PDA

Zobacz pełną wersję : Kłopot z HD 200 GB Samsung

Wini
01-11-2008, 13:56
Mam kłopot z HD jak w tytule :???:
System XP Home
Otóż po różnych pierepałkach sytacja była taka, że widziany był jako dysk ~ 31 GB.
Po usunięciu partycji w Zarządzaniu Dyskami widziany jest jako 186,30 GB, zdrowy, ale nie można go sformatować (Format, szybkie formatowanie i formatowanie z instalatora WXP Home na zakończenie wyrzuca komunikat - nie można sformatować tego dysku)
W Biosie widać go jako slave na IDE2
Za pomysł, co z tym fantem zrobić będę wdzięczny

axer
01-11-2008, 14:09
Spróbuj starym, dobrym fdisk-iem (spod DOSa) usunąć wszystko co się da i od nowa utworzyć partycje.

EDIT: jest też coś takiego jak Super Fdisk (http://programy.internetstandard.pl/pc/10007.html). Nie używałem, ale powinien się nadać równie dobrze jak stary fdisk.

Tr0n
01-11-2008, 16:18
Jak są ustawione zworki na dysku ?
Dysk formatujesz jako NTFS?

Wini
01-11-2008, 16:55
fdisk - czyli trzeba mieć dostęp do max win98? nie mam dostępu :(
Superfdisk się wywala
Zworki, właśnie
Próbowałem formatowania przy ustawieniach: Cable select i Drive is slave

maly5
03-11-2008, 00:07
Mam kłopot z HD jak w tytule :???:
System XP Home
Otóż po różnych pierepałkach sytacja była taka, że widziany był jako dysk ~ 31 GB.
Po usunięciu partycji w Zarządzaniu Dyskami widziany jest jako 186,30 GB, zdrowy, ale nie można go sformatować (Format, szybkie formatowanie i formatowanie z instalatora WXP Home na zakończenie wyrzuca komunikat - nie można sformatować tego dysku)
W Biosie widać go jako slave na IDE2
Za pomysł, co z tym fantem zrobić będę wdzięczny

rozumiem ze jest to drugi dysk ktory podgladasz sobie z windowsa - zarzadzania dyskami. jesli usunales partycje to znaczy ze jej nie ma. najpierw musisz zalozyc ponownie partycje i wtedy sprobowac sformatowac to co stworzysz. inaczej nie masz jakby czego formatowac bo masz goly dysk bez partycji a z tym jakby nic nie zrobisz. sproboj zalozyc. jak sie nie uda to napisz dokladnie co i jak.

Wini
03-11-2008, 10:55
rozumiem ze jest to drugi dysk ktory podgladasz sobie z windowsa - zarzadzania dyskami. jesli usunales partycje to znaczy ze jej nie ma. najpierw musisz zalozyc ponownie partycje i wtedy sprobowac sformatowac to co stworzysz. inaczej nie masz jakby czego formatowac bo masz goly dysk bez partycji a z tym jakby nic nie zrobisz. sproboj zalozyc. jak sie nie uda to napisz dokladnie co i jak.
Jak zakładam partycję to w kreatorze partycji (w zarządzaniu dyskami) jest właśnie formatowanie, które się nie udaje.

akustyk
03-11-2008, 11:01
fdisk - czyli trzeba mieć dostęp do max win98? nie mam dostępu :(

mozesz sciagnac jakiegos Linuksa i jak uruchomisz instalacje w trybie graficznym to tam
niemal zawsze jest jakies narzedzie do zarzadzania partycjami, z ktorym kazdy sobie poradzi

maly5
03-11-2008, 13:20
rozumiem za zalozyles podstawowa partycje a nie na rozszezonej.
mozna sprobowac naprawic mbr'a, albo zobacz softem samsunga do testowania dyskow:
http://www.samsung.com/global/business/hdd/support/utilities/ES_Tool.html

Wini
04-11-2008, 17:51
Dziękuję wszystkim za rady i proszę o jeszcze :-D

...zobacz softem samsunga do testowania dyskow:
http://www.samsung.com/global/business/hdd/support/utilities/ES_Tool.html
Zobaczyłem i w testach ukazał się jeden niepokojący komunikat

>> READ DMA : Testing...
Service Code => AJ27 : DMA Error.
Error : Sector error

Niestety, angielski jest dla mnie językiem obcym, ale zdaje się, że na koniec zaproponowano "erase HDD"

Ale jak?

Dominiq
05-11-2008, 14:52
jeśli naprawde nadal nie wiesz jak to zrobić, to zanies lepiej ten dysk do jakiegos sklepu komp. zrobia Ci to za 10-20 zl
lub zaciagnij sobie hirenboot cd odpal , tam masz wiekszosc narzedzi do sprawdzania dysku i ewentualnego sformatowania go

Wini
05-11-2008, 18:33
... i w testach ukazał się jeden niepokojący komunikat

>> READ DMA : Testing...
Service Code => AJ27 : DMA Error.
Error : Sector error

To zrobiłem mu low level format który trwał 24 godziny i skończył się komunikatem Error i żebym się skontaktował z lokalny dilerem lub serwisem :-D

samek
05-11-2008, 18:39
To zrobiłem mu low level format który trwał 24 godziny i skończył się komunikatem Error i żebym się skontaktował z lokalny dilerem lub serwisem :-D

Ty weź się nie wygłupiaj. Ty wywal go do śmieci. Ty kup nowy dysk.

Wini
05-11-2008, 22:37
Tak jest.

P.S. Jezeli ktoś ma ochotę pobawić się z tym dyskiem, proszę o PM z adresem do przesyłki

dgcracker
09-11-2008, 16:56

Z zainteresowaniem czytalem ten watek i z kazda kolejna odpowiedzia coraz bardziej zastanawialem sie czy ktos to w koncu napisze...
Pozdrawiam,
D.C.