Zobacz pełną wersję : pytania dotyczace serwisu nikona + cos jeszcze
Generalnie nie wiedzialem gdzie umiescic to pytanie.....
Zaczne od poczatku:
"Od zawsze" mialem pentaxy - bardzo mi odpowiadala wielkosc i funkcjonalnosc tych korpusow.
K10D - to byl strzal w 10 tke
potem K20D - jeszcze lepszy korpus....
Niestety najwieksza wada pentaxa jest ....serwis
pierwszych problemow z serwisemnie chce mi sie opisywac (pentax istD)
natomiast teraz niestety oddalem korpus K10D gdzy pojawil mi sie kwadratowy banding juz przy czulosci 1000ASA a czasem wrecz przy 400 (ale w tym przypadku przy "ciagnieciu" foty)
ODeslany do polskiego serwisu trafil do niemieckiego i po 3 miesiacach dostalem odpowiedz ze to normalne zjawisko :???:
Mam juz troche dosyc - fotografia ktora sie param nie wymaga szybkiego AF i jakis niesamowicie wysokich ASA- bardziej kreci mnie duza rozpietosc tonalna i regonomia korpusu.
Neci mnie wizjer w d700 (choc matowke ma wedlug mnie koszmarna - na szerokich katach nie widze dobrze jak wchodzi w ostrosc) oraz szklo 14-24 2.8 - tego nie oferuje zaden inny producent
TYLKO ze kwestia zmiany systemu to bardzo ciezka decyzja i kosztowna.
Tu dodatkowo wchodzi kwestia serwisu - jak naprawde jest z tym w nikonie. Z watkow na tym forum (d700/d300) wylania mi sie narazie obraz dosc sprawnego i kompetetnego serwisu. Zaniepokoily mnie natomiast jakies wzmianki o koszmarnosci serwisu w jakims poscie (chyba o d90)
Jak to jest naprawde to pewnie mozna sie przekonac tylko na wlasnej skorze, ale moze kilku uzytkownikow wypowie sie o swoich doswiadczeniach.
Druga niepokojaca mnie sprawa jest to ze nawet do nikona d700 nie jest dodawany w pelnej wersji ten nikon capture nx2 ? Przy zmianie systemu to dodatkowy "niepotrzebny" wydatek - ale konieczny jesli chodzi o wiernosc reprodukcji barw co przy zarobkowej fotografii ma znaczenie
Jezeli umiescilem w zlym dziale to prosze o przesuniecie mojego watku
ekhm.... zeby nie bylo - poczytalem poszukalem - generalnie nadal nie mam pewnosci (faktem jest ze w innym dziale powinno byc)
wyglada na to z tego co wyczytalem ze pomijajac terminy - serwis robi jednak swoje?
troche dobil mnie ten watek :
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=55224
No ja nie mam wielkiego doświadczenia z serwisem. Ostatnio posłałem im D300 na regulacje, a w piątek pojechał do nich 17-55. Jestem do tej pory kozacko zadowolony z efektu. Aparat miałem wyregulowany i w rękach po równym tygodniu. Dodatkowo tak zajefajnie miłych ludzi na telefonie to jeszcze w żadnym serwisie nie spotkałem.
Zobaczymy jak im pójdzie z obiektywem.
Uczciwie przyznam, że mój przypadek jest nieco wyjątkowy ponieważ "naprawa" nie wymagała od nich żadnych części zamiennych - po prostu regulacja. Jednak obsługa serwisu sprawiła mi bardzo miłą niespodziankę - po tym co sie naczytałem.
Zobaczymy jak im pójdzie ze szkłem :)
dzieki
a byli / aktualni uzytkownicy d200 majacy klopot np. z bandingiem - jak serwis reagowal na takie problemy ?
Witam fafniaka, kogo jak kogo, ale Ciebie chyba bym sie tutaj nie spodziewal. Utwierdza mnie to jednak w przekonaniu,ze i ja podjalem wlasciwa decyzje zmieniajac Pentaxa na Nikona. Twoje ewentualne przejscie na zolta strone mocy, byloby duzym zyskiem dla tego forum, zawsze podziwialem Twoje swietne prace i daleko idaca znajomosc tematu. Co do serwisu, to chyba glowna dla Ciebie i innych mieszkancow Warszawy jest to, ze znajduje sie wlasnie w Warszawie. Zawsze to co innego, jak mozna z ludzmi porozmawiac bezposrednio a nie tlumaczyc im w listach albo przez telefon o co biega. Mysle rowniez, ze w przypadku Nikona, serwis ten nie bedzie tak koneczny jak w przypadku Pentaxa, czego Tobie, sobie i innym uzyszkodnikom systemu zycze. Jesli chodzi o CaptureNX, to jesli mam byc szczery, zdecydowanie bardziej wole Lightrooma, ktory ma rowniez doskonale wsparcie jesli chodzi o Nikona (profile aparatu, presety itp) i w polaczeniu z PS stanowi doskonaly Team, ja w kazdym razie swoja pelna wersje NX1 sprzedalem, wole LR.
Pozdrawiam
Witaj Fafniak!
Za Wituschem, no i liczy się pozytywne myślenie ;-). Mam kontakty z różnymi serwisami - i w zależności od skali ph ;-) serwis można chwalić pod niebiosa lub wieszać na nim psy. Jak się dobrze trafi - to i serwis nie powinien być potrzebny. Puszka większa - czasami głowę może urwać ciężarem, lecz IMHO delikatniejsza niż z systemu Pentax'a. Ale przyjemniej się robi zdjęcia - no i mniej ich ucieka przez zbyt wolny AF. Za to ceny szkieł... na dużą kieszeń ;-)
Kto jaka tam decyzje podjal....czy dobra czy zla - nie chce tego tu poruszac bo obawiam sie ze mamy bardzo rozne zdanie.
Ten system ineteresuje mnie tylko ze wzgledu na na wizjer w d700 i szklo 14-24
A moje kolejne wkur...na serwis przyspieszylo tylko decyzje o bardzo powaznym rozwazeniu pozbycia sie cyfrowego pentaxa (pozostawie sobie malego analoga i 6x7 pentaxa) i wejsciu w cyfrowego nikona.
Problemem sa dla mnie nadal opinie o serwisie.....
Co do wywolywaczki RAWow - nie chce przezywac kolejnych rozmow na temat wiernosci kolorow z danego materialu - dlatego koniecznoscia dla mnie jest kupno firmowego programu - tylko ze wzgledu na wiernosc barw
Ja niestety mama pecha sprzetowego i tym bardziej sprawa serwisu jest dla mnie wazna , szkoda ze tak wielu uzytkownikow olalo sprawe i nawet nei chce im sie wypowiedziec - szkoda
Ten system ineteresuje mnie tylko ze wzgledu na na wizjer w d700 i szklo 14-24
No coz, to kup tylko wizjer i 14-24 - nie bedzie tak drogo :???:
No coz, to kup tylko wizjer i 14-24 - nie bedzie tak drogo :???: jak tylko ktos wymysli sposob na rozbienie takim zestawem zdjec to zrobie to natychmiast:mrgreen:
A na serio....zrozum ze dla mnie sprzet to nie jest jakas swiatynia - staram sie widziec jego wady i je omijac starajac sie wykorzystywac zalety.
Pewnie niektorzy mnie tu zjedza ale na serio to co dla mnie odroznia d700 od k20 (w moim subiektwnym postrzeganiu funkcjonalnosci puszki) to wizjer i szklo 14-24 - AF jest na trzecim miejscu ale jednak duzo dalej
zastanawiam sie tylko nad "droga" dojscia do d700 - czy na poczatek nei kupic d300 +14-24 +50 + 105 + 70-200 - tyle ze kasy na wszystko nie wystarczy
No proszę ! Charakterystyczna postać forum Pentaxa u nas :) Pewnie mnie nie kojarzysz, ale jakieś 2 lata temu troche przytruwałem na forum Pentaxa, bo wybierałem między kadyszką, a D80 :)
Tak czy siak pozdrawiam :)
sorki za OT :)
ps. Bierz D700 - kawał maszynerii ! :)
sprzet to nie jest jakas swiatynia - staram sie widziec jego wady i je omijac starajac sie wykorzystywac zalety.
Pewnie niektorzy mnie tu zjedza ale na serio to co dla mnie odroznia d700 od k20 (w moim subiektwnym postrzeganiu funkcjonalnosci puszki) to wizjer i szklo 14-24 - AF jest na trzecim miejscu ale jednak duzo dalej
...Co do wywolywaczki RAWow - nie chce przezywac kolejnych rozmow na temat wiernosci kolorow z danego materialu - dlatego koniecznoscia dla mnie jest kupno firmowego programu - tylko ze wzgledu na wiernosc barw
Ja niestety mama pecha sprzetowego i tym bardziej sprawa serwisu jest dla mnie wazna
Pechowcowi to i cegła na głowę w drewnianym kościele spadnie. D700 daje dodatkowe atrakcje w postaci fizyczności optycznej pełnej klatki - a to pozwala ciekawie bawić się głębią ostrości, która niby nieco gorzej wygląda w DX-ie.
Co do kupna NX2 - ściągnij triala i się pobaw - tu trzeba wyrobić sobie chyba inne myślenie o wywoływaniu z RAW, bo jak na razie po miesięcznej zabawie z D300 ten produkt jest dla mnie mało ergonomiczny - więc odwzorowanie barw idzie na plan dalszy - nie zauważam bym miał gorsze odwzorowanie kolorków z LR'a - w wolnej chwili może przeprowadzę jakieś testy, ale na razie czytam bardzo grube instrukcje i na nowo eksperymentuję odkrywając powoli do czego tu aż tyle przycisków;-)
Możesz zadziałać też zachowawczo - kup D300 plus Fuji S5 Pro - za podobne pieniądze co za D700. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że oba serwisy zawiodą jest raczej małe ;-)
Fafniak, jesli nie masz wielkiego parcia na maly obrazek, to d300 w zupelnosci wystarczy. Sam wiesz, bo zdjecia nim robiles... Wizjer tez jest w porownaniu do Kadyszki i k20d wypasiony, jest tez wiele innych zalet. Niby k10d i k20d, tez prawie wszystko mialy, ale w d300 to "wszystko", naprawde dziala. Slynne szumy tez sa nieporownywalne. Czego moze troche mi brakuje, to mozliwosc podpinania miodnych szkielek m-42, ale wszystkiego miec nie mozna. Tez wystartowalem skromnie, z d300. Poznam system, parcia na wieksza matryce za bardzo nie mam (odkad robie zdjecia Sigma 30/1.4 i Sigma 10-20) z cropem moge zyc ;-) A czym dluzsze szklo, wiadomo z cropem razniej. Jak mnie zacznie bardzo korcic, to pewnie juz bedzie d800 albo cos takiego, a d700 beda rozdawac na ulicy, no i sytuacja ze szklami tez sie moze troche poprawi.
zastanawiam sie tylko nad "droga" dojscia do d700 - czy na poczatek nei kupic d300 +14-24 +50 + 105 + 70-200 - tyle ze kasy na wszystko nie wystarczy
Jeśli najważniejsze są wizjer i szkło, no to szerokie szkło na DX sporo traci... więc z Twojego priorytetu jakby 50% tracisz.
Kolekcjoner
03-11-2008, 23:54
A po kiego grzyba takie stopniowanie? D700 od razu. D300 i D700 nie różni IMHO nic i wszystko (FF). Ja bym się chwili nawet nie zastanawiał przy takiej przesiadce nad cropem.
stopniowanie mialoby "ulatwic"zmiane systemu , ale zdaje sobie sprawe ze to moze byc szalenie iluzoryczne.
Realnie jak licze d700 + 14-24 +50 to jest max - brakuje portretowki -85 1.8 niezbyt mi sie podoba (to bardzo subiektywne, ale po 77 pentaxa ciezko mi bedzie cos wybrac)
Jako, że na wstępie pytanie dotyczyło serwisu NIKON Polska pozwolę sobie bez dodatkowych komentarzy odesłać do tego wątku http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=69725
To i ja dwa słowa nt. serwisu na Postępu wtrącę.
Miałem problem z D300 - na gwarancji, popsuł się ekran LCD.
Sprzęt byłem zmuszony wysłać do serwisu, sam jestem z Krakowa, więc wszystko załatwiane zdalnie.
Wnioski?
- Bardzo zły kontakt telefoniczny. Bardzo ciężko się dodzwonić, a nawet jak się już uda, ciągle trafiam na inną osobę i trzeba wszystko opowiadać od początku. A po wysłuchaniu bajeczki i odnalezieniu w systemie mojego zgłoszenia/problemu zwykle dostawałem jakąś spychologiczną odpowiedź, bez merytoryki.
- Długi czas realizacji naprawy. Nawet gwarancyjnej. Wszystko trwało ponad 3 tygodnie... w tym czasie zdążył umknąć mi jeden chrzest, który musiałem strzelać pożyczonym Canonem.
- Efekt naprawy pozytywny. Jak już doczekałem się na odesłanie naprawionego korpusu - otrzmałem rzeczywiście naprawiony aparat. Działa do dziś bez problemów. Jedynym mankamentem było to, że pod osłoną LCD taką ze szkła hartowanego (naklejaną) po powrocie z serwisu były jakieś paprochy, które mocno przeszkadzały w odczytywaniu LCD. Osłonkę ostatecznie musiałem wymienić na nową... czyli brak dbałości o takie "szczegóły" w serwisie.
Reasumując: Wolałbym się z nimi więcej nie "spotkać". Chociaż może po prostu miałem pecha, albo zbyt duże wymgania... bo ja wiem?
hmmm czyli jezeli dobrze przeszukalem forum + to co tutaj napisano to serwis pomimo swojego "czasowego problemu" wywiazuje sie ze swojej roli? Nie wciskaja nikomu kitu ze banding to normalna sprawa....
Nie wciskaja nikomu kitu ze banding to normalna sprawa....
heh.. wciskają za to np. że dane szkło nie ma BF/FF, jeśli ewidentnie ma.. (było troche takich przypadków na forum opisywanych)
Niestety z tego co czytam na forach (Nikon, Canon, Pentax) to wszystkie serwisy są siebie warte.. Niestety. Aczkolwiek w Nikonie chyba zmienia się na lepsze, bo już ponoć dodzwonienie się do nich nie graniczy z cudem ;)
stopniowanie mialoby "ulatwic"zmiane systemu , ale zdaje sobie sprawe ze to moze byc szalenie iluzoryczne.
Realnie jak licze d700 + 14-24 +50 to jest max - brakuje portretowki -85 1.8 niezbyt mi sie podoba (to bardzo subiektywne, ale po 77 pentaxa ciezko mi bedzie cos wybrac)
85/1.8 jako portretówka przy D700 będzie trochę szeroka, miałem ten problem i dlatego kupiłem 135/2.
Co do serwisu się nie wypowiem bo nie musiałem z niego korzystać.
ok. to jeszce jedno pytanie - jak wyglada wiernosc reprodukcji barw w lightroomie z plikami d300 i d700 ? Chodzi mi raczej o opinie praktykow robiacych packshoty
Karl Johansson
12-11-2008, 13:31
Jeszcze serwis - pracowałem w dziale reklamacyjnym jednego ze sklepów z elektroniką.
Kontakt - dało się, aczkolwiek trzeba było chwilę zarezerwować. Mają potwornie irytującą melodyjkę. Same rozmowy - bezproblemowo, w miłej atmosferze i bardzo pomocnie. Nie wiem, na ile to tylko moje wrażenie, ale obojętnie, kto odbierał telefon, po krótkim wprowadzeniu (wiadomo przecież, że nie można zawsze wiedzieć wszystkiego), wszyscy byli "w domu".
A czasami byłem upierdliwy (pewnie przeze mnie niektórzy nie mogli się dodzwonić - zebrało się kilka szczególnie skomplikowanych napraw - kompletne moduły AF itp., to potrafiłem ze 40 minut gadać :]), mimo to - zero oznak zniecierpliwienia i pełna pomoc.
Jakość - wszystko, co wysyłaliśmy do naprawy wracało naprawione, więc chyba ok. Czas - o ile nie było trzeba sprowadzać części - spokojnie w tydzień się mieściło.