Zobacz pełną wersję : Lampa nikon sb-900....dobre pytanie....
krakowiak
02-11-2008, 18:26
Witam jestem nowy na forum ale z fotografia miałem już trochę do czynienia. Od kilku dni testuje lampę sb-900 i na pierwszy rzut oka sprawia mocne wrażenia poprzez jej wielkość. Ale to przecież nr 1 u NIKONA wiec taka musi być. Pytanie moje kieruje do osób które już opanowały sprzęt i rozgryzły co i jak. W jakich okolicznościach najczęściej używacie poszczególnych TRYBÓW pracy lampy. Pozdrawiam.....
Witam.. ja korzystam z dwóch trybów pracy lampy.
tryb pierwszy=ON kiedy jest włączona i korzystam
tryb drugi=OFF kiedy jest wyłączona i przeważnie leży w torbie foto.
A tak na poważnie... to na forum było już chyba wszystko napisane (tak myśle) co do lamp i trybów w jakich mogą pracować. No i oczywiście jest jeszcze instrukcja obsługi.
Więc poczytaj, a jak czegoś nie będziesz wiedział to pytaj.
To takie moje zdanie..
Pozdrawiam i miłej lektury na jesienno zimowe wieczory:)
pozdrawiam kedazi
_Leszek_O
02-11-2008, 21:39
Witam
Prześledziłem forum pod kątem SB900 i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie kolegi Krakowiaka a sam jestem ciekawy.
Sledze forum już od jakiegoś czasu i zauważam, że koledzy z dłuższym stażem na forum mają tendencje do "zlewania" nowych. Podejrzewam, że gdyby kolega kedazi miał w tym temacie coś do powiedzenia, to używając mniejszej ilości słów odpowiedział by konkretami ale nie odmówił sobie aby "pojeździć" na krakowiaku. Tyle mojej opinii. Pozdrawiam
Polsar74
02-11-2008, 21:40
kolega dobrze Ci mówi !
ale mimo wszystko Ci pokrotce odpowiem
- TTL BL - do rozjaśniania cieni
- TTL - przy palniku do góry w pomieszczeniach
- Master - przy sterowaniu drugą lampą (jakoś bardzo mi pasuje menu sterowania CLS-em w SB-900 i korzystam z wbudowanego w lampę a nie w body :-) )
tyle
Paweł
Witam
Prześledziłem forum pod kontem SB900 i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie kolegi Krakowiaka a sam jestem ciekawy.
Sledze forum już od jakiegoś czasu i zauważam, że koledzy z dłuższym stażem na forum mają tendencje do "zlewania" nowych. Podejrzewam, że gdyby kolega kedazi miał w tym temacie coś do powiedzenia, to używając mniejszej ilości słów odpowiedział by konkretami ale nie odmówił sobie aby "pojeździć" na krakowiaku. Tyle mojej opinii. Pozdrawiam
-słabo szukałeś
-wcale nie mam długiego stażu na forum i nie zlewam kolegi krakowiaka tylko zachęcam do systematycznego przeglądania forum
-może i nie mam nic do powiedzenia w tym temacie- i niech tak zostanie
- a co jazdy po kimś to trochę przesadziłeś
Pozdrawiam
W jakich okolicznościach najczęściej używacie poszczególnych TRYBÓW pracy lampy. Pozdrawiam.....
Prześledziłem forum pod kontem SB900 i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie kolegi Krakowiaka a sam jestem ciekawy.
przecież każdy tryb pracy służy do czegos innego, więc właściwie jego zastosowanie sie samo narzuca. Stroboskop gdy chcemy strobo, manual gdy chcemy manuala, a nie automatykę, FP gdy ma się krótkie czasy, poniżej czasu synchro, A - własciwie ja stosuję gdy nie chcę przedbłysków i lampa jest zdalna podpięta pod zewnętrzną fotocelę. TTL - to chyba jasne kiedy, normalne używanie, TTL BL - gdy chcę ustalac proporcje między światłem błyskowym a światłem zastanym (dość silnym zastanym!), BL ma sens gdy się ustawia korekcję na - albo na + EV.
Poczytaj sobie też to: http://www.foto.jasiu.pl/
krakowiak
03-11-2008, 21:15
Hej, widzę ze się trochę tutaj dzieje. Dzieki kolego Jacek_Z i Polsar74 takich informacji potrzebuje bo instrukcja instrukcją - czytałem i nie ma nic o konkretnym zastosowaniu tylko teoria w ogóle. Mam nadzieje ze kolega _Leszek_O się myli z tym ( zlewaniem ) bo FORUM powinno działać wręcz odwrotnie :)
Ja jeszcze raz prześledzę podobne posty ale i oczekuje ze temat będzie kontynuowany
pozdrawiam...
Hej
Dzisiaj zakupiłem SB 900 i pierwsze niekorzystne wrażenie to głośny zoom:( Nie wiem czy to normalka czy coś nie tak?
moonrage
05-12-2008, 20:31
to normalka, używaj stałki to zoom będzie cichy ;)
to normalka, używaj stałki to zoom będzie cichy ;)
Hee.... i może jej nie włączać?:)
Sorki może mi podpowiesz w którym miejscu wpisać używany sprzęt? Chce kupić LowePro 300 a widzę że masz 200AW co do niej wejdzie?
krakowiak
05-12-2008, 23:01
dokladnie skoro pracuje to musi wydawac jakis dzwiek tak jak silniczki w obiektywach jedne sa cichsze a inne glosniejsze, swoja droga ja juz sie przyzwyczailem a lampa jest super :)
legionize
05-12-2008, 23:33
kupilem 2 dni temu i nie miesci mi sie w torbie. co zrobic?:):)
a powaznie spoko lampka. bardzo przyjemne, ze tryb remote jest do wlaczenia bezposrednio nie przez jakies menu. fajna jest
moonrage
06-12-2008, 01:19
Hee.... i może jej nie włączać?:)
Sorki może mi podpowiesz w którym miejscu wpisać używany sprzęt? Chce kupić LowePro 300 a widzę że masz 200AW co do niej wejdzie?
No więc tak, na codzień noszę w niej D80 + N18-70 + T100 2.8 + sb-900 + pendrive, czytnik, długopisy, kabelki, ładowarka, dyfuzor, podstawka pod sb900, osłona przeciwsłoneczna, jakieś jedzenie, no i dziś np WD Mybook 500GB + kable i zasilacz, w sumie jeszcze mam 2 przegrody wolne czyli dwa szkła normalne wejdą. Nosi się bardzo wygodnie i plecak nie jest duży. Wg. mnie Slingshot 300 jest za duży, gdybym potrzebował większy plecak to wziąłbym Vertex albo coś tego typu.
Dzieki za podpowiedź.... zamówiłem SlingShot 200AW, kurier będzie we wtorek:)
moonrage
07-12-2008, 00:15
będziesz zadowolony, Lowepro to solidna firma i solidne produkty
potwierdzam, Lawepro to "Mercedes" posrod toreb fotograficznych.
-słabo szukałeś
-wcale nie mam długiego stażu na forum i nie zlewam kolegi krakowiaka tylko zachęcam do systematycznego przeglądania forum
-może i nie mam nic do powiedzenia w tym temacie- i niech tak zostanie
- a co jazdy po kimś to trochę przesadziłeś
Pozdrawiam
Oczywiście masz rację, bo warto szukać po forum, przeglądać niż zadawać masę niepotrzebnych pytań - ale mógłbyś się powstrzymać od komentarza, nie odpisywać mu na to pytanie. On faktycznie niby nie wnosi nic (bo były pytania już takie i pisano w temacie) powtarza wątki ale Twoje odpowiedzi są zupełnie nie na temat... Oki jeśli chcesz go pouczać, zwracać uwagę to napisz mi na priv lub w ogóle nie pisz w ogóle.
Co do pytania autora
Ja jak Polsar 74, głównie TTL BL, TTL od sufitu.
Czasem w ustawieniach - błysk na wprost lub rozproszony