PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON D90 pytanko o serie zdjęc

fryzjerek
02-11-2008, 11:59
Witam czy ktos wie jak ustawic w d90 zeby wykonał serię ujęć tej samej sceny przy stałej wartości przysłony ??? Czytałem troche o tym HDR i chce zobaczy jak to będzie wyglądac. Nie umiem tego nastawic i zmieniam recznie .Prosze o porade,dziekuje.

Zen
02-11-2008, 12:13
Rób zdjęcia korzystając z preselekcji przysłony (A) lub trybu manualnego (M) i wyłącz auto (zielone):-D

fryzjerek
02-11-2008, 12:23
Nie wiem czy to dobrze wczesniej napisałem ale chodzi mi o wykonanie np 3 zdjęc z różnymi parametrami naświetlania (bez zmieniania recznego)mam ustawione na (A) i dalej za bardzo nie wiem co dalej

Zen
02-11-2008, 12:31
Powinieneś skorzystać z BKT (poczytaj instrukcję) przestawiająć ustawienia i robiąc pojedyncze ekspozycję jest ryzyko poruszenia. Ważne jest także abyś wyłączył automatyczny AF (żeby aparat nie ustawił przypadkiem ostrości na innym obiekcie). Oczywiście statyw obowiązkowy.

fryzjerek
02-11-2008, 12:41
No jesli chodzi o inst. to nie mam jej w angielskim tylko w jakiims innym jezyku i nic sie z niej nie doczytam . Chetnie kupie polską ale nie wiem gdzie . Co do zdjec to mam statyw i wlasnie przy kreceniu tym kółkiem to zdaje mi sie ze sie moze przesuwac nieznacznie ustwienie aparatu. Wywalilem ten automatyczny af ale jak bys mi powiedział gdzie sie ustawia zeby sam zrobil 3 zdjecia z roznym naswietleniem bede wdzieczny . dzis jest super pogoda i chce porobic wlasnie takie zdjecia. dzieki z gory

hallucinogen
02-11-2008, 12:47
po lewej stronie puszki przy znaczku masz przycisk oznaczony BKT, przytrzymaj go i tylnym pokretlem zmien wartosc 0F na 3F a frontowym pokretlem mozesz zmienic roznice wartosci EV kazdego nastepnego zdjecia, ot tyle.

fryzjerek
02-11-2008, 13:24
Super dziekuje za podpowiedz juz wszystko gra.

Blasius.G
02-11-2008, 17:29
Jak chcesz mozesz do tego dodac serje prawym, gornym przyciskiem z symbolem zegarka. Ustaw az pojawi sie ikonka z L albo S i nie bedziesz musial 3 razy naciskac. W trybie M raczej sam nie zmieni przyslony. Co do HDR - w menu wybierasz "Wielokrotna ekspozycja" i aparat sam laczy od 2 do 3 kolejnych zdjec. Chyba, ze masz w kompie program do HDR.

Władca Pixeli
02-11-2008, 19:03
A nie prościej zrobić jedno zdjęcie w RAW i później już na komputerze zrobić bracketing.

fryzjerek
02-11-2008, 19:06
No to wiem koleją rzecz . :) przynajmniej nie trzeba 3 razy naciskac tylko zrobi 3 zdjecia od razu Fajnie jak ktos czasami pomaga a nie tylko wysmiewa sie na tym forum z kogos kto jest laikiem. A ta "Wielokrotna ekspozycja" moze byc caly czas aktywna???? tzn chodzi mi o to czy jak robie normalne zdjecia to cos zmienia jak to jest załączone??? Mnie wlasnie ciekawi to HDR i jak czytam to pisze sporo o histogramie wiesz cos moze na ten temat jak przy tym hdr powinien on wyglądac. tzn prawidlowe zdjecie ??

fryzjerek
02-11-2008, 19:09
do Włada Pixeli: a to bedzie tak samo jak zrobie jedno zdjecie w raw??? Ja mam cs3 i mi raw nie czyta nie wiem dlaczego. na forum wyczytałem ze trzeba ze strony adobe taki plik zassac i go skopiowac do pewnego katalogu ale nie działa dalej. nie wiesz co zrobic z tym??

velaskez
02-11-2008, 19:09
A nie prościej zrobić jedno zdjęcie w RAW i później już na komputerze zrobić bracketing.

z jednego rawa nie wyciągniesz takiej rozpiętości tonalnej jak z kilku jpeg lub raw

Zen
02-11-2008, 19:12
No to wiem koleją rzecz . :) przynajmniej nie trzeba 3 razy naciskac tylko zrobi 3 zdjecia od razu Fajnie jak ktos czasami pomaga a nie tylko wysmiewa sie na tym forum z kogos kto jest laikiem. A ta "Wielokrotna ekspozycja" moze byc caly czas aktywna???? tzn chodzi mi o to czy jak robie normalne zdjecia to cos zmienia jak to jest załączone??? Mnie wlasnie ciekawi to HDR i jak czytam to pisze sporo o histogramie wiesz cos moze na ten temat jak przy tym hdr powinien on wyglądac. tzn prawidlowe zdjecie ??

Przeczytałeś PW czy dalej wolisz zadawać pytania dptyczące obsługi body. Ja wiem że tak jest łatwiej i że instrukcja jest obszerna.

Blasius.G
02-11-2008, 19:37
Do tego najwazniejsze by kolejne zdjecia byly nieporuszone wzgledem siebie. Wiec mocny statyw musi byc.

Władca Pixeli
02-11-2008, 19:38
z jednego rawa nie wyciągniesz takiej rozpiętości tonalnej jak z kilku jpeg lub raw
Ale za to nie ma ograniczeń do statycznych zdjęć. Ja osobiście wolę D-Lighting w programach Nikona niż HDR.

Blasius.G
02-11-2008, 19:47
Wielokrotna ekspozycja sama sie wylacza po jednokrotnym uzyciu.
Co do D-lighting, to uwazam, ze az takich efektow sie nie osiagnie jak przy HDR

fryzjerek
02-11-2008, 19:47
Przeczytałeś PW czy dalej wolisz zadawać pytania dptyczące obsługi body. Ja wiem że tak jest łatwiej i że instrukcja jest obszerna.

Jak juz pisałem inst. nie posiadam . Zadaje pytania bo po to jest to forum. Skoro nie chcesz udzielic podpowiedzi to przeciesz ci nie kaze nic pisac.

Zen
02-11-2008, 19:49
Jak juz pisałem inst. nie posiadam . Zadaje pytania bo po to jest to forum. Skoro nie chcesz udzielic podpowiedzi to przeciesz ci nie kaze nic pisac.

Fryzjerek odczytaj PW lub PM tam masz kawe na ławe. Wszystko jest przygotowane i czeka na wysyłkę i to po polsku.

fryzjerek
02-11-2008, 19:56
Fryzjerek odczytaj PW lub PM tam masz kawe na ławe. Wszystko jest przygotowane i czeka na wysyłkę i to po polsku.

UPS :) nie wiedzialem o co chodzi z tym "PW" teraz juz wiem . Sorki zwracam honor:)

Władca Pixeli
02-11-2008, 20:02
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=74387

Zen
02-11-2008, 20:04
UPS :) nie wiedzialem o co chodzi z tym "PW" teraz juz wiem . Sorki zwracam honor:)

Trochę to potrwa. Ładuje się.

fryzjerek
02-11-2008, 20:04
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=74387

Dziekuje.

nazgul
05-11-2008, 01:55

Można. Można też gwoździe zegarkiem wbijać :) Autobracketing jest właśnie po to, aby w kolejnych RAW-ach zapamiętywać inną porcję informacji "z pierwszej ręki". Z jednego RAW-a już raz próbowałem coś wyrzeźbić i nei szło za bardzo - zazwyczaj wracalo niemalże do punktu wyjścia. Zupełnie inaczej jest zrobić z min. trzech RAW-ów. Oto efekt:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img61.imageshack.us/my.php?image=tonemapped2py8.jpg)

Generalnie HDR ma sens wtedy, gdy rozpiętość tonalna sceny gwarantuje przepał lub koszmarne niedoświetlenie któejś części kadru - to właśnie miało by miejsce w przypadku powyższego sampla. A jeśli masz dobrego RAW-a (nieprzepalonego ani nie niedoświetlonego) to wydaje mi się bez sensu robić zeń HDR... Wystarczy go IMO po prostu dobrze obrobić :)

Zen
05-11-2008, 02:06
Można. Można też gwoździe zegarkiem wbijać :) Autobracketing jest właśnie po to, aby w kolejnych RAW-ach zapamiętywać inną porcję informacji "z pierwszej ręki". Z jednego RAW-a już raz próbowałem coś wyrzeźbić i nei szło za bardzo - zazwyczaj wracalo niemalże do punktu wyjścia. Zupełnie inaczej jest zrobić z min. trzech RAW-ów. Oto efekt:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img61.imageshack.us/img61/4784/tonemapped2py8.jpg)

Pomogę. Tak będzie chyba lepiej.

nazgul
05-11-2008, 02:08
Pomogę. Tak będzie chyba lepiej.

Dzięki :)

Władca Pixeli
05-11-2008, 02:35
Można. Można też gwoździe zegarkiem wbijać :) Autobracketing jest właśnie po to, aby w kolejnych RAW-ach zapamiętywać inną porcję informacji "z pierwszej ręki". Z jednego RAW-a już raz próbowałem coś wyrzeźbić i nei szło za bardzo - zazwyczaj wracalo niemalże do punktu wyjścia. Zupełnie inaczej jest zrobić z min. trzech RAW-ów.
RAW w stosunku do jpg ma dużo większy zakres i z każdego RAW można teoretycznie zrobić bez problemu bracketing -2 do +2, więc po co się męczyć. Dodatkowo przy bracketigu w kamerze nie da się robić ruchomych obiektów oraz tło musi być bardzo statyczne bo przy najmniejszym wietrze, zmiany będą na tyle duże, że przy składaniu zdjęć obiekty mogą się nie nakładać prawidłowo.
W nowszych kamerach cyfrowych zakres bracketingu jest coraz bardziej redukowany, bo firmy wychodzą z założenia, że do się to zrobić w oprogramowaniu.

TaxiTurbo
05-11-2008, 21:29
RAW w stosunku do jpg ma dużo większy zakres i z każdego RAW można teoretycznie zrobić bez problemu bracketing -2 do +2, więc po co się męczyć. Dodatkowo przy bracketigu w kamerze nie da się robić ruchomych obiektów oraz tło musi być bardzo statyczne bo przy najmniejszym wietrze, zmiany będą na tyle duże, że przy składaniu zdjęć obiekty mogą się nie nakładać prawidłowo.
W nowszych kamerach cyfrowych zakres bracketingu jest coraz bardziej redukowany, bo firmy wychodzą z założenia, że do się to zrobić w oprogramowaniu.

Wszytsko sie zgadza ale wierz mi że nie zawsze się da wyciągnąć z jednego RAWA to co z trzech - przepałów jak są duże nie wyciągniesz, a jakby były 3 RAWy to bez problemu byś się pozbył przepałów