PDA

Zobacz pełną wersję : D80 + ???

fopbos
02-11-2008, 17:38
Witam,
od niedawna jestem posiadaczem Nikona D80 oraz Sigmy 70-300 APO, prowadzę działalność w branży aranżacji wnętrz itd. i chcę otworzyć sklep internetowy, w związku z tym chciałbym zapytać was jakiego sprzętu będę potrzebował do wykonywania zdjęć do sklepu, tzn. czy potrzebuje innego obiektywu? Myślałem nad zakupem dwóch lamp doświetlających z parasolkami (bodajże 2x395W) czy to właściwy tok myślenia? Czy będą potrzebne? Czym kierować się przy ich zakupie? Czego jeszcze będę potrzebował?
Z góry dziękuję za pomoc.

adam.dorozinski
02-11-2008, 17:51
edit: Aranżacja wnętrz! ... bez sensu coś napisałem ;)

Sklep internetowy i aranżacja wnętrz? Co dokładnie będziesz sprzedawać? I ile masz miejsca do robienia fotek? :)
Akurat mam tę Sigmę, i to raczej umiarkowanie rewelacyjny do takich zastosowań obiektyw, ale kto wie? Jeśli będziesz mógł się odsunąć dość daleko, i nie będziesz sprzedawał usług w postaci aranżacji, gdzie przydałoby się zdjęcie wnętrza a np. ramki na zdjęcia, to może dać radę.

fopbos
02-11-2008, 18:03
Tak jak mówisz będę sprzedawał np. ramki do zdjęć, przy czym także ceramikę lustra, meble itd. Myślałem o tym żeby zdjęcia robić w pomieszczeniu specjalnie do tego przeznaczonym (4x4m). Teraz zastanawiam się co kupić i jako że zależy mi na bardzo dobrej jakości zdjęć zastanawiam się czy nie lepiej byłoby przy okazji dokupić obiektyw co o tym wszystkim sądzicie?

mango
02-11-2008, 18:33
Do robienia zdjęć dużych mebli czy dużych luster lub wnętrz to przydałby się jakiś obiektyw szerokokątny a do robienia fotek jakiś akcesoriów to jasne szkiełko stało ogniskowe np nikkor 50mm f/1.8 , 85mm f/1.8 czy 105mm f/2.8 . To moja propozycja jeśli zależy ci na dobrej jakości zdjęciach , powiedz jaki masz budżet to może coś innego ci doradzę .

mango
02-11-2008, 18:35
A co do oświetlenia to jakieś lampy wystarczą nawet te chińskie oraz namiot bezcieniowy do fotografowania akcesoriów .

fopbos
02-11-2008, 18:39
W takim razie co sądzicie o takim zestawie: NIKKOR AF 50 f.1.8D + lampy http://allegro.pl/item472174920_800w_2x_2x200w_swiatlo_ciagle_podwoj na_moc.html a może jakieś inne? Jak uważacie? Nie chcę wydawać dużej kwoty. Jestem zdecydowany na dokupienie lamp z powodu słabego oświetlenia.

volt77
02-11-2008, 21:13
Witam wszystkich forumowiczów - to mój pierwszy post :)
Wracając do topiku, to ja bym radził ci jednak Sigmę zamiast Nikkora. Szkła Sigmy produkowane są (nadal) w Japonii, a Nikkor to made in china w większości przypadków. Do packshotów różnej maści powinieneś zdecydowanie kupić stałkę, coś w okolicach 50-70 mm F2.8. No chyba, że nowa sigma 50/F1.4, ale nie działałem z tym szkłem jak dotąd więc nie wiem.

Polsar74
02-11-2008, 21:26
nie dokupuj żadnego innego szkła - po prostu te większe meble wynoś przed firmę na pewna odległość i wtedy kadruj :mrgreen:
(sorki ale nie mogłem się powstrzymać)

mango
02-11-2008, 21:44
Moja rada jest taka kup nikkora 50mm 1.8 zobacz czy ci pasuje do fotografowania mebli jeśli ogniskowa będzie za duża to kup używanego nikkora 18-55mm bez vr kosztuje około 150-220zł morze jest ciemny ale do fotografowania mebli powinien wystarczyć tym bardziej że masz w nim szeroki kąt więc mebli nie będziesz musiał nigdzie przenosić . A nikkor 50mm 1.8 przyda ci się na pewno do robienia szczegółowych zdjęć akcesoriom gdzie liczy się bardziej szczegół .

wilk325
02-11-2008, 22:06
Odpowiedź dał Ci Polsar74. Sorki ale też nie mogłem się powstrzymać.
Zadałeś pytanie rzeka i oczekujesz odpowiedzi w szklance wody-to się nie da.

timi
02-11-2008, 22:17
Jedna z ważnych kwestii jaka jest dyktowana przy wyborze szklą jest jego cena, napisz ile chcesz na to wydać pieniążków.

sokrates
02-11-2008, 22:32
kup Sigmę 10-20 HSM i do tego dobry statyw. na początek wystarczy. do zdjęć mniejszych elementów Nikkor 50 1,8.

carl00s
03-11-2008, 09:20
Witam wszystkich forumowiczów - to mój pierwszy post :)
Wracając do topiku, to ja bym radził ci jednak Sigmę zamiast Nikkora. Szkła Sigmy produkowane są (nadal) w Japonii, a Nikkor to made in china w większości przypadków. Do packshotów różnej maści powinieneś zdecydowanie kupić stałkę, coś w okolicach 50-70 mm F2.8. No chyba, że nowa sigma 50/F1.4, ale nie działałem z tym szkłem jak dotąd więc nie wiem.

:shock: :|

adam.dorozinski
03-11-2008, 10:42
Do packshotów różnej maści powinieneś zdecydowanie kupić stałkę, coś w okolicach 50-70 mm F2.8. No chyba, że nowa sigma 50/F1.4, ale nie działałem z tym szkłem jak dotąd więc nie wiem.

Ja takie pytanie natury ogólnej mam.

Zdjęcia produktów na www kojarzą mi się z namiotem bezcieniowym albo innym jednolitym tłem, dobrym oświetleniem, statywem, mocno przymkniętym obiektywem i docelowym formatem gdzieś w okolicach 600x400px.

Naprawdę uważasz że zauważysz różnicę pomiędzy bardzo dobrym i bardzo przeciętnym obiektywem w takich okolicznościach?

Osobiście mam wrażenie, że podstawowe parametry obiektywu do takich zastosowań to kąt widzenia i minimalna odległość ostrzenia.

volt77
03-11-2008, 19:26
Ja takie pytanie natury ogólnej mam.

Zdjęcia produktów na www kojarzą mi się z namiotem bezcieniowym albo innym jednolitym tłem, dobrym oświetleniem, statywem, mocno przymkniętym obiektywem i docelowym formatem gdzieś w okolicach 600x400px.

Naprawdę uważasz że zauważysz różnicę pomiędzy bardzo dobrym i bardzo przeciętnym obiektywem w takich okolicznościach?

Osobiście mam wrażenie, że podstawowe parametry obiektywu do takich zastosowań to kąt widzenia i minimalna odległość ostrzenia.

Namiot jak najbardziej, albo stół - to oczywiste więc nie pisałem. Dziwi mnie podejście, że skoro idzie do sieci to można zrobić byle jak, bo nikt nie zauważy. Jak robić to dobrze, tak żeby nawet jak trzeba mogło pójść do kolorowej prasy (to punkt odniesienia, który warto wziąć sobie do serca). "Kult miernoty", jak niektórzy to nazywają, lepiej omijać.

Z mocno przymkniętym obiektywem bym nie przesadzał - większość obiektywów przy takich przysłonach ma spadek ostrości na brzegach kadru (podobnie w przypadku szerokiej dziury). Lepiej wybrać środek. A jak jest jasne szkło, to środkowe wartości przysłony też są wydajniejsze (lepsza ostrość i minimalne winietowanie, które przy robieniu packshotów ma ogromne znaczenie).

adam.dorozinski
03-11-2008, 20:22
Wiesz co ... poczytaj ten temat: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=19430 :-)

Tak tytułem wstępu w porównaniu brały udział:
bodaj 34-105 czyli obiektyw o którym nic nie wiem :)
18-70, kit porównywalny myślę bardziej z nikonowym kitem 17-55 niż 18-70
pieruńsko ostra stałka 50/2.8 macro
28-70/2.8 - ciężko wypasiony zoom za absurdalne pieniądze

Moim skromnym zdaniem całkiem ciekawe porównanie :D

volt77
03-11-2008, 20:35
Wiesz co ... poczytaj ten temat: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=19430 :-)

Tak tytułem wstępu w porównaniu brały udział:
bodaj 34-105 czyli obiektyw o którym nic nie wiem :)
18-70, kit porównywalny myślę bardziej z nikonowym kitem 17-55 niż 18-70
pieruńsko ostra stałka 50/2.8 macro
28-70/2.8 - ciężko wypasiony zoom za absurdalne pieniądze

Moim skromnym zdaniem całkiem ciekawe porównanie :D

Fajne, momentami ekscytujące :) Ale wole polegać na własnym doświadczeniu.
A tak w ogóle to nie wierz w 50-tki zwane Macro. To ściema marketingowa :)

faam
03-11-2008, 20:57
Nikkor to made in china w większości przypadków.

Może sie mylę, ale zawsze myślalem, że Nikon obiektywy robi w Japoni i w Tajlandiii, a nie w Chinach ...

asit
03-11-2008, 21:44
japonii tajlandii i chinach. przyklad to 50 1.8 D

teknoid
08-07-2012, 12:40
ja polece inny sklep z takimi akcesoriami, i majątam jeszcze fajnąopcjędla tych którzy chcą założyć własny sklep, czy to dobra opcja?
podobno to autorska dystrybucja darmowego oprogramowania przeznaczona na silniki sklepów internetowych z hurtownią internetową Meblenet.pl (zakładka 'Integracja sklepu z hurtownią (http://www.meblenet.pl/integracja-sklepu-z-hurtownia-xml-r84.html)').
Bez dodatkowych nakładów finansowych można stać się nabywcą oprogramowania, bezinteresownie wspomagajacego domowy budżet, jak dla mnie to godny polecenia pomysl.

amirez
09-07-2012, 14:16
Chłopie... ten wątek ma prawie 5 lat! ;)
Sugestia idzie w kierunku czytania ze zrozumieniem oraz zakupu słownika ortograficznego!

Rafał_Sz
09-07-2012, 15:34
ja polece inny sklep z takimi akcesoriami, i majątam jeszcze fajnąopcjędla tych którzy chcą założyć własny sklep, czy to dobra opcja?
podobno to autorska dystrybucja darmowego oprogramowania przeznaczona na silniki sklepów internetowych z hurtownią internetową Meblenet.pl (zakładka 'Integracja sklepu z hurtownią (http://www.meblenet.pl/integracja-sklepu-z-hurtownia-xml-r84.html)').
Bez dodatkowych nakładów finansowych można stać się nabywcą oprogramowania, bezinteresownie wspomagajacego domowy budżet, jak dla mnie to godny polecenia pomysl.???