PDA

Zobacz pełną wersję : dobor szkiel - pomocy

eric7
02-11-2008, 10:34
Witam,

mam nastepujace szkla 18-70, 70-300, 50 1.8 , i niedawno dostalem nowe szklo 18-105 vr i chcialbym cos pozminiac.
Mysle o sprzedaniu 18-105 vr i 18 -70 i zakupie 18-200vr , 50 czasem sie przydaje , a 70-300 niewiele jest warte , a czasem sie tez przydjae wiec chyba tez zostanie. Probowalem wertowac madrosci na topicach w forum , ale po dwoch dniach ciagle nie znajduje odpowiedzi co byloby najlepsze w moim przypadku , tak wiec prosze o wyrozumialosc i porady

z gory dziekuje

eric7
02-11-2008, 10:49
dodam tylko ze od dluzszegio czasu szukam jansego obiektywu szerokatnego w rozsadnej cenie, ostatnio zastanawialem sie nad tamronem 17-50 2.8 ale moze jest lepszego w podobnej cenie ? doradzcie drodzy nikoniarze

lewAp7
02-11-2008, 10:58
A cóż tu mogą pomóc "madrosci na topicach w forum"? Trochę dziwny masz problem... Mając, używając i znając 18-70, 70-300, 50 1.8 powinno już się wiedzieć co w nich się podoba, co nie i czy (a jeśli TAK, to na co) zmienić... (ja przynajmniej wiedziałbym).
Najwyraźniej nie masz jeszcze sprecyzowanych wymagań i zwyczajnie głowa Cię od nadmiaru boli :mrgreen: . Popstrykaj trochę fotek - może rozwiązanie przyjdzie samo...

No i co Ci kto pomoże, jesli nie wie do czego to ma być...

edit:

dodam tylko ze od dluzszegio czasu szukam jansego obiektywu szerokatnego w rozsadnej cenie, ostatnio zastanawialem sie nad tamronem 17-50 2.8 ale moze jest lepszego w podobnej cenie ? doradzcie drodzy nikoniarze
O widzisz! Jednak wiesz co chcesz!
To nie ma co już doradzać... a o tym co Cię interesuje jest tu (na forum) sporo. Poszukać wystarczy (nawet porównanie w/w tamrona do sigmy chyba jest)

eric7
02-11-2008, 11:33
heh ja juz wypstrykalem swoje spokojniutko , problem w tym ze nie za bardzo mialem mozliwosc uzywac innych szkiel a jest ich sporo , takze innych firm niz nikkor, wiec same cyferki mi niewiele mowia, hm moze sie doprecyzuje: 18-105 i 18-70 to podobnej klasy szkla wiec pomyslem jest aby jest sprzedac i kupic albo 18-200vr albo cos ze stalym swiatlem typu wlasnie 18-50 2.8 - co lepiej ? koszt podobny , a efekt mi nie znany, jesli ktos mial mozliwosc wyprobowania i porownaina to poprosze o opinie,

w przyszlosci kolejnym szklem ktore bym rozwazal to n 70-200 2.8 vr, wiec nie wiem na ile jest sens pchanie sie w 18-200vr, ot to moj delemat

lewAp7
02-11-2008, 11:46
Ja tam konkretnego modelu Ci nie doradzę (konkrety i porównania znajdziesz już i tutaj i gdzie indziej w sieci). Napiszę jednak tak: skoro kitami swoje już wypstrykałes, to pchanie się w 18-200 (też kit, tyle że trochę lepszy) ma sens jedynie wtedy gdy "kitowa" jakość Ci wystarcza i jednocześnie masz dość przepinania obiektywów. W pozostałych przypadkach kupuj "lepsze światło". A jakie, to już sam zdecyduj. Nie musisz czekać na opinie o konkretnych obiektywach w tym wątku - one już są na tym (i innych) forum i wątpię, żeby ktoś napisał coś odkrywczego...

Tutaj byłeś?: http://pl.pixel-peeper.com/

edit:
Zostawiając sobie 70-300, JA "zaryzykowałbym" jednak lepsze światło...

eric7
02-11-2008, 12:09
dzieki

co do 70-300 szkla z lepszym swiatlem o podobnym zakresie kosztuje kosmiczne pieniadze - to jedyny powod dlaczego zostawiam