PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] nie tylko cmentarze

lechupe
03-11-2008, 11:51
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img225.imageshack.us/img225/7806/dsc1496copyun4.jpg)

borregaard
03-11-2008, 12:32
Dla mnie OK.
Dobrze zrobione.
Pzdr
Andrzej

truman20
03-11-2008, 12:54
Odważny ten, co zapalił te znicze w tej trawie, a las dookoła. :)

mikkay
03-11-2008, 14:08
Odważny (...)

Chyba nierozważny...

pebees
03-11-2008, 14:16
Odważny ten, co zapalił te znicze w tej trawie, a las dookoła. :)
Spokojnie, lechupe po zrobieniu zdjęcia zgasił te świeczki i zabrał z powrotem... ;-)

lechupe
03-11-2008, 14:56
Spokojnie, lechupe po zrobieniu zdjęcia zgasił te świeczki i zabrał z powrotem... ;-)

no wiesz....
wolałbym, gdyby ktos napisał cos raczej o odwadze fotografującego...;-)

malasana
03-11-2008, 21:46
Bardzo listopadowo. Dobre zdjecie przywolujace jednoznaczna atmosfere i skojarzenia.

Seeker
04-11-2008, 02:00
O ile tematyka (w tym, konkretnym przypadku) niespecjalnie do mnie trafia,
o tyle podoba mi sie wykonanie. W moim odczuciu oddaje klimat.
Rameczke dalbym ciensza.

Megazordon
04-11-2008, 02:06
HDR by się przydał :)

Seeker
04-11-2008, 02:19
Mysle, ze jednak nie.
Zrobiloby sie pstrokato.

Megazordon
04-11-2008, 02:46
No to przydało by się w jakiś inny sposób dysonans między przepalonymi zniczami a ciemnym tłem zniwelować.

Seeker
04-11-2008, 02:55
Tu sie zgodze. Wlasnie te znicze stanowia paradoks.
Bez nich nie byloby klimatu, a same go psuja.

lechupe
04-11-2008, 10:09
hm, ciekawe, ze akurat przepalenie światełek tak was bulwersuje, ja bym sie czepiał raczej czegos innego, no ale przez grzecznosc nie powiem czego...;-)

Tak czy inaczej, jezeli ktos ma ochotę zrobic te zdjecie z inna wizją, nef do dyspozycji (na majla raczej, bo nie mam jak go wystawic)

pebees
04-11-2008, 10:20
no wiesz....
wolałbym, gdyby ktos napisał cos raczej o odwadze fotografującego...;-)
Hmm... fotografujący miał sporo odwagi wystawiając tutaj to zdjęcie? :)

lechupe
04-11-2008, 10:23
Hmm... fotografujący miał sporo odwagi wystawiając tutaj to zdjęcie? :)

ciepło, ciepło.;-)

pebees
04-11-2008, 10:29
Ech, dobra, coś napiszę.
To zdjęcie w ogóle mi się nie podoba. Bałagan. Kolorystyka nie odpowiada w ogóle moim wyobrażeniom. Niby podział kadru przez lampki i drzewa jakiś jest, nawet zgodny z zasadami, ale nie cieszy mnie to, przez te gałęzie, bałagan właśnie. Na dole za ciemno, z tyłu kompletna ciemność - sposób naświetlenia/obróbki nie pasuje do lechupe.
Ot i tyle. W sumie jedno mogę tylko dodać - gdybym ja wystawił to zdjęcie, to od razu bym przeczytał, że to gniot :)

lechupe - wybacz :)

poema
04-11-2008, 10:30
moze i zdjecie ma atmosfere w górnej czesci ale światło swiecy ktorego tu tak naprawde nie widac jest sciagajace wzrok i tak naprawde zdjecie na tym traci
do mnie osobiscie nie przemawia świeczka w lesie zreszta sztuczna
moze gdyby byl to znicz było by inaczej

Seeker
04-11-2008, 10:40
Nie chodzi mi o przepalenie swieczek lecz o wyglad tychze... klockow prosto z kuzni.

lechupe
04-11-2008, 12:41
zadziwiacie mnie jak Bozie-kozie ;-)
Co do tych żrodełek swiatła, ze tak sie wyrażę, to nie są swieczki. To w ogóle nie jest zywy ogien, tylko żółte LEDy, wstawione w matowane szkło, dla maksymalnego zgaszenia swiatła.

Trudna ekspozycja, tu: 10s @2.8 przy ISO 1250.

peebes, nie do konca czuje twoją wizje, rownomiernego naswietlenia wszystkich planów, nie wydaje mi sie ona najszczęśliwszym pomysłem - w koncu atmosfere zdjecia maja robic lampki, las, gąszcz i ciemnosc..

Natomiast, zgoda co do kolorystyki. Mam chyba z 5 wersji tego zdjecia i wcale nie twierdzę, ze te jest optymalne. W ogóle trudno te zdjecie jakos rozsądnie wywołac.

Dlatego tez myslalem, ze pojedziecie raczej po desperackiej obróbce ;-)

pebees
04-11-2008, 12:45
peebes, nie do konca czuje twoją wizje, rownomiernego naswietlenia wszystkich planów, nie wydaje mi sie ona najszczęśliwszym pomysłem - w koncu atmosfere zdjecia maja robic lampki, las, gąszcz i ciemnosc..

Zgoda, tylko ... ja nie pisałem o równomiernym naświetleniu. Chodziło mi raczej o coś w stylu nocnych zdjęć, których przeważnie nie robi się w nocy :)

Dlatego tez myslalem, ze pojedziecie raczej po desperackiej obróbce ;-)
Boimy się... :P

lechupe
04-11-2008, 12:49
Zgoda, tylko ... ja nie pisałem o równomiernym naświetleniu. Chodziło mi raczej o coś w stylu nocnych zdjęć, których przeważnie nie robi się w nocy :)

ale to troche inna para kaloszy. Bez szans mz, przy zastanym swietle o mocy 2W.
Potrzebne by było wspomaganie oswietleniem sztucznym.

pebees
04-11-2008, 12:53
Potrzebne by było wspomaganie oswietleniem sztucznym.
Albo przyjście tam wcześniej.. ;-)
Nie neguję wymagań, szans (a raczej ich braku) itd. Po prostu mówię, jak ja bym to widział :) No przepraszam... :D

lechupe
04-11-2008, 12:58
Albo przyjście tam wcześniej.. ;-)
Nie neguję wymagań, szans (a raczej ich braku) itd. Po prostu mówię, jak ja bym to widział :) No przepraszam... :D

nie ma za co przepraszac. Wszelkie odmienne scenariusze są mile widziane i wzbogacają nasze spektrum postrzegania rzeczywistości.

(mozna cytować:mrgreen:

Seeker
04-11-2008, 13:47
"Co do tych żrodełek swiatła, ze tak sie wyrażę, to nie są swieczki. To w ogóle nie jest zywy ogien, tylko żółte LEDy, wstawione w matowane szkło, dla maksymalnego zgaszenia swiatła."

Przeciez tlumacze, ze te "swieczki" nie pasuja... ;)

Moze inaczej: statyw przy tym byl?

Swoja droga - 2W, to kupa swiatla. Trzeba tylko na nie zaczekac ;)