PDA

Zobacz pełną wersję : Netbooki/subnotebooki

PaRaGaS
01-11-2008, 00:20
Był tu kiedyś wątek na temat wyboru netbooka, nie wiem na czym stanęło, ale jako świeżo upieczony posiadacz Asusa EeePC 901 pomyślałem, że podzielę się wrażeniami (szczególnie, że parę punktów powinno was zainteresować).

Zacznę od tego, dlaczego wybrałem EeePC a nie np. MSI Wind. Wind chociaż ma wygodniejszą klawiaturę (nie trzeba się w ogóle przestawiać), to jest już sporo większy (tu (http://www.flickr.com/photos/bloke_with_camera/2898425294/) i tu (http://www.flickr.com/photos/xf3ar/2876793792/) poglądowe zdjęcia EeePC 901). Do tego jest zbudowany dużo gorzej, pomijając mało sztywne plastiki miałem wrażenie, że zawiasy matrycy zaraz się urwą. 901 to czołg.

901 napędzany jest procesorem Intel Atom 1,6GHz - jednostka bardzo energooszczędna i dość wydajna. Filmy w HD zjada na śniadanie, a z wbudowaną grafą (GMA950) pozwala nawet pograć w mniej wymagające graficznie gry (na pewno chodzą GTA3 i WoW, pełne listy kompatybilności znaleźć można na forach). 1GB RAM DDR2 z możliwością wymiany na kość 2GB. Zamiast tradycyjnego dysku mechanicznego dwie kości SSD, jedna 4GB wlutowana w płytę główną (systemowa) i druga 8GB na slocie Mini PCI-Express. Ten drugi SSD można wymieniać, w necie dostępne są moduły nawet do 64GB. Mi póki co wystarczy 12GB i to z nawiązką. Jak ktoś umie posługiwać się lutownicą, to jest też miejsce na gniazdo ZIF do podłączania dysków 1,8". O dźwięku nie ma co się rozpisywać, a z ciekawostek kierunkowy mikrofon (chyba nawet stereo) w ramce matrycy i webcam 1,3MPx podpięty do hosta USB. Na pokładzie WiFi 802.11n i Bluetooth. Złącza 3xUSB, D-SUB, czytnik kart SDHC/MMC, RJ45. Całości dopełnia nawet przyzwoitej jakości (jak na tego typu sprzęt) ekran 8,9" w rozdziałce natywnej 1024x600 z możliwością skalowania do 1024x768. Należy przy tym wspomnieć, że mój egzemplarz miał lekką niebieską dominantę, ale kolory ustawiłem pod siebie w sterach układu graficznego i jest git majonez.

Pierwsze co zrobiłem, to przeinstalowałem WXP. Z lapkiem dostajemy recovery DVD na którym oprócz fabrycznych obrazów obu SSD jest też normalna (tylko trochę odchudzona - po instalacji zajmuje mniej niż gigabajt) instalka XP, sterowniki i jakieś oprogramowanie. Nie mam napędu optycznego na USB, więc po kolei testowałem opcje. Instalator nie chciał kopiować plików z pendrive'a. Po przerzuceniu instalki na SSD zadziałał, ale wywalał się po drugim reboocie. W końcu udało się postawić WXP z karty SD (z drugiej karty zrobiłem dysk startowy). Od razu zauważyłem jeden mankament SSD - instalowanie czegokolwiek jest drakońsko wolne. Nie wiem na czym to polega, ale instalacje naprawdę trwają. I trwają. Potem wszystko działa w miarę zgrabnie, ale instalacja to katorga.

Poinstalowałem swój soft, WXP SP3, Word 2003, PS CS3, jakieś inne pierdoły. Firewall, antywir.
Pierwsze zdziwko - PS zasuwa szybciej, niż na mojej starej budzie (Athlon 1700+XP, 512MB RAM), tylko do ACR trzeba skalować ekran do 1024x768, bo interfejs się nie mieści. Do zmiany rozdziałki jest osobny przycisk funkcyjny nad klawiaturą. Powiem wam, że poprzenosiłem swoje ustawienia, akcje i działa to całkiem sprawnie. Na pewno sprawdzi się jeżeli ktoś potrzebuje czegoś do edycji na szybko, w drodze. Renderowanie jednego RAWa to kilka sekund.

Nie wiem, co jeszcze mógłbym dopisać, ale chyba najważniejsze - jak ustawić oszczędzanie energii i skręcić ekran na 50% jasności bateria wytrzyma 6-7h ciągłego użytku.

W razie pytań, służę - temat pewnie będzie wracał, bo co tu dużo mówić - przyjemnie nosić przy sobie kompletne biuro w formacie A5.

NaRvA
01-11-2008, 00:29
instalowanie XP na SSD jest tak wolne poniewaz uwidacznia na dzien dzisiejszy najwieksza wade tego typu rozwiazan ... zapis duzej ilosci malych plikow, a wlasnie tym m.in. cee****e sie instalacja XP

autograf
01-11-2008, 00:30
Gdzie kupiłeś i za ile?

Ostatnio noszę się z zamiarem zmiany lapka na lapka lub PC. Jednak do roboty potrzebuję lapka.

Jednak do obróbki zdjęć nadaje się tak se.

PaRaGaS
01-11-2008, 00:35
Gdzie kupiłeś i za ile?

Ostatnio noszę się z zamiarem zmiany lapka na lapka lub PC. Jednak do roboty potrzebuję lapka.

Jednak do obróbki zdjęć nadaje się tak se.

Nie kupuj netbooka jeżeli nie masz jakiegoś innego komputera, bo to nie jest i nie będzie zastępstwo stacjonarnego zestawu, a jedynie taka "książeczka" do internetu. A że przypadkiem radzi sobie z dużo bardziej wymagającymi zadaniami to tylko bonus.

Kupiłem za 1305zł w morele.net - miałem z tym sklepem jak najlepsze doświadczenia, wliczając w to eleganckie rozegranie jednego zwrotu gwarancyjnego. Ogólnie zostawiłem tam ostatnio kilka tysięcy złotych i nie żałuję. Dodatkowo in plus jest to, że mają placówkę 5 minut z buta ode mnie. :)

autograf
01-11-2008, 00:43
Mam Paviliona. Jednak już w PSie muli. Nie bardzo, ale przydała by się szybsza praca w tym zakresie.

A zdjęcia wołam na podpiętym zewnętrznym monitorze.

Sam już nie wiem.. Sorka za OT.

kichu
01-11-2008, 00:49
A mnie sie jednak bardziej podoba Wind. Asus jest przy nim troche jak zabawka i do dluzszej pracy okazuje sie byc w moim odczuciu ciut za maly, szczegolnie klawiatura. Wytrzymalosciowo do Winda tez nie moge sie przyczepiac, mam go juz jakis czas, jezdzi ze mna praktycznie wszedzie i nic nie odpadlo :)

Myjk
01-11-2008, 18:55
kichu1979, jak oceniasz wyświetlacz w "wietrze"? Nie ma przypadkiem takich sprzętów z ekranami dotykowymi?

PaRaGaS
01-11-2008, 19:04
Nie ma przypadkiem takich sprzętów z ekranami dotykowymi?

Są jakieś Asusy, ale maja małe ekrany.
ZTCW w planach jest Eee z dotykowym ekranem.

Myjk
01-11-2008, 19:47
Są jakieś Asusy, ale maja małe ekrany.
ZTCW w planach jest Eee z dotykowym ekranem.
To by było coś, wtedy nawet do samochodu by się przydało.

PaRaGaS
01-11-2008, 20:21
To by było coś, wtedy nawet do samochodu by się przydało.

Te Asusy mają też GPS, np. model R2H.

kichu
02-11-2008, 02:17
kichu1979, jak oceniasz wyświetlacz w "wietrze"? Nie ma przypadkiem takich sprzętów z ekranami dotykowymi?

Na powietrzu nie mam pojecia, bo uzywam zazwyczaj w pomieszczeniu, mieszkanie, kafejka, knajpa etc.

Myjk
03-11-2008, 09:05
Te Asusy mają też GPS, np. model R2H.
Rzeczywiście, dzięki za info. Niestety są kosmicznie drogie. :/

Tr0n
04-11-2008, 01:39
@PaRaGaS (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=13518) Dzięki za opis, myślę o takim jako o bazie pod BackTracka ale chyba mało uniwersalne rozwiązanie. Wolę jednak IBM/Lenovo z serii X. Poszukaj sobie MicroXP 0.83 jako system - okrojony XP który wazy 200 MB po instalacji i zajmuje około 50-60 MB ram. Mam z nim pewne doświadczenia więc jak coś to pisz.

pebees
04-11-2008, 21:01
Głupawe proste pytanie - ma toto wejście jakieś na zwykłą klawiaturę, i jakieś wyjście vga/dvi? :)

PaRaGaS
04-11-2008, 21:19
Głupawe proste pytanie - ma toto wejście jakieś na zwykłą klawiaturę, i jakieś wyjście vga/dvi? :)

Są trzy USB i wyjście D-SUB. ZTCP przy jednoczesnym wyświetlaniu na dwóch ekranach ten zewnętrzny pracuje w max. 1280x1024, a jak tylko na zewnętrznym to jest lepiej - pewnie kwestia RAMDACu. Muszę sprawdzić organoleptycznie, ale to już nie dzisiaj. Wszystko dokładnie opisałem w pierwszym poście. :)

Godny uwagi jest też Eee 1000H, który nieśmiało wreszcie wchodzi u nas do dystrybucji. Wnętrzności takie same, oprócz tego, że zamiast SSD jest normalny hadek, no i wygodniejsza klawiatura i ekran 10".

replikate
05-11-2008, 23:03
Przymierzam się do kupna netbooka więc Twoja opinia jest dla mnie bardzo użyteczna. W nexcie z 10/2008 jest niezły artykuł i porównanie netbookow. Polecaja 1000HD który ma 120 GB dysku ale jak dla mnie duży minus to słabszy procesor (900MHz) i większa waga. Na http://event.asus.com/eeepc/microsites/901_1000/pl/specifications.html jest zestawienie najważniejszych danych technicznych serii eee. Pewnie zdecyduję się eee pc 901/1000,. Jeśli wybiorę 901 to pewnie za jakiś czas pomyślę o wymianie dysku SSD na większy, bo 12GB wydaje mi się za mało.

PaRaGaS
05-11-2008, 23:39
Przymierzam się do kupna netbooka więc Twoja opinia jest dla mnie bardzo użyteczna. W nexcie z 10/2008 jest niezły artykuł i porównanie netbookow. Polecaja 1000HD który ma 120 GB dysku ale jak dla mnie duży minus to słabszy procesor (900MHz) i większa waga. Na http://event.asus.com/eeepc/microsites/901_1000/pl/specifications.html jest zestawienie najważniejszych danych technicznych serii eee. Pewnie zdecyduję się eee pc 901/1000,. Jeśli wybiorę 901 to pewnie za jakiś czas pomyślę o wymianie dysku SSD na większy, bo 12GB wydaje mi się za mało.

1000HD w żadnym wypadku!!
1000H to inny model, z Atomem N270, takim jak w modelu 901.

wywar
14-01-2009, 10:54
Ja się napaliłem na Asusa EeePC901 - głównie ma służyć do wystawiania i drukowania faktur w terenie. Myślałem nad tym Samsungiem NC10 co jest teraz w iPlusie w promo razem z netem, myślałem nad Windem U100 .... samsung naprawdę robi wrażenie bardzo solidnego sprzętu ... ale Eee901 jest z nich wszystkich najmniejszy, ma dysk SSD 12GB ... może mało, ale mam w torbie foto przecież 2 karty SDHC 16GB wiec można włożyć do czytnika i 16GB więcej, zapełni się to zmienić kartę ... Czytałem w necie opinie ,że w tych 10cio calowych to ekran większy, klawiatura wygodniejsza ... wszystko fajnie tylko że jak będę chciał wygodną klawiaturę i duży ekran to mam "normalnego" laptopa - tego zadaniem będzie szybko się odpalić, wystawić/druknąć fakturę i się "uśpić" po zamknięciu - czas pracy (ponoć do 7godzin) też jest nie bez znaczenia. Internet - NC10 ma wbudowany modem, a eee nie - hmmm wolałbym kupić jakiś modem na USB - mógłbym go używać na jednym i na drugim laptopie - internet na abonament - nie dziękuję - wolę pre-paid do sporadycznego przeglądania www. Juto jeszcze przejdę się do sklepu i facet mi odpali Eee901, Winda100 i zadecyduje :) ale na 70% skłaniam się ku 901.

kichu
14-01-2009, 11:30
Czytałem w necie opinie ,że w tych 10cio calowych to ekran większy, klawiatura wygodniejsza ... wszystko fajnie tylko że jak będę chciał wygodną klawiaturę i duży ekran to mam "normalnego" laptopa - tego zadaniem będzie szybko się odpalić, wystawić/druknąć fakturę i się "uśpić" po zamknięciu

to sa tylko opinie i nalezy je traktowac z dystanem, a to glownie dlatego, ze nie mowia calosci prawdy.

jesli porownywac ze soba eee i winda o ktorym piszesz, to gabarytowo sa prawie, ze identyczne, roznica polega na tym, ze eee bedzie o ok 1cm grubszy od winda, natomiast wind o 2 cm dluzszy od eee (dzieki czemu masz ciut wiekszy ekran i wygodniejsza klawiature), ale za to o ten 1cm cienszy

takze to nie jest tak, ze jeden super-maly, a drugi zaraz jest wielkim klockiem

pomijajac kwestie ekranu i klawiatury (chociaz jak posiedzisz przy nim kilka godzin ogladajac chociazby strony www w knajpie czy inne glupoty - to jednak docenia sie i klawiature i ten cal wiekszy ekran - mniej sie oczy mecza), to przy podobnych gabarytach, ja wole tego ktory jest cienszy, nawet jesli jest odrobine dluzszy (najwiekszy wymiar) - jest bardziej pakowny, w sensie ze mimo wszystko zajmuje
relatywnie mniej miejsca w torbie czy plecaku - przy podobnych gabarytach cienszy sprzet bedzie mimo wszystko sprawial wrazenie lzszejszego i bardziej porecznego, mniej sie rozpychal w torbie itd.

mini21
18-03-2009, 22:13
Bardzo fajny teścik.
Sam rozglądam się za mini-laptopem i ten eeePC 901 bardzo mnie zainteresował.

Największą jego wadą jest dla mnie dysk twardy.
Tylko 12 GB to stanowczo za mało.
Nie wiem, jak to wygląda z rozbudową tego dysku bo jak dziś pytałem w jednym sklepie, to niby nie ma takiej opcji.

Jest jeszcze wersja eeePC 900, która występuje z 2 GB Ram'u i 16 GB dyskiem:
http://x-kom.pl/index.php?show_prod=40355

Dlatego też ten MSI Wind wydaje mi się być ciekawszą pozycją.
Znalazłem coś takiego:
-http://x-kom.pl/index.php?show_prod=37753
-http://x-kom.pl/index.php?show_prod=36006

Nie wiem, czym te dwa modele się różnią, ale nad eeePC przewagę mają pod względem ramu i większy dysk twardy.

Z ciekawszych modeli jest jeszcze:
-http://x-kom.pl/index.php?show_prod=37653

Który uważacie za lepszy?
Który moglibyście doradzić?

Władca Pixeli
19-03-2009, 06:00
A nie lepiej coś takiego
http://www.cdw.com/shop/products/default.aspx?EDC=1600242
http://www.amazon.com/HP-2133-Mini-Note-Bluetooth-Widescreen/dp/B001LMDMUG/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1237434648&sr=8-1

samuraj
19-03-2009, 06:46

A ja, ze względu na czas pracy na baterii i 10 calowy ekran raczej decydowałbym się na NC10 np takiego jak ten (http://www.allegro.pl/item574083345_hit_samsung_nc10_black_win_xp_2gb_wa wa_od_reki.html)

wojteh
19-03-2009, 07:43
używam Samsunga NC10 jak dla mnie wypas - szybki - nawet bardzo - duzy dysk i praca na baterii (oczywiscie 5 godzin to w trybie oszczednym) aa i wbudowany modem GSM - z bardzo czułą anteną łapie mi 3G tam gdzie zewnętrzne urządzenia wymiękają ...

Misiek85
19-03-2009, 08:43
Ja osobiście uzywam Samsunga NC10 i jestem poprostu zachwycony :) Myślałem o tym jako o takiej popierdółce która będzie bankiem danych do aparatu (dysk 160gb) ale jest tak poręczny i wygodny że non stop siedzi u mnie w plecaku, 10 cali to w sam raz - 8,9 wg mnie byłoby już za małe. No i ta bateria.....poprostu cudo....normalna praca - tj ciągle włączone wifi, troche biurowych spraw, katalogowanie zdjęć i przeglądanie ich - spokojnie 6-6,5 godziny działania. Nie miałem Winda ani Asusa ale Samsunga mogę szczerze polecić - kupiłem go z normalnej dystrybucji -bez modemu - za 1550zł i był wart każdej złotówki.

Dominiq
19-03-2009, 11:23
Stronka AB podaje że niedługo wchodzi fajna zabawka Hesusa, z bakteria która ma trzymac ok 9h
cenka ok 1400 net

http://www.ab.pl/produkt.html?pid=117821

mini21
19-03-2009, 15:52
Dziś byłem w jednym z dużych sklepów z sprzętem AGD/RTV i trochę się pobawiłem.
Był tam MSI WIND U100 i ten wydał mi się najciekawszy.

Był też SAMSUNG NC10, jednak jest sporo droższy od MSI.
Do obu modeli będzie trzeba dołożyć jeszcze 1 GB Ramu, ale to już inna kwestia.

Już sam nie wiem, na laptopa przeznaczyć moge max 1600 zł, a chciałbym jeszcze dołożyć drugą kość Ramu.

emgieb
19-03-2009, 17:35
Prosze nie mylic pamieci flash wlutowanych w netbooki z dyskami SSD ;] to jakby powiedziec o maluchu, ze jest samochodem ;]

124miko
20-03-2009, 02:23
Kupiłem dla żony Eee PC 1,6Atom, 160GB, RAM-1GB, 10' z Wi-Fi i BT oraz z kamerą za ok 1200,00PLN w listopadzie. Na prawdę fajna rzecz na wyjazdy. Podczas ostatniego służył mi za back up i kontakt ze światem. Waży przy tym bardzo mało ( coś koło 1 kg ).

SAYAN669
20-03-2009, 02:55
Ja ze swojej strony polecam Asus eee PC 1000h.Jak dla mnie obudowa jest lepsza niż winda (np mocniejsze zawiasy, które w U100 chwiały sie mocno).Troszke też sie naczytałem o problemach z układem chłodzenia u winda i to mnie troszke odstarszyło. Klawiatura w eee ok, trzeba sie przyzwyczaić.Touchpad troszke sie odkleja ale jakoś z tym żyje. netbook - rzecz niezywkle cenna w czasie wyjazdu jako centrum mulimediów i data bankl do fotek.No i na uczelni necik bez problemu śmiga nawet 3 piętra od hotspotu.Nawet w jakieś starsze gierki sie pogra (warcraft 3, diablo 2, quake 3) Filmy divix cud mailna działają.

mini21
20-03-2009, 06:21
Ja ze swojej strony polecam Asus eee PC 1000h.Jak dla mnie obudowa jest lepsza niż winda (np mocniejsze zawiasy, które w U100 chwiały sie mocno).Troszke też sie naczytałem o problemach z układem chłodzenia u winda i to mnie troszke odstarszyło. Klawiatura w eee ok, trzeba sie przyzwyczaić.Touchpad troszke sie odkleja ale jakoś z tym żyje. netbook - rzecz niezywkle cenna w czasie wyjazdu jako centrum mulimediów i data bankl do fotek.No i na uczelni necik bez problemu śmiga nawet 3 piętra od hotspotu.Nawet w jakieś starsze gierki sie pogra (warcraft 3, diablo 2, quake 3) Filmy divix cud mailna działają.

Nie bardzo wiem, czym różni się 1000H od 1000HD, 1000HE i 1000HGO.

Od razu zapytam, bo dla mnie to bardzo ważna kwestia...
Czy 1000H ma klawiaturę standardową, czy zmniejszoną?

SAYAN669
20-03-2009, 12:33
1000h ma procesor 1,6 ghz Atom. 1000hd ma 900 mhz celerona ULV ( obnizone napięcie) 1000hgo nie mam pojęcia. A 1000ha bodajże ma mniejszą baterie i inna obudowe. Na pewno nie brałbym modelu z celeronem.A tamte modele sprawdź mini21 w necie, najlepiej poczytać, sprawdzić organoleptycznie w jakimś MM tudzież Saturnie i dokonać samosądu z wyborem tego sprzętu który Tobie przypasi!

pawel
20-03-2009, 13:12
Ja używam Winda od paru miesięcy i mogę tylko polecić. Działa jak ta lala, żadnych mankamentów nie widzę.
Pozdrawiam.

mini21
20-03-2009, 14:55
No i problem się rozwiązał. Kupiłem Winda

qba0811
21-03-2009, 01:57
1000HGO ma wbudowany modem HSDPA