Zobacz pełną wersję : Hama Defender 210/ 220, kto używa?
bialogardzianin
31-10-2008, 19:12
Czy ktoś jest zadowolony z produktu Hama Defender 210/220? Jeśli tak to co do torby się zmieści? Jakoś marketingowe fotki i opisy Hamy do mnie nie przemawiają. Rozmiarami wnętrza przewyższa produkty LP:
Lowepro STEALTH REPORTER D 550 AW- 38 x 18.5 x 25
Lowepro Nova 5 AW- 35.5 x 15 x 21.5
Hama Defender 210- 38 x 24.5 x 24
pytanie tylko czy przedział na laptopa uwzględniony został jeśli chodzi o szerokość? Proszę o real foto tej torby, najchętniej z włożonym do środka sprzetem.
Temat toreb wałkowany jest na forum ale mi chodzi o to aby kupić coś dobrego i tanio. Nadmieniam, że torbę kupuję przyszłościowo, do zestawu w podpisie dojdzie drugie body FF i ze 2-3 szkła (1-2 małe i 70-200). Liczę na wsparcie!
bialogardzianin
31-10-2008, 19:48
Aha, jeszcze jedno- czy da się odpiąć przegródkę do laptopa i tym samym powiększyć przestrzeń na sprzęt foto?
Redskull
31-10-2008, 19:53
Podłacze sie do pytania....Moja nova 5 jest juz leciwa i na wypady wycieczkowe w sam raz, ale chcialbym duza i bezpieczna torbe transportowa
ostatnio zakupilem Lowepro 500 AW:
http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=318
jest tak olbrzymia, ze nie mam co w niej nosic :-D wchodzi aparat z podpietym tamronem i lampa na sankach :-D zostaje jeszcze miejsce na 80-200, druga puszke i kilka szkiel
bialogardzianin
02-11-2008, 11:47
To sprzedają jeszcze Lowepro SR 500 AW? Myślałem, że teraz tylko 550 AW jest... Taka opinia niewiele jednak mówi, wiele takich na forum było, zamieść zrobione przez siebie zdjęcie, np. telefonem komórkowym- kilka ujęć, aby wszystko pokazać w tej torbie. Użytkownicy Defendera 210 lub 220- odezwijcie się!!!
bialogardzianin
02-11-2008, 11:49
Podłacze sie do pytania....Moja nova 5 jest juz leciwa i na wypady wycieczkowe w sam raz, ale chcialbym duza i bezpieczna torbe transportowa
A ile Ty już używasz tą swoją Novę, że określasz ją jako leciwą?;-) Czy już jest sflaczała, obtarta?
w tej chwili jedna puszka w serwisie, wiec ciezko mi zrobic jakies foty, bo w telefonie aparatu brak :-D
marszull
02-11-2008, 13:20
ale jak wroci z serwisu to wrzucisz jakies zdjecie? :-)
Redskull
02-11-2008, 23:00
A ile Ty już używasz tą swoją Novę, że określasz ją jako leciwą? Czy już jest sflaczała, obtarta? Moja Nova ma juz ok 8 lat. Nie jest powycierana (oprocz zamka od strony pupy-od noszenia), nie jest uszkodzona, pas nie jest wygnieciony. Poprostu stracila swoja sztywnosc i owija sie na plecach, przez co robi sie niewygodna. Pozatym robi sie za mala :) Lubie miec torbe gdzie nie wypycham jej po brzegi, tylko pracujac mam pelny komfort do zmiany szkla tj. body na szyi, odkrecam szklo, chowam do torby, odbezpieczam drugie szklo i zapinam na body... To samo tyczy sie chowania body z zapietym 80-200 i sb800 naraz
bialogardzianin
07-11-2008, 10:07
Kurde, wątek ma już tydzień i żadnego konkretnego wpisu o Defenderze???
ja mam 180 i jestem zadowolony
Redskull
07-11-2008, 11:38
ja mam 180 i jestem zadowolony
No tos sie chlopie spisal....wrzuc jakies zdjecia, napisz co Ci sie podoba, co nie ....
foto-siemek
24-07-2009, 16:26
Tyle czasu minęło i właściwie nikt nic nie napisał... Aktualnie też czaje się na Defendera 220. Bawiłem się tą torbą w sklepie i jest wspaniała, normalnie "miłość" od pierwszego wejrzenia, ale nie wiem jak to w praktyce wyjdzie. Jeśli ktoś ma tą torbę to byłoby miło gdyby wstawił drobny komentarz.
mac.serafin
25-07-2009, 11:17
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img266.imageshack.us/img266/1742/20090725.jpg)
Defender 180
W środku
d60+kit
70-300 VR
Samyang 8mm i helios (chyba ;x) 50mm f2
Sb-900 + dyfuzor na dole
Dużo gratów które moge jak coś wepchnąć do przodu (mega pojemny) i to zamienić na vivitara 90mm macro/mała butelke(ew puszke) napoju chłodzącego.
Jedyne do czego mam zastrzeżenia do pokrowiec przeciwdeszczowy którego wg mnie się nie da założyć :|
Wyciąganie sprzętu to bajka, super szybko i wygodnie. I nawet jak torba będzie za mała można zamówić sobie dodatkowe pokrowce na obiektywy : )
kamilkamien
27-07-2009, 18:58
Witam wszystkich!
Czytam sobie czasami watki i znalazłem ten. Posiadam wlaśnie takową torbę a chodzi o model 210. Torba jest kapitalna i super pojemna. Co do przegrody od laptopa to wyciągasz wszystko i wyjmujesz tą przegrodę. Powiększa się tym samym pojemność wnętrza. Torba jest świetna pod względem wykonania i upakowania. Bez problemu wkładam tam D3 z obiektywem 24-70 i osłoną przeciw słoneczną (na stojąco). Do tego jeszcze 70-200 VR i zdjęta osłona. Miejsca jest śmiało na jeszcze jeden korpus profesjonalny i ze dwa obiektywy bez osłon. Do tego jeszcze wszystkie akcesoria typu karty, filtry, jakiś notes, notatnik, kamizelka "FOTO", ładowarka od baterii i całe okablowanie. Gdy nosze w niej laptopa 15'4 (jak się nie mylę) a też się tam mieści to mieszczą się przewody i zasilacze jeszcze od laptopa. Do boku dopina się na dołączane przypinki statyw. Dodatkowo producent dodaje pelerynę przeciw deszczową, szmatkę na szkiełka i portfelik na karciochy pamięciochy.
Torba jest bardzo dobrą alternatywą dla toreb markowych i drogich. Bardzo dobrze zastępuje ona droższych braci i siostry.
Chciałbym odświeżyć wątek, bo łaże za tą torbą (220) po całym krakowie i niewidze nigdzie. Czy d700 grip + 24-70 z osłoną i s5pro z 80-200 bez osłony wejdą naprzeciwko siebie? do tego 4 szkła jeszcze i ze dwie lampy?
dopiero trafiłem na ten wątek mam używam i jestem bardzo zadowolony z defendera 210 , jutro wrzuce jakąś fotkę jak to wygląda
o super wielkie dzięki bo myśle że cenowo to bardzo korzystny towar :)
napiszę i ja coś od siebie na temat defendera 210
używam go w większości jako domowego magazynu ze sprzętem , posiadam jeszcze mniejszą torbę (no name)którą mam od kwietnia 2009 ale była zbyt mała by pomieścić obecny i przyszły sprzęt i dlatego postanowiłem kupić coś większego . w grę wchodził defender 200 i 210 , zamówiłem sobie obydwie torby w sklepie po wcześniejszych uzgodnieniach ze sprzedawcą i po otrzymaniu tel wybrałem się na oglądanie, macanie i przymierzanie , 200 niestety odpadła gdyż była niewiele większa od tej którą posiadałem ( choć w sumie to bardzo dobra torba)
I przyszedł czas na 210 wymiarowo sporo większa od 200 i o coś takiego mi chodziło więc po kilku minutach oglądania stałem się jej właścicielem . Co do jakości wykonania na razie nie mam większych zastrzeżeń ma wszystko to co mieć powinna i przy tym jest bardzo pojemna, do starej wchodziło mi Body plus grip , N 18-200, T 12-24 ,n 50 1,8, n 35 1,8 sb 600 , grucha ładowarka i trochę pierdoł i już było ciasno , a w 210 wchodzi to wszystko + N 70-300z założonym tulipanem, N 80 1.8 , pierścienie makro coś wielkości 50 1.8 sb 800 , statyw i jeszcze by cos weszło , oczywiście laptop 15,4 tez wejdzie i spokojnie jeszcze jedno body by zmieścił , tylko po takim zapakowaniu pojawia się pewien problem, bo trochę to wszystko waży , nie żebym się bał , że coś się urwie ,ale nieść gdzieś dalej to już nie jest to takie proste ,
To takie moje odczucia , a plecak i tak sobie kupie :-)
Ogólnie polecam i jeśli kogoś interesuje, to posiada jeszcze możliwość łatwego dostępu do sprzętu,
istotny plus dla mnie
Jednak się skusiłem prawie w ciemno, pomierzyłem co i jak linijeczką i wygląda że się pomieszczę :) a plecak już mam nawet dwa i jedną małą torbę i jedną średnią :)
ja mam i jestem zadowolony
piom - 220-tka była w Bonarce w Avansie
Teraz już po ptokach, jak dostane to napisze co i jak i do tego jakąś fotke pstrykne jak to wygląda w środku
robsonzbydzi
02-03-2010, 16:12
220 jest rewelacyjna choć mało "mobilna" zmieści wszystko jednak nie za bardzo nadaje się do chodzenia z nią na dłuższe przejścia, jak nie focę po prostu odstawiam, mieści mi 3 puszki, 2 lampy i 4 obiektywy
Pokazuje moje ułożenie sprzętu które często się zmienia , warto zauważyć że przegródki które są na podstawowym wyposażeniu torby okazały się nie wystarczające i posiłkowałem się przegródkami z małej torby lowerpro i plecaka fotograficznego który kiedyś sprzedawała biedronka za jakieś 25 pln :), torba jest głeboka ale przez ułożenie przegródek itp staram się aby sprzet był ułożony bliżej wierzchu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img26.imageshack.us/img26/4493/torbaw.jpg)
Wybaczcie jakość zdjęcia , tu legenda
1 d700 plus+grip tu z nikkorem 85 1,8 plus osłona (dzięki przegródkom ułożonym na około body nie spada ono na sam dół i może być podpięty każdy z moich obiekywów)
2 SB900 plus dyfuzor
3 sb600 i nikkor 35 2,0 ulozone w pionie oddzielone przegródką ze starej torby lowerpro i dodatkowo folia bombelkowa :)
4 pod widoczna przegródką ładowarka do d700 a na wierzchu nikon d50 zazwyczaj z kitem 18-55 ułożony wzdłużnie (nie widać go bo nim zrobiłem zdjęcie)
5 nikkor 50 , pod spodem osłona przeciwdeszczowa na torbę którą lubię mieć jednak przy sobie
6 tamron 28-75 , pod spodem trochę wolnego miejsca
7 przegródka na laptopa którego na chwilę obecną nie mam i trzymam tam różne pierdoły (enelopy , stopki, filtry itp).
Torba jest naprawdę bardzo pojemna i jeśli się dobrze ułoży to można naprawde sporo tam włożyć.
Oprócz głownej komory która pokazałem jest tez boczna dedykowana do akcesorii , jest też tam fajne etui na karty pamięci itp , zdjęcia w necie na stronie producenta.
Jakość torby jest dobra , użytkuje dość intensywnie i jest ok
Plusy
-pojemność
-jakość wykonania
-cena
Minusy
-za mało przegródek dołaczonych do torby
-suwaki szybkiego dostępu w górnej klapie (które mi są absolutnie zbędne)
No od wczoraj jestem posiadaczem defender 220 i powiem tylko że jest mega ogrgomna, napewno wszystko co potrzebuje mi wejdzie, ale słusznie kolega wyżej zauważył że jest za mało drobnych przegródek trzeba się posiłkować z innych toreb, jak znajde chwile to wrzuce jakieś foto
No od wczoraj jestem posiadaczem defender 220 i powiem tylko że jest mega ogrgomna, napewno wszystko co potrzebuje mi wejdzie, ale słusznie kolega wyżej zauważył że jest za mało drobnych przegródek trzeba się posiłkować z innych toreb, jak znajde chwile to wrzuce jakieś foto
Coś długo ta chwila trwa... Jestem właśnie na zakupach.
foto4deg
30-07-2012, 19:02
Nie chcę zakładać nowego tematu, stąd odkopuję wątek.
Czy któryś z użytkowników 210 może mi powiedziec, czy zmieszczę D700 z podpiętą sigmą 100-300, do tego d80, nikkor 35 1.8, 85 1.8, zenitar 16 2.8, 2xlampy yn-560, jedna lampa nissin di 622 mark II? Można podpiąć tam statyw?
pozdrawiam
Denwer77
01-08-2012, 21:02
Używam tej torby i uważam , że jest bardzo pojemna i przy przemyślanym zastosowaniu przegródek większość sprzętu zmieścisz. No może jedną z lamp w boczną kieszeń schowasz. Ja w swojej zmieściłem : d700+80-200+grip, d300+t17-50, sb800+sb900, n35,n50 i zenitara.