mi fotografowanie z poziomu oczu, bez konieczności garbienia się? Czytałem o takich zaleceniach ale w odniesieniu do mojego wzrostu niczego w przyzwoitej cenie nie znajduję.

To zalezy ile masz wzrostu. Benro produkuje statywy o wysokości 186 cm. Cena , zwłaszcza przy tej klasie i wielkości też jeszcze normalna. Znajdziesz za około 450 zł.

marekm
20-01-2009, 22:58
wlasnie czekam, az do mnie takowy dotrze, tez mi sie myk z nozkami podoba ;o)

myk z waga calosci tez ;oD

Jak tam Benro Travel ? Dotarł ? Używasz ? Jesteś zadowolony ? Napisz parę słów.

thorcik
21-01-2009, 00:02
Jak tam Benro Travel ? Dotarł ? Używasz ? Jesteś zadowolony ? Napisz parę słów.

dotarl wczoraj. z uwagi na awarie lapka zdjecia testowe chwilowo niedostepne, zrobie nowe jak do domu wroce (we czwartek znaczy) to wrzuce cos konkretniejszego w piatek (do dzialu testy). a tak na szybko - stabilny (testowalem najciezszym, co mam tj. D90+S50/1.4 i przy naswietlaniu 1s nie mam zadnych poruszen), wykonanie na plus duzy (sprawia wrazenie pancernego), przy tym lekki (1.75kg; to najwyzsza wersja, w D90 VF mam na poziomie nosa a mam ~180cm). z "wodotryskow": odwracana kolumna (ze mozna wyjac i odwrocic w sensie, nie?), szybkozlaczka z podwojna dzwignia (ciekawy patent, nie da sie chyba "przypadkiem" kliknac), na kolumnie hak do obciazenia dodatkowego (i do tego chowany). a zlozony (tez bardzo sprytnie sie sklada) jest malutki. wypas.

co do zdjec prosze o wyrozumialosc, ewentualne pretensje do Dell'a ;oP ale jak dalo sie poczekac miesiac (tyle to trwalo, dystrybutor nie ogarnal dostawy) to 3 dni juz chyba nikogo nie zbawia, nem?

aha, kupowalem w imfoto (http://imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=2472)

wigi
22-01-2009, 00:42
thorcik czekamy na dokładniejszy opis i relację z wrażeń :)

Ja też się zastanawiam nad tym statywem, tylko nie wiem czy zdecydowac się na wersję 5- czy 4-sekcyjną. 5-sekcyny daje większą wysokość całkowitą i mniejszą długość po złożeniu - więc same plusy.
Mam jednak obawy co do stabilności - czy statyw 5-sekcyjny będzie mniej stabilny (zauważalnie) od 4-sekcyjnego?

thorcik
22-01-2009, 01:27
nie wiem, po wstepnym "obmacaniu" wydaje sie byc stabilny, zawsze mozna tez go dociazyc.

relacja w piątek o ile uda mi się zmusic tymczasowo stacjonarnego kompa do wspolpracy. Bo serwis Della sie nie spieszy.

thorcik
25-01-2009, 23:39
ostatni update: postaram sie (ale niestety nie moge nic obiecac) ogarnac to jutro, sprawa okazala sie nieco bardziej pracochlonna a chwilowo srednio u mnie z czasem. sorry.

blazeje
26-01-2009, 11:34
Właśnie zamówiłem w Imfoto (http://imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=2705) . Jak dotrze to napisze parę słów. jak was coś interesuje to pytajcie o konkrety.

wigi
26-01-2009, 13:15
a czy nie obawiacie się, że statyw 5-sekcyjny będzie mniej stabilny od 4-sekcyjnego?
to jedyna obawa, która powstrzymuje mnie przed zakupem statywu 5-sekcyjnego ;)

marekm
26-01-2009, 13:39
Im więcej sekcji, tym:

statyw jest krótszy po złożeniu,
wyższy po rozłożeniu (prawdziwe dla tego samego modelu),

ale

bardziej upierdliwe jest rozkładanie / składanie,
jest mniej stabilny,
posiada więcej części (złączki / zaciski), które mogą się zepsuć.

Wybór zależy od priorytetów.

wigi
26-01-2009, 13:52
Marek, o zaletach wiem, ale mam wątpliwości co do stabilności, nie mam pojęcia na ile stabilność 5-sekcyjnego statywu będzie mniejsza...
wkurza mnie to, że 4-sekcyjne są niższe :(

edit
i jeszcze jakoś niedowierzam w to, że ten statyw ma udźwig aż 12 kg, gdy solidniejsze 3- i 4-sekcyjne (innych serii) mają zwykle mniej

marekm
26-01-2009, 14:15
Wymieniłem zalety i wady, ponieważ w tym on kontekście na ogół dokonuje się wyboru (pomijając aspekt finansowy).

Odpowiedź na pytanie: "O ile bardziej stabilny bądź mniej stabilny jest dany model, w zależności od liczby sekcji", mogą dać tylko testy porównawcze. Może ktoś zrobi i opublikuje.

Osobiście zawsze wybieram statywy o mniejszej liczbie sekcji (mam 180 cm wzrostu), uznając stabilność za ważniejszy parametr niż wysokość maksymalna bądź robocza statywu.

Odnośnie udźwigu mam taką teorię (niekoniecznie słuszną) - dane podawane przez producentów, odnoszę się do udźwigu w osi statywu / głowicy. W rzeczywistości środek ciężkości zestawu puszka / szkło leży poza osią statywu. Konsekwencją tego jest nierównomierne obciążenie nóg statywu oraz oddziaływanie dodatkowej siły (masa x ramię). Wniosek z tego jest taki, że rzeczywiste dopuszczalne obciążenia statywu / głowicy są mniejsze od nominalnych.

wigi
26-01-2009, 14:32
Odnośnie udźwigu mam taką teorię (niekoniecznie słuszną) - dane podawane przez producentów, odnoszę się do udźwigu w osi statywu / głowicy. W rzeczywistości środek ciężkości zestawu puszka / szkło leży poza osią statywu. Konsekwencją tego jest nierównomierne obciążenie nóg statywu oraz oddziaływanie dodatkowej siły (masa x ramię). Wniosek z tego jest taki, że rzeczywiste dopuszczalne obciążenia statywu / głowicy są mniejsze od nominalnych.

Zgadzam sie z tym, ale nie o to mi chodziło - mam wątpliwości co do tego konkretnego modelu - obciążenie max 12 kg to jest naprawdę bardzo dużo, a nie wierzę, żeby ten statyw był solidniejszy od np. modelu C-298 n6 czy C-258 n6, które mają max udźwig "tylko" 8 kg.
Krótko mówiąc: te 12 kg jest dla mnie mocno podejrzane :)

blazeje
26-01-2009, 16:11
Zgadzam sie z tym, ale nie o to mi chodziło - mam wątpliwości co do tego konkretnego modelu - obciążenie max 12 kg to jest naprawdę bardzo dużo, a nie wierzę, żeby ten statyw był solidniejszy od np. modelu C-298 n6 czy C-258 n6, które mają max udźwig "tylko" 8 kg.
Krótko mówiąc: te 12 kg jest dla mnie mocno podejrzane :)

Dla mnie też, ale nie będę na niego pakował więcej niż D300 + N80-200, więc starczyłby nawet udźwig 4kg . Potrzebuję statywu krótkiego po złożeniu do łażenia po górach i tym się kierowałem. Właściwie też myślałem o C-268, ale zaproponowano mi ten w dobrej ( :mrgreen: ) cenie, więc go wziąłem. Zmieści się do plecaka i nie będzie wystawał. To bardzo ważne gdy się przełazi jakimiś przesmykami, kominkami i innymi trudnymi miejscami. Poza tym mam ponad 180 wzrostu i chciałem jak najdłuższy, chociaż to nie miało decydującego znaczenia.

marekm
26-01-2009, 16:34
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.foto-net.pl/sklep/obrazki/benro_wytrzymalosc.jpg)

mini21
26-01-2009, 16:42
Spryciarze! Przecież te panie nie ważą więcej niż 10 kg :p

wigi
26-01-2009, 16:45
fota z paniami już mocno oklepana, poza tym one siedzą tylko na dwóch... sekcjach ;)

marekm
26-01-2009, 16:49
fota z paniami już mocno oklepana...

Taka cecha fotek z netu. :)

blazeje
26-01-2009, 21:43
Sprawdziłem na swoim, czy mogę też robić za modela dla Benro i wytrzymał! Ważę 82kg.
Statyw dotarł. Jakość wykonania wyśmienita, reszta jeszcze w trakcie testów.

marekm
26-01-2009, 21:59
Sprawdziłem na swoim, czy mogę też robić za modela dla Benro i wytrzymał! Ważę 82kg....

Koniecznie umieść fotkę, taką nieoklepaną. :)

marekm
27-01-2009, 10:40
Ten wątek (http://www.fredmiranda.com/forum/topic/641190/0#5691089) nieco mnie zmartwił. :(

Martix
27-01-2009, 10:54
Sprawdziłem na swoim, czy mogę też robić za modela dla Benro i wytrzymał! Ważę 82kg.
Statyw dotarł. Jakość wykonania wyśmienita, reszta jeszcze w trakcie testów.
Ja bym na twoim miejscu nie robił takich testów chyba że masz kasę na kolejny statyw.

marekm
27-01-2009, 10:58
A pro pos, maksymalnego obciążenia, zwróćcie uwagę jak temat traktuje Velbon.

Specyfikacja modelu Sherpa Pro 640 (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt11794-Velbon-Sherpa-Pro-CF-640.html) (wykonany ze stopów magnezu i włókien węglowych).

Wys.max.: 158cm (w tym wysokość kolumny: 32cm)
Wys.min.: 15cm
Wys.po złożeniu: 48cm
Średnica pierwszej sekcji: 28mm
Waga: 1,58kg
Zalecane obciążenie / Maks. wytrzymałość: 5 / 20kg

Wielkości podawane przez Benro mogą odnosić się do wytrzymałości (statyczne obciążenie w osi), a nie do zalecanego obciążenia (parametr istotny dla użytkownika). Pewności oczywiście nie mam, ale wątpliwości owszem.

blazeje
27-01-2009, 11:43
Następnych już nie planuje. Jeden wytrzymał, nogi się nie rozjechały, złączki nie puściły, więc aparat też będzie trzymał. Nie wszystko testuję w ten sposób: jeszcze nie rzucałem moim Nikonem żeby sprawdzić wytrzymałość magnezowej obudowy. Koledze spadł z wysokości prawie 2m na asfalt i chodzi dalej, więc jest już przetestowany.
Co do uwagi marekm, jeśli chcesz sobie poczytać na temat produktów Manfrotto, Gitzo, Sachtler i innych europejskich marek wpisz w wyszukiwarkę: VitecGroup Photographic Division. Dowiesz się, że żadna z Europą nie ma już wiele wspólnego, ale za to leży blisko Honkongu i Costa Rica`i. Kupując Benro czy Gitzo, czy Manfrotto kupujemy u tych samych ludzi, praktycznie te same produkty.

marekm
27-01-2009, 12:31
...Co do uwagi marekm, jeśli chcesz sobie poczytać na temat produktów Manfrotto, Gitzo, Sachtler i innych europejskich marek wpisz w wyszukiwarkę: VitecGroup Photographic Division. Dowiesz się, że żadna z Europą nie ma już wiele wspólnego, ale za to leży blisko Honkongu i Costa Rica`i. Kupując Benro czy Gitzo, czy Manfrotto kupujemy u tych samych ludzi, praktycznie te same produkty.

Nie staram się udowodnić wyższości jednego produktu nad drugim. Zastanawia mnie jedynie dlaczego statyw Benro wyprodukowany w Chinach jest trzykrotnie bardziej wytrzymały (wg producenta) od podobnego statywu (podobna średnica rurek, itd) wyprodukowanego w Japonii ?

Zgodnie z poleceniem, zajrzałem na stronę VitecGroup Photographic Division i jak byk jest napisane, że działają we Francji, Niemczech, Hong Kong'u, Israelu, Włoszech, Japoni, Meksyku, Słowacji, UK oraz USA.

Costa Rica nie figuruje. Przeczytałem natomiast, że Grupa Vitec zakupiła swego czasu amerykańską firmę Tomcat Global Corporation - czołowego producenta konstrukcji aluminiowych. Fabryka zlokalizowana jest w Teksasie. Dalszych studiów nie czyniłem, ale z innych źródeł wiem, że torby Kata produkowane są w Izraelu.

Reasumując, założenie, że Gitzo = Benro nie ma poparcia w faktach.

wigi
27-01-2009, 15:33
Wielkości podawane przez Benro mogą odnosić się do wytrzymałości (statyczne obciążenie w osi), a nie do zalecanego obciążenia (parametr istotny dla użytkownika). Pewności oczywiście nie mam, ale wątpliwości owszem.
Ja jednak sądzę, że maksymalny udźwig podawany w statywach serii Travel Angel jest ściśle zawiązany z udźwigiem głowic do nich zalecanych (lub sprzedawanych w zestawie) i wyraża udżwig samej głowicy, a nie samych nóg staywu.
Jeślli tak jest, to Benro robi nas, klietntów, w konia. :(

thorcik
03-02-2009, 15:35
tadam, tadam, obiecany test jest tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1104713)