Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : d700 szybkość af

jasiu102
01-11-2008, 11:13
nie spodziewałem się ale wydaje mi się że af w d700 nie jest wcale szybszy niz w d2h a wychodząc z założenia, że 700 jest 5 lat młodsza powinien być. jest za to dużo precyzyjniejszy. ale pojawia się problem bo żeby był precyzyjny musi najpierw złapać obiekt. na razie jestem lekko zawiedziony.
a tu jedno z niewielu zdjęć które udało się idealnie wyprodukować

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img253.imageshack.us/img253/2750/netgq5.jpg)

Mont
01-11-2008, 11:22
Sądzac po minach Panowie chyba podzielają Twoje zdanie n/t AF ;)

Witusch
01-11-2008, 12:07
Predkosc/celnosc AF nie zalezy jedynie od modulu w puszce, rowniez od AF w obiektywie oraz wspolpracy miedzy nimi. Wiem, ze to nic odkrywczego, ale moze myslac w tym kierunku znajdziesz wytlumaczenie.

jasiu102
01-11-2008, 12:16
odczucia podczas obcowania z tym samym szkłem

Witusch
01-11-2008, 12:36
Zacytuje sam siebie ;-)

oraz wspolpracy miedzy nimi

kichu
01-11-2008, 12:48
odczucia podczas obcowania z tym samym szkłem

W jakim trybie robiles ?

Jak masz poustawiane funkcje custom odnosnie AF (sekcj z litera "a") ?

AF z D2h to dwie inne bajki. Nie da sie przyzwyczajen z tamtej puszki bezposrednio przelozyc tutaj. Jest pare niuansow, ktore
moga Ci skutecznie uprzkrzac robienie ostrych zdjec w czasie akcji :)

Lucid
01-11-2008, 12:50
Spróbuj na af-c i priorytet spustu...

prz3mo
01-11-2008, 13:00
i priorytet spustu...

Przyznam, że jeszcze nie zagłębiałem się w te wszystkie "bajery" dot. AF w D700... Można wiedzieć jak działa ten priorytet spustu?

JK
01-11-2008, 13:05
Dokładnie tak, jak nazwa wskazuje. Naciskasz spust i masz zdjęcie, niezależnie od tego, czy AF nadąża, czy nie. To jest takie wyłączenie kontroli ustawienia ostrości.

prz3mo
01-11-2008, 13:06
Dokładnie tak, jak nazwa wskazuje. Naciskasz spust i masz zdjęcie, niezależnie od tego, czy AF nadąża, czy nie.

Hmm... troche bezsens jak dla mnie, ale może się sprawdza, nie wiem..

JK
01-11-2008, 13:11
Czego nie wiesz?

Wyobraź sobie krople kapiące z cienkiej rurki. Aparat masz na statywie, ustawiasz ostrość raz (później ostrość się już nie zmienia) i robisz serię z maksymalną możliwą szybkością, bo chcesz zarejestrować fazy tworzenia się kropli. Po co ci wtedy ciągła kontrola ustawienia ostrości, śledzenie i inne takie cuda? Ważna jest migawka i częstotliwość zdjęć. I nie pisz, że można na MF, bo to czywiście tylko przykład.

prz3mo
01-11-2008, 13:14
Czego nie wiesz?

Wyobraź sobie krople kapiące z cienkiej rurki. Aparat masz na statywie, ustawiasz ostrość raz (później ostrość się już nie zmienia) i robisz serię z maksymalną możliwą szybkością, bo chcesz zarejestrować fazy tworzenia się kropli. Po co ci wtedy ciągła kontrola ustawienia ostrości, śledzenie i inne takie cuda? Ważna jest migawka i częstotliwość zdjęć. I nie pisz, że można na MF, bo to czywiście tylko przykład.

Spoko, tyle, że w tym temacie mowa o sporcie, a nie kroplach wody.
Nie jestem jakimś mistrzem w robieniu zdjęć sportowych, ale moim zdaniem średnio ten sposób będzie się sprawdzał w fotografii sportowej. Napisałem NIE WIEM, bo nie sprawdzałem więc to tylko moje przypuszczenia.

JK
01-11-2008, 13:24
To zależy od tego, co fotografujesz. Są takie sytuacje, że zrobisz najlepsze sportowe fotki na pojedynczym AF - bez żadnego śledzenia (kiedyś robiło się je nawet na MF i też się dawało). Przykłady takich zdjęć masz tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62361, czyli się daje. Często można bardzo precyzyjnie przewidzieć, w którym miejscu znajdzie się sportowiec podczas robienia zdjęcia. Wtedy ważne jest to, żeby zwłoka pomiędzy naciśnięciem spustu, a ruchem migawki była jak najmniejsza. Zdjęcia sportowe warto robić różnymi technikami, ale trzeba trochę poznać specyfikę różnych dyscyplin i konkurencji sportowych.

ekonet
01-11-2008, 13:37
Albo przydaje się to w typowej "reporterce" (prasowej), gdzie rzeczy się dzieją szybko, jesteś w tłumie, masz z grubsza nastawioną odległość na obiektywie, a bardziej się liczy zarejestrowanie zdarzenia, niż bardzo precycyjne ustawienie ostrości (które i tak może się okazać niemożliwe).

jasiu102
01-11-2008, 14:15
robiłem na af-c priorytet ostrość
a3 51
a4 off
a8 11
obiektyw to sigma 300 2.8 z hsm

Mont
01-11-2008, 14:43
a3 51
a4 off
a8 11

Ha! Sigma 300/2,8 powiadasz ?? Ona ma niepewny AF, zdarza się jej nietrafiać z ostrością.

Domyślam się, że w a3 masz ustawiony na śledzenie 3D?? Jak złapiesz ostrość wystarczy trzymać AF-ON i ładnie pilnuje obiektu :)

jasiu102
01-11-2008, 14:50
no dobra ale ja cały czas przyrównuje do d2h na tej samej sigmie. nie widze zbytnio postępu w szybkosci af pomiedzy d2h a d700 niestety.

Mont
01-11-2008, 14:56
no dobra ale ja cały czas przyrównuje do d2h na tej samej sigmie.

no jasne, już raz zwracałeś na to uwagę :)
Gdy po Rajdzie Dolnośląskim wyrażałem podobne spostrzeżenia w porównaniu z D300 zrugano mnie tu.
POdobno mam się go nauczyć obsługiwać :)
Od tamtej pory spauzowałem ze sportem więc się nie wypowiadam :)
Ogólnie rzecz biorąc śledzenie ostrości 3D dobrze się sprawdza. Dodatkowo, jak pisali przedmówcy, mam włączony spust migawki w AF-C niezależnie od ustawienia ostrości.

Jacek_Z
02-11-2008, 02:18
Hmm... troche bezsens jak dla mnie, ale może się sprawdza, nie wiem..
ale domyslnie jest to tak chyba we wszystkich nikonach poustawiane. Czyli w tych co przedtem miałes też. Nie jest to bez sensu.

kichu
02-11-2008, 02:33
a3 51
a4 off
a8 11

Ok to po kolei.

Na temat wspolpracy body-obiektyw powiem tak. Nie twierdze, ze dziala u Ciebie zle, ale upewnij sie przede wszystkim czy wszystko dziala ok. Argument ze z D2 dzialalo, nie ma zadnego znaczenia, bo chocby na tym forum znajdziesz niejednokrotnie przyklady, ze ten sam obiektyw z jednym body dziala ok, a drugim kiepsko. Albo ze jeden egzemplarz obiektywu z jakims body trafia w punkt, a drugim body juz nie. Jednym slowem sprawdz czy Twoj egzemplarz Sigmy nie gryzie sie w jakikolwiek sposob z nowym korpusem.

Ciezko tu znalezc jakas zasade, czy wskazac winnego, czytajac to forum od sierpnia, spotkalem sie z tego typu problemami, w przypadku prawie kazdego obiektywu third party jak i prawie kazdego z nowyszch body D300/700/3.

Odnosnie trybu autofocusa, napisales, ze pracowales w trybie ciaglym (AF-C), podales ustawienia dla trybu dynamic area (a3), ale nie podales czy przelacznik z tylu na puszce miales w trybie (auto area, dynamic area, czy single area).

Z wlasnego doswiadczenia:

- auto area przy niejednoznaczenej scenie - w polu czujnikow af jest kilka obiektow - potrzebuje malutka chwile na pierwszy 'acquisition" pierwszy namiar przeanalizowanie sceny (jest tu widoczne minimalne opoznienie), duza szansa ze zalockuje sie wtedy na obiekcie najblizszym nas, chyba ze czujnik ekspozycji RGB wykryje skin tones, wtedy pierwszenstwo w namierzaniu autofocusem beda mialy ten skin tones

- przy dynamic area - im bardziej gesta scena, wiecej obiektow ci biega, np. kilku zawodnikow w kadrze, tym mniej czujnikow powinines uzywac w tym trybie - w zaleznosci od sceny 9 bedzie szybsze od 21 przy niejednoznacznej scenie, a 21 od 51.

- dynamic area w trybie 51 3d tracking opiera swoj tracking na detekcji kontrastu, czyli np. jesli bedziesz mial jezdza na koniu w bialej koszulce na zielonym tle lasu, to bedzie to dla niego latwiejsza robota, niz np. 5 zawodnikow w niebieskich koszulkach na zielonym tle, bo moze sie w takim ukladzie zdarzyc, ze sledzenie przeskoczy z jednego niebieskiego na drugiego niebieskiego w niekorzystnych okolicznosciach

- single area - pojedynczy czujnik - wiadomo.

ale domyslnie jest to tak chyba we wszystkich nikonach poustawiane. Czyli w tych co przedtem miałes też. Nie jest to bez sensu.

Poza tym trzeba wziac pod uwage, ze AF operuje na podstawie danych/obrazka z maksymalnie otwartego obiektywu (mniejsza glebia ostrosci). Mozesz miec sytuacje, ze zrobisz ostre zdjecie, bo bedziesz mial przymkniety obiektyw i glebia bedzie wieksza, mimo iz AF dokladnie sie w Twoj obiekt nie zdazy wcelowac, na tyle, zeby puszka zglosila Ci potwierdzenie ostrosci na obiekcie i zezwolila na otwarcie migawki w trybie focus priority.

jasiu102
02-11-2008, 07:18
miałem ustawiony dynamic area. i oczywiście da sie zrobić dobre zdjęcie dlatego wkleiłem przyklad w pierwszym poście. na razie byłem na jednym meczu zobaczymy co dalej wyjdzie w praniu.

JK
02-11-2008, 10:11
.......
- dynamic area w trybie 51 3d tracking opiera swoj tracking na detekcji kontrastu, .....

Chyba jednak coś ci się pokręciło. Detekcja kontrastu dotyczy tylko LV i to tylko w trybie statyw. W pozostałych trybach działa detekcja fazowa. Chyba że w D3 jest inaczej, niz w D700. :wink:

prz3mo
02-11-2008, 11:08

hmm.. no to teraz mi zabiłeś ćwieka.. :)
Szukam po menu D80 i nic takiego nie mogę znaleźć. Rozumiem, że mowa tylko o trybie AF-C? Domyślnie w puszkach jest, że wcale nie musi złapać ostrości by można było wyzwolić migawkę? Przyznaję się bez bicia, że nie wiedziałem. Jak znajdę trochę czasu to przyjrzę się temu jeszcze raz w D80 i 700..

Jacek_Z
02-11-2008, 12:13
AF-C to jest cos czego właściwie nie używam (tylko czasami na pokazach mody) , nie zwracam uwagi na te funkcje. D80 tez za dobrze nie znam. Ale chyba się nie mylę, domyślnie jest przy AF-S priorytet ostrości, a przy AF-C priorytet migawka.

pX
02-11-2008, 12:17
Priorytet wyzwolenia migawki trybie AF-C jest od czasów analogów, tak jak napisał Jacek_Z.
W D200 można było przełączyć się na priorytet ostrości. Odchudzony D80 nie ma tej funkcji użytkownika (z tego co piszą w sieci bo nie miałem tego korpusu) więc robiąc na AF-C zawsze miałeś wybrany priorytet wyzwolenia migawki.
W nowych korpusach (D3+D700 i pewnie D300) można wybrać w funkcjach "tryb mieszany".

JK
02-11-2008, 12:32
...., albo priorytet ostrości. Wtedy seria, to już czasem nie seria, ale jest większe prawdopodobieństwo zrobienia ostrych zdjęć. Choć ostrość nie zawsze ląduje tam, gdzie chciał fotograf. :wink:

pX
02-11-2008, 12:34
JK dobrze, że to napisałeś bo ktoś może dojść do wniosku, że ustawiając "focus priority" będzie miał same ostre zdjęcia :wink:

JK
02-11-2008, 12:36
No...., raczej będą ostre, tylko czasem w różnych miejscach. :-D

kichu
02-11-2008, 12:44
Chyba jednak coś ci się pokręciło. Detekcja kontrastu dotyczy tylko LV i to tylko w trybie statyw. W pozostałych trybach działa detekcja fazowa. Chyba że w D3 jest inaczej, niz w D700. :wink:

SKrot myslowy. W 3D tracking sledzenie opiera glownie na podstawie informacji o kolorze z czujnika ekspozycji. Wiec im bardziej kontratowa scena, w tym sensie, ze sledzony kolor odznacza sie na tle tla tym lepiej, skuteczniej, pewniej, celniej dziala sledenie w tym trybie. Pisalem to w tym kontekscie.

I tak jak pisalem, jak bedziesz sledzil identycznie ubranych pilkarzy, to mozesz miec sytuacje, ze np w 3d tracking oni sie zleja w jedno, bo przebiegna obok siebie i kazdy pojdzie w inna strone i wtedy 3d tracking moze zglupiec
i zaczac sledzic nie tego co chcemy.

JK
02-11-2008, 12:51
... I tak jak pisalem, jak bedziesz sledzil identycznie ubranych pilkarzy, to mozesz miec sytuacje, ze np w 3d tracking oni sie zleja w jedno, bo przebiegna obok siebie i kazdy pojdzie w inna strone i wtedy 3d tracking moze zglupiec i zaczac sledzic nie tego co chcemy.

I znów ci się coś chyba pomyliło. Trzeba odpowiednio ustawić parametry pracy AF i zazwyczaj nie ma problemu z przesłanianiem. Chyba jednak czasem piszesz szybciej niż myślisz. :wink:

prz3mo
02-11-2008, 12:53
Odchudzony D80 nie ma tej funkcji użytkownika (z tego co piszą w sieci bo nie miałem tego korpusu) więc robiąc na AF-C zawsze miałeś wybrany priorytet wyzwolenia migawki.

No własnie... czyli zyłem w nieświadomości :) Zawsze myślałem, że robiąc w AF-C wyzwalam migawkę, gdy AF wyostrzy, a okazuje się, że on wcale nie musiał wyostrzyć :)
Tak czy siak muszę się temu blizej przyjrzeć w D700 (choć np. żużel będę raczej nadal robił D80-tką) :)

kichu
02-11-2008, 13:06
OK :) Chodzilo mi o sytuacje, gdzie dwie identycznie ubrane osoby zostana przez 3d tracking wziete za jeden obiekt. To nie chodzi o to, ze Ci tak samo ubrany pilkarz przebiegnie przed obiektywem gdzies z przodu w
polu widzenia. Pilkarze niekoniecznie musza sie przeslonic ale moga stanac obok siebie, zlac sie w jeden kolorystycznie obiekt. RGB moze nie wiedziec , ze ta wielka niebieska masa ktora sledzi to dwoch pilkarzy. I pozniej jak oni sie rozdziela to 3d tracking moze zglupiec.

JK
02-11-2008, 13:10
... choć np. żużel będę raczej nadal robił D80-tką ... :)

Żartujesz, kpisz, czy o drogę pytasz? :shock: Podaj mi choć jedną przewagę D80 w fotografii sportowej (może poza wagą i brakiem kasy na odpowiednio długie szkło).

prz3mo
02-11-2008, 13:37
Żartujesz, kpisz, czy o drogę pytasz? :shock:

Ile Ty masz lat, że takimi tekstami rzucasz? 16? (nie pomnę, że jesteś ponoć tu modem)

Podaj mi choć jedną przewagę D80 w fotografii sportowej (może poza wagą i brakiem kasy na odpowiednio długie szkło).

Gdzie ja napisałem, że D80 jest lepszy do fotografowania żużla od D700? Masz jakiś problem z nadinterpretacją.
Nie brakuje mi nic w D80 z S70-200/2.8 podczas focenia na zawodach i nadal tego zestawu zamierzam używać.
Nie chce mi się Tobie tłumaczyć dlaczego. Przecież wykpisz...

JK
02-11-2008, 13:47
Nic już z tego nie rozumiem. Kupujesz pół-profesjonalny aparat reporterski. Aparat projektowany między innymi do takich zadań, jak fotografia sportowa, ale zdjęcia żużla chcesz robić puszką amatorską, która się do tego nadaje dość słabo. Mam ci jeszcze raz napisać o wysokim ISO, o szybkości działania, o pewności śledzenia AF, o uszczelnieniach i o kilku innych drobiazgach?

Tak jak napisałem, jedyne zalety D80 w takiej fotografii to mała waga i tańsze szkło - innych nie widzę. I właśnie dlatego zastanawiam się, czy chodziło ci o prowokację, żart, czy może tylko nie wiesz, co i po co kupiłeś.

prz3mo
02-11-2008, 13:49
czy może tylko nie wiesz, co i po co kupiłeś.

Dla Twojej satysfakcji i skończenia tej żałosnej dyskusji wybieram tę odpowiedź. Nie wiem co i po co kupiłem.
Miłego dnia.

ps.

jedyne zalety D80 w takiej fotografii to mała waga i tańsze szkło

Akurat S70-200/2.8 to szkło, które także się świetnie sprawdza pod FX.

Jacek_Z
02-11-2008, 18:47
no niestety finanse to wazna rzecz. Wykpiwany DX ma zoma (70-200/2.8 ) do 300 mm (oczywiście te 300 to tak po cropie) przy jasności 2.8. By mieć jasne tele w FX to trzeba niestety płacic i to sporo. "Tanie" rozwiązanie to nikkor 300/4 (ale to stałka niestety) albo sigma 100-300/4. Jedno i drugie ciemniejsze, przy czym istotniejsza jest tu inna GO niż jasność sama w sobie, którą FX nadraba użytecznymi wyższymi czułościami. 300/2.8 - to stałka i to droga, bardzo droga. Jeśli ktoś wymieni body Dxx i szarpnie się na FX to kasy na jasne długie tele zapewne brak - przynajmniej by takie zakupy zrobić za jednym zamachem.

prz3mo
02-11-2008, 19:07
no niestety finanse to wazna rzecz. Wykpiwany DX ma zoma (70-200/2.8) do 300 mm (oczywiście te 300 to tak po cropie) przy jasności 2.8. By mieć jasne tele w FX to trzeba niestety płacic i to sporo. "Tanie" rozwiązanie to nikkor 300/4 (ale to stałka niestety) albo sigma 100-300/4. Jedno i drugie ciemniejsze, przy czym istotniejsza jest tu inna GO niż jasność sama w sobie, którą FX nadraba użytecznymi wyższymi czułościami. 300/2.8 - to stałka i to droga, bardzo droga. Jeśli ktoś wymieni body Dxx i szarpnie się na FX to kasy na jasne długie tele zapewne brak - przynajmniej by takie zakupy zrobić za jednym zamachem.

S70-200 będzie pod fx na pewno krótka do piłki noznej (np. pod DX jest krótko), ale np. do kosza czy speedway'a starczy spokojnie, więc akurat tym się nie przejmuję.
Mam za to inny rebus, bo za jakiś czas zamiaruję kupić jakieś rybie oko. Jako, że będę używał dwóch korpusów (d80 i D700) fajnie by było by pod jednym i pod drugim był widoczny ten efekt. Niestety to chyba niemożliwe, więc kupię pod FX (pod DX efektu rybiego oka raczej nie bedzie, albo bedzie bardzo słabo widoczny).

wywar
23-12-2008, 11:41
Ja mam ustawione w ten sposób:
dla AF-S - priorytet ostrość
dla AF-C - priorytet migawka i blokada śledzenia ostrości wyłączona.

Jak potrzebuje szybkości to przełączam na AF-C i tyb Ch.

Pozdrawiam.

DonAlberto
28-12-2008, 00:14
A ja jakoś nie mogę przetrawić trybu AF-S niby wszystko jasne, ale gubi mi się przy ustawienie priorytet ostrości i to nawet na środkowym (centralnym) polu AF. Powiem tak, aparat jak się nie spieszę działa faktycznie szybko w AF-S ale dziś zdarzyło się kilka razy że aparat nie mógł złapać ostrości. Za żadne skarby - i to na powierzchni która nie należy do gładkich. Powiem tak, to już AF w Canonie 5D lepiej mi w trybie Single działał - zdecydowanie pewniej, oczywiście musiałem przekadrować itp. Po prostu czas który upływa od momentu wciśnięcia przysoku do połowy a momentem potwierdzenia ostrości jest cholernie długi. Acha obiektyw to oczywiście 24-40 Nikon. Nie sądzę, żeby AF był uszkodzony bo czasami działa bez problemu ale nie wtedy gdy potrzeba.

wywar
28-12-2008, 00:19
Acha obiektyw to oczywiście 24-40 Nikon.
Może ty jakiś prototyp masz i dlatego :) Może włącz wspomaganie af (lampka).

fotmax
28-12-2008, 11:41
Wczoraj wieczorem miałem to samo ze swoim d700. Tylko obiektyw dziadowy bo T 28-75/2,8. Tryb ustawiony na S z blokowanym AF w spuście. I co ? Naciskam spust a ostrość nie chce się zablokować i tym samym brak możliwości wyzwolenia migawki. Przekierowanie obiektywu w inny obszar i to samo. Wyglądało to tak jakby się coś zawieszało - za moment potrafił jednak wyostrzyć tą samą scenę w tych samych warunkach.
Przełączyłem na C i to samo / czy też zdarza się Wam przez przypadek przełaczać tryby C,S,M dłonią podtrzymujacą obiektyw?/. Ratowałem się !!! d80 - również z T 18-50/2,8 i trafiał bez pudla i błyskawicznie.
Być może miałem złe ustawienia - pod AF-ON podłączyłem blokowanie AF a pod AF-...też ostrość / jak zmieniłem na samo wyzwalanie było jak wcześniej /. Dzisiaj zmienię ustawienia i jak się ściemni zrobię dodatkowe zdjecia również z N 50/1,8, N 85/1,8. Jeśli będzie to samo, to już nie wiem co może być przyczyną kłopotów z blokowaniem AF z użyciem SB-800. Albo coś żle ustawiam, albo to wina czerwonej lampki w lampie, albo coś z body. Chociaż na to nie stawiam bo w dzień body bez lampy działa szybko i skutecznie. Co jest??

wywar
28-12-2008, 20:45
Wczoraj wieczorem miałem to samo ze swoim d700.
.
.
.

w dzień body bez lampy działa szybko i skutecznie. Co jest??

Lampkę masz włączoną?

fotmax
28-12-2008, 20:59
Nie no oczywiście wyłączona , a dla pewności baterie wyjęte...he he he

wywar
28-12-2008, 21:04
chodzi mi o lampkę wspomagania autofocusa w body.

fotmax
28-12-2008, 22:33
Jest włączona tylko wtedy gdy nie ma zewnętrznej, ale nie równocześnie. Sądziłem, że jeśli warunki są marne, odległość od obiektu często ponad 3m /chyba do tej odległości działa wbudowany podświetlacz w body/, a mam zewnętrzną lampę z własnym czerwonym podświetleniem /wspomaganiem/ - a nie białym błyskaczem z body który nie zawsze jest wskazany, to w tej klasie aparatu powinien działać przynajmniej skutecznie jak w d80, a tak moim zdaniem nie jest. AF wyrażnie ma problem z zablokowaniem ostrości - to samo dotyczy obiektywów N 50/1,8 oraz N 85/1,8 - przynajmniej u mnie.

DonAlberto
29-12-2008, 00:38
Może ty jakiś prototyp masz i dlatego :) Może włącz wspomaganie af (lampka).

No właśnie nie mam prototypu, oczywiście pomyliłem się 24-70 miało być ale to chyba każdy wie. Z tą lampką wspomagania to różnie, zazwyczaj mam wyłączoną ale warunki w których robie i AF nie łapie to warunki w salach, średnio oświetlonych i tam taka lampka nie włącza się. Chodzi o to że centralny punkt powinien śmigać w takich warunkach (nawet 5D śmigał) a tu ucieka kadr zanim potwierdzi ostrość. No i bądź tu mądry człowieku.
W tej chwili postaram się przejść na AF-C zamiast AF-S i zobaczymy. Ale powiem jedno, wołałem zachowanie Canona, przynajmniej środkowy punkt miałem pewny i zawsze trafiał szybko.

wywar
29-12-2008, 11:19
Jeszcze jest jeden niuans który zauważyłem podczas używania D700+24-70 i może być przyczyną twojego problemu - otóż przy założonym tulipanie (obojętnie jak) lampka wspomagania AF dokładnie nie doświetla środkowego punktu gdyż zasłania jej owy tulipan. Wczoraj wieczorem postanowiłem sprawdzić AF-S w ciężkich warunkach - fakt bez lampy 1/10 była sytuacja że AF-S "wąchał" żeby złapać ostrość, ale to była bardzo gładka powierzchnia - ale w końcu załapał. Z lampą natomiast bezbłędnie - podłączałem 24-70 pod D700, D300, D80. Może napisz maila do Nikon Polska i przedstaw problem - ciekawe co odpiszą. Pozdr.

Inkognito
29-12-2008, 15:23
No właśnie nie mam prototypu, oczywiście pomyliłem się 24-70 miało być ale to chyba każdy wie. Z tą lampką wspomagania to różnie, zazwyczaj mam wyłączoną ale warunki w których robie i AF nie łapie to warunki w salach, średnio oświetlonych i tam taka lampka nie włącza się. Chodzi o to że centralny punkt powinien śmigać w takich warunkach (nawet 5D śmigał) a tu ucieka kadr zanim potwierdzi ostrość. No i bądź tu mądry człowieku.
W tej chwili postaram się przejść na AF-C zamiast AF-S i zobaczymy. Ale powiem jedno, wołałem zachowanie Canona, przynajmniej środkowy punkt miałem pewny i zawsze trafiał szybko.

Dziwne, ja z 24-70 korzystałem tylko kilka razy, ale w oczy rzuca się od razu że ostrość jest równocześnie z wciśnięciem spustu migawki do polowy (aż się dziwiłem, czemu toto ostrosci nie ustawia, a ona już tam była :) - nie przyzwyczajony człowiek do takich wynalazków jak AF-S :P Więc nawet w nocy w miescie, w średnio oświetlonych miejscach AF jest pewny... przerażająco pewny :P

A body z jakim używałem tego szkiełka to d300.

DonAlberto
01-01-2009, 18:43
Dziwne, ja z 24-70 korzystałem tylko kilka razy, ale w oczy rzuca się od razu że ostrość jest równocześnie z wciśnięciem spustu migawki do polowy (aż się dziwiłem, czemu toto ostrosci nie ustawia, a ona już tam była :) - nie przyzwyczajony człowiek do takich wynalazków jak AF-S

No niby tak ale tylko w pewnych miejscach tak szybko ustawia ostrość, natomiast i przy większych ogniskowych. Natomiast na szerokim kącie przy bardzo zróżnicowanej powierzchni gubi się i zajmuje mu to znacznie więcej czasu.
Dla pewności porównam sobie jeszcze z jakimś inny egzemplarzem.

Inkognito
01-01-2009, 19:51
No niby tak ale tylko w pewnych miejscach tak szybko ustawia ostrość, natomiast i przy większych ogniskowych. Natomiast na szerokim kącie przy bardzo zróżnicowanej powierzchni gubi się i zajmuje mu to znacznie więcej czasu.
Dla pewności porównam sobie jeszcze z jakimś inny egzemplarzem.

Ja w krótkim użytkowaniu takich problemów nie zauważyłem, tyle że wszystkiego to może z 1h używania tego szkiełka wyszła, no ale warunki za każdym razem nie porażały a AF działał genialnie, więc porównaj bo jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby ten AF-S zachowywał się tak jak piszesz (w sensie że to normalne), no ale szkiełka na co dzień nie mam, więc niewykluczone :)

wasilewk
01-01-2009, 20:55
.