Zobacz pełną wersję : Nikkor 70-210 f/4 _ Nikkor 70-210/4-5.6D
KURNA*CHATA
02-11-2008, 12:10
Porownywal ktos te dwa obiektywy?
Jestem szczegolnie ciekaw Waszych opinii na temat wersji jasniejszej (f/4).
superkomornik
02-11-2008, 12:29
Wersję ciemniejszą miałem (bez D), jaśniejsza pożyczyłem na kilka dni. Oba są bardzo dobrze wykonane. 4.0-5.6 to jst pompka, ja wolę jednak obiektyw z pierścieniem. Af w obu baaaardzo wolny. W wersji ciemniejszej na długim końcu potrafił kilka razy przejechać zakres zanim ustawił ostrość. Wersja jaśniejsza na d70s tragicznie wolna, na D700 już nieco lepiej, ale dalej wolno. Ostrośc obu na dobrym poziomie.
Mam wersję 70-210 4 i tą 4-5.6 ale bez D. Optycznie porównywalne. AF wydaje mi się, że podobnie wolny. Za przedmówcą - jak dla mnie lepszy ze stałym światłem ze względu na pierścień. Wykonałem testy porównawcze na różnych przysłonach i ogniskowych, porównywałem również te dwa obiektywy z 70-300 D ED. Jakby co mogę udostępnić sample.
Przez prawie rok miałem oba.
f/4 Ładniejszy, wygodniejszy, lepiej zbudowany i to koniec jego zalet. Zoom na pierścieniu.
f/4-5,6 Mniejszy (przy 70mm) AF 2x szybszy, lepiej sobie radzi pod światło. Zoom "pompka".
4-5,6 miałem z D, sprzedałem jaśniejszy bo na giełdzie był wart więcej a wcale nie dawał lepszego obrazu.
Jeśli pytasz który kupić to polecam ten ze zmiennym światłem.
KURNA*CHATA
02-11-2008, 14:22
dzieki za szybkie i rzeczowe odpowiedzi,