Zobacz pełną wersję : Kłopot z HD 200 GB Samsung
Mam kłopot z HD jak w tytule :???:
System XP Home
Otóż po różnych pierepałkach sytacja była taka, że widziany był jako dysk ~ 31 GB.
Po usunięciu partycji w Zarządzaniu Dyskami widziany jest jako 186,30 GB, zdrowy, ale nie można go sformatować (Format, szybkie formatowanie i formatowanie z instalatora WXP Home na zakończenie wyrzuca komunikat - nie można sformatować tego dysku)
W Biosie widać go jako slave na IDE2
Za pomysł, co z tym fantem zrobić będę wdzięczny
Spróbuj starym, dobrym fdisk-iem (spod DOSa) usunąć wszystko co się da i od nowa utworzyć partycje.
EDIT: jest też coś takiego jak Super Fdisk (http://programy.internetstandard.pl/pc/10007.html). Nie używałem, ale powinien się nadać równie dobrze jak stary fdisk.
Jak są ustawione zworki na dysku ?
Dysk formatujesz jako NTFS?
fdisk - czyli trzeba mieć dostęp do max win98? nie mam dostępu :(
Superfdisk się wywala
Zworki, właśnie
Próbowałem formatowania przy ustawieniach: Cable select i Drive is slave
Mam kłopot z HD jak w tytule :???:
System XP Home
Otóż po różnych pierepałkach sytacja była taka, że widziany był jako dysk ~ 31 GB.
Po usunięciu partycji w Zarządzaniu Dyskami widziany jest jako 186,30 GB, zdrowy, ale nie można go sformatować (Format, szybkie formatowanie i formatowanie z instalatora WXP Home na zakończenie wyrzuca komunikat - nie można sformatować tego dysku)
W Biosie widać go jako slave na IDE2
Za pomysł, co z tym fantem zrobić będę wdzięczny
rozumiem ze jest to drugi dysk ktory podgladasz sobie z windowsa - zarzadzania dyskami. jesli usunales partycje to znaczy ze jej nie ma. najpierw musisz zalozyc ponownie partycje i wtedy sprobowac sformatowac to co stworzysz. inaczej nie masz jakby czego formatowac bo masz goly dysk bez partycji a z tym jakby nic nie zrobisz. sproboj zalozyc. jak sie nie uda to napisz dokladnie co i jak.
rozumiem ze jest to drugi dysk ktory podgladasz sobie z windowsa - zarzadzania dyskami. jesli usunales partycje to znaczy ze jej nie ma. najpierw musisz zalozyc ponownie partycje i wtedy sprobowac sformatowac to co stworzysz. inaczej nie masz jakby czego formatowac bo masz goly dysk bez partycji a z tym jakby nic nie zrobisz. sproboj zalozyc. jak sie nie uda to napisz dokladnie co i jak.
Jak zakładam partycję to w kreatorze partycji (w zarządzaniu dyskami) jest właśnie formatowanie, które się nie udaje.
fdisk - czyli trzeba mieć dostęp do max win98? nie mam dostępu :(
mozesz sciagnac jakiegos Linuksa i jak uruchomisz instalacje w trybie graficznym to tam
niemal zawsze jest jakies narzedzie do zarzadzania partycjami, z ktorym kazdy sobie poradzi
rozumiem za zalozyles podstawowa partycje a nie na rozszezonej.
mozna sprobowac naprawic mbr'a, albo zobacz softem samsunga do testowania dyskow:
http://www.samsung.com/global/business/hdd/support/utilities/ES_Tool.html
Dziękuję wszystkim za rady i proszę o jeszcze :-D
...zobacz softem samsunga do testowania dyskow:
http://www.samsung.com/global/business/hdd/support/utilities/ES_Tool.html
Zobaczyłem i w testach ukazał się jeden niepokojący komunikat
>> READ DMA : Testing...
Service Code => AJ27 : DMA Error.
Error : Sector error
Niestety, angielski jest dla mnie językiem obcym, ale zdaje się, że na koniec zaproponowano "erase HDD"
Ale jak?
jeśli naprawde nadal nie wiesz jak to zrobić, to zanies lepiej ten dysk do jakiegos sklepu komp. zrobia Ci to za 10-20 zl
lub zaciagnij sobie hirenboot cd odpal , tam masz wiekszosc narzedzi do sprawdzania dysku i ewentualnego sformatowania go
... i w testach ukazał się jeden niepokojący komunikat
>> READ DMA : Testing...
Service Code => AJ27 : DMA Error.
Error : Sector error
To zrobiłem mu low level format który trwał 24 godziny i skończył się komunikatem Error i żebym się skontaktował z lokalny dilerem lub serwisem :-D
To zrobiłem mu low level format który trwał 24 godziny i skończył się komunikatem Error i żebym się skontaktował z lokalny dilerem lub serwisem :-D
Ty weź się nie wygłupiaj. Ty wywal go do śmieci. Ty kup nowy dysk.
Tak jest.
P.S. Jezeli ktoś ma ochotę pobawić się z tym dyskiem, proszę o PM z adresem do przesyłki
dgcracker
09-11-2008, 16:56
Z zainteresowaniem czytalem ten watek i z kazda kolejna odpowiedzia coraz bardziej zastanawialem sie czy ktos to w koncu napisze...
Pozdrawiam,
D.C.