Zobacz pełną wersję : Pamięć...co i jak
Ano tak - mam 2 kompy:
internetowy Intel 4 3GHz + 1GB RAM 2x500 dual TwinMos + Windoza XP pro
zdjęciowy Intel Core 2 Duo 2GHz + 2x1000 dual TwinMos + Windoza XP home
chciałbym zwiększyć RAM w obu kompach...i tu seria pytań:
1- do ilu da się zwiększyć RAM żeby było sensownie...
2- czy 4GB to optymalne rozwiązanie?
3- czy windoza obsługuje ponad 4GB?
4- które pamięci są dobrej jakości, przynajmniej na poziomie Twinmosów?
5- oba kompy poddawane są ciężkim doświadczeniom...zwłaszcza internetowy - jak zwiększyć ich możliwości (kręcenie odpada) żeby było stosunkowo tanio i sensownie?
Ano tak - mam 2 kompy:
4 GB -- z czego Windows XP udostepni 3,25. Jesli nie chcesz, zeby pozostale 0,75 GB sie marnowalo, to kup 3 GB.
2- czy 4GB to optymalne rozwiązanie?Nie. Patrz wyzej.
3- czy windoza obsługuje ponad 4GB?Wersje 32-bit -- nie.
4- które pamięci są dobrej jakości, przynajmniej na poziomie Twinmosów?Kingston, OCZ
5- oba kompy poddawane są ciężkim doświadczeniom...zwłaszcza internetowy - jak zwiększyć ich możliwości (kręcenie odpada) żeby było stosunkowo tanio i sensownie?Zmienic dyski na szybsze i rzecz jasna od nowa zainstalowac systemy. Zalozyc konta z ograniczeniami (brak mozliwosci instalowania aplikacji, itd.), zmienic AntyVira jesli uzywasz jakiegos "zamulacza", wylaczyc niepotrzbne uslugi sieciowe, i inne zbedne aplikacje dzialajace w tle.
"Pochwal" sie -- co Ty na nich robisz, ze Ci pamieci braknie...?
"Pochwal" sie -- co Ty na nich robisz, ze Ci pamieci braknie...?
sam jestem ciekaw
ehhh...jest nas dwoje, komp chodzi na okrągło po 16 godzin, przeglądamy tysiące stron, robimy różności związane z pracą, praktycznie trzeba by co jakiś czas stawiać system, a ja na to nie mam ani ochoty, ani czasu, ani zaawansowanej wiedzy, więc pozostaje mi dać mu wszystko aby jak najdłużej działał szybko, a po roku system :)
-Do kingstonów nie mam zaufania...czy warto pchać się w Patrioty lub Corsairy - OCZ to ta sama półka?
-Czy kupując 2x1GB + 1GB to tylko dwie z nich będą działały w dualu, a jak 2x2 to cztery?
-Czy PC2-6400 800MHz w stosunku do PC2-4200 533MHz to duża różnica i czy płyta główna to obsłuży?
ehhh...jest nas dwoje, komp chodzi na okrągło po 16 godzin, przeglądamy tysiące stronMoj komp chodzi na okraglo nawet po 2, 3 tygodnie (dopoki sie jakis windows update nie upomni o restart, albo zwyczajnie -- prad wylacza). Stale uruchomione jest: Miranda, Samurize, Thunderbird, Maxthon, Total Commander, WMP, NOD32, Flashget. Do tego, podczas codziennej pracy "chodza": ViewNX, Capture NX 2, Photoshop, InDesign, Illustrator, Corel, Acrobat, Distiller, DreamWeaver, FlashFXP, Bridge, WhereIsIt, Nero, ACDSee, TextPad, iTunes, itd. W czasie takiego jednego uruchomienia obrabiam setki NEFow, TIFFow, PSD, itd. Skladam plakaty, ksiazki, broszury, ze o pomniejszych duperelach nie wspomne. Generuje PDFy, PSy, sle to po FTPach, i oczywiscie w miedzyczasie sciagam tysiace wiadomosci e-mail, news, rss, i przegladam setki stron www. Mam 3 GB -- na dwoch jednak -- naprawde nie bylo wiekszej roznicy. A 3 lata wczesniej zasuwalem przy tej samej robocie na 1 GB. Dlatego wlasnie zapytalem -- co Ty na tych kompach robisz, ze tak Ci doskwiera brak pamieci...
Jesli (jak sie domyslam) problem lezy raczej po stronie zapskudzonego systemu, to rozwiazanie widzialbym raczej inne. Postawic nowy system z uzywanym oprogramowaniem, zrobic zrzut Ghostem na plyte, i co jakis czas po prostu go przywracac do takiego czystego. Wszelkie dane trzymac na innym dysku niz systemowy -- i nie bedzie z ta procedura problemu.
-Do kingstonów nie mam zaufania...czy warto pchać się w Patrioty lub Corsairy - OCZ to ta sama półka?Nie wyciagaj pochopnych wnioskow na podstawie niezbyt dobrych kart pamieci do aparatow. Jako producent RAMu -- Kingston jest jednym z najlepszych.
-Czy kupując 2x1GB + 1GB to tylko dwie z nich będą działały w dualu, a jak 2x2 to cztery?Zawsze mozesz kupic 2x1 i 2x512.
-Czy PC2-6400 800MHz w stosunku do PC2-4200 533MHz to duża różnica i czy płyta główna to obsłuży?Wypadaloby sprawdzic w instrukcji plyty, bo nasza wrozka poszla wlasnie spac i nic nie podpowie na temat tego, co masz pod maska kompa. ;) A co do roznicy w wydajnosci -- jest. Jak dokladnie sie to przeklada na czasy realizacji konkretnych zadan -- trzeba poszukac w necie. W kazdym badz razie na pewno sie oplaca dolozyc te 100 czy nawet 200 zl.
Władca Pixeli
02-11-2008, 03:01
ehhh...jest nas dwoje, komp chodzi na okrągło po 16 godzin, przeglądamy tysiące stron, robimy różności związane z pracą, praktycznie trzeba by co jakiś czas stawiać system, a ja na to nie mam ani ochoty, ani czasu, ani zaawansowanej wiedzy, więc pozostaje mi dać mu wszystko aby jak najdłużej działał szybko, a po roku system :)
W komputerze do internetu:
Można zamrozić system programami
1. http://www.faronics.com - Deep Freeze - niestety płatny
2. http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/sharedaccess/default.mspx - SteadyState - darmowy ale trzeba wiedzieć jak to ustawić.
Po każdym restarcie systemu, wszystko wraca do stanu wyjściowego.
Przy instalacji nowych programów można to czasowo zawiesić. Do danych trzeba mieć drugą partycję aby dane nie ginęły.
Zawsze mozesz kupic 2x1 i 2x512.
tu mnie pocieszyłeś, bo taki zestaw jest obecnie na obu, więc jeśli pozbieram do kupy, to będę miał 3GB w dualu, a do drugiego dokupię :D
Sam XPek + AV (z niego jestem zadowolony, odkąd mam Pandę, nie wiem co to wirus) zabierają połowę RAMu...system jest zaśmiecony, ale to nie tylko on winien...np jak przeglądam aukcje, otwieram na raz nawet setkę stron i wtedy zaczyna mulić...RAM Cleaner częściowo rozwiązuje problem, ale trwa to troszeczkę...
Z Ghostem będę musiał pomyśleć...ten zamrażacz, to pierwsze słyszę, trzeba będzie poczytać :)
Czy w kompie gdzieś można odczytać nazwę płyty głównej? Szukałem w MU, ale nie znalazłem...
sciagnij chocby Everest'a i tam w zakladce plyta glowna Ci sie wyswietli jaka masz plyte
Ano tak - mam 2 kompy:
do pierwszego przelozyc kostki z drugiegoa do tego drugiego zanabyc droga
kupna 2x2GB. cenowo w 200zl zmiescisz wypasiony zestaw dualowych pamiatek.
z nawiazka wystarcza
dopoki nie mielisz intensywnie jakiegos LR w kombajnie z szopka, a Winda nie jest
zasmiecona nadmiarem procesow, to 2GB moze spokojnie byc. przy 4GB mozna
zmierzyc wzrost wydajnosci, ale nieuzbrojonym okiem tego specjalnie nie zauwazysz
2- czy 4GB to optymalne rozwiązanie?
optymalna jest para modolow w dualu o pojemnosci wystarczajacej do zastosowan.
do zdjec mozna liczyc 4GB, do netu i biurowki wystarczy 2GB. to i tak strasznie
duzo, przynajmniej jesli mowimy o XP, bo ten nowy pozeracz pamieci Microsoftu to
inna para kaloszy...
3- czy windoza obsługuje ponad 4GB?
uwaga belkot techniczny... :)
procesor 64-bitowy dzialajacy w systemie 64-bitowym obsluguje praktycznie
nieskonczona ilosc RAM. zastosowanie w tym ukladzie czegokolwiek 32-bitowego
(czyt. procesora) ogranicza przestrzen adresowa do 2^32 elementow (^ - potegowanie).
2^32 = 4GB :) co prawie juz odpowiada na to pytanie. "prawie" wynika z faktu,
ze w tym limicie trzeba zmiescic adresy urzadzen, pamiec karty graficznej itd.
w praktyce dla np. mojego XP limitem jest ca. 3.5 GB, bo mam karte graficzna 512MB.
sorki, jesli przeturlalem Cie przez zbyt ciezkie pojecia ;) upraszczajac odpowiedz:
64-bitowa Wingroza obsluzy ponad 64GB. zwykla 32-bitowa nie. Ty masz 32-bit ;)
4- które pamięci są dobrej jakości, przynajmniej na poziomie Twinmosów?
GEIL, OCZ, z tanszych Patrioty. ale polecalbym Ci moduly Wilka. to polski dystrybutor
zamawiajacy ze swoja naklejka moduly raczej wolne, ale cieszace sie fantastyczna
opinia co do niezawodnosci. ja bym sprobowal.
5- oba kompy poddawane są ciężkim doświadczeniom...zwłaszcza internetowy - jak zwiększyć ich możliwości (kręcenie odpada) żeby było stosunkowo tanio i sensownie?
[/quote]
zadbac o Windowsy, bo chlewik w tych systemach potrafi kompletnie zgniesc wydajnosc kompow.
poczyscic system ze zbednych procesow, oczyscic ze zbednych danych i zdefragmentowac dyski, ...
dokupic drugi, szybki dysk twardy i rozsadnie porozkladac dane miedzy dwa fizyczne dyski tak,
zeby cache systemu czy softwaru graficznego siedzial poza dyskiem (fizycznym), na ktorym jest
system. dysk twardy to glupie urzadzenie, ktore ma talerze i jedna jedyna glowice. i ta glowica
moze na raz byc tylko w jednym miejscu. skad wprost wynika zasada, ze jesli sa dane, ktore
sa potrzebne czesto rownolegle do siebie, to nalezy bezwzglednie rozlozyc je na dwa rozne dyski.
w idealnym rozwiazaniu cache, pliki systemowe i repozytorium RAW-ow powinny byc na osobnych
dyskach fizycznych.
GEIL, OCZ, z tanszych Patrioty. ale polecalbym Ci moduly Wilka. to polski dystrybutor
zamawiajacy ze swoja naklejka moduly raczej wolne, ale cieszace sie fantastyczna
opinia co do niezawodnosci. ja bym sprobowal.
aktualnie Patrioty maja lepsze pamieci jakosciowo niz geile z ktorymi bywaja czeste problemy to raz. a dwa to co do niezawodnosci Goodramow, bo o tym jak sadze mowisz, to ja zbytnio bym nie szalal ;-) acz, tanie sa i z gwara latwo. ja wole przeinwestowac te 10zl do kingstonow.
aktualnie Patrioty maja lepsze pamieci jakosciowo niz geile z ktorymi bywaja czeste problemy to raz. a dwa to co do niezawodnosci Goodramow, bo o tym jak sadze mowisz, to ja zbytnio bym nie szalal ;-) acz, tanie sa i z gwara latwo. ja wole przeinwestowac te 10zl do kingstonow.
obiektywna prawda jest taka, ze jakie by sie pamieci nie bralo, to jesli po wlozeniu przejda katowanie Gold Memory czy podobnym wynalazkiem, to potem zasadniczo nie ma powodow do obaw, bo beda dzialaly do usr... smierci ;)
co do Goodrama, to nie znam najnowszych opinii, ale jeszcze rok temu, jak mialem bierzacy z tym kontakt, to serwisanci bardzo te kosci chwalili. do Holandii Wilk nie dociera, wiec nowych opinii nie znam.
ja sam mam w kompie Corsaira Value Select i dziala, choc wedlug wielu maniakow komputerowych nie powinno ;)
w lustrze uzywam od dawna kart PQI i tez zero problemowm choc powinny byc, bo tylko na Sandisku mozna robic foty ;) w malpce mam AData, ktore tez powinno ssac. a nie chce ;) a wrecz dziala jak zloto ;)
tak ze koniec koncow kwestia, moim zdaniem, przede wszystkim trafienia na sprawne moduly, bezproblemowo dzialajace z danym sprzetem ;)
Dzięki...tak właśnie zamierzam...jutro sprawdzę Everestem oba kompy i zafundzę jednemu komplecik 2x2...
Takie rzeczy jak czyszczenie oraz defrag, to robię w miarę systematycznie :) Natomiast o "zbędności" wiem niewiele, więc się tym nie bawiłem...
Zwróć uwagę na napięcie zasilające (najlepiej jak jest standardowe) i poprawność danych zapisanych w SPD.
Ja polecam Kingston.
Patrioty np. już mają podnoszone napięcia i czasem nie do końca zgodne z spec. pamięci dane w SPD.
sorki, jesli przeturlalem Cie przez zbyt ciezkie pojecia ;) upraszczajac odpowiedz:
64-bitowa Wingroza obsluzy ponad 64GB.
Nie prawda.
Vista 64 bit basic ma blokadę na <=8 GB a Vista Premium 64 bit na <=16GB ... natomiast na Ultimate można mieć nadzieję na ponad 64 GB ;P
Systemy XP 32 bit i Vista 32 bit obsługują do ~3,5 GB (+-0,25GB)
Ja tak tylko wspomnę, bo sam mam P4, i .. mam tam DDR najstarsze, więc nie wiem jakie masz w tym z C2D, ale jeśli insze, to pasować nie będą.
Oczywiście być może masz nowsze graty, sam wiesz najlepiej :)
Nie prawda.
Vista 64 bit basic ma blokadę na <=8 GB a Vista Premium 64 bit na <=16GB ... natomiast na Ultimate można mieć nadzieję na ponad 64 GB ;P
Systemy XP 32 bit i Vista 32 bit obsługują do ~3,5 GB (+-0,25GB)
hehe.... dzieki za sprostowanie. oczywiscie, tam powinno byc napisane po prostu 4GB.
chyba z rozpedu pisania o 64 bitach zrobilem bezmyslnie tez 64 przy GB ;)
pebees tak wiem...w tym mam DDR SDRAM 3200...pytanie co mam w tamtym...sprawdzę wieczorem :)
Można użyć pamięć powyżej 3 GB jako ramdysk na którym są katalogi TEMP oraz swap. W tym celu należy ściągnąć Gavotte Ramdisk (Gavotte_RAMdisk__v.1.0.4096.4_25.01.2008.zip). Do pliku c:\boot.ini należy dopisać przełącznik /PAE - żeby cala linia wyglądała tak:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="XP" /PAE /noexecute=optin /fastdetect
Po ponownym uruchomieniu systemu we własciwościach systemu pokaże się napis "Physical Address Extension" - prawym klawisz myszki na Mój Komputer i opcja własciwości, zakladka ogólne. Teraz rozpakowujemy ściagnięty ZIP, w pierwszej kolejności trzeba odpalić plik ram4g.reg i potem ramdisk.exe. Ja wybrałem opcje 768M i stworzył mi ramdysk o pojemnosci 900MB (czyli cały obszar jakiego nie widzi mój system). Potem poustawiałem sciezki wszystkich programów na katalog TEMP który znajduje sie na tym ramdysku oraz stworzyłem plik swap o wielkości 200 MB.
system windows nie potrafi obyć się bez pliku swap. Lepiej stworzyć mu jakiś minimalny np 50 MB niz ma sobie sam robić jakies niewidoczne pamięci podręczne.
Co można wykręcić z Windowsa? - bardzo wiele, optymalizacja systemu może dać bardzo duży przyrost szybkości. Wyłączenie zbędnych usług, deinstalacja niepotrzebnych śmieci, uruchomienie tylko niezbędnych programów przy starcie systemu, to wszystko daje bardzo dużą oszczędność.
Polecam protestować np MicroXp w wersji 0.83, sam uzywam systemu bazującego na tej wersji i w sumie brakowało mi 2 plików w systemie. Dla tych co chcą odchudzić Windows polecam przeczytać TO (http://www.searchengines.pl/Services-Uslugi-w-XP-t7723.html) i TO (http://www.searchengines.pl/Optymalizacja-i-odchudzanie-XP-t5989.html)
Dzięki...poczytam w wolnej chwili...choć nie jestem komputerowcem i średnio znam się na tym, to może uda się coś pomajstrować w miarę bezpiecznie :)