PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa nikon sb-900....dobre pytanie....

krakowiak
02-11-2008, 18:26
Witam jestem nowy na forum ale z fotografia miałem już trochę do czynienia. Od kilku dni testuje lampę sb-900 i na pierwszy rzut oka sprawia mocne wrażenia poprzez jej wielkość. Ale to przecież nr 1 u NIKONA wiec taka musi być. Pytanie moje kieruje do osób które już opanowały sprzęt i rozgryzły co i jak. W jakich okolicznościach najczęściej używacie poszczególnych TRYBÓW pracy lampy. Pozdrawiam.....

kedazi
02-11-2008, 20:40
Witam.. ja korzystam z dwóch trybów pracy lampy.
tryb pierwszy=ON kiedy jest włączona i korzystam
tryb drugi=OFF kiedy jest wyłączona i przeważnie leży w torbie foto.

A tak na poważnie... to na forum było już chyba wszystko napisane (tak myśle) co do lamp i trybów w jakich mogą pracować. No i oczywiście jest jeszcze instrukcja obsługi.
Więc poczytaj, a jak czegoś nie będziesz wiedział to pytaj.
To takie moje zdanie..
Pozdrawiam i miłej lektury na jesienno zimowe wieczory:)
pozdrawiam kedazi

_Leszek_O
02-11-2008, 21:39
Witam
Prześledziłem forum pod kątem SB900 i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie kolegi Krakowiaka a sam jestem ciekawy.
Sledze forum już od jakiegoś czasu i zauważam, że koledzy z dłuższym stażem na forum mają tendencje do "zlewania" nowych. Podejrzewam, że gdyby kolega kedazi miał w tym temacie coś do powiedzenia, to używając mniejszej ilości słów odpowiedział by konkretami ale nie odmówił sobie aby "pojeździć" na krakowiaku. Tyle mojej opinii. Pozdrawiam

Polsar74
02-11-2008, 21:40
kolega dobrze Ci mówi !

ale mimo wszystko Ci pokrotce odpowiem

- TTL BL - do rozjaśniania cieni

- TTL - przy palniku do góry w pomieszczeniach

- Master - przy sterowaniu drugą lampą (jakoś bardzo mi pasuje menu sterowania CLS-em w SB-900 i korzystam z wbudowanego w lampę a nie w body :-) )

tyle

Paweł

kedazi
02-11-2008, 23:00
Witam
Prześledziłem forum pod kontem SB900 i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie kolegi Krakowiaka a sam jestem ciekawy.
Sledze forum już od jakiegoś czasu i zauważam, że koledzy z dłuższym stażem na forum mają tendencje do "zlewania" nowych. Podejrzewam, że gdyby kolega kedazi miał w tym temacie coś do powiedzenia, to używając mniejszej ilości słów odpowiedział by konkretami ale nie odmówił sobie aby "pojeździć" na krakowiaku. Tyle mojej opinii. Pozdrawiam

-słabo szukałeś
-wcale nie mam długiego stażu na forum i nie zlewam kolegi krakowiaka tylko zachęcam do systematycznego przeglądania forum
-może i nie mam nic do powiedzenia w tym temacie- i niech tak zostanie
- a co jazdy po kimś to trochę przesadziłeś

Pozdrawiam

Jacek_Z
03-11-2008, 01:41
W jakich okolicznościach najczęściej używacie poszczególnych TRYBÓW pracy lampy. Pozdrawiam.....

Prześledziłem forum pod kontem SB900 i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie kolegi Krakowiaka a sam jestem ciekawy.

przecież każdy tryb pracy służy do czegos innego, więc właściwie jego zastosowanie sie samo narzuca. Stroboskop gdy chcemy strobo, manual gdy chcemy manuala, a nie automatykę, FP gdy ma się krótkie czasy, poniżej czasu synchro, A - własciwie ja stosuję gdy nie chcę przedbłysków i lampa jest zdalna podpięta pod zewnętrzną fotocelę. TTL - to chyba jasne kiedy, normalne używanie, TTL BL - gdy chcę ustalac proporcje między światłem błyskowym a światłem zastanym (dość silnym zastanym!), BL ma sens gdy się ustawia korekcję na - albo na + EV.

markB
03-11-2008, 10:50
Poczytaj sobie też to: http://www.foto.jasiu.pl/

krakowiak
03-11-2008, 21:15
Hej, widzę ze się trochę tutaj dzieje. Dzieki kolego Jacek_Z i Polsar74 takich informacji potrzebuje bo instrukcja instrukcją - czytałem i nie ma nic o konkretnym zastosowaniu tylko teoria w ogóle. Mam nadzieje ze kolega _Leszek_O się myli z tym ( zlewaniem ) bo FORUM powinno działać wręcz odwrotnie :)
Ja jeszcze raz prześledzę podobne posty ale i oczekuje ze temat będzie kontynuowany
pozdrawiam...

tom1102
05-12-2008, 20:26
Hej
Dzisiaj zakupiłem SB 900 i pierwsze niekorzystne wrażenie to głośny zoom:( Nie wiem czy to normalka czy coś nie tak?

moonrage
05-12-2008, 20:31
to normalka, używaj stałki to zoom będzie cichy ;)

tom1102
05-12-2008, 20:51
to normalka, używaj stałki to zoom będzie cichy ;)
Hee.... i może jej nie włączać?:)
Sorki może mi podpowiesz w którym miejscu wpisać używany sprzęt? Chce kupić LowePro 300 a widzę że masz 200AW co do niej wejdzie?

krakowiak
05-12-2008, 23:01
dokladnie skoro pracuje to musi wydawac jakis dzwiek tak jak silniczki w obiektywach jedne sa cichsze a inne glosniejsze, swoja droga ja juz sie przyzwyczailem a lampa jest super :)

legionize
05-12-2008, 23:33
kupilem 2 dni temu i nie miesci mi sie w torbie. co zrobic?:):)
a powaznie spoko lampka. bardzo przyjemne, ze tryb remote jest do wlaczenia bezposrednio nie przez jakies menu. fajna jest

moonrage
06-12-2008, 01:19
Hee.... i może jej nie włączać?:)
Sorki może mi podpowiesz w którym miejscu wpisać używany sprzęt? Chce kupić LowePro 300 a widzę że masz 200AW co do niej wejdzie?

No więc tak, na codzień noszę w niej D80 + N18-70 + T100 2.8 + sb-900 + pendrive, czytnik, długopisy, kabelki, ładowarka, dyfuzor, podstawka pod sb900, osłona przeciwsłoneczna, jakieś jedzenie, no i dziś np WD Mybook 500GB + kable i zasilacz, w sumie jeszcze mam 2 przegrody wolne czyli dwa szkła normalne wejdą. Nosi się bardzo wygodnie i plecak nie jest duży. Wg. mnie Slingshot 300 jest za duży, gdybym potrzebował większy plecak to wziąłbym Vertex albo coś tego typu.

tom1102
06-12-2008, 23:31
Dzieki za podpowiedź.... zamówiłem SlingShot 200AW, kurier będzie we wtorek:)

moonrage
07-12-2008, 00:15
będziesz zadowolony, Lowepro to solidna firma i solidne produkty

Kosti68
07-12-2008, 20:49
potwierdzam, Lawepro to "Mercedes" posrod toreb fotograficznych.

ESOX
08-12-2008, 12:29
-słabo szukałeś
-wcale nie mam długiego stażu na forum i nie zlewam kolegi krakowiaka tylko zachęcam do systematycznego przeglądania forum
-może i nie mam nic do powiedzenia w tym temacie- i niech tak zostanie
- a co jazdy po kimś to trochę przesadziłeś

Pozdrawiam

Oczywiście masz rację, bo warto szukać po forum, przeglądać niż zadawać masę niepotrzebnych pytań - ale mógłbyś się powstrzymać od komentarza, nie odpisywać mu na to pytanie. On faktycznie niby nie wnosi nic (bo były pytania już takie i pisano w temacie) powtarza wątki ale Twoje odpowiedzi są zupełnie nie na temat... Oki jeśli chcesz go pouczać, zwracać uwagę to napisz mi na priv lub w ogóle nie pisz w ogóle.

Co do pytania autora
Ja jak Polsar 74, głównie TTL BL, TTL od sufitu.
Czasem w ustawieniach - błysk na wprost lub rozproszony