Zobacz pełną wersję : Brudna matówka!!!
Chyba zrobilem głupstwo? czyściłem filtr gruszką w D50 starając się nie dotknąć, uradowany wziąłem husteczkę do optyki z "Rosmana" ipojechałem nią po matówce. To co zobaczyłem w wizjerze zwaliło mnie z nóg. Kolega pokazał mi jak się wyciąga matówkę.Wyczyściłem ją trochę ale jeszcze widać brudy. Nie wiem czy jej nie uszkodziłem. Nie ma to wpływu na fotki ale mnie denerwuje jak cholera. Poradźcie co dalej. Matówka chybaa plastik kosztuje ok 200zł
Michal_C
29-06-2006, 22:42
Rylit na wstępie to współczuję :). Ale czy przy okazji możesz trochę przybliżyć co zrobiłeś by wyciągnąć matówkę. Opisz jeśli możesz dokładnie jak się da. A może możesz zrobić również zdjęcia?
Pozdrawiam
P.S. Z tego co tu na Forum czytałem to płyn Ludwik może pomóc.
ja bym tam z matowka to uwazal nawet bardziej niz z matryca.
Matowka jest matowa bo chropowata, jak se ja pociagniesz szmatka z rossmana czy nawet od versace (czy jak sie to pisze) to mozesz ja uszkodzic.
Wiec lepiej tylko gruszeczka i/albo przyzwyczajenie.
Tom 1979
02-07-2006, 09:56
Witam sorki że podpinam się pod ten temat ale widzę bardzo podobny problem do mojego. udało mi się zasyfić ten filtr który znajduje się na matrycy, czy mozn ago jakoś bezpiecznie wyczyścić? na fotkach i na "szybce" filtra widoczne są takie małe drobne plamki jak by rozchlapana jakaś ciecz. POMOCY!!!!!!
glisek, dobrze gada, z matówka jak z jajkiem trzeba, ze wzgledy na nieregularna powierzchnie, łatwo absorbującą syfki, brudki i robaczki
Matówkę wyciąga się w banalnie prosty sposób. Trzeba obrócić aparat wizjerem na dół, zdemontować obiektyw. Matówkę trzyma druciana ramka (sprężynka), której wypust, wygięcie widoczny będzie po odchyleniu gąbki na ramce zaraz za stykami obiektywu.Wtedy delikatnie czymś twardym ,przy dobrym świetle należy popchnąć wypust spręzyny ,która puści matówkę .Należy zapamiętać położenie matówki bo jest wypust ,który pasuje tylko w jednym położeniu.Po obróceniu aparatu matówka sama wypadnie. założenie w kolejności odwrotnej . Sprężyna druciana musi wskoczyć w zatrzask. Oczywiście bez matówki w wizjerze widoczny jest winietowany nieostry obraz.
Wyjęcie to nie problem ale jak to i czym wyczuścić ?Może by w czymś przepłukać.? Trzeba przestrzegać zasad czystości bo śmieci mogą się dostać pod matówkę. Powodzenia. Kobiety mają dar do takich prac.