PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia srebra

Alexxa
03-11-2008, 11:36
Witam,
jestem w trakcie zakładania sklepu internetowego z biżuterią srebrną. Jaki aparat polecacie?Polecono mi Nikona D200, jednakże nie posiada on opcji "stabilizacja obrazu", ponoć bardzo ważnej w tej kwestii. Ponadto czytałam testy, no i okazuje się że tyle ile ludzi, tyleż samo opinii...
Z góry dziękuję za pomoc:neutral:

jacek.gold
03-11-2008, 11:40
na nic sprzętu kupa gdy fotograf d...a
wiesz co to czas przysłona iso i jak na siebie działają zmiany tych parametrów?
jaka jest zależność ogniskowej i przysłony?
polecam D3 choć nie mam i nie kupię w najbliższej przyszłości
a może coś o swietle namiotach i blendach?
temat rzeka a najlepiej zapytaj tych od robaków

Mont
03-11-2008, 11:43

chcesz sobie pomóc ?? poszukaj na Forum fotografa który nie zedrze z Ciebie skóry, a jego portfolio pozwoli Ci przewidzieć efekt końcowy ??
Nie bierz tego do siebie, ale wnioskuję że Twoja wiedza ogranicza się do tego co przeczytasz w necie.
Fotografia produktowa nie jest trudna ale czasem efekt końcowy warunkuje zwiększoną sprzedaż.
Reasumując, lepiej zainwestować w rozsądnych granicach w fachowca niż uczyć sie na własnych błędach :)

Alexxa
03-11-2008, 12:11
poszukaj na Forum fotografa który nie zedrze z Ciebie skóry

Jak pokazuje pierwsza odpowiedź może być z tym problem;-)

No cóż, jestem po zarządzaniu więc nic dziwnego, że nie mam o tym pojęcia!
Jeśli chodzi o zatrudnienie specjalisty, to dobra idea ale biorąc pod uwagę fakt, że zdjęcia będą dodawane codziennie nie ma sensu zatrudniać osoby, która będzie robiła TYLKO zdjęcia.
Firma jest hurtownią, a sklep on-line ma być dodatkową opcją obok sprzedaży za pośrednictwem przedstawicieli handlowych.

pawel
03-11-2008, 12:13
Cóż, jeśli chcesz robić własnym sumptem zdjęcia produktów, musisz się skupić na nauce oświetlenia, aparat będzie odgrywał o wiele dalszą rolę i jeśli formatem wyjściowym ma być tylko jpg na stronę www, to raczej małe znaczenie ma sam aparat, pod warunkiem, że nie będzie to naprawdę coś tandetnego (popatrz jakie zdjęcia macro robią niektórzy ludzie lepszymi kompaktami - dobre, a jakość na www jest jaka trzeba).
Jeszcze jedna uwaga dot. stabilizacji obrazu - do zdjęć produktów jest ona kompletnie zbędna, niezbędny jest statyw. Ktoś Ci doradził nie mając bladego pojęcia o temacie. D200, owszem nie ma stabilizacji, Canon i Nikon dla aparatów profesjonalnych oferuje ją tylko w obiektywach, nie w aparatach ponieważ stabilizacja w układzie optycznym pod każdym względem daje lepszy efekt od stabilizacji sensora. Ale jak pisałem, nie jest to funkcja użyteczna do zdjęć produktów.
Jeśli wybierzesz lustrzankę, najważniejszą kwestią będzie dobór odpowiedniego obiektywu, samo body będzie mniej ważne, bo jak pisałem - dla potrzeb www zapewne wystarczy pierwszy lepszy aparat z tych które są teraz w sklepach. Sam obiektyw na pewno powinien być prawdziwym obiektywem macro, być może przyda ci się mieszek lub pierścienie pośrednie, na pewno potrzebne będzie odpowiednie oświetlenie, tła, ekrany i dużo innych dupereli.
I tak kwestią najważniejszą nie będzie wybrany aparat, tylko umiejętność fotografowania biżuterii. Tylko ona zadecyduje czy zdjęcia będą dobre, albo ładne, sprzęt taki albo inny nie wpłynie na to, że zdjęcia będą bardziej profesjonalne, co najwyżej lepsze technicznie, a taki rodzaj produktu jest raczej trudny do fotografowania.

jacek.gold
03-11-2008, 12:26
Jak pokazuje pierwsza odpowiedź może być z tym problem;-)
nie ma sensu zatrudniać osoby, która będzie robiła TYLKO zdjęcia.

skoro to takie proste to weź aparat i zrób te zdjęcia
w zasadzie nie wiem po co ja inwestuję kasę w sprzęt i marnuję czas na pojęcie zawiłości programów graficznych skoro to takie banalne

Imago
03-11-2008, 12:36
Jeśli chodzi o zatrudnienie specjalisty, to dobra idea ale biorąc pod uwagę fakt, że zdjęcia będą dodawane codziennie nie ma sensu zatrudniać osoby, która będzie robiła TYLKO zdjęcia.

Być może z twojego punktu widzenia faktycznie nie ma sensu tworzenie dodatkowego miejsca pracy (wiadomo kolejna osoba której trzeba opłacać składki, wypłacać pensję itp). Pytanie pozostaje tylko czy faktycznie to się aż tak bardzo opłaci? Ktoś kupi sobie kompakt, będzie pstrykał byle było i być może jakieś tam zyski będą ze sprzedaży. A być może po zatrudnieniu fotografa specjalisty od zdjęć biżuterii na etacie (oczywiście mam na myśli osobę, która podejdzie kreatywnie do zadania a nie będzie robiła proste zdjęcia produktowe, bo tego faktycznie można nauczyć już zatrudnione w firmie osoby) sprzedaż wzrośnie? Nie tylko ta internetowa, może więcej klientów hurtowych wybierze właśnie waszą ofertę zachwycona zdjęciami?

Jeśli jednak to mają być tylko zwykłe zdjęcia produktów, to należy kupić jakiś lepszy kompakt z makro itp. (bo na nic lustrzanka w opisanym przypadku moim zdaniem), plus zestaw do fotografii bezcieniowej (są proste na allegro) i do tego podręcznik fotografii produktów (odnośnie fotografowania biżuterii chyba też już są) - oczywiście podręcznik należy przeczytać a zdobytą wiedzę nauczyć się wykorzystywać w praktyce. Tylko czy na dłuższą metę to się opłaca (nie biorąc pod uwagę tego, że taka fotografia może stać się czyjąś pasją i wtedy ta osoba stanie się specjalistą i będzie podchodzić do zadania kreatywnie, bo wtedy zysk jest oczywisty dla wszystkich stron)?

Alexxa
03-11-2008, 13:20
Imago i Pawel....dziękuję za cenne porady. Rzeczywiście dobra jakość zdjęcia w sklepie internetowym to już połowa (jak nie więcej) sukcesu.
Mieszkam w okolicach Bydgoszczy, w małym mieście, gdzie trudno o dobrego fotografa. Więc tym bardziej kwestia fotografa jest rozwiązana. Jedyną osobą, która będzie w stanie mi pomóc jest szef produkcji pasjonujący się fotografią (na własne potrzeby ma Nikona 300).
Czy jest jakiś mentor w dziedzinie fotografii, którego książkę warto zakupić?

skoro to takie proste to weź aparat i zrób te zdjęcia

NIKT NIE PISZE, ŻE TO PROSTE...JEST WRĘCZ PRZECIWNIE, DLATEGO ZAREJESTROWAŁAM SIĘ NA FORUM I PROSZĘ O KONSTRUKTYWNE PORADY.

sailor
03-11-2008, 13:32
Fotografia produktowa nie jest trudna ale czasem efekt końcowy warunkuje zwiększoną sprzedaż.

hmmm robie duzo produktowki .. wg mnie fotografowanie bizuterii to jedno z najbardizej upierdliwych zajec jakie mozna sobie wymyslic. owszem - teoria jest prosta jak budowa dzidy, ale w praktyce sie okazuje ze efekty przyprawiaja o bol glowy i zgrzytanie zebami. srebro szczegolnie polerowane jest rownie wdziecznym jak wrednym materialem ... duzo sie trzeba nameczyc by nie zrobic przy okazji portretu calej otaczajacej nas rzeczywistosci, by uklad cienii byl ok, zeby kamien w to srebro oprawiony wygladal jak kamien a nie szkielko, pomijajac fakt ze przy takich odlelosciach i powiekszeniach w jakich sie to fotografuje zlapanie calosci w GO to naprawde kawal ciezkiej pracy.

zdjęcia będą dodawane codziennie nie ma sensu zatrudniać osoby, która będzie robiła TYLKO zdjęcia.

zadna firma nie dodaje zdjec codziennie. chybaze codziennie macie zmiany towaru, w co raczej watpie.

fakt ..zatrudnianie osoby ktora bedzie robila TYLKO zdjecia to bezsens. po co wiec wam w ogole zdjecia? przceiz to nic nie warte i nikomu niepotrzebne. podobnie jak osoba robiaca tylko zdjecia.

powiedz - jak ogladasz reklamy ktore naklanaija cie do kupna tego a nei innego produktu to tez sa tylko zdjecia? czy moze cos wiecej.

proponuje kupic tylko aparat tylko stol bezcieniwy tylko lapy studyjne i tylko optyke makro po czym nabrac tylko doswiadczenia i juz da sie zrobic tylko zdjecia.

Imago
03-11-2008, 13:34
Kilka porad znalazłam w internecie (minuta z google) - trzy linki na szybko:
http://jewelryphotography.com/ (po angielsku) - tu szczególnie polecę "Conclusion" http://jewelryphotography.com/conclusion.htm#Conclusion
http://www.mkdigitaldirect.com/tips/jewelry_photography_tips.html (też po angielsku ale same obrazki dużo mówią)
http://milso.com.pl/ <- w dziale edukacja, oświetlenie - podstawy też są porady odnośnie fotografii biżuterii
Odnośnie książek myślę, że warto polecić starą ale jarą książkę Dederki "Oświetlenie w fotografii" (jest do dostania bez problemu książka opracowana przez jego syna zawierająca podobno te same podstawy - opis tu: http://www.fotoszop.pl/Produkt.aspx?pid=206) - bo przecież światło ma w fotografii kluczowe znaczenie :).
Ale od razu mówię, że efekty na początku będą dalekie od zadowalających ;-). Jak napisał sailor fotografia biżuterii i ogólnie produktowa jest chyba jedną z najtrudniejszych dziedzin fotografii. Dlatego jednak warto przemyśleć opcję zatrudnienia zawodowca - napisz skąd dokładnie jesteś - może na forum jest ktoś z twojej miejscowości, kto ma umiejętności i chętnie się tym zajmie.
Muszę jednak cię trochę skarcić ;-) dział Inne nie jest przeznaczony dla zagadnień teoretycznych - od tego jest np ten dział http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=20.

Karl Johansson
03-11-2008, 14:13
Jeszcze a propos 'prostości' zdjęć srebra - pracowałem w studio fotograficznym. Pewnego dnia, razem z jednym z forumowych kolegów, postanowiliśmy zrobić zdjęcia pierścionków. Żeśmy się pierdzielili z tym dobrych kilka godzin, a efekt i tak nie był dobry. Oczywiście, duże znaczenie miał nasz brak doświadczenia, jednak nie można powiedzieć, że to prosta zabawa...

Alexxa
03-11-2008, 14:23
Dziękuję Imago, linki przydatne:-D

Produkty będą dodawane codziennie ponieważ oprócz własnej produkcji mamy dostawy z różnych źródeł.

Choć sama nigdy nie robiłam zdjęć srebra, to jednak jestem w branży jubilerskiej od 10 lat i zdaję sobie sprawę, że to skomplikowana sprawa...

PS. Proszę moderatora o przeniesienie do właściwego działu. Przepraszam.

sailor
03-11-2008, 14:43
Produkty będą dodawane codziennie ponieważ oprócz własnej produkcji mamy dostawy z różnych źródeł.

nadal nie rozumiem :) update strony hurtowni jublerskiej robiony codziennie? tzn codzienie dorzucanie nowych zdjec? iel nowych dziennie tego macie? 100? 1000?
nie lepiej zrobic update raz w tygodniu? nie mowiac jzu o rzadszych terminach?
tak czysto z logistycznego punktu widzenia.
bo jakos nie wierze ze bedizecie rozstawiac sprzet dla jenego zdjecia obrabiac je i potem jedno wrzucac na serwer..

moja wspolniczka fotorafuje szklo - firma ma nocnych kilkadziesiat wzorow miesiecznie. czasem jest tego ponad setka. ale nawet oni decyduj sie to robic partiami, np po 50szt. rozwiazanie lepsze i tansze.

Choć sama nigdy nie robiłam zdjęć srebra, to jednak jestem w branży jubilerskiej od 10 lat i zdaję sobie sprawę, że to skomplikowana sprawa...

skoro siedzisz w branzy tyle lat na pewno wiesz jak duze znaceznie ma fotografia przy trafieniu do klienta.
jesli chcesz to robic sama - odlozcie publikacje na minimum 3miesiace, firma niech ci da na te 3 miesiace zwolneinei z zajec a ty ten czas poswiec na fotografowanie, czytanie, jeszcez raz fotografowanie, obrobke, analize bledow, dopracowanie swiatla. po tym czasie mysle ze bedizesz wiedziala, co mozesz zaoferowac firmie majc na uwadze jakosc zdjec a czego jescze nie i trzeba sie nauczyc

Karl Johansson
03-11-2008, 15:32
Sailorze, uwierz mi, że da się. Pracowałem w internetowym sklepie z ciuchami (wiem, że nie ta branża, ale sytuacja podobna). Tam wyglądało to tak:
sklep pracował 16h dziennie, dwie zmiany 8miogodzinne. Fotograf i 4 edytorów. Wszyscy zapieprzali (wiadomo, że jakość nie była powalająca, choć tu było dużo prościej niż przy szkle i metalach) cały czas, na obróbkę zdjęcia, średnio, przypadało 5 minut.
I codziennie tak. I każdy produkt od razu do opisu i na stronę...

Da się, uwierz mi.

sailor
03-11-2008, 16:01
Da się, uwierz mi.

ja nie mowie ze sie nie da. ja mowie ze nie da sie dobrze. a to roznica jest :)
zdjecie moze byc dobre a moze byc zle. moze sprzedac towar tak ze zabraknie go na magazynei i produkcja nie nadazy mimo ze towar jest sredniej jakosci a moze go oszpecic i mimo ze jest rewelacyjny to prawie nikt go nie kupi.
czlowiek kupuje oczami .. wieksosc jest wzrokowcami i to reklama wizualna do nich trafia.
a zrobienei dobrego zdjecia reklamowego wymaga czasu umeijetnosci i sprzetu. i to wlasniew tej kolejnosci. ale wszystkie te waruki sa konieczne by efekt byl akceptowalny. wiem ze 80%spoleczenstwa nie odrozni zdjecia przeceitnego od dobrego. ale wiekszosc odrozni dobre od swietnego. albo podswiadomie odroznia ich oczy.
i tyle. koniec filozofii :) przy obecnej technicemozna zrobic zdjecia na storne komorka czy odtwarzaczem mp3 .. za jakis czs penie bedzie mozna i zelazkiem. pytanie tylko czy warto tracic na to czas sily i pieniadze, czy lepiej zainwestowac w pewny efekt, czyli np w nauke lub outsourcing

Jacek_Z
04-11-2008, 16:38
.. biżuterią srebrną. Jaki aparat polecacie?Polecono mi Nikona D200, jednakże nie posiada on opcji "stabilizacja obrazu", ponoć bardzo ważnej w tej kwestii.
:shock: doradca jak widać jest świetny, ale już go więcej nie słuchaj.
Problemem będzie nie aparat (i nie obiektw), a oświetlenie i umiejętność posługiwania się nim. Oswietlenie będzie prawdopodobnie droższe niz aparat + szkło uzywane do zdjęć.
Dziennie da się zrobić bardzo dobrze kilka wyrobów. Jesli jest tak dużo towaru, to byc może jednak to będzie praca na cały etat. Jesli towaru jest mniej, to może raz w tygodniu lepiej to dac do fotografa, który ma odpowiednie umiejętności (i ma juz jakies swiatło itp).

jurekb
04-11-2008, 18:49
NIKT NIE PISZE, ŻE TO PROSTE...JEST WRĘCZ PRZECIWNIE, DLATEGO ZAREJESTROWAŁAM SIĘ NA FORUM I PROSZĘ O KONSTRUKTYWNE PORADY.

Niedługo żona ma imieniny i urodziny. Już wychodziłem do sklepu, chcąc jej kupić co nieco z biżuterii. Ale wpadłem na świetny pomysł, po przeczytaniu Twego posta.

ZAREJESTRUJĘ SIĘ NA FORUM ZŁOTNIKÓW I POWIEDZĄ MI JAK ZROBIĆ COŚ FAJNEGO DLA ŻONY.
Przecież wystarczy tylko trochę srebrnych monet, ognisko, trochę gliny, wosk i zręczne ręce (sam widziałem na festiwalu archeologicznym cuuuuda robili takim sposobem). Nie jest to proste ale jak się zarejestrowałem na forum to pewnie udzielą paru konstruktywnych porad jak zrobić biżuterię za tydzień.

Acha szlifierkę - ostrzałkę mam, mam też klej epoksydowy, tak że mogę też zrobić jakiś szlif myślałem o kaboszonowym ale teraz myślę że brylantowy byłby bardziej elegancki.

jurekb
04-11-2008, 19:14
ZAREJESTRUJĘ SIĘ NA FORUM ZŁOTNIKÓW I POWIEDZĄ MI JAK ZROBIĆ COŚ FAJNEGO DLA ŻONY.
Przecież wystarczy tylko trochę srebrnych monet, ognisko, trochę gliny, wosk i zręczne ręce (sam widziałem na festiwalu archeologicznym cuuuuda robili takim sposobem). Nie jest to proste ale jak się zarejestrowałem na forum to pewnie udzielą paru konstruktywnych porad jak zrobić biżuterię za tydzień.

:mrgreen:

To był żart, ale wynikający z Twojego toku myślenia.
Focenie biżuterii jest naprawdę trudne.

1. D200 - bzdury ktoś Ci naopowiadał
2. Tak jak koledzy mówili aparat nie ma tak wielkiego znaczenia. Oświetlenie, statyw i inne graty OGROMNE.
3. Jeśli masz kasę na uruchomienie takiego przedsięwzięcia, jakim jest sprzedaż biżuterii, to honorarium fotografa to jest "pikuś" w takim biznesie. Nawet możecie zatrudnić amatora - miłośnika fotografii, powiedzmy na innym etacie ....... i zrobi wam przyzwoite zdjęcia.
4. Jeśli nie masz jednak kasy na fotografa a lubisz fotografować, to kup literaturę poczytaj, popróbuj i pewnie coś z tego wyjdzie. Z czasem efekty będą coraz lepsze.

A TERA KONSTRUKTYWNE RADY:
1. Kup aparat najlepszy na jaki Cię stać (do 5Mpx wystarczy) - lepszy kompakt lub lustrzankę (zwróć uwagę na najmniejszą odległość fotografowania, czy też funkcję makro - aparat musi Ci oferować dużą skalę odwzorowania)
2. Aparat musi mieć możliwość wyzwalania samowyzwalaczem lub pilotem (żeby nie dotykać spustu migawki, powodując poruszenie)
3. Kup statyw
4. Kup namiot bezcieniowy z zestawem oświetleniowym.
RAZEM ok 1000zł

i PRÓBUJ PRÓBUJ PRÓBUJ PRÓBUJ PRÓBUJ .......

Imago
04-11-2008, 19:15
Jurek proponuję art clay ;-)
http://www.pb.info.pl/artykul-1828-artclaypodbijaserca.htm
Nieco drogo, ale prostsze niż topienie monet ;-)

P.S. Wiem, że to żart, ale twój żart to naprawdę niezły pomysł na zrobienie prezentu dla żon, matek itp. :)

jurekb
04-11-2008, 19:43
Fajny pomysł :). Czasem taki prezent naprawdę ma dużą wartość - większą niż "gówniane złoto szy też srebro" -
Sorry za OT

mam zachowane wszystkie kartki, które dzieci mi dawały na dzień ojca czy też urodziny i są dla mnie więcej warte niż kwiatki albo jakieś srebrne czy też inne "gówna".

:) :-D

Sorry też za "gówno" ale to bardziej odzwierciedla moje odczucia co do otrzymywanych prezentów.

Alexxa
04-11-2008, 19:52
...żon,matek, kochanek ;)

jurekb - dobre, dobre...
Jeśli nie D200 to co?
Pracuję w firmie rodziców, od 11 lat jesteśmy na polskim rynku...więc jakoś radzimy sobie:)
Z tym, że dotychczas była to sprzedaż wyłącznie za pośrednictwem przedstawicieli handlowych, więc nie wiem czy będę w stanie nakusić tatę na większe koszty związane ze sprzedażą on-line, jakże popularną i IMO intratną.
Więc do sedna ile należałoby płacić za robienie zdjęć, powiedzmy raz w tygodniu, łącznie ok. 100sztuk na miesiąc.
Wielkie dzięki wszystkim za pomoc!:-)

PS. Srebro nie jest gówniane;-))))

Imago
04-11-2008, 20:10
Więc do sedna ile należałoby płacić za robienie zdjęć, powiedzmy raz w tygodniu, łącznie ok. 100sztuk na miesiąc.
Powiedziałabym w skrócie, że tyle na ile zgodzą się obie strony :).

Tzn. musicie przemyśleć ile możecie zaoferować wynagrodzenia, czy na umowę zlecenie, może etat etc. i potem pozostaje kwestia negocjacji z fotografem zainteresowanym współpracą :).

GSK
04-11-2008, 20:15
ja nie mowie ze sie nie da. ja mowie ze nie da sie dobrze. a to roznica jest :)
zdjecie moze byc dobre a moze byc zle. moze sprzedac towar tak ze zabraknie go na magazynei i produkcja nie nadazy mimo ze towar jest sredniej jakosci a moze go oszpecic i mimo ze jest rewelacyjny to prawie nikt go nie kupi.

Sailor,

Jak Ty to robisz, że na podstawie żadnej informacji nt. wymagań klienta jesteś w stanie określić jaka fotografia będzie dla niego dobra a jaka zła??

Przecież chyba nie powiesz mi, że np. jak człowiek, który założył ten wątek sprzedaje jakieś srebrne duperelki w seriach po kilka sztuk, które kosztują po 15-20 zł, czyli marża na sztuce jest maks 5 zł - to profesjonalne zdjęcie wysokiej jakości wykonane dajmy na to za 50 zł szt. będzie zdjęciem w tej sytuacji DOBRYM? Nie, nie będzie.

Prosty aparat z obiektywem makro, statyw, ew. stół bezcieniowy i wystarczy. Można zatrudnić jakiegoś fotografa na pół dnia żeby ustawił to wszystko i przeszkolił pracownika. Da się.

Pozdr.,

jurekb
04-11-2008, 20:34
...żon,matek, kochanek ;)

jurekb - dobre, dobre...
Jeśli nie D200 to co?
Pracuję w firmie rodziców, od 11 lat jesteśmy na polskim rynku...więc jakoś radzimy sobie:)
Z tym, że dotychczas była to sprzedaż wyłącznie za pośrednictwem przedstawicieli handlowych, więc nie wiem czy będę w stanie nakusić tatę na większe koszty związane ze sprzedażą on-line, jakże popularną i IMO intratną.
Wielkie dzięki wszystkim za pomoc!:-)

Ile należałoby płacić za robienie zdjęć, nie wiem. Dałem propozycję innego rozwiązania - amator ....

nie wiem czy będę w stanie nakusić tatę na większe koszty związane ze sprzedażą on-line, jakże popularną i IMO intratną.

Na pewno warto. Lepiej reklamować się w necie jako firma z 11 letnimi tradycjami niż sprzedawać biżuterię na Allegro.
W perspektywie czasu będziecie mieć więcej klientów, a koszty związane ze sprzedażą on-line są niższe niż tradycyjną.
Spróbuj sama - literatura, próby. Może masz jakąś cyfrówkę spróbuj, wystaw fotkę na forum. Jest tu dużo fajnych ludzi, którzy ocenią i pomogą Ci szybko doskonalić umiejętności.

jurekb
04-11-2008, 20:38

Wiem, wiem wolę go bardziej niż złoto, ale jest od niego wiele cenniejszych rzeczy.

sailor
04-11-2008, 20:42
:mrgreen:
1. D200 - bzdury ktoś Ci naopowiadał

a dlaczego nie? mimo wielu ******* opowiadanych na forum to nadal jest swietny aparat

Nawet możecie zatrudnić amatora - miłośnika fotografii, powiedzmy na innym etacie ....... i zrobi wam przyzwoite zdjęcia
wroc do swojego postu o jubilerstwie i moze jednak pomysl o rejestracji na forum zlotniczym? :D

A TERA KONSTRUKTYWNE RADY:
1. Kup aparat najlepszy na jaki Cię stać (do 5Mpx wystarczy) - lepszy kompakt lub lustrzankę (zwróć uwagę na najmniejszą odległość fotografowania, czy też funkcję makro - aparat musi Ci oferować dużą skalę odwzorowania)
2. Aparat musi mieć możliwość wyzwalania samowyzwalaczem lub pilotem (żeby nie dotykać spustu migawki, powodując poruszenie)
3. Kup statyw
4. Kup namiot bezcieniowy z zestawem oświetleniowym.
RAZEM ok 1000zł
zrobny tak - dam ci taki sprzet - jakiegos kompakta, namiot bezcieniowy, statyw i weekend o dyspozcji, a ty zrob mi JEDNO wskazane zdjecie srebrnego pierscionka z cyrkonia. co ty na to?

Jak Ty to robisz, że na podstawie żadnej informacji nt. wymagań klienta jesteś w stanie określić jaka fotografia będzie dla niego dobra a jaka zła??

czepiasz sie zeby sie czepic czy masz jakis kompleks?bo skoro mowa o fotografii reklamowej to odpowiem ci bardzo prosto: na podstawie jais 10 lat doswiadczenia w fotografii reklamowej i jakis 3lat w fotografii stricte jubilerskiej. a moze po prostu na podstawie kilku tysiecy sprzedanych zdjec? wystarczy ci taka odpowiedz?

Przecież chyba nie powiesz mi, że np. jak człowiek, który założył ten wątek sprzedaje jakieś srebrne duperelki w seriach po kilka sztuk, które kosztują po 15-20 zł, czyli marża na sztuce jest maks 5 zł - to profesjonalne zdjęcie wysokiej jakości wykonane dajmy na to za 50 zł szt. będzie zdjęciem w tej sytuacji DOBRYM? Nie, nie będzie.
oczywiscie ze nie bedzie ..a dlaczego to jzu zostawie tobie jako prace domowa :) a) pomysl o polach eksploatacji b pomysl o przeznaczeniu zdjeci c) pomysl o firmie ktora bedac na rynku 11 lat nei produkuje po 1 wisiorku c) pomysl o przelozeniu kosztow zdjecia na wzrost sprzedazy. odrobiona prace domowa mozesz przeslac na pismie :)

Prosty aparat z obiektywem makro, statyw, ew. stół bezcieniowy i wystarczy. Można zatrudnić jakiegoś fotografa na pół dnia żeby ustawił to wszystko i przeszkolił pracownika. Da się.
ok, jk juz napisalem - wez aparat statyw a ja ci dam zdjecie do zrobienia. zrobisz akceptowalne (akceptowalne, nie pisze o dobrym) w ciagu weekendu - stawiam dobra butelke.
kocham .. po prostu kocham ludzi ktorzy wciskaja kit wrrrrrrrrr

GSK
04-11-2008, 20:57
ok, jk juz napisalem - wez aparat statyw a ja ci dam zdjecie do zrobienia. zrobisz akceptowalne (akceptowalne, nie pisze o dobrym) w ciagu weekendu - stawiam dobra butelke.

Sailor, ale przecież to Alexxa 'składa' zlecenie. To on ma mi wskazać jakie chce zdjęcie. I jak da mi np. to:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.apart.pl/files/img/img_2_0_o.jpg)

To powiem, że bez fachowej wiedzy i PSa raczej się nie da. No way.

Ale może Alexxie wystarczy takie?:

źródło (http://jeranet.nazwa.pl/61Nb/7a.jpg)

Chyba zgodzisz się, że w miarę kumatego pracownika da się tego w dzień nauczyć?

Sęk w tym, że ty nie wiedząc tak naprawdę co klient chce z góry przesądzasz czego mu potrzeba.

PS. Zdjęcia zalinkowałem jako przykłady - pierwsze ze strony Apart, drugie z Allegro. Mam nadzieję, że nie naruszam tym czyjegoś prawa autorskiego? Jeżeli tak jest to przepraszam i prosze adminów o skasowanie.

Pozdr.,

jurekb
04-11-2008, 20:59
a dlaczego nie? mimo wielu ******* opowiadanych na forum to nadal jest swietny aparat

Jeeeezzzzuu Jasne, że D200 jest świetnym aparatem. Chodziło mi o koszt tej inwestycji.

zrobny tak - dam ci taki sprzet - jakiegos kompakta, namiot bezcieniowy, statyw i weekend o dyspozcji, a ty zrob mi JEDNO wskazane zdjecie srebrnego pierscionka z cyrkonia. co ty na to?

Idę o zakład że w podanych przeze mnie kosztach sprzętu zrobię PRZYZWOITE, na potrzeby sklepu internetowego, zdjęcia. PRZEZ WEEKEND.

Da się.

Alexxa
04-11-2008, 21:14
Myślę, że ze względu na surowiec (srebro, nie złoto/platyna etc) oraz rynek docelowy - klasa średnia, drugie zdjęcie zadowala mnie...przynajmniej póki co, oczywiście widzę OGROMNĄ różnicę w jakości, ale nie od razu Kraków....:)
Zakładam, że moimi klientami nie będą tacy weterani jak wy, Drodzy Profesjonaliści:)

sailor
04-11-2008, 21:45
Sęk w tym, że ty nie wiedząc tak naprawdę co klient chce z góry przesądzasz czego mu potrzeba.

widzisz .. roznica miedzy zdjeciem reklmowym a reklamowym jest taka jak miedzy fiatem sport a ferrari - jedno i drugie jest sporowym samochodem.
pytanie co chcesz osiagnac. oczywiscie ze sie da zrobic zdjecia a'la allegro na jakiejs szmacie i wstawic je do strony internetowej. tylko ze a) szmata nie podkresli jakosci produktu, tym bardizej ze wyroby jubilerskie sa dosc male b)zdjecia beda na roznych tlach z roznym otoczeniem i bedize to wygladalo jak wiejski sklepik allegro.

zawsze bylem zwolennikiem ze albo cos robimy porzadnie albo ne ma sensu sie za to zabierac.

wbrew pozorom - roznica cenowa miedzy zdjeciami ktore zalinkowales moze byc zadna :)

pierwsze ze strony Apart, drugie z Allegro.

swoja droga ..strasznie stare to zjdecie aparta :)
ja mowilem o prostej produktowce .. czyms takim:
http://www.photoheaven.net/test/biz/s_PFA_5415.jpg

lub takim
http://www.photoheaven.net/test/biz/s_PFA_5423.jpg

Alexxa
04-11-2008, 22:10
ja mowilem o prostej produktowce

czy ta "prosta" produktówka jest do osiągnięcia w 1 miesiąc?

sailor
04-11-2008, 22:47
zalezy jak sie ktos do tego zabiera. nauczyc sie prowadzic samochod mozna w 3 dni a mozna i przez 10 lat nie umiec wjechac do garazu.
ale odpowiadajac na twoje pytanie - pomijajac wrazliwosc estetyczna, "widzenie" przedmiotu i "to cos" co trzeba miec by zdjecie wyszlo, a co zdobywa sie latami lbo po prostu sie ma, to technicznie mozna sie w miesiac dwa nauczyc praktycznych podstaw pracujac na odpowiednim sprzecie.
oczywiscie zaraz ktos napisze ze da sie w 1 dzien i wystarczy miec pudelko zapalek i kawalek nienaswietlonego filmu. z pudelka zrobimy camera obscura a zapalki beda robic za oswietlenie studyjne.

Alexxa
04-11-2008, 23:11
Ok. W porządku.
Zatem czy moglibyście mi podpowiedzieć jaki sprzęt powinnam zakupić?
Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby zakupienie własnego sprzętu i zatrudnienie na początku fotografa, który udzielałby podstawowych porad (choć wątpię że w okolicy znajdę takowego, który UMIE zrobić foty biżuterii)...no i nie ukrywam, że kłaniam się nisko ku WASZEMU doświadczeniu:-)

GSK
04-11-2008, 23:12
oczywiscie zaraz ktos napisze ze da sie w 1 dzien i wystarczy miec pudelko zapalek i kawalek nienaswietlonego filmu. z pudelka zrobimy camera obscura a zapalki beda robic za oswietlenie studyjne.

Sailor,

uwielbiam Twój prowokacyjny styl, ale z drugiej strony Alexxa zwrócił się na łamy forum żeby otrzymać rzeczową odpowiedź na swoje pytanie, a nie żeby uczestniczyć w jakimś kabarecie.

Czy zgodzisz się, że proponowany przez mnie (i parę innych osób) zestaw (przypominam, basic aparat, ob. z makro, stół bezcieniowy + statyw) w zupełności wystarczy do wykonania drugiej przedstawionej przeze mnie fotografii? Twierdzę też, że w miarę kumaty* pracownik, po jednodniowym szkoleniu - opanuje technikę.

* - np. recepcjonistka, która ma na tyle wyrobione poczucie estetyki, że umie dobrać sukienkę, makijaż i biżuterię + umie obsłużyć komputer PC.

Alexxa - jeżeli to moje #2 Ci wystarczy - wpisuj do biznesplanu 2000pln brutto na sprzęt. A co do fotografa to popytaj na tym forum - na pewno znajdzie się ktoś z Bydgoszczy kto za kilka stówek spędzi trochę czasu z Tobą i Ci pomoże. Pewnie dogadacie się nawet na handel wymienny.

Pozdr.,

sailor
04-11-2008, 23:23
Alexa - czytaj pw :) wyslalem ci konkretna propozycje jak to rozwiazac :)

Czy zgodzisz się, że proponowany przez mnie (i parę innych osób) zestaw (przypominam, basic aparat, ob. z makro, stół bezcieniowy + statyw) w zupełności wystarczy do wykonania drugiej przedstawionej przeze mnie fotografii? Twierdzę też, że w miarę kumaty* pracownik, po jednodniowym szkoleniu - opanuje technikę.

* - np. recepcjonistka, która ma na tyle wyrobione poczucie estetyki, że umie dobrać sukienkę, makijaż i biżuterię + umie obsłużyć komputer PC.

tak jaknapisalem - do zdjec na allegro wystarczy nawet komorka. do dobrego zdjecia reklamowego* proponowany sprzet to troche za malo. albo bardoz malo w zaleznosci od tego co sie chce osiagnac

* - zdjecie reklamowe - zdjecie na stronie www lub w jakiejkolwiek publikacji powodujace ze ogladajacy je patrzy na nie z przyjemnsocia a nie wyrzuca do kosza/zamyka przegladarke po kilku sekundach

Alexxa - jeżeli to moje #2 Ci wystarczy - wpisuj do biznesplanu 2000pln brutto na sprzęt.
6000 na poczatek na sprzet z mozliwoscia rozwoju. lub 20kpln na komplet ktorym mozna robic to co sie chce.

A co do fotografa to popytaj na tym forum - na pewno znajdzie się ktoś z Bydgoszczy kto za kilka stówek spędzi trochę czasu z Tobą i Ci pomoże. Pewnie dogadacie się nawet na handel wymienny.
tak jak napisalem - chcesz to wpadnij do poznania na sesje bizuterii. zobaczysz jak to wyglada od srodka.

stock
04-11-2008, 23:43
tak jak napisalem - chcesz to wpadnij do poznania na sesje bizuterii. zobaczysz jak to wyglada od srodka.

tak sobie czytam, myślę nad tym wszystkim i nasunęło mi się jedno pytanie. Kiedy masz kolejną sesyjkę biżuterii bądź zdjęcia produktowe ogólnie rzecz ujmując ? Bo akuratnie będę w Poznaniu 14.11 (piątek) i się głośno zastanawiam czy są jakieś szanse na podglądniecie Twojego warsztatu i technik pracy ? Pytam zupełnie poważnie - interesują mnie profesjonalne zdjęcia, a nie pstrykanie małpkami w namiotach bezcieniowych ;)

Imago
05-11-2008, 13:26
Hm być może takich zdjęć jakie robi sailor (naprawdę tak uważam) nie da się osiągnąć sprzętem za 200 czy nawet 2000 (przy czym nie wliczam w to kosztów aparatu i obiektywów), ale np. takie jak to http://www.scovilphoto.com/cgi-bin/gallery/imageFolio.cgi?action=view&link=Jewelry_And_Art&image=0129.jpg&img=8&tt= owszem się da. Jednak potrzeba wiedzieć jak ;-) (dodając, że autor robi zdjęcia od około 30 lat :)). Można nabyć jego książkę o fotografii minerałów ("Photographing Minerals, Fossils & Lapidary Arts"), w której co nieco zdradza na temat tej techniki - niestety nie jest dostępna w Polsce (trzeba ją sprowadzić zza granicy) i po przeliczeniu na PLN kosztuje koło 300. A tu można zobaczyć co nieco na zdjęciach: http://www.mineraly.waw.pl/foto_warsztaty. Wiadomo jednak, że samo podpatrywanie nie da tyle, co udział w takich warsztatach. Dodam jednak na pocieszenie, że nie brali w nich udziału fotografowie (poza paroma wyjątkami ;)), tylko kolekcjonerzy minerałów, którzy przy okazji swej pasji siłą rzeczy muszą być przynajmniej amatorami, żeby móc dokumentować swoje okazy. Muszę jednakże zaznaczyć, że te 2 dni warsztatów to tylko początek - potem trzeba ćwiczyć, żeby się nauczyć.
Wszystko zależy od motywacji, tego co się zamierza osiągnąć, czasu jaki się przeznaczy na pracę nad polepszaniem umiejętności oraz pracy, pracy i jeszcze raz pracy :).

P.S. Sailor zaintrygował mnie pomysł z zapałkami ;).

sailor
05-11-2008, 14:33
np. takie jak to http://www.scovilphoto.com/cgi-bin/gallery/imageFolio.cgi?action=view&link=Jewelry_And_Art&image=0129.jpg&img=8&tt= owszem się da. Jednak potrzeba wiedzieć jak

tej fotki nie zrobisz sprzetem za 2kpln :)

pza tym wybacz krytyke mistrza (mam nadzieje ze i on wybaczy) ale puszczenie czegos takiego
http://www.scovilphoto.com/cgi-bin/gallery/imageFolio.cgi?action=view&link=Lapidaryℑ=0077.jpg&img=&tt= (http://www.scovilphoto.com/cgi-bin/gallery/imageFolio.cgi?action=view&link=Lapidary&image=0077.jpg&img=&tt=)
do publikacji to tak malo profi ... pomijam kosmiczne szumy na focie ale swiatlo lezy i prosi o dobicie.

A tu można zobaczyć co nieco na zdjęciach: http://www.mineraly.waw.pl/foto_warsztaty. Wiadomo jednak, że samo podpatrywanie nie da tyle, co udział w takich warsztatach. Dodam jednak na pocieszenie, że nie brali w nich udziału fotografowie (poza paroma wyjątkami ;)), tylko kolekcjonerzy minerałów, którzy przy okazji swej pasji siłą rzeczy muszą być przynajmniej amatorami, żeby móc dokumentować swoje okazy.ku swojemu przerazeniu zauwazylem a) swiatlo ciagle - to akurat by bylo super ale b) z malutkich zarowek halogenowych .. wiec pytanie - na jakich wartosciach iso trzeba pracowac by po po przymknieciu przyslony do np 16 uzyskac czas utrzymwany z reki??? 6400? 25600?
bo albo ja czegos nie wiem (i jesli tak jest to z checia sie dowiem) albo cos tu jet nie tak :)

co do ksiazki .. warta zakupu...glownei dla zbieraczy kamieni .. jest pare ciekawych rzeczy .. choc oczywiscie bardzo duzo "opowiesci z lasu" ktore mozna by pominac. ale wtedy zajmowalaby 1/3 obejtosci i byla czystym komnendium a wiadomo ze zaden autor na cos takeigo nie pojdzie :D
pod wzgledem fotograficznym wiele do zarzucenia - brak w niij kolorowych fotografii, rozrysowanych planow jak powino byc w kazdej porzadnej ksiazce foto. brak trikow uzywanych do tego rodzaju fotografii.

P.S. Sailor zaintrygował mnie pomysł z zapałkami ;).daj znac jak bedizesz miala efekty:D

GSK
05-11-2008, 15:20
ku swojemu przerazeniu zauwazylem a) swiatlo ciagle - to akurat by bylo super ale b) z malutkich zarowek halogenowych .. wiec pytanie - na jakich wartosciach iso trzeba pracowac by po po przymknieciu przyslony do np 16 uzyskac czas utrzymwany z reki??? 6400? 25600?
bo albo ja czegos nie wiem (i jesli tak jest to z checia sie dowiem) albo cos tu jet nie tak :)

Na fotkach z 'warsztatów' na każdej za wyjątkiem jednej jest statyw. brniesz, brniesz ;-)

IMHO warto obejrzeć: http://www.tabletopstudio.com/documents/jewelry_photography.htm

sailor
05-11-2008, 15:26
Na fotkach z 'warsztatów' na każdej za wyjątkiem jednej jest statyw. brniesz, brniesz ;-)

aaa przepraszam .. nie zwrocilem uwagi baczniej przygladjac sie oswietleniu.... to w takim razie jakie sa czas naswietlania? 20s? minuta?
co do brniecia ... mowiac kolokwialnie - mam w bardzo glebokim powazaniu jak uczestnicy ww warsztatow robili zdjecia. ja wiem jakie zdjecia potrafie zriobic jakim sprzetem i mi to wystarczy. ale tak jak powiedzialem .. byc moze sa tacy co makro oprawionego w rodowana stal chryzoprazu zrobia pudelkiem od zapalem przyswiecajac sobie temi zapalkami :) ja do nich nie naleze. byc moze ze wzgledu na male umiejetnosci potrzebuje lepszej klasy sprzetu ale tak mam i juz.

GSK
05-11-2008, 15:55
aaa przepraszam .. nie zwrocilem uwagi baczniej przygladjac sie oswietleniu.... to w takim razie jakie sa czas naswietlania? 20s? minuta?

Intensywność swiatła pochodzącego od lampy 10W z odległości 10cm będzie równoważna intensywności lampy 4kW z odległości 2m (200cm/10cm=20; 20^2=400; 400x10W=4000W).

Wiem z forum, że masz duże doświadczenie w pracy w studio z ludźmi, więc chyba łatwo dojdziesz do tego jaki będziesz miał czas naświetlania przy lampie 4kW w odległości 2m. Podpowiem - przy 1/8 s będziesz miał moc równoważną błysnięciu lampą 500Ws na pełnej mocy z tej odległości.

Brniesz, brniesz ;-)

sailor
05-11-2008, 16:16
Intensywność swiatła pochodzącego od lampy 10W z odległości 10cm będzie równoważna intensywności lampy 4kW z odległości 2m (200cm/10cm=20; 20^2=400; 400x10W=4000W).

Wiem z forum, że masz duże doświadczenie w pracy w studio z ludźmi, więc chyba łatwo dojdziesz do tego jaki będziesz miał czas naświetlania przy lampie 4kW w odległości 2m. Podpowiem - przy 1/4 s będziesz miał moc równoważną błysnięciu lampą 500Ws na pełnej mocy z tej odległości.

Brniesz, brniesz ;-)

jestes pewien ze chcesz teoretyzowac dalej? bo tak szczerze mowiac to ja praktyk jestem a nie teoretyk, wiec w teorii na pewno mnie zagadasz. ale z przyjemnoscia zmierze sie w praktyce

po pierwsze - minimalna odleglosc ostrzenia sredniej klasy obiektywy makro to ok 20cm. pomijam fakt ze body + dlugosc obiektywu czesto daja znacznie wiecej.
po drugie - z czystej praktyki (bo fizyke zarzucilem po roku studiow) wiem ze zeby dobrze sfotografowac pierscionek czy naszyjnik wykorzystuje posiadane 4000Ws (nie 4000W ciaglego tylko 4000Ws blyskowego zeby byla jasnosc..wypowiedzi of koz) ktore mozna uzyc do produktowki i nie powiem zebym narzekal na nadmiar swiatla.
po trzecie - przy fotografii ludzi stosuje sie przyslony od 1,2 do 8, rzadko kiedy wieksze. przy forografii bizuterii badzo rzadko stosuje sie przyslony ponizej 16, 22 jest standardem, a jak wchodzimy w wiekszy format to i 45 nie jest rzadkoscia.

wiec dpowieadajac na twoje pytanie jesli wezme lampe 500ws i zalozonego na niej standadowego softboxa i zaswiece z 2m postac majac na aparacie przyslone 22 to dostane wielka ciemnosc.

ale zycze powodzenia. nieniejszym pozwole sobie zakonczyc dyskusje w tym watku bo widze ze macgyveryzm sie szerzy. idac do kllienta nie mowie mu ze zdjecie bylo swiecone z ej i tej odleglosci lampa o atkaiej i takiej mocy. pokazuje mu zdjecia czyli efekt. a efekt jak na razie jest taki ze mam za co jesc utrzymac dom i kupic nowy sprzet. jak dla mnie mozesz swiecic nawet za pomoca pylu gwiezdnego rozsypanego jako aureolka wokol bizuterii - jesli tylko odbiorca bedize zadowolony. znudzilo mi sie tlumaczenie ze zeby zrobic dobre zdjecie potrzeba wypadkowej sprzetu i doswiadczenia. a zeby sprzedac towar nie wystarczy zdjecie przecietne. bo przecietnych jest bez liku. szczegolnie w sklepach ineternetowych. zycze wam wielu ciekawych ujec i dobrego swiatla - bez wzgledu na to czym bedziecie swiecic

Imago
05-11-2008, 17:57
tej fotki nie zrobisz sprzetem za 2kpln :)

pza tym wybacz krytyke mistrza (mam nadzieje ze i on wybaczy) ale puszczenie czegos takiego
http://www.scovilphoto.com/cgi-bin/gallery/imageFolio.cgi?action=view&link=Lapidaryℑ=0077.jpg&img=&tt= (http://www.scovilphoto.com/cgi-bin/gallery/imageFolio.cgi?action=view&link=Lapidary&image=0077.jpg&img=&tt=)
do publikacji to tak malo profi ... pomijam kosmiczne szumy na focie ale swiatlo lezy i prosi o dobicie.
ku swojemu przerazeniu zauwazylem a) swiatlo ciagle - to akurat by bylo super ale b) z malutkich zarowek halogenowych .. wiec pytanie - na jakich wartosciach iso trzeba pracowac by po po przymknieciu przyslony do np 16 uzyskac czas utrzymwany z reki??? 6400? 25600?

co do ksiazki .. warta zakupu...glownei dla zbieraczy kamieni .. jest pare ciekawych rzeczy .. choc oczywiscie bardzo duzo "opowiesci z lasu" ktore mozna by pominac. ale wtedy zajmowalaby 1/3 obejtosci i byla czystym komnendium a wiadomo ze zaden autor na cos takeigo nie pojdzie :D
pod wzgledem fotograficznym wiele do zarzucenia - brak w niij kolorowych fotografii, rozrysowanych planow jak powino byc w kazdej porzadnej ksiazce foto. brak trikow uzywanych do tego rodzaju fotografii.
daj znac jak bedizesz miala efekty:D
To zależy od tego ile kosztuje jeden softboks, światłowody itd... plus konstrukcja stolika jego pomysłu i parę drobiazgów do odbijania światła (takie chwytaki jak widać na zdjęciach). Może faktycznie wyjdzie drożej. Poza tym już wspomniałam, że gość ma około 30 letnie doświadczenie w tego typu fotografii, więc wypracował sobie metodę jak osiągnąć świetne efekty tańszym kosztem.
Zgodzę się co do przytoczonej fotografii - ufam, że to tylko przypadkowe przeoczenie :).
Co do tego co widać na warsztatach - ze względów finansowych (koszt dwudniowych warsztatów ze stolikiem, który się zabierało wyniósł ok 200 na głowę) dla uczestników zbudowano stoliki z halogenami - Scovil ich nie używa (miałam gdzieś foto tego jak wygląda jego zestaw ale mi się zapodziało), i na potrzeby nauczenia się podstaw (zresztą na końcu pokazano efekt) wystarczyło.
Zdarzało się robić z ręki, głównie tym którzy zapomnieli statywu (hyhy zgadnijcie kto jeszcze tak się popisał wiedzą i doświadczeniem nie wspominając o braku chociażby soczewek do makro :twisted:). Przeważały jednak statywy i to właśnie tym uczestnikom najlepiej wychodziła nauka, zaś czasy o ile dobrze pamiętam wcale nie wychodziły strasznie długie.
Co do książki nie mam w posiadaniu, więc się nie wypowiem - tylko słyszałam to co mówił o niej Scovil. Zamiast zbierać na książkę wolę uskładać wreszcie na obiektyw makro i wykorzystać wiedzę w praktyce.
Nie przytoczyłam tego przykładu, żeby obalić twoją teorię :). Chciałam tylko pokazać, że można jeszcze inaczej :).

P.S. Dam znać o ile nie spalę mieszkania ;-).

!AGresT
05-11-2008, 18:38
Po obejrzeniu zdjęć z galerii zalinkowanej w poście 37, poparcie jej trzydziestoletnim doświadczeniem brzmi jak "coś z horroru". Tam nie ma ani jednego zdjęcia wykonanego poprawnie, nie mówiąc już o w miarę dobrym. Fotograf pokazujący takie fotki w swoim portfolio musi być pozbawiony elementarnego samokrytycyzmu. Miałem się szerzej wypowiedzieć ale zajęło by mi to chyba ze trzy strony - jeśli ktoś nie widzi, że te zdjęcia są tragiczne, to chyba nie da się ich przekonać...

Ja raz, kiedyś postanowiłem skorzystać z tańszej usługi - u warszawskiego mechanika, którego wszyscy znani mi wówczas saabiarze bardzo polecali - że od 10 lat u niego robią i jest super i tanio. Kiedy czekając na swoją kolej zorientowałem się, że w samochodzie poprzedniego klienta właśnie spawają pęknięty wahacz przedni (!!!) bo nowy jest drogi, a przecież się da. Spylałem stamtąd w podskokach (na wyboistej drodze :) ).

Moja babcia mawiała, że "za tanie pieniądze, to psy mięso jedzą" Cóż, w sumie najeść się można...

Alexxa
07-11-2008, 01:43
Wiecie już , że nie wymagam jakości super-hiper, zależałoby mi na takiej jakości jak w tym sklepie www.addie.pl
Czy posiadając poniżej wymieniony sprzęt i fachowca - nauczyciela można je wykonać czy coś jeszcze będzie potrzebne?Może stół lub namiot bezcieniowy?
Nikon d200
Lampa błyskowa
Statyw manfroto
Obiektyw do makrofotografii (podobno te dodawane standardowo do aparatu (18-70; 18-90; 28-105 itp) nie wystarczają

Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie:-)

Jacek_Z
07-11-2008, 03:13
..Może stół lub namiot bezcieniowy?
..
Lampa błyskowa
..
to jest najistotniejsze z tego wszystkiego, a traktujesz to po macoszemu. A co dopiero użycie tego w praktyce. Lampa błyskowa studyjna i to nie jedna, nasadki na nią itd. Pisałem ci zresztą. Zamiast przyjść do mnie do studia i przekonać się jak to wygląda to ciągle błądzisz. Jesli sądzisz, że się nauczysz fotografowac srebro z wątku na forum to się mylisz. Praktyki nic nie zastąpi. Nawet jak będziesz miała ten sprzet to jeszcze jest zapytanie jak uzyć tego światła błyskowego, jak wypracowywac odblaski, ich kształt itd.

Zdjęcia z addie nie są super hiper, ale i takie nie jest łatwo zrobić. Tam jest też sporo komputera, wycinanie.

wuel
07-11-2008, 08:22
Alexxa, spójrz na zdjęcia biżuterii na stronie, którą mam w stopce. Są robione naprawdę prostymi środkami i niewiele grzebane w komputerze. Stosunek jakości tych zdjęć do nakładów jakie ponoszę na ich zrobienie (mówię zarówno o czasie i sprzęcie) jest moim zdaniem bardzo dobry. Są na pewno lepsze niż 90% zdjęć jakie widzę w polskich biżuteryjnych galeryjkach internetowych. Znasz na pewno Pakamerę i podobne portale więc wiesz jakie kaszaniaste zdjęcia tam ludzie wstawiają. Nie słuchaj też teorii, że trzeba wydać tysiące, żeby uzyskać zadowalające efekty. Zobacz na stronę Apartu. Zdjęcia tam to żadna rewelacja - taka masówka, a sądzę że wydali grubą forsę na zrobienie ich.

ozzy
07-11-2008, 08:47
Najlepszą radą, jest zrobienie tego u fotografa. Sam jestem amatorem, pstrykałem dla siebie trochę szkła- upierdliwość z odblaskami, refleksami itp podobna, jednak łatwiejsze o tyle, że przedmioty dużo większe. Nigdy nie podjąłbym się robić tego za kasę... Nie daj się wpuścić w maliny, i przysłowiowego chyba już "studenta" który zrobi Ci to za grosze. Tak się nie da. Bo trzeba mieć umiejętności i odpowiedni sprzęt (za 2tys, to za przeproszeniem, nie kupi się odpowiedniego obiektywu, a dochodzi oświetlenie- i to jest dopiero wydatek, wielokrotnie przewyższający koszty aparatu+obiektywu)

Wystarczy popatrzeć na zdjęcia ze strony kolegi wuela. Zdjęcia podobają mu się chyba tylko dlatego, że sam je zrobił. Zdecydowanie nie zachęcają do zakupu, wyglądają jak plastiki z płatków śniadaniowych.

Jako firma z 11letnim stażem zbłaźnicie się pokazując takie "osiągnięcia" biżuteryjne. Skoro macie staż, doświadczenie, to zróbcie zdjęcia tak, żeby było to widać. I na pierwszy rzut oka można było odróżnić Was od allegrowych samoskładaczy biżuterii. Skoro jesteście profesjonalistami, to zróbcie to profesjonalnie.

Alexxa
07-11-2008, 10:22
Jacku_Z Nie traktuję po macoszemu namiotu/stołu bezcien, choć może to zabrzmiało...to było raczej zapytanie co lepsze?bo większość poleca stół bezcieniowy.
Poza tym nie piszę, a tym bardziej nie twierdzę że nauczę się fotgrafować z wątku...znalazłam gościa który nauczy mnie, robił już kiedyś dla mnie foty i zgodził się na współpracę.

wuel no właśnie, mi podobają się Twoje zdjęcia. Sprzedaję biżuterię dobrej jakości, więc chcę aby zdjęcia po prostu ozdwierciedlały rzeczywistość a klient był zadowolony:) Napisz proszę, jeśli to nie tajemnica, jakiego sprzętu używasz..

ozzy Sprawa wygląda tak: na miejscu mamy sklep firmowy, gdzie towar dokładany jest codziennie, po kilka/kilkanaście wyrobów. Fotograf to zbyt duży wydatek, wolę zatrudnić takiego aby mnie podszkolił, ustawił co i jak i robić to we własnym zakresie.

Pamiętajcie proszę, że klient nie ma tak wprawnego oka jak Wy. Myślę, że foty addie są estetyczne, stronka jest dobrze zorganizowana i to jest to..IMO

Czy zatem mogę prosić o odpowiedź, co i jakiej firmy potrzebuję?Oprócz wymienionych niżej:
Nikon d200
Statyw manfroto

natomiast jakie firmy polecacie, jeśli chodzi o:
Lampa błyskowa studyjna+nasadki
Obiektyw do makrofotografii
Stół czy namiot bezcieniowy?
No i może polecicie miejsce gdzie najlepiej, najtaniej to kupić?
Z góry dziękuję za pomoc

Jacek_Z
07-11-2008, 12:06
Nie ma jednej recepty na zrobienie dobrego zdjęcia biżuterii. Inne efekty osiągniesz w stole bezcieniowym, a inne pracując na parasolkach, a jeszcze inne używając softboxów i ekraników, lusterek itp. Sęk w tym, że nikt nie wie co ci się będzie bardziej podobało, więc pierw zobacz jak się robi zdjęcia przy użyciu różnego rodzaju światła, a dopiero potem kup takie światło jakie ci się podoba. Po co masz się pakować w niepotrzebne zakupy?
Ten fotograf co ma cię uczyć, ma własne oświetlenie czy nie? Jeśli nie ma to skąd on ma praktyke w posługiwaniu się nim?

sote
07-11-2008, 12:23
Zobacz na stronę Apartu. Zdjęcia tam to żadna rewelacja - taka masówka, a sądzę że wydali grubą forsę na zrobienie ich.

Ty sobie zartujesz prawda??

Jacek_Z
07-11-2008, 12:34
Pewnie nie żartuje. Ale że zrobienie takich zdjęć jest bardzo ciężkie, to lepiej wmawiać sobie, że takie są nienadzwyczajne i robić to co sie uda zrobić.
Jak widać każdemu podoba się co innego, a do tego jest używane różne światło. Dlatego do znudzenia będę mówił Alexxie, że musi zobaczyć o co chodzi z tym oświetlaniem.
Dla mnie zdj apartu są bdb. Czy trzeba być koneserem oświetlenia (jak win :-D), by to docenić?

Alexxa
07-11-2008, 13:40
No widzisz ja podchodzę od innej strony, wiem jakie zdjęcia mi się podobaja - www.addie.pl - i szukam sprzętu, przy pomocy którego można było takowe wykonać.

"Ten fotograf" ma praktykę, ma swój sprzęt, ale ja chcę się uczyć na WŁASNYM sprzęcie, który chciałabym zakupić. Z tym, że chciałabym posłuchać także porad innych doświadczonych speców z NIKON FORUM, bo chyba po to właśnie między innymi to forum powstało...boshh...
Moje postępowanie wydaje mi się jak najbardziej logiczne.

GSK
07-11-2008, 15:00
No widzisz ja podchodzę od innej strony, wiem jakie zdjęcia mi się podobaja - www.addie.pl - i szukam sprzętu, przy pomocy którego można było takowe wykonać.

"Ten fotograf" ma praktykę, ma swój sprzęt, ale ja chcę się uczyć na WŁASNYM sprzęcie, który chciałabym zakupić. Z tym, że chciałabym posłuchać także porad innych doświadczonych speców z NIKON FORUM, bo chyba po to właśnie między innymi to forum powstało...boshh...

I to jest właśnie to o co mi od początku chodziło - zebyś to Ty okreslił czego oczekujesz - dopiero wtedy jest sens Ci doradzać. W branży w której ja pracuje to jak klienta wie co chce to już 50% albo i więcej sukcesu ;-)

Jeszcze raz zachęcam do dowiedzenia tej stronki: http://www.tabletopstudio.com/docume...hotography.htm (http://www.tabletopstudio.com/documents/jewelry_photography.htm)

Patrząc na addi początkowy budżet w granicach 2tys pln to faktycznie moze być mało. Ale lećmy od początku:

- stół bezcieniowy/namiot. Zerknij na link powyżej - tam jest coś takiego przedstawione. Wydaje mi się, że to powinno się nadać.

- oświetlenie - chyba ekonomiczniej i efektywniej będzie użyć oświetlenia ciągłego? To makrofotografia - jak wcześniej próbowałem udowodnić oświetlenie o sumarycznej mocy 100-200W w zupełności wystarcza. To nie są ruszające się robaki - czas migawki nawet rzędu 1/8-1/2 s nie stanowi problemu. A do tego będzie Ci łatwiej to poustawiać - bo ustawiasz swiatła i od razu 'widzisz' jak to wygląda.

Na ww. stronce (http://store.tabletopstudio-store.com/jephkit1.html) jest zestaw namiot + swiatła + akcesoria + DVD instruktażowe za +- 300 USD. Fajnie jakby ktoś tutaj wypowiedział się merytorycznie nt. wartości takiego zestawu??

Dalej:

- obiektyw - makro oczywiście, trafny wybór. Raz jeszcze - zdjęcia statyczne do tego publikacja na www - więc wszelkie AFy, VRy, Nanokryształy to armaty na muchę. Nawet bez automatyki przesłony da się żyć - puenta - warto poszukać dobrego optycznie używanego obiektywu co by oszczędzić. A jak wolisz nowe to Nikkor czy Sigma czy jakiś inny, dla komfortu pewnie ogniskowa w granicach 100mm?

- statyw. Manfrotto to wyższa półka, ale z pewnością przełoży się to na komfort pracy. Chyba model z możliwością poziomego zamocowania kolumny - jak np. ten http://www.allegro.pl/item475880313_multifoto_statyw_manfrotto_055x_pro_ b_warszawa.html

- aparat - D200 to moim zdaniem aż za dobry, ale jeżeli taki masz na oku to będzie on wystarczający.

- stanowisko - bedzie Ci też potrzebne jakieś stanowisko, jakiś solidny stół. Przy ilości zdjęc jakie chcesz robić postawiłbym od razy PC z monitorem i pracował tak, że aparat jest podłączony do PC i od razu oglądasz zdjęcie na monitorze komputera.

Pozdr.,

Jacek_Z
07-11-2008, 15:39
z tego co piszesz wynika, że jesteś zielona w temacie. Twoje postępowanie tylko wydaje ci się , że jest logiczne. Bo nie jest. Pierw chcesz kupić światło, a potem na nim ćwiczyć. Tylko skąd wiesz co kupić? Tu można ci zaproponować zupełnie inne podejście do oświetlenia i wymagające innych zakupów. Ta propozycja powyżej - światło ciągłe 200 W to wg mnie pomyłka. Życzę powodzenia przy przysłonach rzędu 16, 22 gdy do sfocenia będzie duży naszyjnik. Stronka nastawiona na sprzedawanie gadżetów do oświetlania - to tyle mojego komentarza.

"Ten fotograf" ma praktykę, ma swój sprzęt, ale ja chcę się uczyć na WŁASNYM sprzęcie,
Sądzisz więc, że jest jeden rodzaj oświetlenia, który zakupisz. Ja ci radzę idź do tego fotografa i zobacz jak różni się użycie softboxów i lusterek od namiotu. I kup albo namiot, albo softboxy (i to o odpowiednich rozmiarach). Rozmiar softboxu - to zależy co się che osiągnąć (wiem, że zdjęcia biżuteri !). Musisz sama załapac o co chodzi. Zakładac większy softbox, potem mniejszy itd. Przystawiac je, odsuwać. Dostawiać lusterka, czarne kartoniki itd. Musisz zobaczyć rozmiary, kąty, odległości - dlaczego tak a nie inaczej. Nie mogę pojąć dlaczego chcesz kupic pierw sprzęt, który być może spakujesz po kilku zdjęciach do kartonu i kupisz co innego (tracąc kilkaset zł). Sprawdź co potrzebujesz u kogoś, potem zrób zakupy. Mówimy dwoma językami, nie łapiesz o co mi chodzi.

GSK
07-11-2008, 16:53
z tego co piszesz wynika, że jesteś zielona w temacie. Twoje postępowanie tylko wydaje ci się , że jest logiczne. Bo nie jest. Pierw chcesz kupić światło, a potem na nim ćwiczyć. Tylko skąd wiesz co kupić? Tu można ci zaproponować zupełnie inne podejście do oświetlenia i wymagające innych zakupów. Ta propozycja powyżej - światło ciągłe 200 W to wg mnie pomyłka. Życzę powodzenia przy przysłonach rzędu 16, 22 gdy do sfocenia będzie duży naszyjnik. Stronka nastawiona na sprzedawanie gadżetów do oświetlania - to tyle mojego komentarza.

Nareszcie rozpoczęła się merytoryczna dyskusja. Czy mimo wszystko uważasz, że łatwiej będzie z błyskowym? Czy ciągłe ale jednak o większej mocy? Jaka? Myśląc o biżuterii - hmm - pomyślałem o pierścionkach, wisiorkach i kolczykach, no ale fakt, czasem jest też coś większego.

Jeżeli ta stronka przedstawia gadżety, hmm - zdjęcia na tej stronie całkiem całkiem. Widać w takim razie, że na świecie oszustów nie brakuje. dobrze, że jest forum i można takie tzw. 'fakty' zweryfikować. Czy możesz w takim razie polecić coś dobrego? Jakiś link?

Mnie osobiście temat zaintrygował - może zamiast ciągle dyskutować o podejściu pytającego to pogadajmy w końcu o fotografowaniu srebra ;-)

Pozdr.,

Jacek_Z
07-11-2008, 17:04
Mnie osobiście temat zaintrygował - może zamiast ciągle dyskutować o podejściu pytającego to pogadajmy w końcu o fotografowaniu srebra ;-)
i to jest dobry pomysł. Ale powinno to być powiązane ze światłem.
Zauważ, że na tej www gdy był naszyjnik to jego tył był juz nieostry. Nie chciałbym mieć aż tak długich czasów naświetlenia. Oni tam nie piszą jakich używali czasów, przysłon (i ISO). Co jest dość ciekawe, skoro to poradnik dlaczego to pominęli?
Światło błyskowe ma piloty, obserwowanie światła to tu nie problem. Problemy sa takie jak typowe dla fotografii makro i dla fotografii szkła. Połączenie tego to biżuteria :mrgreen: Makrofotogragfia ma swoje prawa, a fotografia szkła to panowanie nad światłem. Biżuteria jest jeszcze trudniejsza. Jako ćwiczenie można sobie spróbować zrobić zdjęcie chromowanego czajnika - można to robić tym co mamy, nie posiadając szkła makro. W biżuterii natkniemy się na takie właśnie problemy. Życzę powodzenia :-D

GSK
07-11-2008, 17:15
Jako ćwiczenie można sobie spróbować zrobić zdjęcie chromowanego czajnika - można to robić tym co mamy, nie posiadając szkła makro. W biżuterii natkniemy się na takie właśnie problemy. Życzę powodzenia :-D

Zaczyna brzmieć jak wyzwanie na pojedynek!

Mógłby być fajny pomysł, najlepiej ustalić jeszcze jakiś standardowy czajnik ;-) Każdy prezentuje fotografie + backstage.

;-)

Pozdr.,

Alexxa
07-11-2008, 20:57
Rozumiem, że na podstawie gotowych zdjęć z podanej strony www nie można określić sprzętów jakie należałoby zastosować? Myślałam, że będzie można raz ustawić to wszystko w jednym dużym, jasnym pomieszczeniu i później już nic nie zmieniać.

GSK
07-11-2008, 21:16
Rozumiem, że na podstawie gotowych zdjęć z podanej strony www nie można określić sprzętów jakie należałoby zastosować? Myślałam, że będzie można raz ustawić to wszystko w jednym dużym, jasnym pomieszczeniu i później już nic nie zmieniać.

Co do ilości świateł, rozmieszczenia - można próbować dojść.

Ale czy to były zwykłe lampy błyskowe (w stylu sb600), lampy studyjne czy może oświetlenie ciągłe ... no nie dojdziesz. A już tym bardziej, czy były to lampy made in china czy jakiś elinchrom. A każda z tych technologii ma swoje za i przeciw.

Może na sam sam początek wpisz do google 'jewellery photography tutorial' - wyskoczy Ci trochę stronek, a w zakładce wideo trafisz na kilka filmów instruktażowych.

Oni tam nie piszą jakich używali czasów, przysłon (i ISO). Co jest dość ciekawe, skoro to poradnik dlaczego to pominęli?

Oni tam sprzedają jakieś DVD szkoleniowe. Nie dziwi mnie więc, że wszystkich tajemnic na stronce nie zdradzają ;-) Bo kto by wtedy kupił? A zresztą - czy czas naświetlania - zakładam w rozsądncyh granicach - ma znaczenie inne niż wyłącznie dla komfortu pracy fotografa?

Pozdr.,

Jacek_Z
07-11-2008, 21:21
Zapomnij o takim rozwiązaniu. Każdy wyrób ma inny kształt i wymaga innego ustawienia świateł, lusterek, czarnych kartoników itp.
Najmniej bys musiała kombinować z namiotem bezcieniowym, ale pytanie czy zdjęcia jakie z niego wychodza by ci się podobały.
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem namiotów, nie mam nawet żadnego.
Za to robię gdy tego potrzeba różne sfery z wygiętego cieńkiego elastycznego mlecznego tworzywa. Można je wycinac nożyczkami dopasowując do kształtu odblasku.
Efekty lepsze ale to rozwiązanie jest droższe, bardziej pracochłonne (i przez to wolniejsze w pracy).

Jacek_Z
07-11-2008, 21:26
czy czas naświetlania - zakładam w rozsądncyh granicach - ma znaczenie inne niż wyłącznie dla komfortu pracy fotografa?
D200 nie lubi długich czasów (CCD), wymaga to też cięższego (droższego ) statywu i wężyka. Często niektórzy nie lubią czekać i pracują na wyższych ISO - co nie jest dobrym rozwiązaniem. Czeka na nią wiele pułapek. Nie wiem czy Alexxa ma dość dużo umiejętności by je ominąć.

wuel
08-11-2008, 01:04
Wystarczy popatrzeć na zdjęcia ze strony kolegi wuela. Zdjęcia podobają mu się chyba tylko dlatego, że sam je zrobił. Zdecydowanie nie zachęcają do zakupu, wyglądają jak plastiki z płatków śniadaniowych.

wuel no właśnie, mi podobają się Twoje zdjęcia. Sprzedaję biżuterię dobrej jakości, więc chcę aby zdjęcia po prostu ozdwierciedlały rzeczywistość a klient był zadowolony:)

Alexxa, cóż mogę na to powiedzieć... widocznie jak to z gracją określił ozzy jesteśmy "allegrowymi samoskładaczami biżuterii" :?

Napisz proszę, jeśli to nie tajemnica, jakiego sprzętu używasz.
Oczywiście, nie ma problemu, bo w odróżnieniu od reszty wypowiadających się (no, poza Jackiem_Z), uważam że forum jest po to, żeby konkretnie pomóc, a nie żeby pociskać kity jakie to fotografowanie biżuterii jest ********** trudne i jakich potężnych nakładów finansowych wymaga.
Więc wygląda to tak jak zamieściłem w tym poście: http://www.nikon.org.pl/showpost.php?p=948033&postcount=16. Sprzęt to staruteńki D70s, Nikkor 50 f1.4, statyw i głowica GoldPhoto. Jak widzisz żadne super-hiper sprzęty. Nic z tych rzeczy nie zostało kupione do focenia biżuterii. Na prawdę podstawa to dużo dobrych chęci.
Nie daj się omamić, że najlepszym rozwiązaniem jest zlecenie tego profesjonaliście. Spórz tylko na drugie zdjęcie z postu nr 30 tego wątku, jakie zamieścił mistrz sailor. Przecież jest okropne. Przez to że światło jest super rozproszone (namiot bezcieniowy?) to kule wyglądają jak koła.

Biżuteria jest jeszcze trudniejsza. Jako ćwiczenie można sobie spróbować zrobić zdjęcie chromowanego czajnika - można to robić tym co mamy, nie posiadając szkła makro. W biżuterii natkniemy się na takie właśnie problemy. Życzę powodzenia :-D

A proszę bardzo. Pół godzinki zabawy i efekt jak poniżej. Zdjęcie TYLKO wywołane z rawu. ŻADNEGO grzebanie w PSie, a więc surówka do dalszej obróbki. Myślę, że efekt nienajgorszy. No ale ja nie mam gustu...

źródło (http://www.egobizuteria.pl/czajnik.jpg)

Jacek_Z
08-11-2008, 01:12
Cwaniak :-D
znajdź czajnik będący konstrukcją jakby z wycinka kuli. Tu miałeś "łatwą" sprawę, sa tylko 2 kąty których musisz pilnować. Kula to zupełnie inna bajka.

GSK
08-11-2008, 10:27
Oczywiście, nie ma problemu, bo w odróżnieniu od reszty wypowiadających się (no, poza Jackiem_Z), uważam że forum jest po to, żeby konkretnie pomóc, a nie żeby pociskać kity jakie to fotografowanie biżuterii jest ********** trudne i jakich potężnych nakładów finansowych wymaga.

Bo wiesz jak się mówi - "najciemniej pod latarnią" :D

Pozdr.,

wuel
08-11-2008, 11:57
znajdź czajnik będący konstrukcją jakby z wycinka kuli. Tu miałeś "łatwą" sprawę, sa tylko 2 kąty których musisz pilnować. Kula to zupełnie inna bajka.
heh, tonący brzytwy się chwyta... :). Jacku_Z chyba sam nie wierzysz w to co mówisz. Ten czajnik to przecież ścięty stożek z przykrywką ustawioną pod całkiem innym kątem niż dolna część. Dość dobrze imituje kulę. Może nawet jest trudniej bo odblaski układają się w długie linie, a nie w punkty jak na kuli i w przypadku pojawienia się ich trudniej byłoby zawalczyć z nimi. A techniką jaką użyłem bez problemu można i prawdziwą kulistą kulę ;) sfotografować.

sailor
08-11-2008, 20:52
coraz weselej mi sie czyta ten watek :D:D:D
Jacku ... takie szczere pytanie .. chce ci sie jeszcze? :D

GSK
08-11-2008, 21:45
Jakby pojawił się jakiś nowy wątek z serii "Foto ślubne - gniot" to można by się przenieść, a tak to chyba nic innego nie pozostaje jak ten temat dalej ciągnąć. W końcu najgorsze 6 tygodni roku przed nami, trzeba jakoś przetrzymać.

Pozdr.,

Jacek_Z
08-11-2008, 23:19
heh, tonący brzytwy się chwyta... :). Jacku_Z chyba sam nie wierzysz w to co mówisz. Ten czajnik to przecież ścięty stożek z przykrywką ustawioną pod całkiem innym kątem niż dolna część. Dość dobrze imituje kulę. Może nawet jest trudniej bo odblaski układają się w długie linie, a nie w punkty jak na kuli i w przypadku pojawienia się ich trudniej byłoby zawalczyć z nimi. A techniką jaką użyłem bez problemu można i prawdziwą kulistą kulę ;) sfotografować.
:-D Proszę, spróbuj z kulą. Przekonasz się, że to zupełnie coś innego. Tu masz do pilnowanie 2 kąty. Jeden to ten od dolnej części, drugi od pokrywki. Łatwo ucieka się od kłopotów na 2 takich płaszczyznach, po prostu nie wolno umieszczać niczego tylko w 2 miejscach, a by z kolei mieć długie odblaski to z kolei tam coś (długiego) umieszczać.
Spróbuj z kulą. Zobaczysz :-D tam kątów pod którymi masz zapanować jest multum. To zuuuuupełnie inna zabawa:mrgreen:. Wiem co mówię, bo robiłem takie czajniki :mrgreen: Wstyd się przyznać, nie wyszło mi nic ciekawego. Czajnik gdzie nic się nie działo, który był idealny, to klienty stwierdził, że jest matowy, a nie chromowany. By było wrażenie chromu musiałem puścić jakieś linie, a to z kolei mu się nie podobało.
Zobaczysz też jak fajnie retuszuje się kulę z wyraźnym gradientem w różne strony :-D

wuel
08-11-2008, 23:49
coraz weselej mi sie czyta ten watek :D:D:D
Jacku ... takie szczere pytanie .. chce ci sie jeszcze? :D

W kontekście tego co masz napisane w swojej stopce, brzmi to wyjątkowo bezczelnie.

Jakby pojawił się jakiś nowy wątek z serii "Foto ślubne - gniot" to można by się przenieść, a tak to chyba nic innego nie pozostaje jak ten temat dalej ciągnąć. W końcu najgorsze 6 tygodni roku przed nami, trzeba jakoś przetrzymać.

Ha, ha. No boki można zrywać... Jaką przednią macie zabawę...
Tylko ciekawe czy po przeczytaniu waszych wynurzeń, autorce tego wątku będzie jeszcze się chciało o cokolwiek zapytać?

Całe szczęście, że właśnie spożyłem butelkę taniego wina z Biedronki (domorosłym fotografom tylko takie smakuje), więc patrzę na wypowiedzi tych kolesiów z dystansem.

:-D Proszę, spróbuj z kulą. Przekonasz się, że to zupełnie coś innego. ...

Nie omieszkam. Muszę tylko coś takiego dorwać.

sailor
09-11-2008, 01:29
W kontekście tego co masz napisane w swojej stopce, brzmi to wyjątkowo bezczelnie.

a moglbys napisac dlaczego? od kilku stron i ja i jacek z tego co sie zorientowalem tlumaczymy autorce watku ze fotografia srebra to naprawde kawl ciezkiej roboty.
autorka idzie w zaparte ze ne chce sprobowac i zobaczyc efektow na porzadnym sprzecie bo chce takie zdjecia jak na allegro.
w medzyczasie pojawia sie paru mlodych gniewnych ktorzy udowdniaja ze sie da zrobic zdjecia wlasciwie bez kosztow i po jednym dniu "przyuczenia".

mnie sie odechcialo ciagnac dyskusje i dziwie sie ze Jackowi jescze sie chce.
niech Alexxa kupi sobie jakis aparat i jakis namiot bezcieniowy do tego jaies lampki .. mistrzowie mcgyveryzmu pewnie poleca zwykle biurkowe i przekona sie jak to wyglada. najwyzej za 2-3 miesiace wroci i zapyta dlacezgo zdjecia nie wychodza lub sama dojdzie do wniosku co nalezy kupic.

tak wiec jakbys laskawie wyjasnil mi czemu porzednia wypowiedz byla bezczelna? z przjemnoscia sie dowiem.

i przylaczam sie do zdania jacka - wez kulisty czajnik. albo jescze lepiej malutk gladka bombke choinkowa

Alexxa
09-11-2008, 09:40
a moglbys napisac dlaczego? od kilku stron i ja i jacek z tego co sie zorientowalem tlumaczymy autorce watku ze fotografia srebra to naprawde kawl ciezkiej roboty.
WIEM O TYM. CZYTAM FORA, PROBLEMY LUDZI FOTOGRAFUJĄCYCH BIŻUTERIĘ...ALE FAKT NIE MAM PRAKTYKI..

autorka idzie w zaparte ze ne chce sprobowac i zobaczyc efektow na porzadnym sprzecie bo chce takie zdjecia jak na allegro.
NIE Z ALLEGRO TYLKO SKLEPU INTERNETOWEGO (ADDIE), KTORY JEST OD 3 LAT NA RYNKU

mnie sie odechcialo ciagnac dyskusje i dziwie sie ze Jackowi jescze sie chce.
niech Alexxa kupi sobie jakis aparat i jakis namiot bezcieniowy do tego jaies lampki .. mistrzowie mcgyveryzmu pewnie poleca zwykle biurkowe i przekona sie jak to wyglada. najwyzej za 2-3 miesiace wroci i zapyta dlacezgo zdjecia nie wychodza lub sama dojdzie do wniosku co nalezy kupic.
PEWNIE WRÓCĘ, CHOĆ TO ZALEŻY ZAPEWNE OD DALSZYCH NASTROJÓW BO ROBI SIĘ TROCHĘ NERWOWO. A JA PROSZĘ TYLKO O RADĘ..CZY, WY FACHOWCY, NIE MOŻECIE DORADZIĆ UNIWERSALNEGO MINIMUM KTÓRYM MOŻNA BY FOTOGRAFOWAĆ BIŻUTERIĘ?wIEM JUŻ, ŻE RÓŻNE PRZEDMIOTY WYMAGAJĄ RÓŻNYCH PARAMETRÓW ALE CHYBA JEST JAKIŚ UNIWERSALNY SPRZĘT?
CZY KAŻDY KUPUJĄCY SPRZĘT NAJPIERW IDZIE DO SPECJALISTY, ZAPOZNAJE SIĘ Z FOTOGRAFIĄ OD KULISÓW I.....DOPIERO POTEM KUPUJE SPRZĘT?
NIE TRAKTUJCIE MNIE GÓRNOLOTNIE, CZY KAŻDY MUSI ZNAĆ SIĘ NA FOTOGRAFII???

Jacek_Z
09-11-2008, 09:58
..NIE MOŻECIE DORADZIĆ UNIWERSALNEGO MINIMUM KTÓRYM MOŻNA BY FOTOGRAFOWAĆ BIŻUTERIĘ?wIEM JUŻ, ŻE RÓŻNE PRZEDMIOTY WYMAGAJĄ RÓŻNYCH PARAMETRÓW ALE CHYBA JEST JAKIŚ UNIWERSALNY SPRZĘT?nie ma uniwersalnego minimum, nie ma uniwersalnego sprzetu, wiec nie możemy ci go doradzić. Piszę o tym w kilku postach, nie wiem czy niewyraźnie piszę czy co?

Parametry to rzecz która "wyjdzie w praniu" i nimi się nie musisz aż tak przejmować. Trzeba kupić odpowiedniej mocy lampki i to tyle. Ale jaka to będzie moc, to zależy czy będziesz świeciłą z bliska na malutki namiot bezcieniowy (wtedy możesz kupić słabiutkie lampki), ale jeśli będziesz świeciłą przez softboxy itp to lampy musisz kupic silniejsze. Czyli i tak y wiedzieć co kupić to musisz zobaczyć jakie światło ci bardziej pasuje.

Ja tez się wypisuje z tej dyskusji. Piszę ci wiele razy byś pierw zobaczyłą w czym rzecz, a ty nie chcesz. Nie rozumiem tego.

CZY KAŻDY KUPUJĄCY SPRZĘT NAJPIERW IDZIE DO SPECJALISTY, ZAPOZNAJE SIĘ Z FOTOGRAFIĄ OD KULISÓW I.....DOPIERO POTEM KUPUJE SPRZĘT?
dobrze by było by widział co do czego służy. Przeważnie się widzi co jest potrzebne, choćby na filmach. Niestety nie widziałem na filmach by pokazywano jak robią biżuterię. Ale do fotografowania modelek (bo takich filmów pełno) tez używa się różnego sprzętu. Jedni lubią ringflash i go sobie kupują lub robią z żarówek, inni go nie lubią. To trzeba najpierw poznać by wiedzieć. Trzeba wyrobic sobie swoje zdane. Może dlatego, że jesteśmy z Sailorem jak to ty nas określasz fachowcy, to wiemy, że każdą rzecz można zrobić na wiele sposobów. Różnym sprzętem. Otrzymując różny efekt. Zaczyna się od efektu, który chcemy osiągnąć, do tego dobiera się sprzęt.
Tylko proszę nie pisz, że efektem ma byc dobre zdjęcie, bo dla każdego słowo dobre oznacza co innego, co już chyba zostało tu udowodnione.

stock
09-11-2008, 11:04
chyba tu jeszcze nie spotkałem osoby bardziej odpornej na wiedzę i pomoc niż Alexxa. Chłopaki stają niemal na głowie by Ci w prosty sposób wytłumaczyć co i jak - a Ty wciąż powtarzasz swoje. Podziwiam Jacka_Z i Sailora za to, ze im się jeszcze chce.. Naprawdę. Bo gdybym ja miał choć połowę ich wiedzy - odpuściłbym kilkanaście postów temu.

GSK
09-11-2008, 11:43
Ha, ha. No boki można zrywać... Jaką przednią macie zabawę...
Tylko ciekawe czy po przeczytaniu waszych wynurzeń, autorce tego wątku będzie jeszcze się chciało o cokolwiek zapytać?

Całe szczęście, że właśnie spożyłem butelkę taniego wina z Biedronki (domorosłym fotografom tylko takie smakuje),

wuel - a ja jak pisałem to sięgałem akurat po 3ciego browca. ;-) To miał być taki lekki sarkazm. Jestem usprawiedliwiony ?

Nie omieszkam. Muszę tylko coś takiego dorwać.

Nie daj się wkręcić! Zrobisz zdjęcie kulistego czajnika - każą Ci zrobić zdjęcie kulki od łożyska. Zrobisz zdjęcie kulki od łozyska - to stwierdzą, że robienie zdjęć kulek od łożyska nie ma przecież nic wspólnego z fotografią biżuterii i tego 'nie da się przełożyć w prosty sposób'. ;-)

Wątek coraz bardziej zabawny. Alexxa wskazała dokładnie o jakie zdjęcia i efekt jej chodzi, przecież dała nam konkretnę stronę www, dokładniej się chyba już nie da*. Mnie też intryguje jak się tamte konkretne zdj. robi, ale chyba się nie dowiem.

* - ciekawe, czy zaraz zacznie się dyskusja czy to oby nie jest plagiat ;-)

Pozdr.,

sailor
09-11-2008, 14:55
WIEM O TYM. CZYTAM FORA, PROBLEMY LUDZI FOTOGRAFUJĄCYCH BIŻUTERIĘ...ALE FAKT NIE MAM PRAKTYKI..

tylk ze nie przyjmujesz do wiadomosci ze sie nie da zdobyc wiedzy i praktyki czytajac fora

NIE Z ALLEGRO TYLKO SKLEPU INTERNETOWEGO (ADDIE), KTORY JEST OD 3 LAT NA RYNKU

trzy lata na rynku to naprawde niewiele. zdjecia na addie sa typowo jak na allegro, wiec nie widze roznicy.

PEWNIE WRÓCĘ, CHOĆ TO ZALEŻY ZAPEWNE OD DALSZYCH NASTROJÓW BO ROBI SIĘ TROCHĘ NERWOWO. A JA PROSZĘ TYLKO O RADĘ..CZY, WY FACHOWCY, NIE MOŻECIE DORADZIĆ UNIWERSALNEGO MINIMUM KTÓRYM MOŻNA BY FOTOGRAFOWAĆ BIŻUTERIĘ?wIEM JUŻ, ŻE RÓŻNE PRZEDMIOTY WYMAGAJĄ RÓŻNYCH PARAMETRÓW ALE CHYBA JEST JAKIŚ UNIWERSALNY SPRZĘT?
NIE TRAKTUJCIE MNIE GÓRNOLOTNIE, CZY KAŻDY MUSI ZNAĆ SIĘ NA FOTOGRAFII???
a czy kazdy musi znac sie na bizuterii?
nie ma niwerslanego sprzetu - im bardziej uniwersalny tym wieksze trzeba miec doswiadczenie by si enim poslugwac z dobrymi efektami.
nikt nie traktuje cie gornolotnie ale jak napisal stock - wykazujesz wyjatkowo odpornosc na wiedze.
pomysl ile mistrz jubilerstwa uczy sie robic bizuterie - jesli ja juz zrobi - fotograf m szanse to zepsuc bedac ignorantem lub nie umiejac zrobic dobrego zdjecia albo moze zrobic z tego podwojne dzielo sztuki - jelsi tyko wie jak zaswiecic.... a to zeby wiedzial jak zaswiecici wymaga wieloletniego doswiadczenia - nie tylko w fotografii w ogole ale rowniez w fotografii bizuterii - bo kazdy ale to kazdy odaj footgrafii wymaga innego podejscia - inaczej fotografuje sie pszczolki inaczej bizuterie a inaczej butelki czy akty.
choc nie mam pojecia po co ja to pisze bo i tak pewnie nic nie trafi

Wątek coraz bardziej zabawny. Alexxa wskazała dokładnie o jakie zdjęcia i efekt jej chodzi, przecież dała nam konkretnę stronę www, dokładniej się chyba już nie da*. Mnie też intryguje jak się tamte konkretne zdj. robi, ale chyba się nie dowiem.

widzisz ... Alexxa dostala zarowno ode mnie jak i Jacka prezent na gwiazdke, ktory jak widac zignorowala - zaproszenie na profesjonalna sesje bizuterii by zobaczyc jak to to wylada od srodka, zeby sprobowac jak to sie robi, zeby zobaczyc dlaczego potrzebny jest taki sprzet a nie inny i by potem moc zdecydowac co kupic.
sa osoby ktorzy placa po pare tysiecy by uczestniczyc w takich sesjach i podejrzec warsztat od srodka, jak widac - oferty skladane z dobrej woli nie ciesza sie populrnoscia.

ja wiem ze mozna by przez pare dni pracy przygotowac dokladny tutorial do najpopularniejszych ustawien pierscionkow naszyjnikow czy kolczykow i wrzucic na forum .... pytanie tylko .. po co?

jasiu102
09-11-2008, 15:31
widzisz ... Alexxa dostala zarowno ode mnie jak i Jacka prezent na gwiazdke, ktory jak widac zignorowala - zaproszenie na profesjonalna sesje bizuterii by zobaczyc jak to to wylada od srodka, zeby sprobowac jak to sie robi, zeby zobaczyc dlaczego potrzebny jest taki sprzet a nie inny i by potem moc zdecydowac co kupic.
sa osoby ktorzy placa po pare tysiecy by uczestniczyc w takich sesjach i podejrzec warsztat od srodka, jak widac - oferty skladane z dobrej woli nie ciesza sie populrnoscia.

może jej mąż albo chłopak nie pozwala :)

Alexxa
09-11-2008, 15:47
tylk ze nie przyjmujesz do wiadomosci ze sie nie da zdobyc wiedzy i praktyki czytajac fora
trzy lata na rynku to naprawde niewiele. zdjecia na addie sa typowo jak na allegro, wiec nie widze roznicy.
NO DOBRZ MOŻE ZRÓMY TEST, ZAPYTAJCIE WASZYCH MATEK, ŻON, KOCHANEK CZY KUPIŁUBY BIŻUTERIĘ Z ADDIE, OCZYWIŚCIE JEŚLI SĄ ZUPEŁNIE ZIELONE W TEMACIE FOTOGRAFIA BIŻUTERII.

a czy kazdy musi znac sie na bizuterii?
TY AKURAT SIĘ ZNASZ SĄDZĄC PO SESJI KTÓRĄ WIDZIAŁAM:)

OCZYWIŚCIE OTRZYMAŁAM ZAPROSZENIA OD JACKA NA PŁATNE SZKOLENIE(BŁYSK+PRACA Z MODELKĄ) LUB PŁATNE SPOTKANIE Z ROBIENIEM ZDJĘĆ MOJEJ BIŻUTERII, A OD CIEBIE NO RZECZYWIŚCIE DOSTAŁAM ZAPROSZENIE TYLKO NIE WSPOMNIAŁEŚ NIC O ROBIENIU FOT BIŻUTERII, WIĘC NIE CHCIAŁAM SIĘ NARZUCAĆ:-|

ja wiem ze mozna by przez pare dni pracy przygotowac dokladny tutorial do najpopularniejszych ustawien pierscionkow naszyjnikow czy kolczykow i wrzucic na forum .... pytanie tylko .. po co?
NAJPOPULARNIEJSZE USTAWIENIA...O TO WŁAŚNI CHODZI MI OD POCZĄTKU..

ekonet
09-11-2008, 15:52
widzisz ... Alexxa dostala zarowno ode mnie jak i Jacka prezent na gwiazdke, ktory jak widac zignorowala - zaproszenie na profesjonalna sesje bizuterii by zobaczyc jak to to wylada od srodka, zeby sprobowac jak to sie robi, zeby zobaczyc dlaczego potrzebny jest taki sprzet a nie inny
Ja bym to przyjął z pocałowaniem ręki. Sailor - myłeś ręce? A, zapomniałem - sól dezynfekuje. ;)

fIlek
09-11-2008, 16:05
Sailor - myłeś ręce? A, zapomniałem - sól dezynfekuje. ;)

Niektóre nalewki też ;)

Alexxa - nikt nie zrobi Ci takiego tutoriala, bo to jednak zdradzanie tajników swojego warsztatu, a już oferta chłopaków jest naprawdę rzadkością, bo normalnie musiałoby to kosztować krocie, albo po zdradzeniu sekretów musieliby Cię zmusić do zamilknięcia na zawsze ;) Ty oczekujesz gotowej recepty, sposobu na dobre fotki, a wpływ na to ma bardzo wiele czynników. Nie możesz liczyć na to, że ktoś odda Ci w prezencie to, na co tak długo pracował w pocie czoła. Równie dobrze jak mógłbym Ciebie poprosić o tutorial jak zrobić żonie jakiś fajny pierścionek. Nie chciałbym kupować góry sprzętu, a tylko minimum i do tego fajnie byłoby osiągnąć taki niezbyt wysokim poziom, typu np firmy Apart :D

sailor
09-11-2008, 16:26
NO DOBRZ MOŻE ZRÓMY TEST, ZAPYTAJCIE WASZYCH MATEK, ŻON, KOCHANEK CZY KUPIŁUBY BIŻUTERIĘ Z ADDIE, OCZYWIŚCIE JEŚLI SĄ ZUPEŁNIE ZIELONE W TEMACIE FOTOGRAFIA BIŻUTERII.

to moze lopatologicznie:
zapytaj faceta nie znajcego sie na bizuterii (bo kobiety znaja sie na niej znacznie bardziej) ktore spinki do krawata by wybral:
1.
http://www.istore.kei.pl/prods/642702.jpg

2.
http://www.photoheaven.net/test/biz/s_PFA_5388.jpg

albo w ktorych ty jako kobeita chciala bys widziec swojego chlopaka/meza?

TY AKURAT SIĘ ZNASZ SĄDZĄC PO SESJI KTÓRĄ WIDZIAŁAM:)
ja sie MUSIALEM poznac na tyle na ile mi to potrzebne w fotografii, a zapomniane zainteresowanie mineralologia jedynie pomoglo przypomniec sobie pare rzeczy. co nie zmienia fakty ze nie podjalbym sie (mimo kilku wykonanych projektow) zrobienia czegokolwiek czy to maly pierscionek czy wielka kolia :)

ja po prostu zostawiam zawodowcom ich dzialke - nie maluje modelek nie robei bizuterii i nie naprawiam dachow w domu i nie lecze chorych. robie to w czym wierze ze jestem dobry, czyli zdjecia

?A, zapomniałem - sól dezynfekuje. ;)

:D wczoraj pizza wydawala sie wyjatkwo malo slona :D
a zaproszenie wiesz ze masz permanentne - trzeba sie tylko zameldowac

jak zrobić żonie jakiś fajny pierścionek. Nie chciałbym kupować góry sprzętu, a tylko minimum i do tego fajnie byłoby osiągnąć taki niezbyt wysokim poziom, typu np firmy Apart :D

to ja tez poprosze tutka :D

Alexxa
09-11-2008, 17:14
albo w ktorych ty jako kobeita chciala bys widziec swojego chlopaka/meza?
Jesli miałabym takowego, wiadomo...drugie wygrywa...:-)
Na poczatku podchodziłam do tej sprawy tak...nie srzedaję złota z diamentami tylko srebro..a więc i zysk jest mniejszy..zatem jednocześnie obniżyłam docelowy poziom zdjęć...
Jeśli chodzi o zobaczenie "fotografowania od kuchni" myślałam, że ominie mnie ten krok a zapoznam się tylko z tymi technikami już na swoim sprzęcie, no i chyba jednak tak nie będzie...

sailor
09-11-2008, 20:10
Jesli miałabym takowego, wiadomo...drugie wygrywa...:-)

widzisz ... ale wybralas nie dlatego ze znasz jakosc produktu, tylko ze zdjecie jest lepsze.
to wlasnie daltego zdjecia w sklepie internetowym powinny byc takiej jakosci, by chcialo sie kupic wlasnie ten przedmiot

nie srzedaję złota z diamentami tylko srebro..a więc i zysk jest mniejszy..zatem jednocześnie obniżyłam docelowy poziom zdjęć...
nic bardziej mylnego

Jeśli chodzi o zobaczenie "fotografowania od kuchni" myślałam, że ominie mnie ten krok a zapoznam się tylko z tymi technikami już na swoim sprzęcie, no i chyba jednak tak nie będzie...

ufff wreszcie zaczynasz mowic z sensem :)

Alexxa
09-11-2008, 21:31
widzisz ... ale wybralas nie dlatego ze znasz jakosc produktu, tylko ze zdjecie jest lepsze
Fakt...no a poza tym te drugie bardziej męskie:-D

OK, to nie ja będę sponsorem tego sprzętu...czy to 6000zl jest aktualne?Oczywiście w przybliżeniu,bo przecież dokładnie nie wiadomo co muszę kupić;-)

szwagir
09-11-2008, 21:40
no no coraz blizej rozwiazania:) oby tak dalej;)

sailor
09-11-2008, 21:59
poszlo pw.

bombel
11-11-2008, 13:37
Dyskusja jest nader miła. Zwrócę tylko uwagę, że o ile nie widzę, co jest na zdjęciu pierwszym, to na drugim na pewno nie jest spinka do krawata, tylko tzw. do koszuli (zwyczajowo tak nazywana, a naprawdę do rękawów koszuli). I ani jedno zdjęcie nie jest dobre.

silver56
11-11-2008, 16:12
Dyskusja jest nader miła. Zwrócę tylko uwagę, że o ile nie widzę, co jest na zdjęciu pierwszym, to na drugim na pewno nie jest spinka do krawata, tylko tzw. do koszuli (zwyczajowo tak nazywana, a naprawdę do rękawów koszuli). I ani jedno zdjęcie nie jest dobre.

a naprawdę do mankietu rękawa koszuli

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mankiet

bombel
11-11-2008, 16:19
a naprawdę do mankietu rękawa koszuli

Rzecz jasna. :) Nie przypinano tym przecież rękawa do koszuli. :)

fIlek
11-11-2008, 16:21
I ani jedno zdjęcie nie jest dobre.

Niebo za mało dramatyczne :mrgreen:

sailor
11-11-2008, 17:22
Dyskusja jest nader miła. Zwrócę tylko uwagę, że o ile nie widzę, co jest na zdjęciu pierwszym, to na drugim na pewno nie jest spinka do krawata, tylko tzw. do koszuli (zwyczajowo tak nazywana, a naprawdę do rękawów koszuli).
przepraszam za przejezyczenie .. na obu zdjeciach sa spinki do koszuli.

I ani jedno zdjęcie nie jest dobre.
:D
ja ciebie rowniez pozdrawiam

Niebo za mało dramatyczne :mrgreen:

ROTFL

bombel
11-11-2008, 19:23
Nie rozumiem po co ten sarkazm z pozdrowieniami... Chyba, że to nie sarkazm, tylko żarcik. :)

O ile pierwsze zdjęcie nie spełnia najprostszego warunku (nie widać, co na nim jest), o tyle drugie ten podstawowy warunek spełnia (można rozpoznać fotografowany obiekt) - co wcale nie znaczy, że jest dobre. Tyle chciałem powiedzieć o obrazkach; że jedno jest dyskwalifikujące, a drugie tylko kiepskie - nie wnikam skąd są wzięte, bo chyba z allegro czy podobnych miejsc...

fIlek
11-11-2008, 19:28
Nie rozumiem po co ten sarkazm z pozdrowieniami... Chyba, że to nie sarkazm, tylko żarcik. :)

To tak jak ja nie rozumiem od jakiegoś czasu Twoich komentarzy (a zauważam to z prawdziwym żalem :( )

sailor
11-11-2008, 19:36
a drugie tylko kiepskie - nie wnikam skąd są wzięte, bo chyba z allegro czy podobnych miejsc...

no cos ty.. zeby trafilo na allegro autor by ci dorownac jakoscia zdjec .. niestety jescze daleka droga :D

ps. proponuje okuliste bo na obu zdjeciach dosc dokladnie widac co przedstawiaja.

h2o
18-11-2008, 13:23
Witam,
jestem w trakcie zakładania sklepu internetowego z biżuterią srebrną. Jaki aparat polecacie?Polecono mi Nikona D200, jednakże nie posiada on opcji "stabilizacja obrazu", ponoć bardzo ważnej w tej kwestii. Ponadto czytałam testy, no i okazuje się że tyle ile ludzi, tyleż samo opinii...
Prosze - http://www.szerokikadr.pl/ - coś dla początkujących. Nie musisz mieć nikona D200. ja pierwsze zdjęcia produktów na potrzeby swojej strony WWW robiłem przy użyciu tego aparatu

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2675

Na początek miałem tylko jeden halogenek o mocy 20W. Później kupiłem namiot bezcieniowy (nie żałuj kasy, te po 30-50 zł są do d...y. Dobry namiot kosztuje ok 200-500 zł a i więcej). Dokupiłem też dwie świetlówki kompaktowe o mocy 125W i temp. ok 5500 st.K.

Teraz używam lampy halogenowej studyjnej (1000W) lub mocnego flesza na światło odbite.

Najtaniej będzie dobry kompakt, dwie lampki, świetlówki kompaktowe o dużej mocy, namiot bezcieniowy, tło - szare, białe kartony, szyba przyda też się). Jeżeli chcesz koniecznie lustrzankę, to może to dziwnie zabrzmi na tym forum ale najtaniej będzie Pentax K200 z kitem 18-55. Ten obiektyw jest znośny, a ostrzy już z odległości 8-9 cm!!! Więc możesz fotografować nim małe przedmioty z bliskiej odległości. Nie wiem jak podobne kity u nikona ale myślę, że koledzy pomogą.

Wracając do zdjęć - pamiętaj żeby dobrze oświetlić! Nie sugeruj się tym co pokazuje LCD. Zawsze brakuje od 0,5 do 1EV jeżeli idzie o takie zdjęcia. Zrób próby

I zostanę jeszcze chwilę przy aparatach. Ostatnio robiłem małą próbę. Porównałem Canon PowerShot A1000 IS z Pentax K10D + 18-55 AFna trudnym motywie szklanych drzwi w końcu ciemnego korytarza. Zgadnij co lepiej poradziło sobie ze szczegółami w światłach, cieniach i co miało mniejsze aberracje chromatyczne? Zaznaczam tu, że test miał wykazać tylko i wyłącznie zasadność używania kompaktów przez osoby nie mające zielonego pojęcia o fotografii.

I teraz niespodzianka - maupka okazała się lepsza!!! Pentax K10D mimo korekt ekspozycji dał gorsze wyniki. Nie świadczy to jednak o tym, że maupka jest lepsza od K10D, ale o przeznaczeniu obu aparatów. Canon dał gotowy obraz, który można bezpośrednio z karty odbić w labie i jest zadowalający, natomiast RAW pentaxa dosyć mocno rozszerzy możliwości wykreowania obrazu.

Więc połam sobie głowę i zastanów się czego potrzebujesz. Ja zaczynałem od taniochy, a w miarę potrzeb uzasadnionych inwestowałem w sprzęt ku temu odpowiedni ;-)

No i konieczny będzie jeszcze statyw;-)

Pozdr,

h2o
18-11-2008, 13:38
to moze lopatologicznie:
zapytaj faceta nie znajcego sie na bizuterii (bo kobiety znaja sie na niej znacznie bardziej) ktore spinki do krawata by wybral:

no fotki wołają o pomste do nieba jak na biżuterie. Ja bym nic nie kupił ;-)