PDA

Zobacz pełną wersję : pytania dotyczace serwisu nikona + cos jeszcze

fafniak
02-11-2008, 11:47
Generalnie nie wiedzialem gdzie umiescic to pytanie.....
Zaczne od poczatku:
"Od zawsze" mialem pentaxy - bardzo mi odpowiadala wielkosc i funkcjonalnosc tych korpusow.
K10D - to byl strzal w 10 tke
potem K20D - jeszcze lepszy korpus....
Niestety najwieksza wada pentaxa jest ....serwis
pierwszych problemow z serwisemnie chce mi sie opisywac (pentax istD)
natomiast teraz niestety oddalem korpus K10D gdzy pojawil mi sie kwadratowy banding juz przy czulosci 1000ASA a czasem wrecz przy 400 (ale w tym przypadku przy "ciagnieciu" foty)
ODeslany do polskiego serwisu trafil do niemieckiego i po 3 miesiacach dostalem odpowiedz ze to normalne zjawisko :???:

Mam juz troche dosyc - fotografia ktora sie param nie wymaga szybkiego AF i jakis niesamowicie wysokich ASA- bardziej kreci mnie duza rozpietosc tonalna i regonomia korpusu.

Neci mnie wizjer w d700 (choc matowke ma wedlug mnie koszmarna - na szerokich katach nie widze dobrze jak wchodzi w ostrosc) oraz szklo 14-24 2.8 - tego nie oferuje zaden inny producent

TYLKO ze kwestia zmiany systemu to bardzo ciezka decyzja i kosztowna.
Tu dodatkowo wchodzi kwestia serwisu - jak naprawde jest z tym w nikonie. Z watkow na tym forum (d700/d300) wylania mi sie narazie obraz dosc sprawnego i kompetetnego serwisu. Zaniepokoily mnie natomiast jakies wzmianki o koszmarnosci serwisu w jakims poscie (chyba o d90)

Jak to jest naprawde to pewnie mozna sie przekonac tylko na wlasnej skorze, ale moze kilku uzytkownikow wypowie sie o swoich doswiadczeniach.

Druga niepokojaca mnie sprawa jest to ze nawet do nikona d700 nie jest dodawany w pelnej wersji ten nikon capture nx2 ? Przy zmianie systemu to dodatkowy "niepotrzebny" wydatek - ale konieczny jesli chodzi o wiernosc reprodukcji barw co przy zarobkowej fotografii ma znaczenie

Jezeli umiescilem w zlym dziale to prosze o przesuniecie mojego watku

fafniak
02-11-2008, 14:12
ekhm.... zeby nie bylo - poczytalem poszukalem - generalnie nadal nie mam pewnosci (faktem jest ze w innym dziale powinno byc)
wyglada na to z tego co wyczytalem ze pomijajac terminy - serwis robi jednak swoje?
troche dobil mnie ten watek :
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=55224

ayem
03-11-2008, 08:09
No ja nie mam wielkiego doświadczenia z serwisem. Ostatnio posłałem im D300 na regulacje, a w piątek pojechał do nich 17-55. Jestem do tej pory kozacko zadowolony z efektu. Aparat miałem wyregulowany i w rękach po równym tygodniu. Dodatkowo tak zajefajnie miłych ludzi na telefonie to jeszcze w żadnym serwisie nie spotkałem.

Zobaczymy jak im pójdzie z obiektywem.

Uczciwie przyznam, że mój przypadek jest nieco wyjątkowy ponieważ "naprawa" nie wymagała od nich żadnych części zamiennych - po prostu regulacja. Jednak obsługa serwisu sprawiła mi bardzo miłą niespodziankę - po tym co sie naczytałem.

Zobaczymy jak im pójdzie ze szkłem :)

fafniak
03-11-2008, 09:28
dzieki
a byli / aktualni uzytkownicy d200 majacy klopot np. z bandingiem - jak serwis reagowal na takie problemy ?

Witusch
03-11-2008, 09:31
Witam fafniaka, kogo jak kogo, ale Ciebie chyba bym sie tutaj nie spodziewal. Utwierdza mnie to jednak w przekonaniu,ze i ja podjalem wlasciwa decyzje zmieniajac Pentaxa na Nikona. Twoje ewentualne przejscie na zolta strone mocy, byloby duzym zyskiem dla tego forum, zawsze podziwialem Twoje swietne prace i daleko idaca znajomosc tematu. Co do serwisu, to chyba glowna dla Ciebie i innych mieszkancow Warszawy jest to, ze znajduje sie wlasnie w Warszawie. Zawsze to co innego, jak mozna z ludzmi porozmawiac bezposrednio a nie tlumaczyc im w listach albo przez telefon o co biega. Mysle rowniez, ze w przypadku Nikona, serwis ten nie bedzie tak koneczny jak w przypadku Pentaxa, czego Tobie, sobie i innym uzyszkodnikom systemu zycze. Jesli chodzi o CaptureNX, to jesli mam byc szczery, zdecydowanie bardziej wole Lightrooma, ktory ma rowniez doskonale wsparcie jesli chodzi o Nikona (profile aparatu, presety itp) i w polaczeniu z PS stanowi doskonaly Team, ja w kazdym razie swoja pelna wersje NX1 sprzedalem, wole LR.

Pozdrawiam

Tok'Ra
03-11-2008, 15:12
Witaj Fafniak!
Za Wituschem, no i liczy się pozytywne myślenie ;-). Mam kontakty z różnymi serwisami - i w zależności od skali ph ;-) serwis można chwalić pod niebiosa lub wieszać na nim psy. Jak się dobrze trafi - to i serwis nie powinien być potrzebny. Puszka większa - czasami głowę może urwać ciężarem, lecz IMHO delikatniejsza niż z systemu Pentax'a. Ale przyjemniej się robi zdjęcia - no i mniej ich ucieka przez zbyt wolny AF. Za to ceny szkieł... na dużą kieszeń ;-)

fafniak
03-11-2008, 21:48
Kto jaka tam decyzje podjal....czy dobra czy zla - nie chce tego tu poruszac bo obawiam sie ze mamy bardzo rozne zdanie.
Ten system ineteresuje mnie tylko ze wzgledu na na wizjer w d700 i szklo 14-24
A moje kolejne wkur...na serwis przyspieszylo tylko decyzje o bardzo powaznym rozwazeniu pozbycia sie cyfrowego pentaxa (pozostawie sobie malego analoga i 6x7 pentaxa) i wejsciu w cyfrowego nikona.
Problemem sa dla mnie nadal opinie o serwisie.....
Co do wywolywaczki RAWow - nie chce przezywac kolejnych rozmow na temat wiernosci kolorow z danego materialu - dlatego koniecznoscia dla mnie jest kupno firmowego programu - tylko ze wzgledu na wiernosc barw

Ja niestety mama pecha sprzetowego i tym bardziej sprawa serwisu jest dla mnie wazna , szkoda ze tak wielu uzytkownikow olalo sprawe i nawet nei chce im sie wypowiedziec - szkoda

Witusch
03-11-2008, 21:57
Ten system ineteresuje mnie tylko ze wzgledu na na wizjer w d700 i szklo 14-24

No coz, to kup tylko wizjer i 14-24 - nie bedzie tak drogo :???:

fafniak
03-11-2008, 22:10
No coz, to kup tylko wizjer i 14-24 - nie bedzie tak drogo :???: jak tylko ktos wymysli sposob na rozbienie takim zestawem zdjec to zrobie to natychmiast:mrgreen:
A na serio....zrozum ze dla mnie sprzet to nie jest jakas swiatynia - staram sie widziec jego wady i je omijac starajac sie wykorzystywac zalety.
Pewnie niektorzy mnie tu zjedza ale na serio to co dla mnie odroznia d700 od k20 (w moim subiektwnym postrzeganiu funkcjonalnosci puszki) to wizjer i szklo 14-24 - AF jest na trzecim miejscu ale jednak duzo dalej

zastanawiam sie tylko nad "droga" dojscia do d700 - czy na poczatek nei kupic d300 +14-24 +50 + 105 + 70-200 - tyle ze kasy na wszystko nie wystarczy

prz3mo
03-11-2008, 22:16
No proszę ! Charakterystyczna postać forum Pentaxa u nas :) Pewnie mnie nie kojarzysz, ale jakieś 2 lata temu troche przytruwałem na forum Pentaxa, bo wybierałem między kadyszką, a D80 :)
Tak czy siak pozdrawiam :)

sorki za OT :)

ps. Bierz D700 - kawał maszynerii ! :)

Tok'Ra
03-11-2008, 22:36
sprzet to nie jest jakas swiatynia - staram sie widziec jego wady i je omijac starajac sie wykorzystywac zalety.
Pewnie niektorzy mnie tu zjedza ale na serio to co dla mnie odroznia d700 od k20 (w moim subiektwnym postrzeganiu funkcjonalnosci puszki) to wizjer i szklo 14-24 - AF jest na trzecim miejscu ale jednak duzo dalej

...Co do wywolywaczki RAWow - nie chce przezywac kolejnych rozmow na temat wiernosci kolorow z danego materialu - dlatego koniecznoscia dla mnie jest kupno firmowego programu - tylko ze wzgledu na wiernosc barw

Ja niestety mama pecha sprzetowego i tym bardziej sprawa serwisu jest dla mnie wazna

Pechowcowi to i cegła na głowę w drewnianym kościele spadnie. D700 daje dodatkowe atrakcje w postaci fizyczności optycznej pełnej klatki - a to pozwala ciekawie bawić się głębią ostrości, która niby nieco gorzej wygląda w DX-ie.
Co do kupna NX2 - ściągnij triala i się pobaw - tu trzeba wyrobić sobie chyba inne myślenie o wywoływaniu z RAW, bo jak na razie po miesięcznej zabawie z D300 ten produkt jest dla mnie mało ergonomiczny - więc odwzorowanie barw idzie na plan dalszy - nie zauważam bym miał gorsze odwzorowanie kolorków z LR'a - w wolnej chwili może przeprowadzę jakieś testy, ale na razie czytam bardzo grube instrukcje i na nowo eksperymentuję odkrywając powoli do czego tu aż tyle przycisków;-)

Możesz zadziałać też zachowawczo - kup D300 plus Fuji S5 Pro - za podobne pieniądze co za D700. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że oba serwisy zawiodą jest raczej małe ;-)

Witusch
03-11-2008, 22:45
Fafniak, jesli nie masz wielkiego parcia na maly obrazek, to d300 w zupelnosci wystarczy. Sam wiesz, bo zdjecia nim robiles... Wizjer tez jest w porownaniu do Kadyszki i k20d wypasiony, jest tez wiele innych zalet. Niby k10d i k20d, tez prawie wszystko mialy, ale w d300 to "wszystko", naprawde dziala. Slynne szumy tez sa nieporownywalne. Czego moze troche mi brakuje, to mozliwosc podpinania miodnych szkielek m-42, ale wszystkiego miec nie mozna. Tez wystartowalem skromnie, z d300. Poznam system, parcia na wieksza matryce za bardzo nie mam (odkad robie zdjecia Sigma 30/1.4 i Sigma 10-20) z cropem moge zyc ;-) A czym dluzsze szklo, wiadomo z cropem razniej. Jak mnie zacznie bardzo korcic, to pewnie juz bedzie d800 albo cos takiego, a d700 beda rozdawac na ulicy, no i sytuacja ze szklami tez sie moze troche poprawi.

pkos
03-11-2008, 23:15

zastanawiam sie tylko nad "droga" dojscia do d700 - czy na poczatek nei kupic d300 +14-24 +50 + 105 + 70-200 - tyle ze kasy na wszystko nie wystarczy

Jeśli najważniejsze są wizjer i szkło, no to szerokie szkło na DX sporo traci... więc z Twojego priorytetu jakby 50% tracisz.

Kolekcjoner
03-11-2008, 23:54

A po kiego grzyba takie stopniowanie? D700 od razu. D300 i D700 nie różni IMHO nic i wszystko (FF). Ja bym się chwili nawet nie zastanawiał przy takiej przesiadce nad cropem.

fafniak
04-11-2008, 00:15
stopniowanie mialoby "ulatwic"zmiane systemu , ale zdaje sobie sprawe ze to moze byc szalenie iluzoryczne.
Realnie jak licze d700 + 14-24 +50 to jest max - brakuje portretowki -85 1.8 niezbyt mi sie podoba (to bardzo subiektywne, ale po 77 pentaxa ciezko mi bedzie cos wybrac)

Cold
04-11-2008, 08:03
Jako, że na wstępie pytanie dotyczyło serwisu NIKON Polska pozwolę sobie bez dodatkowych komentarzy odesłać do tego wątku http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=69725

messer
04-11-2008, 19:06
To i ja dwa słowa nt. serwisu na Postępu wtrącę.
Miałem problem z D300 - na gwarancji, popsuł się ekran LCD.
Sprzęt byłem zmuszony wysłać do serwisu, sam jestem z Krakowa, więc wszystko załatwiane zdalnie.

Wnioski?
- Bardzo zły kontakt telefoniczny. Bardzo ciężko się dodzwonić, a nawet jak się już uda, ciągle trafiam na inną osobę i trzeba wszystko opowiadać od początku. A po wysłuchaniu bajeczki i odnalezieniu w systemie mojego zgłoszenia/problemu zwykle dostawałem jakąś spychologiczną odpowiedź, bez merytoryki.
- Długi czas realizacji naprawy. Nawet gwarancyjnej. Wszystko trwało ponad 3 tygodnie... w tym czasie zdążył umknąć mi jeden chrzest, który musiałem strzelać pożyczonym Canonem.
- Efekt naprawy pozytywny. Jak już doczekałem się na odesłanie naprawionego korpusu - otrzmałem rzeczywiście naprawiony aparat. Działa do dziś bez problemów. Jedynym mankamentem było to, że pod osłoną LCD taką ze szkła hartowanego (naklejaną) po powrocie z serwisu były jakieś paprochy, które mocno przeszkadzały w odczytywaniu LCD. Osłonkę ostatecznie musiałem wymienić na nową... czyli brak dbałości o takie "szczegóły" w serwisie.

Reasumując: Wolałbym się z nimi więcej nie "spotkać". Chociaż może po prostu miałem pecha, albo zbyt duże wymgania... bo ja wiem?

fafniak
05-11-2008, 19:46
hmmm czyli jezeli dobrze przeszukalem forum + to co tutaj napisano to serwis pomimo swojego "czasowego problemu" wywiazuje sie ze swojej roli? Nie wciskaja nikomu kitu ze banding to normalna sprawa....

prz3mo
06-11-2008, 22:23
Nie wciskaja nikomu kitu ze banding to normalna sprawa....

heh.. wciskają za to np. że dane szkło nie ma BF/FF, jeśli ewidentnie ma.. (było troche takich przypadków na forum opisywanych)
Niestety z tego co czytam na forach (Nikon, Canon, Pentax) to wszystkie serwisy są siebie warte.. Niestety. Aczkolwiek w Nikonie chyba zmienia się na lepsze, bo już ponoć dodzwonienie się do nich nie graniczy z cudem ;)

wilk325
06-11-2008, 22:36
stopniowanie mialoby "ulatwic"zmiane systemu , ale zdaje sobie sprawe ze to moze byc szalenie iluzoryczne.
Realnie jak licze d700 + 14-24 +50 to jest max - brakuje portretowki -85 1.8 niezbyt mi sie podoba (to bardzo subiektywne, ale po 77 pentaxa ciezko mi bedzie cos wybrac)

85/1.8 jako portretówka przy D700 będzie trochę szeroka, miałem ten problem i dlatego kupiłem 135/2.
Co do serwisu się nie wypowiem bo nie musiałem z niego korzystać.

fafniak
11-11-2008, 23:41
ok. to jeszce jedno pytanie - jak wyglada wiernosc reprodukcji barw w lightroomie z plikami d300 i d700 ? Chodzi mi raczej o opinie praktykow robiacych packshoty

Karl Johansson
12-11-2008, 13:31
Jeszcze serwis - pracowałem w dziale reklamacyjnym jednego ze sklepów z elektroniką.
Kontakt - dało się, aczkolwiek trzeba było chwilę zarezerwować. Mają potwornie irytującą melodyjkę. Same rozmowy - bezproblemowo, w miłej atmosferze i bardzo pomocnie. Nie wiem, na ile to tylko moje wrażenie, ale obojętnie, kto odbierał telefon, po krótkim wprowadzeniu (wiadomo przecież, że nie można zawsze wiedzieć wszystkiego), wszyscy byli "w domu".
A czasami byłem upierdliwy (pewnie przeze mnie niektórzy nie mogli się dodzwonić - zebrało się kilka szczególnie skomplikowanych napraw - kompletne moduły AF itp., to potrafiłem ze 40 minut gadać :]), mimo to - zero oznak zniecierpliwienia i pełna pomoc.
Jakość - wszystko, co wysyłaliśmy do naprawy wracało naprawione, więc chyba ok. Czas - o ile nie było trzeba sprowadzać części - spokojnie w tydzień się mieściło.