Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-200 vr - mały problem :(
Mam obiektyw Nokkor 18-200 + D 80 i gdy robię zdjęcia kierując obiektyw do dołu ten sam mi się wysuwa co jest strasznie irytujące i uniemożliwia ustawienie czegokolwiek. Czy trzeba go oddać do serwisu czy one tak mają, że pod wpływem ciężaru szkieł się wysuwa?
a to nowość... właśnie chce kupić to szkło i taka niespodzianka... czy uniemożliwia to fotografowanie?
calkowicie :mrgreen:
:twisted:
a to nowość... właśnie chce kupić to szkło i taka niespodzianka... czy uniemożliwia to fotografowanie?
Trochę irytuje gdy chcę zrobić zdjęcie z góry w dół, np. z mostu, dachu, itp gdyż trzeba przytrzymać obiektyw, żeby się nie wysuwał i w tym samym czasie jeszcze ustawiać wszystko. Chyba, że ktoż używa jedynie automatu, to wtedy ma drugą rękę wolną. Ale poza tym , obiektyw doskonały.
chciałem się tylko dowiedzieć, czy to mój taki jakiś niedorobiony, ale właśnie ten ciężar szkieł powoduje jego wysuwanie się. Może gdyby był inny skok gwintu byłoby lepiej.
Dzięki za odpowiedzi :)
nie wszystkie tak maja...ja mam swojego od roku walnąłem 12 tyś fotek i nic, ciasno i oki!
Władca Pixeli
01-11-2008, 02:42
Jak ktoś nie może z tym żyć to wystarczy :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.geocities.com/wladcapixeli1/ring.jpg)
Przyjazny.Eu
01-11-2008, 14:07
Mysle ze mi by to przeszkadzalo szczegolnie placac dwa tys.
Wysuwanie w tym nikkorze to norma. Sigma, Tamron stosują lock on, żebu sie nie wysuwał. Tutaj wystarczy skęcić ogniskową do 18mm i już się nie wysuwa (to taki lock on) Powyżej 24 mm czasami zaczyna się już wysuwać. Trzeba więc tylko pamiętac, żeby skręcić na skraj zakresu ogniskowych i już nie potrzeba żadnych blokad:)
Wysuwanie w tym nikkorze to norma. Sigma, Tamron stosują lock on, żebu sie nie wysuwał. Tutaj wystarczy skęcić ogniskową do 18mm i już się nie wysuwa (to taki lock on) Powyżej 24 mm czasami zaczyna się już wysuwać. Trzeba więc tylko pamiętac, żeby skręcić na skraj zakresu ogniskowych i już nie potrzeba żadnych blokad
Tu nie chodzi o wysuwanie z 18mm kiedy się nie robi zdjęcia, ale podczas robienia fotek przy róznych ogniskowych <200mm, gdzie Sigmowy/Tamronowy "Lock on" nie działa.
Jak ktoś nie może z tym żyć, to
a) na gwarancji - do serwisu
b) po gwarancji - do serwisu
c) po gwarancji - śrubokręt w rękę - rozkręcić, dokręcić, skręcić i będzie git.
nokinnikon
01-11-2008, 19:57
Mnie się nie wysuwa. A szkoda. Wolałbym go przytrzymywać przy fotografowaniu statycznym niż kręcić przy fotografi dynamicznej - efektowej.
Tu nie chodzi o wysuwanie z 18mm kiedy się nie robi zdjęcia, ale podczas robienia fotek przy róznych ogniskowych <200mm, gdzie Sigmowy/Tamronowy "Lock on" nie działa.
Przecież o to mi chodziło, żeby po zrobieniu serii zdjęć jak nosimy aparat na karku skręcić na 18mm i już się nie wysuwa
[QUOTE=dzejms;953969]
Jak ktoś nie może z tym żyć, to
a) na gwarancji - do serwisu
b) po gwarancji - do serwisu/QUOTE]
Mówisz o Nikkorze 18-200??? Ciekawe hmm...co powiedzą w serwisie skoro ten obiektyw tak ma
[QUOTE=dzejms;953969]
c) po gwarancji - śrubokręt w rękę - rozkręcić, dokręcić, skręcić i będzie git.[
Jak udało Ci się coś takiego zrobić to daj krótką instrukcję dla tych co nie moga żyć z tym samoczynnym wysuwanmiem szkieła. Pewnie wiele osób skorzysta :))
Mnie się nie wysuwa. A szkoda. Wolałbym go przytrzymywać przy fotografowaniu statycznym niż kręcić przy fotografi dynamicznej - efektowej.
A próbowałeś skręcić na ogniskową tak powiedzmy powyżej 35mm i ustawić obiektyw aby był skierowany w dół?
nokinnikon
02-11-2008, 16:06
Od 40-powiedzmy do 60 się wysuwa samoczynnie, na innych ogniskowych ani drgnie. Nawet o tym nie wiedziałem. Super
Mnie to tez troche wkurza ale obiektyw jest ok.Najgorzej jak ma sie aparacik na pasku i jest sie w ruchu to zawsze sie wysuwa. Staram sie go zawsze trzymac za obiektyw w pozycji poziomej.Bardzo dziwi mnie to, ze taka firma otrzaskana w fotografii, a zrobila taki blad.
autograf
03-11-2008, 20:32
To nie błąd. Panowie, to kompromis.
Policzcie ile tam jest soczewek, spójrzcie na zakres ogniskowych.
Kompromis! Tyle w temacie. Można zamykać.
Władca Pixeli
04-11-2008, 01:33
To nie błąd. Panowie, to kompromis.
Policzcie ile tam jest soczewek, spójrzcie na zakres ogniskowych.
Kompromis! Tyle w temacie. Można zamykać.
Problem polega chyba na tym, że przednia soczewka wysuwa się bardzo daleko, (bardzo duży skok przy małym obrocie pierścienia).
Aby to chodziło poprawnie to pierścień zoom'a powinien się kręcić 2-2 razy dookoła, a to chyba nie jest dobre rozwiązanie.
sprocket
04-11-2008, 03:01
Wkręć nitke w szczeline pierscienia zawiąż na supeł i po sprawie ;) ja tak juz mam od ponad roku i nic mi sie nie wysuwa.
Mówisz o Nikkorze 18-200??? Ciekawe hmm...co powiedzą w serwisie skoro ten obiektyw tak ma
A kto powiedzial, ze ten typ tak ma? Mialem w reku 3 zaden sie nie wysuwal.
po gwarancji - śrubokręt w rękę - rozkręcić, dokręcić, skręcić i będzie git.
Na weekend powininenem miec 18-200 do naprawy - postaram sie wiec zdokumentowac proces.
A kto powiedzial, ze ten typ tak ma? Mialem w reku 3 zaden sie nie wysuwal.
Na weekend powininenem miec 18-200 do naprawy - postaram sie wiec zdokumentowac proces.
Byłoby fajnie jakby znalażł się tu mini tutorial naprawy
Miałem w ręku też 3 egzemplarze nówki i wszystkie się wysuwały jak przekręciło się ogniskową powyżej 35-40 mm i ustawiło obiektyw pionowo w dół.
To może inaczej - czy ktoś oddawał do serwisu ten obiektyw ze względu na tzw wysuwanie się i co z tego wynikło?
Władca Pixeli
05-11-2008, 02:26
Nie chce mnie się szukać na stronie Nikona, ale jest to opisane i wyraźnie pisze, że nie jest to wada.
Cała masa innych obiektywów ma taki sam problem, więc nie ma co sobie zawracać głowy serwisem, bo nic nie zrobią.
Nie chce mnie się szukać na stronie Nikona, ale jest to opisane i wyraźnie pisze, że nie jest to wada.
Cała masa innych obiektywów ma taki sam problem, więc nie ma co sobie zawracać głowy serwisem, bo nic nie zrobią.
Też mi się zdawał, że gdzieś o tym czytałem, ale nie chciałem się wymądrzać. Dzięki za info Władco Pixeli
Nie dosc, ze sie wysuwa to jeszcze odkleila mi sie gumowa opaska za ktora sie trzyma przy zoomowamiu.Czy wam sie to tez przytrafilo?
Potwierdzam - mojemu też odkleiła się guma pierścienia zoomowania.
Wysuwał się samoczynnie w środkowym zakresie ogniskowych
Piotrek Charchuła
07-11-2008, 10:33
Dziwne, mi sie 18-200 nie wysuwa. Ale moze to kwestia czasu.
Dziwne, mi sie 18-200 nie wysuwa. Ale moze to kwestia czasu.
Wyrobi się :)
Byłoby fajnie jakby znalażł się tu mini tutorial naprawy...
Tanie lekarstwo (http://www.pbase.com/regcoulterphotography/nikon_18200_fix)
Borys1000
08-11-2008, 22:25
Mam 18 - 200 mm VR i u mnie się nie wysówa ( mam go od dwóch miesięcy ).
Nie jest tak zle, tez posiadam to szkielko, to prawda ze troche trzeb je przytrzymac reka ale czy to takie straszne?...Wprawdzie mozna go zablokowac zeby sie nie wysuwal ale tylko jak jest na 18mm. Prawda jest ze nie jest to super szklo ale na poczatek starczy, mysle ze teraz wlasnie czas na cos malego taki nikorrek 50mm 1,4. bylby calkiem niezly.
Nie jest tak zle, tez posiadam to szkielko, to prawda ze troche trzeb je przytrzymac reka ale czy to takie straszne?...Wprawdzie mozna go zablokowac zeby sie nie wysuwal ale tylko jak jest na 18mm. Prawda jest ze nie jest to super szklo ale na poczatek starczy, mysle ze teraz wlasnie czas na cos malego taki nikorrek 50mm 1,4. bylby calkiem niezly.
Rozmawiamy o nikonie a Ty, wnioskując z tego, co masz napisane w stopce mówisz o tamronie.
To inne obiektywy.